Jak funguje dědictví cenných papírů?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
24. září 2024
6 minut čtení
6 minut čtení
Ostatní právní témata

Když zemře blízká osoba, bývá dělení majetku to poslední, na co máme v danou chvíli chuť myslet. Přesto je potřeba dodržet zákonné lhůty a s vyřizováním pozůstalosti neotálet. Dědictví je náročný proces sám o sobě, a když se k němu přidají ještě cenné papíry, může se celá situace zdát ještě složitější. Přečtěte si, co všechno to obnáší, když zdědíte cenné papíry, k čemu je centrální depozitář cenných papírů nebo jak vyřídit dědictví online.

Co jsou to cenné papíry?

Než se pustíme do samotného dědictví cenných papírů, pojďme si ujasnit, co všechno se pod pojmem cenné papíry vlastně skrývá. V zásadě jde o dokumenty, které potvrdí, že jejich majitel má nějaký majetkový nárok. Jinými slovy že vlastní akcie, dluhopisy, směnky nebo jiné finanční nástroje. Pokud máte cenné papíry, znamená to, že vlastníte buď část nějaké firmy (například právě formou akcií), anebo máte nějakou pohledávku (například v podobě dluhopisů). Cenné papíry lidé využívají k uložení financí a zároveň jejich rozmnožení díky podílu na zisku dané instituce.

Co je centrální depozitář cenných papírů?

Centrální depozitář cenných papírů (CDCP) je velká databáze všech cenných papírů. Kdysi to fungovalo tak, že pokud jste si koupili například akcie, dostali jste cenný papír ve fyzické podobě. Dnes už však všechno běží na elektronické bázi. Tudíž právě v tomto depozitáři se dají najít veškeré záznamy o všech cenných papírech, které kdo vlastní.

Centrální depozitář cenných papírů má několik hlavních funkcí: Registruje cenné papíry, vede účetní evidenci a stará se o to, že cenné papíry budou správně převedeny na nové vlastníky. Pokud například někdo zdědí akcie, je depozitář klíčovým článkem, který zajistí, že se tyto akcie dostanou k oprávněným dědicům.

Depozitář navíc musí zajistit, aby nový vlastník získal všechna práva spojená s cennými papíry, jako jsou podíly na zisku či hlasovací práva ve valných hromadách.

Zdědili jste majetek a nevíte, jak postupovat?

Je pochopitelné, že ve chvíli, kdy se musíte vyrovnávat se smutkem ze ztráty blízké osoby, nemáte kapacitu ani chuť řešit právní záležitosti spojené s dědictvím. Nejjednodušší cestou proto je předat do rukou advokáta celou záležitost týkající se dědictví, nejen cenných papírů. Ten zjistí, jaké majetky dotyčný vlastnil, zda sepsal závěť, ustanoví okruh dědiců a vyřeší za vás všechny potřebné náležitosti. Dopřejte si čas a prostor na truchlení a svěřte starosti s dědictvím nám.

Jak funguje dědictví cenných papírů

Dědictví cenných papírů se na první pohled může zdát jako složitá situace, která vyžaduje náročný proces všemožného zařizování. Nezapomínejte, že o všechno se vždy může postarat advokát. Na druhou stranu je potřeba podotknout, že od ostatního dědictví se pozůstalost v podobě cenných papírů zase tolik neliší.

Všechno začíná ve chvíli, když notář zahájí dědické řízení. Součástí tohoto procesu je právě zjištění, zda zesnulý sepsal závěť a zda kromě jiných majetků vlastnil také nějaké cenné papíry.

Pokud zjistí, že tomu tak je, musí se notář obrátit právě na depozitář cenných papírů. Ten mu poskytne informace o tom, jaké konkrétní cenné papíry měl zesnulý zapsané na svém účtu. Jakmile proběhne celé dědické řízení a vše se uzavře, proběhne převod cenných papírů na dědice. Jedná se o automatizovaný proces, při němž opět hraje klíčovou roli depozitář, jenž má před na základě rozhodnutí notáře na starost.

Každý druh cenných papírů může mít trochu jiný proces převodu. Zatímco akcie zapsané v depozitáři se dají převést vcelku jednoduše, u dluhopisů či směnek je někdy nutné absolvovat složitější úřední proces.

Tip na článek

Tip: Zdědili jste dluh a nevíte, co s ním? Přečtěte si v našem článku, jak se s takovou situací vypořádat či jak se zřeknout dědického práva ještě před smrtí zůstavitele.

Dá se vyřídit dědictví cenných papírů online?

V dnešní době se dá pohodlně online vyřídit už téměř cokoliv. U dědictví cenných papírů přesto musíte osobně k notáři. Avšak naše advokátní kancelář umožňuje online komunikaci, takže vám poradíme, jak nejsnáze a rychle vyřídit žádosti, formuláře a různá potvrzení.

Navíc i centrální depozitář cenných papírů má svůj online systém, kde je možné získat informace o cenných papírech a provádět některé úkony spojené s jejich správou. To vám může ušetřit spoustu času a nervů.

Co musím udělat, pokud jsem zdědil cenné papíry?

Pokud jste zdědili cenné papíry, vážou se na váš určitá práva, ale také povinnosti. Jedním z práv je samozřejmě právo na podíl ze zisku – pokud jste zdědili akcie, máte nárok na dividendy, tedy podíl ze zisku firmy, jejíž akcie coby nový majitel vlastníte.

Na druhou stranu máte i povinnost platit daně. Dědictví je v České republice osvobozeno od daně z příjmu, ale u cenných papírů může dojít k povinnosti platit daně. Tato situace nastává například ve chvíli, kdy cenné papíry prodáte a vyděláte na tom. V takovém případě by se totiž už jednalo o daň z příjmu.

Tip: Vlastníte majetky a bojíte se, co s nimi bude po vaší smrti? Závěť je nejjednodušším řešením, jak celou záležitost ošetřit. Zjistěte, jak předejít boji dědiců díky závěti v našem článku.

Mohou při dědictví cenných papírů nastat nějaké problémy?

Převod cenných papírů probíhá ve většině případů poměrně hladce a bez problémů, ale samozřejmě stejně jako v jakémkoliv jiném dědickém řízení může i v tom s cennými papíry nastat nějaká komplikace. Například pokud nejsou informace o cenných papírech aktuální, může dojít k tomu, že depozitář nemá všechny údaje správně zaznamenané. V takových případech je potřeba, aby notář a depozitář spolupracovali na doplnění nebo opravě informací.

Dalším problémem může být, pokud má zesnulý cenné papíry vedené v zahraničí. To může celý proces značně zkomplikovat, protože různé státy mají různé postupy a pravidla pro převod majetku po smrti. Stejně tak pokud má zesnulý podíly v různých společnostech. V takovém případě může být proces dědictví složitější, jelikož je zapotřebí komunikovat s více institucemi, nejen s centrálním depozitářem. Vlastnictví cenných papírů v zahraničí tak většinou proces jen protáhne. Ale i v takových situacích vám s dědictvím dokážeme pomoct.

Dědictví zahraničních cenných papírů se může řídit pravidly země, kde jsou tyto cenné papíry vedeny, což může celý proces dědictví prodloužit a zkomplikovat.

Shrnutí

Dědictví cenných papírů nemusí být tak komplikované, jak se na první pohled zdá. Důležitou roli při něm hraje centrální depozitář cenných papírů. Ten uchovává veškeré informace o vlastnictví cenných papírů a zajišťuje jejich převod na nové vlastníky. Díky online nástrojům můžete celý proces sledovat a zjednodušit.

Pokud se setkáte s dědictvím cenných papírů, důležitým krokem je spolupráce s notářem, který vám pomůže celý proces zvládnout. A pokud se objeví nějaké problémy, je dobré se obrátit na odborníky, kteří vám s převodem cenných papírů pomohou.

Takže, ať už dědíte akcie, dluhopisy nebo jiné cenné papíry, není třeba se toho bát – s pomocí notáře a centrálního depozitáře vše proběhne hladce.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Při objednání služby přesně víte, co dostanete a kolik vás to bude stát.
On-line i osobně
Vše zvládneme on-line nebo osobně v jedné z našich 4 kanceláří.
Pracujeme rychle
8 z 10 požadavků vyřešíme do 2 pracovních dnů.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby
Recenze z Google

Jana Vičanová

Advokátní služby online – nejprve jsem si myslela, že servis využiju ke zodpovězení jednouchého právního dotazu. Záhy jsem však zjistila, že můžeme cestou telefonu, Skypu a internetu vyřešit naprosto vše. DA mi vytrhl trn z paty – coby matka dvou dětí s prací na plný úvazek jen stěží hledám čas, ušetřila jsem však čas i finance za cesty, a to za naprosto profi přístup. Vřele doporučuji!

Recenze služby

Jakub Jedlinský

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)