Jak na adopci na dálku

Máte dostatek finančních prostředků a rádi byste pomohli někomu potřebnému? Vyzkoušejte adopci na dálku. Díky ní můžete pomoci zlepšit podmínky dětí z rozvojových zemí. I u takto bohulibé činnosti se ale obezřetnost vyplácí.

Děti podpořené díky adopci na dálku
6 minut čtení

Kapitoly článku

Adopce na dálku se nejčastěji zaměřuje na pomoc dětem z Indie, afrických zemí, Ukrajiny či Běloruska. Existuje také program na podporu potomků tibetských uprchlíků, kteří se usadili v severní části Indie. Organizací, které adopci na dálku zprostředkovávají, je celá řada a pochopitelně se všechny zaštiťují tím, že jejich pomoc je maximálně adresná a slouží ke vzdělávání a rozvoji dětí. Jak tedy ve výběru té pravé postupovat? Probereme si to postupně.

Co je přesně adopce na dálku?

Pojem „adopce“ může být v našich poměrech maličko zavádějící. Odkazuje na vztah náhradního rodiče a dítěte. Ve skutečnosti jde o adopci velmi symbolickou. Spočívá „pouze“ ve finanční podpoře a písemné komunikaci s dítětem. K reálnému kontaktu většinou nedochází. Omezeno je zpravidla i zasílání darů a komunikace jinou než předepsanou formou. V anglicky mluvících zemí se pro tento vztah používá přiléhavější pojem „Child sponsorship“.

K čemu mě adopce na dálku zavazuje?

Na rozdíl od běžného typu adopce se nutně nezavazujete k pomoci dítěti až do jeho dospělosti. Adopce na dálku sice spíše předpokládá dlouhodobý závazek a chuť a vůli podporovat dítě po celou dobu jeho studií, nicméně pokud náhle nemáte dostatek finančních prostředků či si tento typ pomoci z jiného důvodu rozmyslíte, můžete jej ukončit i dříve.

Jaké jsou typy adopce na dálku?

Klasická adopce na dálku – na webových stránkách některé z charitativních organizací si vyberete podporovanou zemi, pohlaví, případně věk dítěte a následně si podle jednotlivých příběhů, doplněných o fotografie dětí, můžete zvolit ten, který vás nejvíce oslovil.

Rozvojová adopce – koncept, který se zaměřuje na podporu konkrétní instituce (typicky školy), která pak zajišťuje dětem vzdělání zdarma. Vybrané peníze kromě samotného běhu školy mohou sloužit na nákup důležitého vybavení, pomůcek, automobilu a podobně. Odpadne tak financování mezičlánku v podobě organizace pomáhající na místě, na jejíž provoz může také padnout nemalá část vašich financí.

Tip: Možností, jak pomoci dětem, existuje celá řada. V případě, že máte možnost a chuť fyzicky pečovat o cizí dítě, můžete nastudovat možnosti náhradní rodinné péče.

Řešíte problém týkající se adopce na dálku?

Pokud hledáte odpověď na konkrétní právní otázku, napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů.

Může adopce na dálku někdy škodit?

Výraz “škodit” je určitě hodně za hranicí. Nicméně ne vždy je pomoc zcela efektivní. Tím, že je vybráno k adopci například jen jedno dítě z rodiny či celé vesnice, se může projevit ze strany ostatních sourozenců či spolužáků rivalita, nevraživost či závist. A pokud nemůžete ovlivnit volbu dětí vhodných ke sponzorství, nikdy nevíte, zda nebyla rozhodující politická či náboženská příslušnost, která konvenuje aktivitám pomáhající organizace.

Následně také hodně záleží na citlivosti a přístupu samotného sponzora, či chcete-li, adoptující osoby. Sociální, kulturní a ekonomické rozdíly mezi naším světem a prostředím příjímajícího jsou přímo propastné. Určitě tedy celé věci nenapomůže zasílání fotografií z nákladných dovolených a detailní ukázka světa, který dítě z rozvojové oblasti možná nikdy nepozná. Současně tím může u dítěte vzniknout určité očekávání, že by mu jeho sponzor i toto vše byl schopen zprostředkovat.

Část těchto nešvarů může pomoci řešit právě rozvojová adopce, která nevyzdvihuje jedno konkrétní dítě, ale podporuje plošně všechny děti v rámci určité instituce.

Jak vybrat pomáhající organizaci?

Člověk připravený pomáhat se po příchodu na webové stránky pomáhající organizace může nechat strhnout vírem smutných příběhů a fotografií krásných dětí, které je zažívají. Ani v nejmenším nechceme jejich složitou situaci a potřebu jim pomoci zlehčovat. Jen doporučujeme nenechat se hned ovlivnit emocemi a vždy prověřit:

Pomáhající organizaci v ČR

Existuje i právně a je zapsaná v obchodním rejstříku? Nejsou s ní spojeny skandály, špatné zkušenosti či třeba exekuce?

Většina adopční programů probíhá u známých a prověřených charitativních organizací jako je například Arcidiecézní charita Praha či Olomouc nebo Brontosauři v Himalájích, ale můžete se setkat i se jménem společnosti, o které jste nikdy neslyšeli. Pak je na místě obezřetnost.

Tip: Prověřování v rámci insolvenčního rejstříku a jiných rejstříků pro dlužníky jsme se věnovali v samostatném článku.

Organizaci působící v místě pomoci

Zde vám někdy nezbyde než se spolehnout na záruku českého garanta. Přesto se zpravidla dají nalézt webové stránky místní organizace či zkušenosti jiných sponzorů.

Poměr financí, které se dostávají přímo k potřebným vs. nákladů na fungování organizací

Toto je velmi důležitý moment celého procesu. V ideální situaci by organizace měly čerpat náklady na svůj provoz z jiných zdrojů a vaše peníze by měly směřovat přímo k dítěti. S tím se ale v praxi spíše nesetkáte. Proto volte alespoň ty organizace, které “nezhltnou” většinu nákladů. Transparentní organizace by měly poměr částky adresované dítěti a částky na provoz zveřejnit.

Aktuálnost údajů na webových stránkách organizací.

“Narodil se v roce 2002 a je mu již 16 let.” I to jsme se mohli v lednu 2022 dočíst u profilu jednoho z dětí na webu pomáhající organizace. Nešlo přitom o ojedinělý překlep. Výzva k zasílání dopisů do března 2019 a řada dalších informací tohoto typu důvěru zrovna nevzbudila. Na náš dotaz organizace omluvila neaktuálnost stránek mateřskou dovolenou jedné z kolegyň, ale je na zvážení, zda spojit svou finanční pomoc s někým takto netransparentním.

Do jaké země bude pomoc směřovat?

Některé organizace se zaměřují na pomoc v jediné konkrétní zemi, jiné pokrývají zemí (či kontinentů) více. Spíše na osobních preferencích je tedy stát a národnost dítěte, které chcete podpořit. Může souviset s vaším vztahem k dané zemi, aktuální politickou či socioekonomickou situací na daném území, možnost se s dítětem někdy vidět (např. běloruské děti někdy mívají i výměnné pobyty v ČR, v Indii je takový postup spíše nemožný a také nevhodný z výše zmíněných důvodů).

Jak postupovat v případě mezinárodní adopce?

Jakmile najdete organizaci, která vám svou činností a zaměřením vyhovuje, můžete si vybrat na webových stránkách dítě, jemuž svou pomoc adresujete. Vyplníte kontaktní formulář a organizace vás kontaktuje a uzavře s vámi smlouvu. Jde zpravidla o formulářové smlouvy, u kterých se příliš nepřipouští změny a pokud se vám formulace nelíbí, budete se muset spíše obrátit na konkurenci. Za zkoušku ale vždy stojí navrhnou úpravu ustanovení, se kterým zcela nesouhlasíte. Pokud se vám na smlouvě či obchodních podmínkách projektu něco nepozdává, nebojte se zkonzultovat vše s právníkem. V ideálním případě se jedná o závazek na mnoho let a nechcete asi mrhat své peníze bez rozmyslu.

Následně můžete uhradit celou platbu na rok, případně zadat trvalý příkaz pro měsíční platby. První dopis dítěti bývá zasílán zpravidla až po několika měsících vašich plateb, aby byla aspon určitá garance trvalosti sponzoringu. Na oplátku i “vaše” dítě se s vámi zhruba dvakrát do roka spojí a podělí se o své studijní výsledky, případně i jiné detaily svého života.

U některých organizací můžete zvolit můžete i neadresnou podporu, kdy finanční pomoc směřuje například k určité škole v rozvojové oblasti. Pak se v roční souhrnné zprávě dozvídáte o výukových programech, nových pomůckách pro děti a obecně jejich zázemí.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 6 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

před 2 roky

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 7 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024