Regulace nájemného v Berlíně

V Berlíně se rozhodli čelit neustále se zvyšujícím cenám nájmů jejich zmražením na pět let. Jedná se napříč Německem o unikátní způsob řešení bytové politiky, který má řadu podporovatelů i kritiků.

berlínské panorama
4 minuty čtení

V druhé polovině října schválil berlínský senát návrh zákona předložený senátorkou Katrin Lompscher, kterým se má stanovit maximální výše nájemného v tamních bytech. Do začátku roku 2020 by měl návrh zákona schválit ještě berlínský parlament, aby pak mohl vstoupit v účinnost. Momentálně tedy návrh zákona zatím zůstává v legislativním procesu a jeho konečná podoba se může ještě změnit, nicméně pojďme se podívat na to, v čem by měla tato regulace spočívat.

Ohraničení nájemného

Tzv. Mietendeckel, jak je návrh zákona zkráceně označován, by se měl týkat přibližně 1,5 milionu nájemních bytů v Berlíně. Výjimky, na něž by se úprava vztahovat neměla, jsou například novostavby od roku 2014 anebo sociální byty. Podstatou regulace nájemného je stanovení tabulky nájemného, v níž je v závislosti na stáří a vybavenost bytu určena nejvyšší hranice nájemného za metr čtvereční.

Například u bytů, které byly připraveny k nastěhování do roku 1918, a v nichž není ani centrální vytápění ani koupelna, je výše nájemného stanovena maximálně na 3,92 EUR za metr čtvereční. Naopak u bytů, které byly připraveny k nastěhování v letech 2003 až 2013, je výše nájemného ohraničena částkou 9,80 EUR na metr čtvereční. V případě, že byt má moderní vybavení (musí splnit alespoň tři z pěti v zákoně uvedených znaků, jedním z nich je např. vestavěná kuchyně) se horní hranice nájemného zvyšuje o 1 EUR. Taktéž o 1 EUR lze zvýšit stanovenou horní hranici nájemného v případě modernizace za účelem ochrany klimatu nebo bezbariérové výstavby. Návrh zákona pak dopadá i na rodinné domy, kdy u obytného prostoru nacházejícího se v budově, která nemá více, než dva byty, se horní hranice nájemného zvyšuje o příplatek ve výši 10 %.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Jak se změna dotkne existujících nájemních vztahů a jak nově uzavíraných smluv?

U nově sjednávaných nájemních smluv, resp. u prodlužování již existujících nájemních vztahů, může být sjednáno nájemné v maximální výši určené stavem ke dni 18. 6. 2019 a zároveň nesmí převyšovat horní hranici určenou v tabulce nájemného. Ve stávajících nájemních smlouvách pak nesmí nájemné převyšovat horní hranici nájemného dle tabulky nájemného o více než 20 %. Tato pravidla by měla začít být uplatňována nejdříve po devíti měsících od účinnosti zákona. Porušení stanovených pravidel bude trestáno pokutou až do výše 500 000 EUR.

Nadšení i obavy z regulace nájemného

Navrhovaná regulace nájemného vyvolává na jedné straně nadšení, na straně druhé však i obavy, že způsobí omezení výstavby nových domů a jejich modernizace. Vlastníci bytů nebudou motivováni pronajímat byty za nájemné znatelně nižší, než je to tržní, a raději je nechají prázdné. Paradoxně by pak mohlo být volných bytů naopak méně, než nyní. Taktéž zaznívají hlasy, že navrhovaná regulace nájemného je v rozporu s ústavou. Jako důvod je uváděn zásah do ústavou zaručeného vlastnického práva a dále pak absence zákonodárné kompetence berlínského parlamentu. Bude tedy jistě zajímavé dále sledovat, jaký osud regulace nájemného v Berlíně bude mít. Zda se tento experiment stane inspirací pro další velkoměsta anebo naopak bude shledán jako protiústavní a tím odsouzen k neúspěchu.

Regulace nájemného u nás

Není tomu tak dávno, co byl u nás teprve ukončen proces deregulace nájemného. Historie regulace nájemného v našich zemích sahá do doby první světové války, kdy bylo nájemné regulováno zejména pro rodiny vojáků. Během první republiky proběhla pak téměř kompletní deregulace nájemného, opětovně pak byla regulace zavedena za Protektorátu. Po roce 1948 pak regulace nájemného korespondovala s tehdejší politikou likvidace soukromého vlastnictví. Nové předpisy regulující stávající nájemní vztahy byly vydány po roce 1991, přičemž regulace se netýkala nové výstavby a od roku 1995 ani nově uzavřených nájemních vztahů. Výše nájemného se pak postupně zvyšovala, aby se přizpůsobila nájemnému tržnímu. Do konce roku 2012 bylo ve velké části bytového fondu tržního nájemného dosaženo.

V současné době, zejména pak ve větších městech, jsou však ceny nájmů čím dál tím vyšší, což mimo jiné přispívá k problémům s dostupností bydlení pro nemalou část obyvatel. Jedná se o celosvětový problém velkých měst, k úpravě zákonů o nájemném došlo v nedávné době například i v New Yorku. Je tedy nasnadě, že různorodé pokusy o regulaci nájemného a úpravu nájemních vztahů budou dále pokračovat a není vyloučeno, že i u nás bude regulace nájemného opět aktuální. Aktuální vývoj návrhu zákona a podrobnější informace lze nalézt na webu Berlin.de.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Lucia Tóthová, Praha

před 4 roky

V životě každého z nás nastane chvíle, kdy potřebujeme využít služeb právníků nebo advokátů. Pro všechny, kteří hledají právní radu (je jedno, jestli kupují nemovitost, soudí se se zaměstnavatelem anebo potřebují jakoukoli jinou pomoc od profesionála na legislativu) a zároveň chtějí řešit věci digitálně, vzdáleně, bez nutnosti osobních návštěv, je Dostupný advokát jednoznačně zajímavou alternativou.

Recenze služby

Tereza Skříčilová

před 3 roky

Služeb Dostupného advokáta jsem využila dvakrát, a to vždy v souvislosti s nájemní smlouvou. Poprvé z pohledu nájemce – chtěla jsem znát názor právníka na danou smlouvu, zdali není potřeba nějakou formulaci vyjmout/dodat, apod. Podruhé z pohledu pronajímatele – chtěla jsem sestavit nájemní smlouvu na míru. V obou případech byla komunikace velmi příjemná, rychlá, s (zobrazit více) dostatečným prostorem na dotazy a ve výsledku opravdu splňující veškeré mé představy. V neposlední řadě oceňuji, že jsme vše vyřešili bez problémů on-line a nemusela jsem nikam docházet. Nenapadá mě nic, co bych vytkla. V případě dalších právních otázek se na ně určitě opět obrátím.

Recenze služby

PhDr. Helena Hoffmanová, Praha

před 4 roky

Pronajímám a podnajímám řadu nemovitostí a s Dostupným advokátem spolupracuji pravidelně a dlouhodobě. Oceňuji zejména spolehlivost. Také obdivuji flexibilní a odborné služby i obratný systém advokátních služeb na dálku. Nejvíc si cením toho, že Dostupný advokát mi radí s mladým duchem, tzn. zná i novoty. S touto právní službou mohu být klidná.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023 a 2024
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024