Jak může insolvenční rejstřík ochránit vaše finance?

Finanční situaci máte zcela pod kontrolou, nikde nedlužíte a pokud ano, tak řádně splácíte. Insolvenční rejstřík je tedy něco, co vás vůbec nezajímá. Možná by ale mělo. Jedná se o velmi praktický nástroj, který může být užitečný nám všem. Řekneme si, proč se o něj zajímat, co v něm lze vše najít a jak v něm vyhledávat. Zareagujeme i na časté mýty a dotazy s rejstříkem spojené.

Starší žena si na internetu ověřuje své věřitele v insolvenčním rejstříku

Kapitoly článku

Koho a co vše v insolvenčním rejstříku najdu?

Půjčil jsem si v bance. Jsem proto v rejstříku dlužníků?

Kamarád, se kterým jsem podnikal, tvrdí, že mu dlužím peníze a podal na mě žalobu k soudu. Teď kvůli němu budu mít problémy a záznam v insolvenčním rejstříku.

Pojem “rejstřík dlužníků” je poměrně obecný a veřejností takto bývají označovány různé typy rejstříků, včetně insolvenčního. Existuje totiž více registrů, které se nějakou formou dluhů zabývají, a je třeba vždy rozlišit, o kterém konkrétním se mluví. Obecně ale platí, že se zdaleka všechny “dluhy” a všichni “dlužníci” do insolvenčního rejstříku nezapisují. Můžete si tedy v klidu vzít spotřebitelský úvěr, hypotéku či jinou obdobnou půjčku a záznam zde mít rozhodně nebudete.

Stejně tak, pokud probíhá běžné soudní řízení, v rámci něhož se vymáhá určitá částka, nejedná se o insolvenční řízení, které by se do insolvenčního rejstříku zapisovalo. A netýká se to ani exekuce, která rovněž bývá s insolvencí někdy zaměňována. U exekuce jde o soudní vymáhání určitého konkrétního plnění, které nechce dlužník dobrovolně splácet, ačkoliv jeho majetek by na plnění dluhu postačoval. Exekuce jsou zapisovány do Centrální evidence exekucí.

Insolvenční rejstřík shromažďuje výhradně záznamy o subjektech v rámci České republiky, u nichž probíhá tzv. insolvenční řízení. To je zvláštním druhem soudního řízení pro případ, kdy někomu jeho dluhy lidově řečeno “přerostly přes hlavu” a je tedy dlouhodobě neschopen své finanční závazky plnit. Díky insolvenčnímu řízení dojde k vypořádání dluhů dlužníka, který tak může začít “ s čistým štítem”, a k alespoň částečnému uhrazení pohledávek věřitelů.

Tip: Máte na stole neproplacené faktury? Dle společnosti IPSOS řešilo podobný problém přes 89 % podnikatelů. A každý pátý dokonce zažil situaci, kdy jeho faktura nebyla proplacena vůbec. Dostali jste se do podobné situace? Poradíme vám, jak postupovat při vymáhání pohledávky po splatnosti, abyste své peníze měli co nejdříve zpět. Jaký je postup a na co si dát pozor? Na to se zaměříme v dnešním článku.

Máte problém s dlužníkem v insolvenci?

Váš problém posoudíme a do 24 hodin vypracujeme návrh právních služeb vedoucích k jeho vyřešení. Pomůžeme vám se k vaším financím opět dostat.

Za první polovinu roku 2021 bylo například v Česku podáno 13 153 nových insolvenčních návrhů. Navzdory probíhajícímu covidu a jeho významnému dopadu na ekonomiku, jde ale překvapivě o 13% pokles ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku.

Insolvenční rejstřík spravuje a provozuje Ministerstvo spravedlnosti a najdete ho na webové adrese https://isir.justice.cz. Databáze je veřejně přístupná pro všechny a vyhledávání informací v ní je bezplatné.

Najdeme zde záznamy o osobách fyzických (podnikajících i nepodnikajících) i právnických. Ke každé zapsané osobě jsou tu informace jak o ní samotné (to je podle povahy subjektu IČO, sídlo, rodné číslo, bydliště), tak také datum a důvod zahájení insolvenčního řízení.

Pro každého dlužníka je veden jeden spis, do kterého se zapisují:

  • rozhodnutí insolvenčního soudu,
  • veškerá podání, týkající se daného řízení, pokud soud nerozhodne, že některé osobní údaje nebudou zveřejněny,
  • další informace, které stanoví zákon.

Tip: Od insolvenčního rejstříku je třeba odlišit jiné rejstříky, které provozují jiné státní či soukromé subjekty. Z těch nejvýznamnějších jde o již zmíněnou Centrální evidenci exekucí, provozovanou Exekutorskou komorou a SOLUS, kde si sdílejí informace o nezaplacených pohledávkách různé ekonomické sektory. Jsou mezi nimi například banky, stavební spořitelny, nebankovní finanční instituce, poskytovatelé telekomunikačních služeb či distributoři energií.

Může být insolvenční rejstřík užitečný skutečně všem?

Nejsem podnikatel. K čemu mi je insolvenční rejstřík?

To, že nejste podnikatel a nepodepisujete klasické obchodní smlouvy, ještě zdaleka neznamená, že neuzavíráte žádné “obchody”. Každý nákup na internetu, každá zakázka u řemeslníka představuje uzavření smlouvy a v některých případech se vyplatí doprovodit je nahlédnutím do insolvenčního rejstříku.

Insolvenční rejstřík je cenným nástrojem nejen pro věřitele, dlužníky a insolvenční správce, ale také pro zaměstnavatele, podnikatele, pronajímatele nemovitostí a obecně všechny, kdo vstupují do nějakých právních vztahů s osobami, které neznají důvěrně.

Například zaměstnavatelé si někdy prověřují zájemce o práci. Taková “lustrace” jim může být užitečná, pokud chtějí dané osobě svěřit práci s financemi, bankovní poradenství či finanční řízení. Vycházejí přitom z toho, že osoba, která nebyla schopna ukočírovat své závazky, není pro takovou práci zpravidla vhodnou.

Stejně tak je pro kohokoliv dobré nahlédnout do insolvenčního rejstříku v případě, že chce uzavřít prodat či koupit od jiné osoby např. nemovitost bez právních vad. Ale obezřetnost se vyplatí i u mnohem méně nákladných položek než je koupě bytu.

Tip: Podobné téma jsme zpracovali také v článku Koupě bytu v exekuci.

Potřebuji najít, komu všemu “můj” dlužník dluží. Najdu to v rejstříku?

V případě, že insolvenční návrh podal dlužník, má podle zákona povinnost uvést seznam všech věřitelů, kterým dluží. Takže tuto informaci v rejstříku naleznete. Mnohost (tedy nejméně dva) věřitelů je i podmínkou pro zahájení řízení, takže nejméně jeden další věřitel existuje. Pakliže podal návrh některý z věřitelů, záleží na tom, kteří další věřitelé se se svými pohledávkami přihlásili.

Co potřebuji znát pro vyhledávání v insolvenčním rejstříku?

Vyhledávání v rejstříku je snadné, pokud znáte nějaké základní údaje o osobě, kterou si chcete lustrovat. Stačí zadat například jméno a příjmení, rodné číslo, u právnických osob pak IČO nebo obchodní jméno společnosti.

V případě, že danou osobu v rejstříku najdete, můžete si otevřít její spis (resp. online podobu spisu, která nemusí být zcela totožná s fyzickým spisem) a vidíte zde přehled podání a usnesení, které se jejího případu týkají. U každého takového záznamu lze dohledat, kdy byl učiněn a rovněž lze rozkliknout jeho plné znění.

Najdu v rejstříku i ukončené záležitosti?

V rejstříku jsou uchovávány záznamy nejen po dobu insolvenčního řízení, ale také pět let po něm. Tato lhůta se nedá nijak zkrátit či prominout. K vymazání je příslušný pouze insolvenční soud.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

Mgr. Marek Svobodný

Baví mě řešit složité případy, ale největší uspokojení v advokacii může přijít i u zcela jednoduché otázky. Je jím pocit, že jsem klientovi skutečně pomohl shodit kámen ze srdce. To platí v rodinném právu dvojnásob.

Vzdělání
  • 2008: Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf Univerzity Palackého v Olomouci

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 9 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Petr Medek

před 3 roky

Největší benefit spatřuji v tom, že nikam nemusíte, vše vyřídíte z domova nebo kanceláře. S Dostupným advokátem spolupracujeme už několik let a vždy jsme byli spokojeni.

Recenze služby

Robin MěPřeciZnáte

před 2 roky

Objednal jsem si revizi NDA pro naši službu a musím přiznat, že Dostupný Advokát je spolehlivá, docela levná a příjemná služba. Navíc jsem vše vyřešil z obýváku.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024