Změna stanov většiny společenství vlastníků do konce roku 2016?

Nový občanský zákoník vstoupil v účinnost již bezmála před třemi lety. To by měla brát v potaz zejména starší společenství vlastníků. Právě tři roky měla na to dát své stanovy do souladu s novými pravidly bytového spoluvlastnictví.

2 minuty čtení

Co se stane, když lhůtu nedodrží? Je to jen administrativní šikana, nebo i příležitost vnitřní fungování společenství vylepšit?

Povinné náležitosti stanov se oproti dřívějšímu stavu značně rozšiřují. Úpravou stanov tedy musí projít prakticky všechna společenství vlastníků (SVJ).

Důležité je např. dbát na správnou formu názvu (musí zde zaznít „společenství vlastníků“). Sídlo SVJ musí být ve spravovaném domě. Nově je nutné zmínit pravidla pro správu domu a pozemku a užívání společných částí, pravidla pro tvorbu rozpočtu společenství, pro příspěvky vlastníků jednotek na správu domu a úhradu cen služeb a pro způsob určení jejich výše.

Taktéž orgány společenství vlastníků doznaly změny a SVJ si musí vybrat, zda chtějí jednoho předsedu či několikačlenný výbor. Nic mezi tím není přípustné.

Příležitost

Změna stanov však není jen nutným zlem. Je to i příležitost, jak některé věci vyjasnit či ulehčit.  Například při hlasování na shromáždění vlastníků již dle NOZ stačí nadpoloviční většina přítomných hlasů, přičemž shromáždění je způsobilé usnášet se za přítomnosti vlastníků jednotek, kteří mají většinu všech hlasů. Dále je také možné zavést tzv. hlasování „per rollam“, tedy mimo shromáždění. Jde vlastně o hlasování pomocí oběžníku, kam všichni členové v pohodlí svých domovů připojí svůj podpis postupně.

Stanovy SVJ nebo bytového družstva

Zkontrolujeme vaše stanovy SVJ nebo bytového družstva nebo vám je sepíšeme na klíč. Vždy dohlédneme na to, aby odpovídaly aktuální legislativě. Námi zpracované stanovy  jsou vždy připraveny na míru potřebám obyvatelů domu. Můžeme vám založit i SVJ nebo bytové družstvo na klíč. Vše zařídíme rychle, bezchybně a za předem dané ceny. Platit můžete až po poskytnutí služby.

Jak na to?

Dříve mohla SVJ při tvorbě stanov využít vzorové stanovy vydané nařízením vlády. Nová právní úprava však vzorové řešení již neobsahuje. Je proto vhodné se poradit s odborníkem, který se na úpravu vnitřního života SVJ specializuje.

SVJ musí stanovy přizpůsobit nové právní úpravě do 3 let od účinnosti nového občanského zákoníku, tj. do konce roku 2016. V této lhůtě se musí doručit zápis o změně stanov krajskému soudu či městskému soudu v Praze, který vede obchodní rejstřík.

Podle nejnovější judikatury není potřeba, aby zápis připravoval notář. To ušetří mnoho prostředků a organizační námahy. Viz k tomu náš blog níže.

Co když SVJ do konce roku stanovy nepřizpůsobí

Pokud nebude dodržena lhůta do konce roku 2016, není to žádná tragédie. Rejstříkový soud však k úpravě pomalé SVJ vyzve a stanoví ve výzvě dodatečnou přiměřenou lhůtu. Uplyne-li tato lhůta marně, soud může společenství vlastníků uložit opakovaně pokutu v řádu desítek tisíc korun. Sankce v podobě zrušení společenství vlastníků však zřejmě nepřipadá v úvahu.

Seznamte se s naší nabídkou a nechte si na míru připravit nebo zkontrolovat stanovy pro vaše SVJ.

Víte, že pro změnu stanov u některých SVJ nepotřebujete notáře a vše vyřídíte na našem webu? Více se dozvíte v našem dalším blogu.

Stáhněte si zdarma čtivý ebook pro předsedy SVJ a BD a jejich členy a vyhněte se právním rizikům, které správu Vašeho domu provázejí.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Stanovy SVJ nebo bytového družstva

Zkontrolujeme vaše stanovy SVJ nebo bytového družstva nebo vám je sepíšeme na klíč. Vždy dohlédneme na to, aby odpovídaly aktuální legislativě. Námi zpracované stanovy  jsou vždy připraveny na míru potřebám obyvatelů domu. Můžeme vám založit i SVJ nebo bytové družstvo na klíč. Vše zařídíme rychle, bezchybně a za předem dané ceny. Platit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 5 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Jitka Salačová, Praha 6 – Řepy

před 3 roky

Naše Společenství vlastníků zhruba na začátku roku 2016 muselo nepředvídaně řešit mimořádné záležitosti, u nichž posléze vznikla potřeba právní porady. Výbor poptal tým „Dostupný advokát“ – právní služby online, v čele s JUDr. Ondřejem Preussem, který byl nakonec vybrán pro stálou spolupráci s naším Společenstvím vlastníků. V jeho prospěch hovoří garance dostupnosti v podstatě v (zobrazit více) kteroukoli dobu bez navýšení odměny za kontakt mimo pracovní dobu, dostupnost na telefonu či mailu i na Skypu a velmi seriózní vystupování. Jednoznačně můžeme potvrdit kvalitu služeb, serióznost i dostupnost online.

Recenze služby

Petr Čapek

před 2 roky

Opakovaně jsem potřeboval konzultovat záležitost související s povinnostmi statutárního orgánu SV. Oceňuji rychlé, konkrétní a vstřícné jednání i přijatelnou cenu.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024