Co znamená souběh trestných činů?

Vyloupená benzínová pumpa, rozbitá výloha a spoutaná a zbitá obsluha benzínky, která nakonec svým zranění podlehla. I takové příběhy nám někdy média přinášejí. Z pohledu laiků jde o mimořádně odpudivý zločin. Z pohledu právních teoretiků pak o takzvaný souběh trestných činů. Proč má taková kvalifikace v trestním řízení význam a jakým způsobem je souběh postihován a trestán? Na to se blíže podíváme v našem textu.

přepadení, souběh trestných činů
5 minut čtení

Kapitoly článku

Kdy může souběh nastat?

Základním předpokladem je již výše zmíněné spáchání více trestných činů. V případě souběhu tedy nemůže jít o jakékoliv protiprávní jednání, ale pouze o takové, které jako trestný čin označuje trestní zákoník. Je tedy vyloučen souběh mezi trestným činem a přestupkem a dokonce není možný ani souběh mezi trestným činem a činem jinak trestným, jakým je například krajní nouze.

Podstatná pro vznik souběhu je již samotná skutečnost, že došlo k trestným činům. Není zcela podstatné, zda jsou v danou chvíli vyšetřovány společně v jednom trestním řízení.

Klíčová je ovšem ještě jedna skutečnost, a to, že ke spáchání těchto protiprávních skutků došlo před okamžikem vyhlášení, resp. nabytí právní moci soudního rozhodnutí. Jakmile se ale odsuzující rozsudek za jakýkoli trestný čin stane pravomocným a pachatel po tomto okamžiku spáchá další trestný čin, jedná se v jeho případě již o recidivu. Zloděj, který je puštěn z vězení na svobodu a ihned jde znovu krást, je pak klasický recidivista.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Tip: Obecné povědomí o tom, co je trestný čin má asi většina z nás. „Vražda nebo krádež“, by zněla možná odpověď. Víte ale, že krádež může být i pouhým přestupkem, který se ani nezaznamená do rejstříku trestů? A tušíte, že rejstřík trestů je také státní úřad? Na trestné činy, jejich dělení a promlčecí lhůty jsme se zaměřili v našem dalším článku.

Jaké typy souběhu rozlišujeme?

Základní typy souběhu jsou:

  • jednočinný souběh – pachatel jedním skutkem spáchá několik trestných činů – například použije výbušninu a usmrtí tak několik osob.
  • vícečinný souběh – zde se předpokládá více skutků a každý z nich je samostatným trestným činem. Například pachatel opakovaně vykrádal byty a vykradl jich tak několik.

Dále rozlišujeme souběh stejnorodý a nestejnorodý. U stejnorodého se jedná o opakování stejného typu skutků, jako již zmíněné vykrádání bytů. Nestejnorodý souběh pak znamená spáchání zcela různorodých trestných činů, například loupež, znásilnění a vydírání.

Kombinací výše uvedených mohou nastat případy jednočinného souběhu stejnorodého či různorodého a vícečinného souběhu stejnorodého či různorodého.

Proč tolik právní teorie a k čemu je toto škatulkování dobré? Pro trestní řízení je důležité, že souběh je obecnou přitěžující okolností a podléhá speciálnímu režimu trestání.

Jak je souběh trestných činů trestán?

Pokud k souběhu trestných činů dojde, ukládá se úhrnný či souhrnný trest za všechny trestné činy, které jsou v souběhu. Úhrnný trest se ukládá tehdy, pokud se o všech trestných činech vede jedno řízení. Při jeho ukládání ovšem soud jednotlivé tresty nesčítá, nýbrž ukládá trest za trestný čin nejpřísněji trestný. Jedná se o uplatnění takzvané absorpční zásady, kdy nepřísnější možný trest za některý ze spáchaných skutků “spolkne” jiné, mírnější tresty. Souhrnný trest ukládá soud, když spácháte více trestných činů a probíhá o nich více soudních jednání, protože z nějakého důvodu nelze vést jedno jediné. V takovém případě soud rozhodne tak, že zruší výrok o trestu v rozsudku za dřívější trestný čin a stanoví souhrnný trest za všechny trestné činy podle stejných zásad jako při úhrnném trestu.

Příklad souběhu

Pan X přepadne v parku ženu, znásilní ji a okrade. Dopustí se tak jednočinného souběhu.

Paní Y omámila a okradla v průběhu několika měsíců tři muže. Jednoho přitom také přiškrtila a způsobila mu těžkou újmu na zdraví. Nyní probíhá společné trestní řízení o těchto skutcích. Jedná se o tzv. vícečinný souběh.

Rozhodujícím okamžikem pro posouzení, zda za více trestných činů dostane pachatel úhrnný/souhrnný trest, nebo bude potrestán za každý trestný čin zvlášť, je okamžik vyhlášení odsuzujícího rozsudku soudu prvního stupně.

Příklad:

Paní Y dostane za své skutky úhrnný trest, neboť se rozhoduje o jejích skutcích v jednom řízení a rozhoduje se o nich jedním rozsudkem. Soud přitom uloží trest podle toho ustanovení, které se vztahuje na trestný čin z nich nejpřísněji trestný. V tomto případě se jedná o trest za těžkou újmu na zdraví.

Uspávačka paní Y byla puštěna z vězení a pár týdnů poté se seznámila s novým mužem a zkusila na něj svůj osvědčený uspávací trik. Tento trestný čin je posuzován zcela samostatně a je za něj uložen zvláštní trest. Jedná se o recidivu, která je ovšem při ukládání trestu považována za přitěžující okolnost.

Tip: Odlišný přístup k souběhu či opakování trestných činů mají některé cizí státy. Sčítání trestů a tresty čítající mnoho desítek let je typické třeba pro některé státy USA.Tak například jistý Michael J. Devlin, který mezi lety 2002 a 2007 unášel a zneužíval malé děti, byl odsouzen na 74 doživotních trestů plus dalších více než dva tisíce let za mřížemi. Sériový vrah Gary Ridgway, který zavraždil nejméně 71 žen, byl odsouzen ke 49 doživotním trestům a navíc 480 rokům za mřížemi. S takovými tresty čeští zločinci od soudu neodejdou. Minimálně tedy od těch českých.

Příklad

S paní Y, která uspávala a okrádala muže se vedou dvě trestní řízení. Jedno se týká krádeží a těžké újmy na zdraví a v průběhu trestního řízení se zjistí, že paní Y navíc zpronevěřila nějaké peníze v práci. O tom se vede samostatné trestní řízení. V tomto řízen dojde k vyhlášení rozsudku, ten je ovšem posléze zrušen dalším soudem, který rozhoduje o krádežích a těžkém ublížení na zdraví. Za to hrozí dle trestního zákoníku až deset let odnětí svobody. Výše souhrnného trestu se bude určovat stejně jako výše úhrnného trestu.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023 a 2024
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024