Hranice škody v trestním řízení

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
26. července 2024
5 minut čtení
5 minut čtení
Trestní právo

„Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, způsobí-li takovým činem značnou škodu.“ I takové věty můžeme nalézt v trestním zákoníku. Co je to škoda “větší”, “značná” nebo “nikoli malá”? Proč se tyto pojmy v trestním zákoně nacházejí a proč pro každý čin není stanovena konkrétní výše způsobené škody? To si přiblížíme v dnešním textu.

graffitti, poškození cizí věci

Klíčovým prvkem při posuzování trestných činů, zejména těch majetkových, je výše způsobené škody. Trestní zákoník obsahuje ustanovení, která detailně vymezují různé úrovně škody, což je důležité pro kvalifikaci trestného činu a určení odpovídající trestní sazby.

Tip na článek

Tip: Obecné povědomí o tom, co je trestný čin má asi většina z nás. „Vražda nebo krádež“, by zněla možná odpověď. Víte ale, že krádež může být i pouhým přestupkem, který se ani nezaznamená do rejstříku trestů? A tušíte, že rejstřík trestů je také státní úřad? Na trestné činy, jejich dělení a promlčecí lhůty jsme se zaměřili v našem článku.

Podle ustanovení § 137 a § 138 trestního zákoníku se při stanovení výše škody vychází z ceny, za kterou se daná věc obvykle prodává v době a místě činu. Pokud tuto cenu nelze určit, bere se v úvahu cena potřebná na pořízení stejné nebo obdobné věci, případně náklady na uvedení věci do původního stavu. Tato pravidla zajišťují objektivní a spravedlivé posouzení výše škody.

Nabízí se přitom otázka, co je přesně cena v místě obvyklá? Podle judikatury se pro účely stanovení škody v trestním právu vychází z maloobchodních cen. Jinými slovy jde o cenu pro koncového spotřebitele. Pokud tedy zaměstnankyně ukradne v továrně koženou kabelku, jejíž výrobní cena je 3 000 korun, ale v obchodě se prodává za 15 000 korun, půjde o trestný čin a nikoliv přestupek, neboť se vychází z maloobchodní ceny 15 000 korun.

Škody jsou přitom rozděleny do několika kategorií:

  • Škoda nikoli nepatrná: Škoda dosahující částky nejméně 10 000 Kč.
  • Škoda nikoli malá: Škoda dosahující částky nejméně 50 000 Kč.
  • Větší škoda: Škoda dosahující částky nejméně 100 000 Kč.
  • Značná škoda: Škoda dosahující částky nejméně 1 000 000 Kč.
  • Škoda velkého rozsahu: Škoda dosahující částky nejméně 10 000 000 Kč.

Tento systém kategorizace umožňuje odstupňování trestní odpovědnosti a sankcí podle závažnosti trestného činu. Použití těchto kategorií namísto konkrétní částky pro každý trestný čin umožňuje větší flexibilitu a univerzálnost trestního práva. Podle aktuální ekonomické situace ve společnosti (výše mezd, inflace apod.) lze totiž nastavit univerzální hranice, které lze pro tyto účely využít.

Byl jste obviněn a bylo proti vám zahájeno trestní stíhání?

V sázce je opravdu mnoho a nevyplatí se absolvovat trestní řízení bez porady s advokátem. Jste-li obviněný z trestného činu, pak u soudu uspějete jen tehdy, když je vaše obhajoba neprůstřelná. Provedeme pečlivou analýzu případu a navrhneme postup obhajoby v rámci trestního řízení, v němž budeme tvrdě vymáhat vaše práva.

Zavedení kategorií škod namísto specifických částek pro každý trestný čin má několik důvodů:

  • Flexibilita: Umožňuje přizpůsobit trestní sazby různým druhům trestných činů. V případě výraznější změny ekonomické situace se tak změní pouze ustanovení jednoho paragrafu bez nutnosti měnit až desítky jednotlivých ustanovení trestního zákoníku.
  • Konzistence: Stanovení několika jasných předělů ve výši škody umožňuje jednotný přístup k posuzování škod napříč různými typy trestných činů, což je spravedlivější a předvídatelnější.
  • Praktičnost: stávající systém umožňuje snadnější a rychlejší rozhodování soudů, protože jsou stanoveny jasné hranice pro různé úrovně škod. Pokud by byly pro každý trestný čin stanoveny zcela jiné hranice škody, vešlo by to ke značnému znepřehlednění.

Dopady různých úrovní škody

Co v praxi znamenají různě nastavené hranice? Různé úrovně škody znamenají posouzení existence či míry společenské škodlivosti protiprávního činu. Z toho titulu pak mají přímý dopad na právní kvalifikaci trestného činu a výši trestu. Není totiž krádež jako krádež a je zřejmé, že musí následovat rozdílný trest, pokud například zaměstnanec okradl zaměstnavatele o patnáct tisíc nebo sto padesát tisíc korun. Podívejme se na konkrétní trestné činy:

  • Krádež: Pokud způsobená škoda přesáhne určitou hranici, může být čin kvalifikován jako krádež s vyšší trestní sazbou. Krádež s nikoli nepatrnou škodou (nad 10 000 Kč) může být potrestána odnětím svobody až na dvě léta, zatímco značná škoda (nad 1 000 000 Kč) může vést k odnětí svobody na osm let.
  • Podvod: Podobně je tomu u podvodu, kde větší škoda (nad 100 000 Kč) může vést k vyšším trestům v porovnání s podvodem způsobujícím škodu nižší.

Příklad: představme si případ, kdy někdo ukradne starší ojeté auto v hodnotě 120 000 Kč. Tento čin by byl posuzován jako krádež s větší škodou, což by vedlo k přísnější kvalifikaci a tím i vyššímu trestu. Naopak, krádež mobilního telefonu v hodnotě 12 000 Kč by byla kvalifikována jako krádež s nikoli nepatrnou škodou, což by vedlo k nižšímu trestu.

Tip na článek

Tip: Krádež je jedním z nejběžnějších trestných činů. Trest, který za ní hrozí se pohybuje na široké škále – od pokuty 50 000 korun až po trest odnětí svobody na 10 let. V našem dalším článku se na tyto tresty podíváme zblízka a prozradíme vám, kdy je krádež trestným činem a kdy pouhým přestupkem. Nakonec vyjasníme také rozdíly mezi krádeží, zatajením věci, loupeží a zpronevěrou.

Systém nastavení hranic způsobené škody umožňuje spravedlivější a efektivnější posuzování trestných činů, přičemž zohledňuje jak závažnost činu, tak jeho dopad na oběti a společnost.

Jaký je rozdíl mezi stanovením škody v trestním civilním právu?

Také v civilním právu někdy potřebujeme stanovit výši škody. Například, když nám soused v domě nad kopcem nad námi svým poškozeným bazénem vyplavil zahradu a sklep, nebo když nám sousedovic pes potrhal značkový oblek za desítky tisíc. Stanovení výše škody zde ale sleduje jiný účel. Primárním cílem je náhrada škody poškozenému a z toho důvodu je třeba škodu vyčíslit přesně, nikoliv například nějakou její hranici. Někdy ale ani takový postup není důležitý, pokud je škůdce schopen a ochoten uvést majetek v předešlý stav typicky tím, že zajistí na své náklady opravu věci.

Oproti tomu v trestním právu se stanovuje výše škody, jak už bylo zmíněno, s cílem zjištění závažnosti trestného činu. Může být i přímo jeho pojmovým znakem.

Škoda, která nenastala

V trestním právu se také můžeme setkat s na první pohled paradoxní situací, kdy žádná škoda v praxi nenastala, ale přesto je pachatel potrestán. Jak je to možné? Může totiž dojít pouze k pokusu trestného činu. Jde o situaci, kdy pachatel zahájí jednání směřující k dokonání trestného činu, ale z různých důvodů jej nedokončí. Podle trestního zákoníku je pokus trestného činu trestný, pokud jednání pachatele směřuje k spáchání trestného činu a zároveň je úmyslné. Pokus je považován za nebezpečný, protože představuje konkrétní hrozbu pro společnost, i když trestný čin nebyl dokonán. V některých případech tedy škoda nenastala, protože trestný čin nebyl dokonán. I zde je ovšem třeba hypotetickou škodu stanovit, aby mohl následovat spravedlivý trest.

 

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Zastupování obviněného v trestním řízení

Byl jste obviněn a bylo proti vám zahájeno trestní stíhání? V sázce je opravdu mnoho a nevyplatí se absolvovat trestní řízení bez porady s advokátem.

Předem dané ceny
Při objednání služby přesně víte, co dostanete a kolik vás to bude stát.
On-line i osobně
Vše zvládneme on-line nebo osobně v jedné z našich 4 kanceláří.
Pracujeme rychle
8 z 10 požadavků vyřešíme do 2 pracovních dnů.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Jarka BL

Potřebovala jsem podat co nejrychleji trestní oznámení a společnost „Dostupný advokát“ jsem našla náhodou na webových stránkách. Komunikace proběhla v pořádku. Trvalo asi týden a oznámení jsme odeslali. Mohu doporučit, byla jsem spokojená.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)