Dejte si pauzu! Aneb přestávky v práci

Pracovat bez přestávky třeba osm hodin zvládne jen málokdo z nás. A nemělo by to být ani cílem. I pro pracovní výkon samotný je dobré si na chvíli vydechnout a odpočinout si. V neposlední řadě to vyžaduje také zákon. Pojďme si shrnout, jaké minimální požadavky na čerpání přestávek stanovuje.

Spolupracovníci si užívají přestávku v práci
5 minut čtení

Kapitoly článku

Pauza na jídlo a oddech

Zákoník práce ukládá zaměstnavatelům povinnost poskytovat svým zaměstnancům nejpozději po šesti hodinách pracovní doby pauzu na oběd a odpočinek. Ta musí trvat nejméně půl hodiny. Je ale možné si ji rozdělit na více časových úseků, pokud jeden z nich trvá nejméně 15 minut. Typicky se ale tato přestávka vybírá v kuse v rámci polední pauzy a velmi často si ji lidé vybírají dříve než po šesti hodinách. To ale ničemu nevadí. Přestávka v práci se nezapočítává do pracovní doby.

V praxi se můžeme někdy setkat s přístupem zaměstnavatele, který pauzy zaměstnanců neřeší a také jim je nezapočítává. Zaměstnanci se naobědvají třeba u počítače a sami pauzu také nemusí vyžadovat. Na jednu stranu platí ono známé “kde není žalobce, není ani soudce”, nicméně je třeba zdůraznit, že se jedná o postup v rozporu se zákonem.

Obecně ale platí, že přestávky nejsou placené a zaměstnanec, který má tedy klasicky 8 hodin směnu odchází až po 8,5 hodinách z práce. Výjimku tvoří pouze níže uvedené bezpečnostní přestávky. Za ty dostane zaměstnanec zaplaceno.

Máte problémy ve svém zaměstnání?

Poradíme vám s jakýmkoliv právním problémem. Stačí jen, abyste nám ho popsali a do 48 hodin dostanete návrh řešení přímo vám na míru.

Pokud máte na pracovišti elektronickou evidenci docházky, jistě jste si všimli, že třeba i v kratší dny, kdy pracujete například 6,5 hodin se vám poslední půlhodina stejně (zpravidla) automaticky odečte. Jedná se právě o naprogramovanou pauzu v práci, kterou vám může systém odečíst od pracovní doby, ať ji skutečně využijete či ne.

V souvislosti s přestávkami v práci je třeba zmínit ještě přísnější podmínky pro mladistvé zaměstnance. Jim musí zaměstnavatel poskytnout přestávku v práci nejdéle po 4,5 hodinách.

Tip: Přemýšlíte-li, jak nejlépe rozvrhnout svou pracovní dobu, přečtěte si v našem článku, jaké jsou vaše možnosti.

Bezpečnostní přestávky

Někteří zaměstnanci pracují ve ztížených či rizikových podmínkách, případně mají velkou zodpovědnost (jako například řidiči z povolání), a mají proto ze zákona nárok na další přesně vymezené pauzy. Ty se jim ovšem již do pracovní doby započítávají. Z povahy věci je ovšem nelze čerpat ani na začátku ani na konci pracovní doby.

Ze zákona se to týká zaměstnanců, kteří

  • vykonávají monotónní práci – typicky práce u pásu v továrně, kde přijíždí jeden výrobek za druhým a nelze si běžně odejít a chvíli odpočinout,
  • u zaměstnanců, kteří pracují v nepřirozené poloze,
  • zaměstnanců, jejichž činnost je spojena s celkovou fyzickou a lokální svalovou zátěží,
  • manipulují s břemenem.

Ve všech těchto případech má zaměstnanec nárok na pěti až desetiminutovou přestávku každé dvě hodiny do započetí práce.

Tip:Pracovní právo je upraveno řadou právních předpisů, ale jeho “biblí” je právě zákoník práce. Upravuje jak základní principy, tak také zcela konkrétní ustanovení popisující vznik pracovního poměru a okolnosti jeho trvání. Zjistíte zde rovněž, co vám musí zaměstnavatel zajistit a na co máte jako zaměstnanec nárok. Vybrali jsme proto do našeho článku pět částí zákoníku práce, na něž nejčastěji směřují vaše dotazy a jejichž znalost se vyplatí.

Další výjimky z běžného režimu se týkají pracovníků, jejichž činnost byla zařazena dle nařízení vlády o ochraně zdraví do rizikové skupiny a kteří musí nepřetržitě používat osobní ochranné pomůcky, či jiné prostředky, které mu ztěžují pohyb, dýchání či vidění. V poslední době jsme se s tím setkali například na některých specializovaných covidových jednotkách. Tito zaměstnanci mají nárok na první, nejméně patnáctiminutovou, přestávku po dvou hodinách práce a následně po dalších dvou hodinách na alespoň desetiminutovou přestávku. Poslední přestávka by měla trvat nejméně deset minut a být zařazena nejpozději hodinu před ukončením směny.

Mezi veřejností je poměrně známý režim řidičů, kteří mají odpovědnost za životy nejen za životy své, ale i ostatních. Proto zákon hlídá, aby neřídili příliš unaveni a jízdu si prokládali pauzami. Konkrétně pro řidiče vozidel do 3,5 tun je stanovena maximální doba řízení 4,5 hodiny a po nich musí následovat minimálně půlhodinová přestávka. Lze ji ovšem rozdělit i do dvou nejméně patnáctiminutových částí.

Pracovní doba a doba odpočinku

Doposud jsme se věnovali pauzám, které si můžete užít v rámci své běžné pracovní doby, ať už se do ní započítávají či ne. Zákoník práce ale upravuje i tzv. dobu odpočinku, tedy dobu mezi dvěma směnami, dny pracovního klidu a nepřetržitý odpočinek v týdnu.

Doba odpočinku

Podle zákoníku práce má zaměstnanec nárok mezi směnami alespoň 11 hodin nepřetržitého odpočinku. Nicméně v některých případech zákon umožňuje tuto dobu odpočinku zkrátit jen na 8 hodin během 24 hodin po sobě jdoucích. Týká se to opět třeba zdravotnictví, nebo zemědělství, kdy jsou práce často závislé na počasí. Při následujícím odpočinku ale musí zaměstnavatel umožnit zaměstnanci vybrat si takto zkrácenou dobu odpočinku

Nepřetržitý odpočinek v týdnu

Dalším volnem, které vám ze zákona náleží, je nepřetržitý odpočinek v týdnu ve výši alespoň 35 hodin. Typicky půjde o víkend a skutečně by do tohoto odpočinku měla spadat také neděle. Samozřejmě některé provozy a některá zaměstnání vyžadují i práci o víkendu. V takovém případě se volno poskytuje v jiné dny a za práci v sobotu a neděli ve výši 10 % průměrného výdělku.

Tip: Průměrnému výdělku a jeho výpočtu jsme se věnovali i v článku týkajícím se náhrady mzdy.

Dny pracovního klidu

Další ochrana zaměstnance směřuje k tomu, že mu zaměstnavatel nesmí nařídit práci ve dnech pracovního klidu (ve dnech, na které připadá nepřetržitý odpočinek zaměstnance v týdnu a o svátcích). Zákaz lze prolomit pouze ve výjimečných situacích, jako jsou naléhavé opravné práce, inventurní a závěrkové práce, práce v dopravě, práce nutné se zřetelem na uspokojování životních, zdravotních, vzdělávacích, kulturních a dalších potřeb obyvatel.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 2
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Hrdlička, Nové Strašecí

před 3 roky

Jít osobně za advokátem mně přišlo dost nepříjemné. S Dostupným advokátem jsem ale všechno vyřídil bez toho, abych se s kýmkoli vůbec musel setkat. Koupil jsem u něj konzultaci, protože mě zaměstnavatel vyslal na dlouhodobou pracovní cestu do dost exotické země, aniž by mi cokoli vysvětlil a já jsem ani nevěděl, na co mám nárok. (zobrazit více) Advokát přes skype příjemný, služba rychlá, můžu jen doporučit.

Recenze služby

Luboš Zeman

před 5 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Michal D.

před 5 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024