Invalidní důchod a práce

Přemýšlíte nad tím, že si požádáte o invalidní důchod, ale máte strach, že pak nebudete moci pracovat? O invalidním důchodu v součinnosti se zaměstnáním panuje řada mýtů. Jak to ale skutečně funguje, se dozvíte v našem článku. Předem vám napovíme, že můžete vydělávat klidně milionové částky a stále pobírat plný invalidní důchod.

6 minut čtení

Kapitoly článku

Co je to invalidní důchod a kdo na něj má nárok

Invalidní důchod poskytuje stát lidem, kteří jsou kvůli dlouhodobě špatnému zdravotnímu stavu určitým způsobem omezeni v práci . Dělí se přitom na tři stupně dle závažnosti zdravotního stavu a stupně pracovní neschopnosti.

O invalidní důchod je potřeba si zažádat buď osobně na Okresní správě sociálního zabezpečení nebo online pomocí ePortálu ČSSZ s využitím elektronické identifikace. K tomu můžete využít např. bankovní identitu nebo datovou schránku. Následně budete muset vyplnit profesní dotazník, který zjišťuje vaše kvalifikace a předchozí zaměstnání a posouzení bude probíhat na základě vaší lékařské dokumentace, kterou si vyžádá posudkový lékař přímo od vašeho ošetřujícího lékaře. K vyřízení vaší žádosti pak mají úřady 90 dnů.

K tomu, abyste invalidní důchod dostali, budete potřebovat posudek od lékaře, ve kterém vám uznává invaliditu prvního, druhého či třetího stupně. Kromě toho ale musíte splnit také určenou délku hrazení důchodového pojištění. Ta se určuje dle vašeho věku následovně:

VěkDoba pojištění
do 20 letméně než jeden rok (klidně i jeden den)
od 20 do 22 let1 rok
od 22 do 24 let2 roky
od 24 do 26 let3 roky
od 26 do 28 let4 roky
od 285 let

Výjimku představuje invalidita vzniklá následkem pracovního úrazu nebo nemoci z povolání. V těchto případech tak nemusíte splňovat stanovenou délku doby důchodového pojištění.

Tip: Seznam nemocí a související procentní míry poklesu pracovní neschopnosti naleznete ve vyhlášce, kterou se stanoví procentní míry poklesu pracovní schopnosti.

Invalidní důchod se vyplácí jednou měsíčně, a to buď bezhotovostně převodem na váš osobní účet či účet vašeho manžela či manželky nebo poštovní poukázkou. U té je ale potřeba počítat s tím, že je zpoplatněna. Minulý rok v září se cena zvyšovala z 29 na 35 korun. I z tohoto důvodu se vám proto vyplatí nechat si posílat peníze na účet.

Potřebujete pomoci?

Jste přesvědčeni o tom, že máte nárok na invalidní důchod, ale přesto vám nebyl přiznán? Obraťte se na Dostupného advokáta. Váš případ posoudíme a do 24 hodin vypracujeme návrh právních služeb vedoucích k jeho vyřešení. Pokud se pak rozhodnete svěřit jeho řešení do našich rukou, máte vypracování návrhu zdarma.

Výše invalidního důchodu pro rok 2024

Základní výměra je u všech důchodů stejná. V roce 2024 činí 4 400 korun měsíčně. K ní se však přičítá ještě procentní výměra. Ta se určuje individuálně z celkové doby platby důchodového pojištění, výše výdělků a dopočtené doby, tedy doby od vzniku nároku na invalidní důchod do dosažení důchodového věku. Roli hraje také výše vašich příjmů před vznikem invalidity a váš stupeň invalidity.

Tip: K hrubému výpočtu můžete použít některou z kalkulaček volně dostupných na internetu.

V čem se liší stupně invalidního důchodu

Jak už jsme avizovali, invalidní důchod se řadí do třech stupňů dle závažnosti vašeho zdravotního stavu a vaší neschopnosti výkonu práce. Který stupeň se vás týká se určuje na základě toho, o kolik procent máte dlouhodobě sníženou míru pracovní schopnosti. Pojďme se tedy podívat, jak se jednotlivé stupně liší:

Invalidní důchod 1. stupně

  • Představuje pokles pracovní schopnosti o 35-49 procent.
  • Procentní sazba pro výpočet výše invalidního důchodu je stanovena na 0,5 % výpočtového základu.

Invalidní důchod 2. stupně

  • Představuje pokles pracovní schopnosti o 50-69 procent.
  • Procentní sazba pro výpočet výše invalidního důchodu je stanovena na 0,75 % výpočtového základu.

Invalidní důchod 3. stupně

  • Představuje pokles pracovní schopnosti o 70 a více procent.
  • Procentní sazba pro výpočet výše invalidního důchodu je stanovena na 1,5 % výpočtového základu.

Tip: Dostali jste výpověď v práci kvůli vašemu zdravotnímu stavu? Zajistíme, že obdržíte vše, na co máte nárok. Pomůžeme vám bránit se proti zaměstnavateli. Řešení nabídneme už do dvou dnů, v rámci celého Česka.

Invalidní důchod 1., 2. a 3. stupně a zaměstnání

O práci při invalidním důchodu panuje mnoho mýtů. Pravda je však taková, že při invalidním důchodu je možné pracovat, a dokonce je to i často nezbytné. Invalidní důchod totiž často nedokáže pokrýt ani základní výdaje ve formě bydlení a stravy. Invalidé 1. a 2. stupně navíc mají stále povinnost odvádět důchodové pojištění. Co se týče zdravotního pojištění, to za vás hradí při invalidním důchodu 1., 2. i 3. stupně stát.

Ať už tedy máte částečný nebo plný invalidní důchod, pracovat můžete. Není problém pracovat na hlavní pracovní poměr, na dohodu nebo třeba podnikat. I v případě invalidity 3. stupně můžete klidně vykonávat práci na plný úvazek. Z tohoto důvodu mohou občas vznikat lehce absurdní situace.

Ukázkovým příkladem takové absurdní situace může být člověk odkázaný na používání invalidního vozíku. Ten spadá do kategorie zvlášť těžkého funkčního postižení nervové soustavy, s čímž se pojí nárok na invalidní důchod 3. stupně. Zároveň je ale takový člověk bez problému schopný pracovat na plný úvazek v sedavých pracích, a to i třeba jako dobře placený IT specialista nebo úspěšný podnikatel. Klidně tak může vydělávat statisíce a stále pobírat invalidní důchod 3. stupně. Na druhou stranu pak můžeme mít člověka, který trpí závažnou anémii snižující jeho celkovou výkonnost, způsobující extrémní únavu, motání hlavy apod. Takový člověk nemůže pořádně vykonávat téměř žádnou práci. Přesto ale dosáhne pouze na invalidní důchod 1. stupně.

Je třeba počítat s tím, že v některých případech vám mohou být stanovena omezení v práci. Na základě vašeho zdravotního stavu tak můžete mít stanoveno, že nesmíte pracovat v noci, můžete pracovat pouze v sedě nebo můžete mít omezenou délku pracovní doby. Tato omezení je pak třeba dodržovat.

Kde hledat práci jako invalidní důchodce

Jako invalidní důchodce můžete pracovat teoreticky kdekoliv. Pravděpodobně ale budete hledat práci, která na vás bude klást menší fyzické či psychické nároky. V dnešní době není problém narazit na pracovní inzeráty, kde hledají vyloženě osoby v invalidním důchodu. Je to z toho důvodu, že zaměstnavatelé s více než 25 zaměstnanci mají povinnost obsadit minimálně 4 % pozic invalidními osobami. Zaměstnání zdravotně postižených osob navíc zaměstnancům přináší výhody ve formě slevy na dani z příjmů, nižších mzdových nákladů apod.

Tip: Jste zaměstnavatel a plánujete zaměstnávat osoby se zdravotním postižením? Pomůžeme vám s orientací v pracovněprávních předpisech a nastavíme pracovní smlouvy tak, aby byly v souladu se zákony.

Nejčastěji se setkáte s nabídkami práce ve formě úklidu, ostrahy, obchodních zástupců po telefonu, vrátných či různých manuálních pracích v tzv. chráněných dílnách. Chráněné dílny jsou dílny, které zaměstnávají čistě jen osoby se zdravotním postižením. Nejčastěji se zde vyrábí různé drobné předměty, kompletují zakázky či expeduje a distribuuje zboží.

Pracovní nabídky určené pro invalidní důchodce můžete hledat na klasických pracovních portálech nebo na speciálních facebookových skupinách zaměřených na nabídky práce pro osoby se zdravotním postižením. Kromě toho ale tento druh prací zveřejňuje také Úřad práce.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 3 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Martin Bartoš

před 1 rokem

Ověřil jsem si, jak postupovat při ukončení pracovního poměru uzavřeného na dobu určitou.

Recenze služby

Michal D.

před 6 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Tomáš Hrdlička, Nové Strašecí

před 3 roky

Jít osobně za advokátem mně přišlo dost nepříjemné. S Dostupným advokátem jsem ale všechno vyřídil bez toho, abych se s kýmkoli vůbec musel setkat. Koupil jsem u něj konzultaci, protože mě zaměstnavatel vyslal na dlouhodobou pracovní cestu do dost exotické země, aniž by mi cokoli vysvětlil a já jsem ani nevěděl, na co mám nárok. (zobrazit více) Advokát přes skype příjemný, služba rychlá, můžu jen doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024