Střídavá péče v době epidemie koronaviru

V České republice byl dne 12.3.2020 vyhlášen nouzový stav a následně byl omezen volný pohyb osob. Z volného pohybu osob byly stanoveny výjimky, kdy je pohyb dovolen, a to např. když se jedná o nezbytné cesty za rodinou nebo osobami blízkými.

Střídavá péče v době epidemie koronaviru
2 minuty čtení

V současné době směřují dotazy klientů k tomu, zda jsou v platnosti rozsudky, a jak je to se stykem rodiče a dítěte v době nouzového stavu. I v době vyhlášeného nouzového stavu zůstávají v platnosti rozsudky, a to včetně rozsudků ve věci péče o nezletilé děti, výživného a styku dětí s rodiči.

Co se týče styku rodiče s dítětem, zatím ani současná preventivní opatření nejsou důvodem přerušení realizace styku (pokud se rodiče nedohodnou jinak), z důvodu obecné obavy rodiče z nemoci Sars-Cov-2, nebo z důvodu domněnky jednoho rodiče, že druhý rodič si nemyje pravidelně ruce, nepoužívá po každém dotyku s předmětem dezinfekci a pod.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Pozitivní test na koronavirus

Situace je odlišná v případě pokud je přebírající rodič pozitivně testován na Sars-Cov-2, nebo je v povinné 14 denní karanténě, nebo chce převzít dítě bez roušky apod.. V takovém případě se konkrétní styk nemůže realizovat. Neboť se jedná o obdobný případ, jako by bylo např. dítě nemocné, nebo když je nemocný rodič, který si má dítě převzít. V zájmu nezletilého dítěte tak není styk s nemocným, případně potenciálně nemocným rodičem (karanténa).

Pokud se styk nerealizuje, může být nahrazen např. videokonferencí nebo prostřednictvím jiné aplikace, aby byl styk dítěte s druhým rodičem udržován a po skončení opatření mohlo dojít k běžnému styku bez narušení citových vazeb mezi rodičem a dítětem.

Domluvte se…

Rodiče by se v současné době měli snažit dohodnout a jako prioritu si stanovit zdraví dítěte. Je potřeba si uvědomit, že byť rodič nepociťuje příznaky nemoci, může být nemocen a dítě nakazit. Dítě může následně nakazit pečujícího rodiče, který nebude schopen se o dítě následně postarat, ne-li hůř. Daná situace je stresová pro všechny a zvláště pro malé děti. Je v jejich zájmu, aby citové vazby byly udržovány i v době nemožnosti styku rodiče a dítěte, a to prostřednictvím různých styků na dálku (pokud není možný osobní styk), aby po pominutí opatření mohlo být na běžný styk plynule navázáno.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

Mgr. Lucie Petránková

Lucie rozumí advokátnímu řemeslu jako málokdo. Umí prosadit zájmy svých klientů v soudní síni i mimo ni. Má za sebou již stovky vyhraných sporů. V našem týmu je specialistkou na rodinné a občanské právo. Klienti oceňují její lidský, profesionální a při tom velmi rozhodný přístup.

Vzdělání
  • Postgraduální studium Univerzita Karlova v Praze, Právnická fakulta, obor: medicínské právo,
  • Universita Pantheon d ´Assas Paris II,
  • Právo na Univerzitě Karlově v Praze, Právnická fakulta

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

před 9 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Jana Vičanová

před 3 roky

Advokátní služby online – nejprve jsem si myslela, že servis využiju ke zodpovězení jednouchého právního dotazu. Záhy jsem však zjistila, že můžeme cestou telefonu, Skypu a internetu vyřešit naprosto vše. DA mi vytrhl trn z paty – coby matka dvou dětí s prací na plný úvazek jen stěží hledám čas, ušetřila jsem však čas i (zobrazit více) finance za cesty, a to za naprosto profi přístup. Vřele doporučuji!

Recenze služby

Theresa Cisler

před 11 měsíců

Po hodně dlouhém boji je dobojováno… Díky kanceláří dostupný advokát, Marek, Lucie a druhá Lucie sdělujeme, že jsou to nejlepší právníci jaké jsme mohli oslovit. Bojovali do roztrhání, jezdili po celé republice… Tomu říkám advokáti!!!!!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023 a 2024
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024