Kdy využít služby soudního znalce?

V oblasti soudnictví se už delší dobu hovoří o nedostatku soudních znalců a dokonce o dalším ubývání jejich počtu. Proč tomu tak je, čím nám může být soudní znalec užitečný a kým jej lze eventuálně nahradit?

soudní znalec zkoumá možné důkazy
4 minuty čtení

Kapitoly článku

Od loňského roku se podmínky pro soudní znalce zpřísnily. Musejí totiž splňovat nová pravidla, jako je povinné pojištění či používání datových schránek. Do nich se třetina znalců zatím vůbec nepřihlásila. Přes tisíc soudních znalců navíc loni razítko vrátilo a v řadě oborů nyní experti chybí. Týká se to především zdravotnictví.

Soudní znalec (či jen zkráceně znalec) není pracovníkem soudu, jak by se snad na první dojem mohlo jevit. Jedná se o odborníka na určitou oblast (např. zdravotnictví, automobily, stavebnictví), který může být najatý ke zpracování určité odborné expertízy či stanoviska, a to jak pro potřeby soudu, tak i pro jiné instituce či soukromé osoby.

Řešíte podání žaloby?

Chcete podat žalobu a nejste si jisti, zda vyhrajete? Posoudíme vaše šance na úspěch u soudu a navrhneme takové řešení, které povede k požadovanému výsledku

Oprávnění vykonávat znaleckou činnost vzniká zápisem do seznamu znalců, kam jsou jednotliví znalci zapisováni pro konkrétní obor, odvětví a specializaci a který vede ministerstvo spravedlnosti. Status znalce se vždy vztahuje k rozsahu jeho znaleckého oprávnění, a pokud znalec provede znalecký úkon v oboru, odvětví či specializaci, v nichž není zapsán, nebude pro účely tohoto úkonu považován za znalce. Znalecké posudky mohou být vyžádány také od znaleckých kanceláří nebo znaleckých ústavů. Není-li pro určitý obor dostupný žádný zapsaný znalec, může jím být jednorázově ustanovena i v seznamu znalců nezapsaná osoba.

Služby znalce si typicky vyžádá soud, pokud je pro posouzení případu nutné nějaké odborné stanovisko. V médiích se asi nejčastěji setkáváme se znalci z oboru psychologie, psychiatrie či sexuologie, a to zejména při prošetřování různých násilných trestných činů, kdy je nezbytné podrobit osobu pachatele v tomto ohledu zkoumání, případně zjistit, zda léčení či zabezpečovací detence splnily svůj účel. V trestních řízeních se dále objevují experti z oboru kriminologie a kriminalistiky.

Kdy se nám znalec může hodit?

Nejen pachatelé trestných činů ovšem přicházejí do kontaktu se soudními znalci. Naopak, právě v běžném životě se nám vyplatí jeho služby využít. Jistě nepochybíte, když jej zkontaktujete při prodeji či koupi nemovitosti. To platí především u koupi domů, kdy je zpracování znaleckého posudku více než vhodné, a to hned z několika důvodů.

Znalecký posudek zkoumá nemovitost více do hloubky než tržní odhad. Posudek, který může zpracovat pouze soudem jmenovaný znalec, bude podrobněji zkoumat technický stav, což je zejména u starších nemovitostí jistě žádoucí.

Tip: Prodej staršího domu má svá specifika. Jedním z nich je právě doporučené využití služeb znalce. Která jsou ta další, se dočtete v našem článku.

Využijte k reklamaci odborný posudek

Dalším typickým příkladem je neuznaná reklamace. Reklamujete drahé boty, které se vám po půl roce rozpadly, ale prodejce vám reklamaci neuzná a tvrdí, že jste užívali výrobek nesprávným způsobem. Pokud jste si opravdu jistí, že chyba není na vaší straně, vyplatí se vám kontaktovat soudního znalce. Ten vám vypracuje znalecký posudek, který potvrdí (případně vyvrátí) váš názor. Musíte jej zaplatit, ale pokud bude ve váš prospěch, může sloužit jako důkaz o neoprávněně zamítnuté reklamaci.

Někdy ale ani takový postup k úspěchu nestačí a nezbyde vám, než jít k soudu. Pakliže jej vyhrajete, pak pochopitelně získáte zpět náklady na zhotovení posudku i na soudní řízení. Teoreticky se takový postup může vyplatit i u výrobku za několik set, přesto ale zvažte, zda se investice vyplatí.

Tip: Pokud vám neuznali vaší oprávněnou reklamaci, braňte se. Podívejte se i na další tipy, které jsme pro vás k tomuto tématu sepsali.

Hledáte-li znalce z určitého oboru, mrkněte se nejprve na seznam znalců, který má na svých stránkách Ministerstvo spravedlnosti. Stačí zvolit jednotlivé obory a kraj, ve kterém znalce hledáte. Následně se dostanete přímo ke jménu a kontaktu na znalce.
Není-li vám příjemný pocit, že budete s někým cizím řešit detaily svého soukromého života, například cenu nemovitostí, pak můžete být v klidu. Znalci mají při výkonu své činnosti povinnost mlčenlivosti. V případě, že by při své činnosti pochybili, pak odpovídají za způsobenou škodu, a proto mají také povinnost být pojištěni.

Jak soudní znalec pracuje?

V případě, že jej soud či jiný orgán veřejné moci požádá o vypracování posudku, má znalec povinnost jej vypracovat. Účtuje si za svou práci takzvané znalečné. To představuje jednak odměnu znalce a dále náhradu hotových výdajů a náhradu za ztrátu času včetně času stráveného na cestě. V současné době činí maximální hodinová sazba znalce 450 korun. Při práci na zadání soukromých osob pak probíhá domluva dle dohody. Znalec by měl pracovat sám, ale v odůvodněných případech může přibrat konzultanta. Pokud by existovalo podezření o podjatosti znalce, které by se potvrdilo, měl by soud či jiný orgán veřejné moci rozhodnout o jeho vyloučení.

V případě, že by se ukázalo, že znalec uvedl nepravdivé údaje a posudek byl zkreslený, hrozí mu samozřejmě postih. Nechvalně známá byla v tomto ohledu například kauza Kramný, ve které byl odsouzen nejen samotný vrah, ale později dostali trest vězení s podmíněným odkladem na dva roky a pětiletý zákaz činnosti také soudní znalci. Podle soudu se dopustili křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Žaloba a zastupování u soudu

Potřebujete pomoci s podáním žaloby nebo zastoupením u soudu? Ať spor teprve začíná, nebo už je řízení dávno rozjeté, rádi vám se vším pomůžeme. Provedeme důkladnou analýzu, posoudíme vaše reálné šance a navrhneme další postup. To vše do 48 hodin od objednávky služeb.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 7 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Из KZ в CZ ЧЕХИЯ.МИГРАЦИЯ.

před 7 měsíců

Díky za pomoc v řešení problému. Skupina profesionálních advokátů.

Recenze služby

Tomáš Václavík

před 7 měsíců

Všem vřele doporučuji. Profesionalita, ochota.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024