Sirotčí důchod

Ztráta jednoho nebo obou rodičů v dětském věku je vždy tragická, s příliš brzkým odchodem rodičů je však obvykle spojena i značná újma finanční. Dnes se podíváme na to, kdo a za jakých podmínek může pobírat sirotčí důchod, jak dlouho se vyplácí a jak o něj požádat.

Smutný kluk je utěšován dospělou ženou
5 minut čtení

Kapitoly článku

Nezaopatřené dítě

Sirotčí důchod je dávkou důchodového pojištění, která slouží k pokrytí ztráty příjmu, k níž dojde z důvodu úmrtí živitele. Tato finanční podpora má tedy přispět k naplňování životních potřeb a zachování životní úrovně nezaopatřeného dítěte po ztrátě jeho rodiče. Na sirotčí důchod má nárok ovšem pouze nezaopatřené dítě, kterému zemřel rodič, za předpokladu, že tento rodič splňoval určité podmínky stanovené zákonem o důchodovém pojištění. Které dítě se však považuje za nezaopatřené? Nezaopatřené dítě je každé, které ještě nedokončilo povinnou školní docházku (tedy základní školu) a pak v zásadě každé, které dál studuje, a to až do 26 let. Zákon mluví o soustavné přípravě na budoucí povolání, nejčastěji se tedy bude jednat o studenty středních a vysokých škol. Předpisy znají i řadu výjimek. Takže za nezaopatřené dítě se třeba považuje i to, které se nemůže soustavně připravovat na budoucí povolání nebo mu není umožněno vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz.

Rodič měl důchod, nebo splnil dobu pojištění

Častým omylem je, že nezaopatřené dítě, které přišlo o rodiče, má nárok na sirotčí důchod vždy. Není tomu tak. Druhá podmínka pro výplatu sirotčího důchodu se váže k osobě rodiče (nebo k tomu, kdo dítě osvojil). Nárok vznikne jenom tehdy, pokud zesnulý rodič před smrtí pobíral starobní nebo invalidní důchod, anebo pokud zemřel v důsledku pracovního úrazu. V ostatních případech musí být splněna dostatečná doba důchodového pojištění. Rodič tedy musel před úmrtím dostatečně dlouho pracovat a platit si důchodové pojištění. Tak například rodič, kterému bylo přes 28 let, musel mít odpracováno alespoň jeden rok v období posledních deseti letech přede dnem úmrtí, v případě zesnulé osoby starší 38 let to jsou dva roky v posledních dvaceti letech přede dnem úmrtí.

Kolik a jak dlouho se vyplácí?

Sirotčí důchod se skládá ze základní výměry, která činí 10% z průměrné mzdy a nyní je 4 040 Kč, a z procentní výměry, která závisí na tom, jak vysoký měl (nebo by měl) zesnulý rodič starobní či invalidní důchod. Z toho se vypočte 40%. V případě, že dítěti zemřeli oba rodiče, má nárok na sirotčí důchod po obou. Za oba dostane procentní výměru z jejich důchodů, základní výměra se vyplácí jen jednou.

Důchod se vyplácí tak dlouho, dokud na něj je nárok. Pokud tedy dítě řádně studuje, klidně až do 26 let. Je však potřeba pravidelně dokládat, že nárok pořád trvá. V praxi tedy bude dítě muset sociálce předkládat vždy aktuální potvrzení o studiu. Pokud zapomene a doloží potvrzení později, sociálka mu zpětně důchod doplatí. Vždy je dobré ohlídat si, jak to je s ukončením studia. Při skončení střední či vyšší odborné školy (obvykle v červnu) má dítě nárok na důchod ještě o prázdninách v červenci a srpnu, pokud si nevydělává tak, že by se účastnilo důchodového pojištění. To znamená, že pracovat může, ale v zásadě jen na dohodu o provedení práce a nesmí si za měsíc vydělat víc než 10 000 Kč. Při ukončení vysoké školy platí totéž pravidlo měsíc následující po ukončení.

Nárok na důchod nezaniká ani tehdy, pokud sirotek uzavře manželství (a dál studuje). Naopak nárok zanikne, pokud si dítě někdo osvojí a právně nahradí zesnulého rodiče.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Tip: Máte dlouhodobé zdravotní problémy, jste po vážném úrazu, ale nebyl vám přiznán ani invalidní důchod prvního stupně? Případně vám byl snížen stupeň invalidity v rozporu s názorem vašeho obvodního lékaře? Jak se můžete bránit a s čím musíte jako žadatel o invalidní důchod počítat? Tomu jsme věnovali náš samostatný článek.

Kde a jak mám o sirotčí důchod požádat?

Žádost o sirotčí důchod je potřeba sepsat na okresní správě sociálního zabezpečení (v Praze na Pražské správě, v Brně na Městské), kde vám také podají podrobné informace, jaké všechny doklady je potřeba předložit. Bude záležet na tom, zda zesnulý rodič už pobíral starobní důchod. Pokud ne, bude potřeba prokázat i odpracované roky a tím se řízení může protáhnout.

Můžu brát sirotčí důchod a pracovat?

Ano, je to možné. Studenti denního studia si mohou přivydělat. Může se jednat třeba o prázdninovou brigádu, nebo třeba i přivýdělek v průběhu roku. Studenti dálkového či kombinovaného studia musí ohlídat, aby jejich práce nezakládala účast na důchodovém pojištění. Pak by o důchod přišli.  Studenti jiné formy studia (dálkové, kombinované) si mohou ovšem přivydělat také. Smí ale vykonávat pouze takovou výdělečnou činností, která nezakládá účast na důchodovém pojištění, to znamená, že z výdělku není odváděno pojistné na sociální zabezpečení (tj. důchodové pojištění). Pokud by tomu tak bylo, pak by o nárok na důchod přišli. To je tedy nezbytné pohlídat.

Můžu o již vyplacený důchod přijít?

I to se může stát. V případě, kdy sirotek předloží potvrzení o studiu třeba do června, ale ze školy je bohužel vyloučen už v lednu, nemá v dalších měsících na důchod nárok. O ukončení studia by měl sociálku informovat do 8 dnů. Pokud by to neudělal a důchod dál pobíral, může chtít sociálka peníze vymáhat jako přeplatek.

Tip: Rozloučení se zesnulým je emočně velmi náročná situace. A starosti tím bohužel nekončí, protože musí proběhnout dědické řízení, během něhož se dělí majetek zůstavitele mezi dědice. V našem článku vám poradíme, jak tuto obtížnou situaci co nejlépe zvládnout, co dělat v případě dluhů zůstavitele a jak předejít sporům a vypořádat se s ostatními dědici.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

před 5 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Gabriela Gruntová

před 2 roky

Neuvěřitelná rychlost, komunikace, ochota pomoci vše vyřešit k Vaší spokojenosti. Nemám slov ???? za mě top servis. Ještě jednou moc děkuji ????

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 8 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024