Správce pozůstalosti: kdo to je a co dělá

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
18. října 2024
7 minut čtení
7 minut čtení
Rodinné právo

Vlastníte firmu nebo rozsáhlý majetek a máte strach, co se s ním bude dít po vaší smrti? Stanovte si správce pozůstalosti. Ten zajistí, že s vaší firmou a majetkem bude i po vaší smrti zacházeno tak, jak byste si přáli. V tomto článku se podíváme na to, co má přesně správce pozůstalosti na starost, jak ho určit a jak ho odvolat.

Co je to pozůstalost

Pozůstalost je soubor majetkových práv a povinností, které přecházejí na dědice po smrti člověka. Zahrnuje tedy veškerý majetek, který zůstal po zemřelé osobě, včetně nemovitostí, movitostí, podílů ve firmách, peněžních prostředků, dluhů a práv a povinností.

Dědické právo pak určuje, jak se majetek rozdělí mezi dědice a jaké jsou jejich povinnosti vůči dluhům nebo závazkům zemřelého. Tento proces rozdělení pozůstalosti se nazývá dědické řízení a zahajuje po smrti fyzické osoby (zůstavitele), aby se určilo, kdo a jakým způsobem zdědí majetek, který po sobě zůstavitel zanechal. Dědické řízení může probíhat podle dědické smlouvy, závěti nebo podle zákona.

Tip na článek

V rámci dědického řízení může být také určeno, zda existují dluhy nebo závazky zůstavitele, které je třeba splatit z jeho pozůstalosti. Co se zděděným dluhem jsme rozebrali v našem článku.

Kdo je zůstavitel

Zůstavitel je zemřelá osoba, která po sobě zanechala majetek, který se má dědit. Je to termín používaný pro osobu, jejíž pozůstalost je předmětem dědického řízení. Zůstavitel může ve své závěti určit, jak má být jeho majetek rozdělen mezi dědice, nebo v případě absence závěti platí pravidla dědického práva, která stanoví, kdo a v jakém rozsahu dědí. Zůstavitel je rovněž osobou, která může stanovit, kdo bude jejím správcem pozůstalosti.

Kdo je to správce pozůstalosti

Správce pozůstalosti je fyzická osoba nebo právnická osoba pověřená zůstavitelem ke správě pozůstalosti (tedy majetku po zemřelém zůstaviteli). Jeho úlohou je správa majetku pozůstalosti do doby než dojde k ukončení dědického řízení.

Plánujete sepsat závěť nebo stanovit správce pozůstalosti?

Připravíme závěť přesně dle vašich požadavků a současně dle platných předpisů tak, aby byla nenapadnutelná. To vše do pěti pracovních dnů a za předem stanovenou cenu.

Co dělá správce pozůstalosti?

Správce pozůstalosti je povinen plnit své povinnosti v souladu s právními předpisy, případně pokyny zůstavitele. Občanský zákoník mu uděluje tyto povinnosti a práva:

Vykonává správu pozůstalosti

Správa pozůstalosti spočívá zejména v zajištění a ochraně veškerého majetku, který po sobě zůstavitel zanechal. To může zahrnovat nemovitosti, peníze, cenné papíry, osobní věci a další aktiva. V praxi se však správce pozůstalosti stanovuje zejména v případě, že zůstavitel vlastnil podnik, který je třeba spravovat.

V tomto případě má pak správce pozůstalosti na starost zajištění provozu podniku, plnění závazků vůči zaměstnancům a klientům apod. Správce tedy musí řídit finanční záležitosti firmy, včetně správy bankovních účtů, výplaty zaměstnanců a splacení dodavatelů a dalších závazků.

Zároveň má na starost samotný management podniku a dodržování veškerých právních předpisů a administrativních povinností, které se týkají jeho provozu. To zahrnuje například podání daňových přiznání, dodržování pracovněprávních předpisů a splnění dalších povinností v oblasti správy firmy.

Tip na článek

Potřebujete právní pomoc v podnikání? Nemáte čas hledat pokaždé znovu právníka pro svou firmu? Domlouvat jeho časové možnosti, dobývat se na něj a řešit s ním fakturaci? Nebo dokonce potřebujete mít advokáta neustále k dispozici?

Vyřizuje splátky na zaopatření

Pokud je to potřeba, poskytuje správce pozůstalosti splátky na zaopatření osobám, které na ně mají právo. To znamená, že správce pozůstalosti může v případě potřeby poskytnout finanční prostředky na zajištění životních potřeb osobám, které mají právo na dědictví. Cílem je tedy zajistit to, aby dědici nebyli v tíživé finanční situaci např. kvůli zdlouhavému dědickému řízení.

Může se jednat např. o nezaopatřenou manželku zůstavitele, která nemá finanční prostředky na pokrytí nezbytných nákladů na živobytí, jako je nájemné, účty za energie nebo běžné výdaje na stravu a lékařskou péči.

Vyřizuje odkazy

Správce pozůstalosti má za úkol doručit odkazovníkům zprávu o odkazech, které jim připadly. Odkaz přitom představuje institut, který umožňuje zůstaviteli vyjmout určitý předmět z dědictví a darovat ho konkrétní osobě, která není automaticky dědicem podle zákona.

V praxi to znamená, že správce pozůstalosti má povinnost informovat osoby, které zůstavitel v jeho závěti určil jako odkazovníky, o tom, jaké konkrétní předměty jim byly darovány jako odkazy.

Rozhoduje o zcizení majetku

Správce pozůstalosti může svěřený majetek prodat, pronajmou nebo zastavit, ale pouze pokud to slouží k zachování hodnoty nebo podstaty tohoto majetku. Tedy pouze za předpokladu, že správce jedná ve prospěch dědiců a v souladu se zájmy pozůstalosti.

Příkladem může být situace, kdy po sobě zůstavitel zanechal rozsáhlý pozemek, který byl využíván jako zemědělská půda. Správce pozůstalosti se rozhodne, že bude efektivnější a v souladu se zájmy dědiců pronajmout tento pozemek místnímu zemědělci. Tímto krokem se totiž zachová hodnota pozemku, který je užíván k hospodaření a zároveň přispěje k finančnímu zajištění dědiců.

Tip na článek

Plánujete sepsat dědickou smlouvu? Přečtěte si, jaká má pravidla a co by v ní nemělo chybět.

Může jednat nad rámec prosté správy

V určitých situacích a se souhlasem dědiců nebo soudu může správce pozůstalosti jednat i mimo běžnou správu majetku. Například, pokud zůstavitel vlastnil rozsáhlou sbírku uměleckých děl a jeden z dědiců navrhuje, aby se tato sbírka vystavila ve veřejném muzeu za účelem propagace uměleckého díla a zvýšení jejich hodnoty.

Stanovení správce pozůstalosti

Zůstavitel může stanovit správce celé nebo části pozůstalosti prostřednictvím notářského zápisu neboli veřejné listiny. Zůstavitel může správci stanovit specifické povinnosti a podmínky, jako je např. splacení dluhů zůstavitele, jednání se dědici a třetími stranami, a další administrativní úkony spojené s dědictvím. V některých případech přitom může stanovit správce pozůstalosti i soud.

Zůstavitel má také možnost specifikovat, jak a zda bude správce odměňován za své služby. Odměna správce pozůstalosti může být stanovena například jako pevná částka nebo procento hodnoty spravovaného majetku.

Tip na článek

Jak funguje dědictví cenných papírů? To se dozvíte v dalším článku.

Odvolání správce pozůstalosti

Správce pozůstalosti je možné z výkonu jeho funkce rovněž odvolat, a to i po smrti zůstavitele a zahájení dědického řízení. Návrh na odvolání správce pozůstalosti může podat kdokoli, kdo je účastníkem řízení o pozůstalosti a jehož právní zájmy jsou dotčeny činností správce pozůstalosti. Soud může odvolat správce i z vlastní iniciativy. Odvolání je možné pouze na základě zákonem stanovených důvodů:

  • Závažné porušení povinností: Pokud správce pozůstalosti závažně poruší své povinnosti, jako je například nedbalost při správě majetku, neplnění pokynů zůstavitele, nebo špatné vedení pozůstalostního řízení.
  • Neschopnost řádně plnit povinnosti: Pokud správce není schopen z jakéhokoli důvodu efektivně a řádně plnit své povinnosti (například kvůli zdravotním problémům, duševní nezpůsobilosti nebo jiným omezením).
  • Jiný vážný důvod: K odvolání může dojít také v případě existence jiného vážného důvodu, který výrazně ohrožuje správu dědictví nebo zájmy dědiců, například podvodné jednání, závažné konflikty zájmů nebo systematické nerespektování právních norem.

Kdo jiný může spravovat pozůstalost

Kromě správce pozůstalosti může mít na starost správu pozůstalosti také vykonavatel závěti nebo dědici. Vykonavatel závěti je osoba, kterou zůstavitel určil ve své závěti k tomu, aby vykonávala jeho poslední vůli a zajistila její plnění.

Pokud chybí jmenování správce pozůstalosti nebo vykonavatele závěti, pak mají správu na starosti všichni dědicové. Jsou tedy společnými správci dědictví a mají právo rozhodovat o správě majetku zůstavitele.

Kdy se vyplatí stanovit správce pozůstalosti?

Pokud vlastníte běžný majetek, pak obvykle není správce pozůstalosti potřeba. Pokud ale vlastníte nějaký podnik nebo máte rozsáhlý a složitý majek (například pozemky, o které je třeba se starat), pak se vám může správce pozůstalost vyplatit. Do takové funkce je totiž třeba dosadit někoho, kdo je s vaším podnikem a majetkem obeznámen a ví, jak s ním správně zacházet. Správce pozůstalosti dokáže zajistit pokračování provozu podniku a ochranu jeho hodnoty během dědického řízení a zajistit, aby vše probíhalo hladce.

Shrnutí

Správce pozůstalosti je pověřená osoba, která spravuje majetek do doby, než je ukončeno dědické řízení. Jeho úkolem je zajištění a ochrana majetku, řešení finančních záležitostí podniku, vyřizování odkazů a zajištění splátek na zaopatření oprávněným osobám. Správce může být ustanoven zůstavitelem nebo soudem a jeho odvolání je možné na základě závažného porušení povinností nebo jiných vážných důvodů.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Sepsání závěti

Chcete rozhodnout o tom, kdo po vás bude dědit? Odkázat konkrétní část majetku konkrétní osobě? Mít jistotu, že bude vaše poslední vůle skutečně respektována? Sepíšeme pro vás závěť podle vašich požadavků. To vše do 5 dní od objednávky služby.

Chci pomoct

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Theresa Cisler

Po hodně dlouhém boji je dobojováno… Díky kanceláří dostupný advokát, Marek, Lucie a druhá Lucie sdělujeme, že jsou to nejlepší právníci jaké jsme mohli oslovit. Bojovali do roztrhání, jezdili po celé republice… Tomu říkám advokáti!!!!!

Recenze služby

Jakub Jedlinský

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)