Zadlužili jste se? Zjistěte, jak funguje insolvence

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
3. září 2024
6 minut čtení
6 minut čtení
Ostatní právní témata

Finanční gramotnost je u mnohých občanů stále docela nízká. Někdy však nastanou situace, kdy se zadluží a už není schopný splácet i v této oblasti relativně vzdělaný člověk. I podnikání s sebou nese velká rizika a někdy zkrátka skončí tak, že člověku nezbyde nic jiného než insolvence. Přečtěte si, jak funguje insolvence, jak probíhá insolvenční řízení nebo co vás čeká u insolvenčního soudu.

Insolvence představuje právní stav, kdy dlužník již není schopný splácet své závazky vůči věřitelům. Do finanční tísně a neschopnosti splácet dluhy se mohou dostat jak fyzické osoby, tak ty právnické. V takovém případě je nejjednodušším krokem zahájení insolvenční řízení.

Co je to insolvence neboli úpadek?

Do insolvence, často nazývané také úpadek, se dostává zadlužená fyzická i právnická osoba ve chvíli, kdy už není schopná plnit své finanční závazky včas a v plné výši. Insolvenční zákon definuje úpadek dvěma hlavními způsoby: platební neschopností a předlužením. Platební neschopnost nastává, pokud dlužník nedokáže splatit své dluhy po dobu delší než tři měsíce po splatnosti. Předlužením se pak rozumí situace, kdy dlužníkova pasiva přesahují jeho aktiva. To se děje častěji u právnických osob a podnikatelů.

Insolvenční zákon pak specifikuje, že úpadek se může řešit třemi základními způsoby: konkurzem, reorganizací a oddlužením. Každý z těchto způsobů má své specifika, která ovlivňují dlužníka různými způsoby.

Přerostly vám dluhy přes hlavu nebo marně čekáte na své peníze?

Dostat se do dluhů je někdy mnohem jednodušší, než by se mohlo zdát. Stačí uzavřít jednu nevýhodnou smlouvu a už se ocitáte v kolotoči finanční tísně. Nepohlížejte proto na svou situaci jako na ostudu, o níž se musí mlčet, a řešte ji včas. Čím dříve insolvenci zahájíte, tím snazší pro vás bude celou situaci vyřešit. Stejně tak neotálejte, pokud čekáte, až vám na účet dorazí platba za prodej, ale termín splatnosti již proběhl. Dlužník se v tomto případě může nacházet na druhé straně a vy byste se nedočkali. V obou případech vám poskytneme právní zastoupení a pomůžeme vám s vyřešením dluhů.

Jak probíhá insolvenční řízení

V rámci insolvenčního řízení se mohou osoby „zbavit“ svých dluhů. Jedná se o právní proces, který umožňuje řešit úpadek soudní cestou. Insolvenční soud má v tomto případě dosáhnout toho, aby věřitelé dostali zpět alespoň část svých peněz a zároveň, aby dlužník dostal šanci začít s pomyslným čistým štítem.

1. Nejprve se podá insolvenční návrh a žádost o insolvenci

Pokud potřebujete vyřešit své dluhy a insolvence je pro vás jediným možným řešením, pak je potřeba podat insolvenční návrh. Jelikož tento návrh mohou podat i věřitelé, raději s tím neotálejte a podejte ho co nejdříve, jakmile si plně uvědomíte svou situaci ohledně neschopnosti splácet. Insolvenční návrh musí obsahovat všechny potřebné informace o vás, vašem majetku, dluzích i věřitelích, aby soud mohl rozhodnout na základě kompletních informací.

Současně s insolvenčním návrhem můžete podat žádost o oddlužení. Pokud si nevíte s vyplněním dokumentů a konkrétním postupem rady, obraťte se na naši právní kancelář. Pomůžeme vám vyřešit veškeré náležitosti a postaráme se o to, abyste v daném procesu získali co nejvíce možných výhod.

2. Insolvenční soud (ne)rozhodne o úpadku

Po podání insolvenčního návrhu přichází ke slovu insolvenční soud. Ten posuzuje, zda je dlužník skutečně v úpadku. Pokud rozhodne, že tomu tak opravdu je, vydá insolvenční soud rozhodnutí o úpadku. To znamená, že vy coby dlužník jste oficiálně uznaný jako neschopný splácet a můžete přistoupit k některé z forem řešení úpadku.

Rozhodnutí o úpadku každé osoby se vždy zveřejňuje v insolvenčním rejstříku. Tato veřejně přístupná databáze zahrnuje všechny informace o probíhajících insolvenčních řízeních. K finanční situaci dlužníka se tak může dostat víceméně kdokoliv, což má nemalý vliv na kredit a důvěryhodnost fyzické i právnické osoby nejen u budoucích obchodních partnerů nebo věřitelů. Pokud tedy uzavíráte důležitý obchod, nebojte se do rejstříku nahlédnout a ověřte si, že protistrana nedluží natolik, aby to zasáhlo i vás.

3. Dlužníka čeká konkurz, reorganizace nebo oddlužení

Jakmile soud rozhodne o tom, že jste opravdu neschopní splácet a ocitnete se oficiálně v insolvenci, čeká vás některá ze třech hlavních forem řešení úpadku.

V případě konkurzu vás čeká kompletní likvidace majetku. Jinými slovy přijdete o veškerý majetek, který se prodá. Výtěžek z něj se totiž rozdělí mezi věřitele, aby došlo ke splacení alespoň části dluhů. Konkurz se nejčastěji koná u takových firem, které se nedají reorganizovat.

Právě reorganizace totiž umožňuje dlužníkovi, aby pokračoval ve svém podnikání. Pokud však chcete využít tuto formu, má to jednu podmínku: Musíte splnit plán reorganizace, který schválí soud i věřitelé. Takový plán většinou zahrnuje restrukturalizaci dluhů a změnu v řízení dané společnosti. Restrukturalizaci mohou využít podniky, u nichž existuje šance, že se z dluhů zotaví a budou moct pokračovat v provozu, pokud u nich dojde k určitým změnám v řízení či financování.

Fyzických osob se nejčastěji týká oddlužení, často nazývané také osobní bankrot. Díky oddlužení budete moct své dluhy splatit věřitelům částečně nebo postupně. Lhůta pro splácení bývá obvykle pět let, přičemž zbytek dluhů vám může být prominut. Cílem bankrotu je, aby dlužník získal druhou šanci, aniž by přišel o veškerý svůj majetek. Toto oddlužení však mohou využít jen ti, kteří prokážou, že jsou schopní splatit alespoň část svých dluhů.

Tip na článek

Abyste se vyhnuli insolvenci, včas plánujte a pečlivě řiďte tok osobních i firemních financí. Pokud už jste se zadlužili, pravidelně kontrolujte, zda všechny platby odchází, jak mají, a hned při prvních náznacích finančních problémů aktivně hledejte řešení.

Jak probíhá insolvenční řízení?

Insolvenční řízení je zahájeno ve chvíli, kdy soud rozhodne o úpadku. V celém procesu pak hraje klíčovou roli insolvenční správce, kterého soud jmenuje, aby řídil majetek dlužníka a nařídil co nejvyšší uspokojení věřitelů. Insolvenční správce má tedy takzvaně pod palcem veškerý majetek zadlužené osoby, zajišťuje jeho ocenění a následně se stará i o případný prodej nebo jiný způsob zpeněžení postižených věcí.

Co se povinností dlužníka v insolvenčním řízení týká, jde především o tom, aby s insolvenčním správcem plně spolupracoval. Musí mu poskytnout veškeré potřebné dokumenty a informace, které ovlivňují průběh řízení. Současně nesmí nakládat se svým majetkem. To většinou zařizuje opět insolvenční soud, aby se zabránilo dalšímu zhoršení finanční situace a postavení věřitelů.

Tip na článek

Coby dlužník máte právo požadovat spravedlivé a přiměřené zacházení během celého procesu insolvenčního řízení. Pokud máte pocit, že vaše právo na ochranu před neoprávněnými požadavky věřitelů nebo právo na spravedlivé rozhodnutí soudu na základě důkazů bylo porušeno, můžete se obrátit na soud.

Některých dluhů se insolvence netýká

Jakmile doběhne insolvenční řízení, nastávají různé situace podle toho, jaká forma řešení úpadku byla v daném případě využita. Pokud dojde k úspěšnému oddlužení, mohou být dlužníkovi zbylé dluhy odpuštěny a on tak začíná nanovo bez dluhového zatížení. Ovšem některé dluhy zákon z oddlužení vylučuje. Pokud dlužíte například na výživném nebo peněžitých trestech, musíte své závazky plnit i po skončení insolvence.

Shrnutí

Insolvence spravedlivě řeší situaci úpadku dlužníka, ať už se jedná o fyzickou, nebo právnickou osobu. Pokud se dostanete do neschopnosti splácet, neotálejte a podejte návrh na insolvenční řízení. Insolvenční soud následně rozhodne o tom, zda je tato skutečnost opodstatněná. Dlužníka následně může čekat konkurz, reorganizace nebo osobní bankrot. Po dobu celého řízení je pod dohledem insolvenčního správce a nesmí samovolně nakládat se svým majetkem.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Při objednání služby přesně víte, co dostanete a kolik vás to bude stát.
On-line i osobně
Vše zvládneme on-line nebo osobně v jedné z našich 4 kanceláří.
Pracujeme rychle
8 z 10 požadavků vyřešíme do 2 pracovních dnů.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Из KZ в CZ ЧЕХИЯ.МИГРАЦИЯ.

Díky za pomoc v řešení problému. Skupina profesionálních advokátů.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)