Jak si ověřit, že prodávající není v insolvenci

Uzavíráte důležitý obchod a potřebujete si svého potenciálního obchodního partnera dobře prověřit? Nebo jste již obchod uzavřeli, peníze nepřicházejí a vy chcete zapátrat, kde vězí háček? Využijte k tomu veřejné rejstříky. Poradíme vám, co se v nich dá nalézt a jak postupovat, když se protistrana v insolvenci opravdu nachází.

Muž hledá informace v insolvenčním rejstříku

Kapitoly článku

Pro uzavření dobrého obchodu nestačí mít jen kvalitně sepsané smlouvy. Je také zapotřebí vědět, s kým smlouvy uzavírám. Dle typu uzavírané smlouvy pak můžete prověřit různé veřejné zdroje a protistranu si tak trochu proklepnout.

Již pouhým zadáním jména fyzické osoby či společnosti můžeme zjistit mnoho zajímavých věcí: ekonomické či trestní kauzy v médiích, různé recenze a vyjádření klientů či bývalých obchodních partnerů. Chceme-li zapátrat trochu detailněji, nabízejí se různé rejstříky.

Dluží vám někdo peníze?

Porušil někdo vaše práva? Předžalobní výzva je ze zkušenosti nejefektivnější a nejlevnější způsob, jak ochránit svá práva. Slouží jako poslední varování před žalobou.

Chcete se důrazně ohradit? Zastaneme se vás. Pomůžeme vám pomocí předžalobní výzvy získat to, co vám patří. Výhoda spočívá v tom, že je možné ji učinit, aniž je nutné podávat žalobu, platit soudní poplatek a riskovat hrazení nákladů sporu protistraně.

Do jakých registrů se dívat?

Pro základní údaje dost pravděpodobně zamíříme do obchodního rejstříku. Zde najdeme všechny podstatné informace jako sídlo společnosti, kdo za ni smí navenek jednat, jaké je její základní jmění a podobně.

Tip: Zajímá-li vás, jak číst a hledat v obchodním rejstříku, přečtěte si náš článek.

Očekáváme-li vzájemné finanční transakce, pak by měl být v centru našeho zájmu registr dlužníků. Existuje jich ovšem více druhů a je třeba vždy rozlišit, o kterém konkrétním se mluví.

Z těch nejvýznamnějších jde o Centrální evidenci exekucí, provozovanou Exekutorskou komorou. V ní najdeme informace o probíhajících exekucích, které vedou členové komory. Ne všechny probíhající exekuce zde ale jsou zapsány, například ty vedené státními orgány nebo zdravotními pojišťovnami. Dalším velmi užitečným zdrojem je SOLUS, kde si sdílejí informace o nezaplacených pohledávkách (déle než tři měsíce) různé ekonomické sektory. Jsou mezi nimi například banky, stavební spořitelny, nebankovní finanční instituce, poskytovatelé telekomunikačních služeb či distributoři energií.

Insolvenční rejstřík ISIR provozovaný na webu www.justice.cz pak shromažďuje záznamy o subjektech v rámci České republiky, u nichž probíhá tzv. insolvenční řízení. To je zvláštním druhem soudního řízení pro případ, kdy je někdo dlouhodobě neschopen plnit své finanční závazky. Díky insolvenčnímu řízení dojde k vypořádání dluhů dlužníka, který tak může začít “s čistým štítem”, a k alespoň částečnému uhrazení pohledávek věřitelů.

Co když je obchodní partner v insolvenci?

Zjistíte-li, že osoba v hledáčku vašeho zájmu je v insolvenci, co to přesně znamená?
Pro vyhlášení insolvence musí být splněno několik základních podmínek:

  • dlužník má alespoň dva věřitele,
  • dlužník má alespoň dva své dluhy po splatnosti déle než 30 dní,
  • dlužník není schopen své dluhy splácet.

Následně musí být podán návrh na oddlužení, který musí schválit insolvenční soud. Osoba v insolvenci musí postupně začít splácet své dluhy, současně jí ale zbývá jistá nezabavitelná částka. Ta se může navyšovat např. u vdaných/ženatých osob a v případě rodičů s dětmi. Výši nezabavitelné částky si lze vypočítat v insolvenční kalkulačce, kterou nabízí rovněž web justice.cz.

V případě, že insolvenční návrh podal dlužník, má podle zákona povinnost uvést seznam všech věřitelů, kterým dluží. Pakliže podal návrh některý z věřitelů, záleží na ostatních věřitelích, zda své pohledávky připojí.

Tip: Chcete vědět, jak může insolvenční rejstřík ochránit vaše finance? Přečtěte si náš článek.

Jak postupovat, je-li váš dlužník v insolvenci?

Jakožto věřitel můžete podat v insolvenčním řízení přihlášku, kterou uplatňuje svou pohledávku za dlužníkem. Vyjádříte tím vůli, aby v rámci insolvenčního řízení splácel dlužník část i vám. Přihláška musí být podána na předepsaném formuláři, s podklady, které doloží existenci a výši pohledávky. Velmi důležitá je lhůta pro podávání přihlášek, kterou musí věřitel dodržet, jinak jeho pohledávka nebude do insolvenčního řízení zahrnuta.

Jedinou výjimku tvoří pohledávky za majetkovou podstatou a pohledávky jim postavené na roveň, které může věřitel uplatnit kdykoliv v průběhu insolvenčního řízení a jejichž uplatnění neprobíhá formou přihlášky. To se ale zpravidla běžných věřitelů netýká, jedná se především o odměnu a hotové výdaje insolvenčního správce a další pohledávky vyjmenované zákon, které vznikly až po rozhodnutí o vyhlášení úpadku.

Pro přihlášku pohledávky existuje konkrétní povinný elektronický formulář, není tedy možné ji podat jiným způsobem.

Tip: Poprosil vás kamarád, abyste ručili za jeho úvěr? Zvažte dobře, zda vám přátelská služba stojí za možné problémy. Pokud přece jenom myslíte, že ano, vše si pro jistotu předem nastudujte, smlouvu zkonzultujte s právníkem a třeba si přečtěte i náš článek na téma jak se nedostat jako ručitel do problémů.

Jak končí insolvenční řízení?

Dlužníci se někdy mylně domnívají, že mají soudu zaslat žádost o ukončení insolvenčního řízení. Ve skutečnosti ovšem oddlužení končí rozhodnutím soudu, kterým schvaluje tzv. zprávu insolvenčního správce o splnění oddlužení. Součástí tohoto rozhodnutí je i osvobození dlužníka od povinnosti platit v oddlužení nesplacené dluhy nebo dluhy, které do něj nebyly v době jeho schválení přihlášeny (a měly být). Dlužník by měl v této souvislosti doručit soudu návrh na osvobození od placení zbytku dluhů. Osvobození dlužníka od splácení neuspokojených pohledávek se nevztahuje na dluhy, které vznikly trestnou činností nebo vznikly v době trvání oddlužení.

Slovy čísel končí insolvenční řízení poté, co dlužník splatí buď 100 % svých dluhů, 60 % dluhů během tří let, 30 % procent dluhů po dobu pěti let nebo pokud tak rozhodne soud.
V rejstříku jsou uchovávány záznamy nejen po dobu insolvenčního řízení, ale také pět let po něm. Tato lhůta se nedá nijak zkrátit či prominout. Poté proveden výmaz z rejstříku insolvenční soud. Speciální žádost o výmaz k tomu není potřeba.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Předžalobní výzva

Zastaneme se vás, když někdo poruší vaše práva. Zpracujeme pro vás kompletní předžalobní výzvu a postaráme se, abyste dostali zpět to, co vám patří. Záležitost odbavíme rychle, bezchybně a profesionálně. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jiří Dušil

před 2 roky

Potřeboval jsem poradit s odstoupením od již podepsané smlouvy. Zadal jsem poptávku, druhý den se mi ozval advokát, který se mnou vše probral a doporučil postup. Na základě doporučeného postupu firma odstoupila od smlouvy a já dostal svoje peníze zpět. Mockrát děkuji a přeji firmě Dostupný advokát ať se Vám daří.

Recenze služby

Štěpán Mičunek, okres Vsetín

před 3 roky

Na Dostupného advokáta jsem se obrátil s prosbou o pomoc s neplatičem. Dostupný advokát mi poradil, jak dále postupovat. Náš spor se dostal až před soudy, kde mne Dostupný advokát zastupoval. Soudy jsem vyhrál, služby tohoto webu mohu vřele doporučit.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 5 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024