Změna stanov SVJ bez notáře

Společenství vlastníků jednotek (SVJ) se na nás čas od času obracejí s obdobnou otázkou. Musí každou změnu stanov stvrdit svým zápisem notář? Situace nebyla jasná nějakou dobu po  té, co vstoupil v platnost nový občanský zákoník. Nyní už je ale pár let vše zřejmé.

Znalecký posudek při převodu nemovitosti
3 minuty čtení

Lze se vyhnout takové formalitě, když na druhou stranu nový občanský zákoník úpravy stanov požaduje? Vrchní soudy konečně sjednotily výklad. Notář není u většiny společenství vlastníků potřeba, a tak SVJ ušetří nemalé výdaje.

Zdrojem nejasností byl samotný občanský zákoník. Ten povinnost notářského zápisu o změnách stanov SVJ nově od roku 2014 skutečně zavedl. Vznikla však otázka, zda se tato povinnost vztáhne i na starší SVJ, která byla zvyklá na méně přísnou úpravu. Ty však nový občanský zákoník úplně opomněl, a tak zákon nedával jasnou odpověď. Na scénu mohl vpochodovat klasický žert, že co dva právníci, to tři právní názory. Nikdo si nebyl jistý, a tak se z opatrnosti doporučovalo notářské zápisy dělat i u starších SVJ, i když to bylo velmi zatěžující. Náklady sdružení byly leckdy až v desítkách tisíc korun.

Názor soudů na problematiku notářského zápisu

Proto také některá SVJ notáře nevyužila a riskovala neúspěch zápisu. Soudy se k tomu postavily různě. Některé změnu akceptovaly, jiné ne. Např. v Praze nebo Ostravě byly takové stanovy ze strany soudů odmítány a SVJ musely celý proces zopakovat. To je u dlouho připravované schůze přímo smrtící na nervy činovníků takového SVJ.

Dokonce Vrchní soud v Olomouci takový názor podpořil a odmítl rozlišování SVJ před a po roce 2014. U všech trval na notářském zápisu.

Pražský Vrchní soud však dospěl k odlišnému závěru a argumenty starších SVJ uznal. Posléze se soudci obou Vrchních soudů sešli na pracovním jednání a nakonec se dohodli, že budou postupovat konzistentně a současně vstřícně ke starším SVJ. Zdá se, že již toto rozhodnutí přichází v život a nejsou již známy nové případy odmítnutí stanov.

Převládlo tedy stanovisko, že účast notáře je potřeba jen u SVJ již založených podle NOZ, tedy po 1.1.2014. Ostatní nemusí notáře zvát, pokud ovšem takovou povinnost nemají nad rámec tehdejšího zákona přímo ve   svých stanovách.

Je to vítané ulehčení pro drtivou většinu SVJ, které je rozumné a chvályhodné.

Seznamte se s naší nabídkou a nechte si na míru připravit nebo zkontrolovat stanovy pro vaše SVJ.

Stáhněte si zdarma čtivý ebook pro předsedy SVJ a BD a jejich členy a vyhněte se právním rizikům, které správu Vašeho domu provázejí.

Tip: Nepodceňujte stanovy vašeho společenství vlastníků jednotek (SVJ) či bytového družstva. Je to určující řád nebo dokonce nadneseně ústava vašeho spolubydlení. Kromě povinných náležitostí je vždy dobré podchytit i několik praktických ustanovení pro konkrétní situace, které mohou v domě nastat.

Stanovy SVJ nebo bytového družstva

Zkontrolujeme vaše stanovy SVJ nebo bytového družstva nebo vám je sepíšeme na klíč. Vždy dohlédneme na to, aby odpovídaly aktuální legislativě. Námi zpracované stanovy  jsou vždy připraveny na míru potřebám obyvatelů domu. Můžeme vám založit i SVJ nebo bytové družstvo na klíč. Vše zařídíme rychle, bezchybně a za předem dané ceny. Platit můžete až po poskytnutí služby.

Změna stanov v praxi

Stanovy nepředstavují žádné nezměnitelné dogma. Vznikne-li potřeba je změnit (například se neosvědčí délka funkčního období nebo způsob hlasování atd.), musí je opět schválit většina vlastníků jednotek. Předchozí stanovy ovšem mohou vymezit pro schválení změn vyšší počet hlasů. V takovém případě ale hrozí riziko, že změny budou určití majitelé bytů účelově blokovat.P

Pro změnu stanov stačí písemná forma a ke změně stanov je příslušné pouze shromáždění. Pokud se změní některá okolnost, která je povinnou náležitostí stanov, je povinné stanovy změnit (např. sídlo SVJ). Stejně tak, pokud by v důsledku aktualizace občanského zákoníku (event. i jiného zákona), byly stanovy v rozporu se zákonem.  Změna může být ale i ryze dobrovolná, např. přidání práv a povinností členů společenství vlastníků jednotek.

Tip: Stanovy společenství vlastníků jednotek jsou základním dokumentem v bytovém domě. Vyplatí se do nich alespoň nahlédnout, když si kupujete či pronajímáte nový byt a pokud jste přímo u zrodu nových stanov či jejich změny, pak je třeba ohlídat, aby obsahovaly všechny náležitosti stanovené zákonem. Které to jsou? Na to jsme se zaměřili v samostatném článku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Stanovy SVJ nebo bytového družstva

Zkontrolujeme vaše stanovy SVJ nebo bytového družstva nebo vám je sepíšeme na klíč. Vždy dohlédneme na to, aby odpovídaly aktuální legislativě. Námi zpracované stanovy  jsou vždy připraveny na míru potřebám obyvatelů domu. Můžeme vám založit i SVJ nebo bytové družstvo na klíč. Vše zařídíme rychle, bezchybně a za předem dané ceny. Platit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 1
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Petr Čapek

před 2 roky

Opakovaně jsem potřeboval konzultovat záležitost související s povinnostmi statutárního orgánu SV. Oceňuji rychlé, konkrétní a vstřícné jednání i přijatelnou cenu.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 8 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024