Co je domácí násilí a jak se mu bránit?

Říká se, že skutečně nejvíce nám může ublížit ten, kdo nás zná nejlépe. Jev, zvaný domácí násilí, je toho jasným důkazem. A jak mnoho obětí potvrzuje, nejhorší vždy nebývají rány, ale často spíše ponižování, zastrašování a obecně násilí psychické. Zranění z něj se totiž hojí mnohem déle.

mladá žena zažívá domácí násilí
7 minut čtení

Kapitoly článku

Málokdo by asi skočil do vztahu s někým, od koho na prvním rande dostane pár facek. Ovšem domácí násilí je dlouhodobý proces, který začíná velmi plíživě.

Scénářů existují tisíce, ale představme si jeden z těch typičtějších. Začít může krásně: třeba květinou na každém rande a vyzvedáváním z práce. Později může nebývalý zájem o toho druhého někdy hraničit až s kontrolou a sarkastické vtípky na jeho adresu by možná také někdo vnímal jako ponižování. Následovat může odstřihnutí partnera či partnerky od rodiny a přátel, byť pod láskyplnou záminkou (“nejraději jsem, když trávíme čas spolu a užívám si jeden druhého”). To vše může trvat léta a připravovat tak půdu pro pozdější tvrdší varianty násilí. V této chvíli již má oběť narušené sebevědomí, slabou záchytnou síť svých přátel a často jsou již ve vztahu děti, které mohou potenciální řešení situace velmi ovlivnit.

Čelíte domácímu násilí?

Domácí násilí je velmi závažná situace, která může zahrnovat i několik trestných činů a mimo potenciálního trestního řízení také řízení o rozvodu, vypořádání majetku a spory kolem péče o děti. Rozhodně se nevyplatí ji jakkoliv podcenit. Projdeme podrobně váš případ,připravíme strategii vůči protistraně a pomůžeme vám podat trestní oznámení.

Jaké známe formy domácího násilí?

Domácí násilí neznamená zdaleka “jen” rány či facky. Označujeme takto všechny následující jevy:

  • Psychické násilí – jako ponižování, zesměšňování, extrémní žárlení a výslechy, permanentní kontrola
  • Fyzické násilí – například facky, rány, házení s obětí, smýkání, omezování osobní svobody
  • Sexuální násilí – mějte na paměti, že nic jako manželské povinnosti neexistuje a veškeré nevyžádané a vynucené intimní kontakty, byť v rámci manželství či partnerství, lze označit jako sexuální násilí.
  • Ekonomické násilí – může jít například o neposkytování finančních prostředků, když druhá strana žádnými nedisponuje, nebo třeba zákaz získání zaměstnání.
  • Sociální násilí – již výše zmiňované omezování vazeb s přáteli či rodinou, odebrání telefonu a podobně.

Proč je domácí násilí nebezpečné?

Oběti se někdy snaží domácí násilí i samy před sebou zlehčovat a snažit se jej vydržet, ať už s ohledem na to, že se za svou situaci stydí, chtějí udržet rodinu kvůli dětem, nebo jsou vychovány v tom, že rozvod je špatná věc. Někdy také partnerovo či partnerčino chování omlouvají aktuální těžkou životní situací a věří ve změnu.

Co by přitom měly mít oběti na paměti?

Domácí násilí je dlouhodobý proces, který v naprosté většině případů graduje a zhoršuje se. Oběť přitom bývá velmi manipulována, má snížené sebevědomí a hranice akceptovatelného se jí velmi posouvají oproti většinové společnosti či oproti tomu, co by snesla dříve.

Oběti domácího násilí se často obracejí o pomoc až ve chvíli, kdy ucítí skutečné ohrožení života svého či svých dětí. V tuto chvíli už je ukončování násilného vztahu obtížnější.

Právně je přitom situace velmi komplikovaná, protože se vše většinou odehrává mezi čtyřmi zdmi a svědci zpravidla nejsou. Neexistují-li hmatatelné důkazy, může vše zůstat v rovině tvrzení proti tvrzení.

Násilí se lze těžko vyhnout, protože oběť s pachatelem sdílí jedno obydlí a zpravidla není snadné to změnit.

Tip: Zvažujete-li rozvod, může vás potkat celá řada situací, se kterými si nebudete vědět rady. Stáhněte si náš e-book Jak na rozvod, který obsahuje všechny potřebné a užitečné rady na toto téma.

Jaké charakterizuje domácí násilí zákon?

Trestným činem, který s domácím násilím typicky koresponduje, je trestný čin týrání osoby žijící ve společném obydlí. Podle § 199 trestního zákoníku „kdo týrá osobu blízkou nebo jinou osobu žijící s ním ve společném obydlí, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až čtyři léta. Zpřísnění trestu může přinést spáchání takového činu zvlášť surovým nebo trýznivým způsobem, či způsobením těžké újmy na zdraví či smrti, pácháním činu nejméně na dvou osobách nebo po delší dobu.

V souvislosti s domácím násilím může docházet i k dalším trestným činům, jako např. těžké ublížení na zdraví, ublížení na zdraví, omezování osobní svobody, vydírání, porušení tajemství dopravovaných zpráv, znásilnění, týrání svěřené osoby, násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci a další.

Tip: Zvažujete podání trestního oznámení? Podejte je tak, aby se jím skutečně někdo zabýval. Jak na to jsme rozebrali v našem článku.

Nečekejte na zhoršení situace

Možná by si každý měl zasloužit druhou šanci a první ránu pachateli třeba odpustíte. Byl přece trochu pod vlivem alkoholu a měl ten den velkou hádku se šéfem. Z naší praxe ale ten, kdo se k takovému chování uchýli jednou, tak se k němu většinou znovu vrací. Omlouvat takové jednání opilostí nelze. Alkohol totiž pouze odhaluje skutečnou osobnost člověka.

Myslete na bezpečnostní plán

Pokud obdobnou situaci zažíváte, zkuste učinit následující opatření:

  • Mluvte s někým o tom, co prožíváte. Pomůže vám nahlédnout na vaši situace jako nestranný pozorovatel. Výpověď takové osoby jako svědectví později samo o sobě stačit nebude, ale pro doplnění střípku mozaiky celé situace může být užitečné.
  • Obraťte se na odborníky – existuje řada organizací a telefonních linek, které se na tuto problematiku specializují, poradí vám se základními věcmi a nasměrují na psychologickou pomoc. Rozhodně nepodceňujte pomoc zkušeného advokáta. Domácí násilí může přinést trestní řízení, řízení o rozvodu či péči o děti. Pokud proti vám bude stát sebevědomý násilník, potřebujete se mít v těchto náročných situacích o koho opřít.
  • Schovávejte si důkazy – pokud máte zranění, nechejte se ošetřit a uschovejte si lékařskou zprávu, případně si vyfoťte své zranění.
  • Zdokumentujte si ekonomickou situaci – je li možné, že budete v pozdější době řešit rozvod, získejte přehled a důkazy o všem, co náleží do společného jmění. Můžete získat kopie účtenek, výpisů z bankovních účtů, fotografie věcí a podobně.

Z naší praxe víme, že v oblasti domácího násilí stále přetrvávají určité mýty. Které to jsou?

Mýty související s domácím násilím

Jedná se o záležitost sociálně slabších vrstev

Skutečnost: Domácí násilí se týká všech lidí a všech vrstev. Z praxe víme, že se nevyhýbá ani známým hercům, vysoce postaveným kriminalistům, lékařům či ředitelům firem.

Domácí násilí je věcí těch dvou

Skutečnost: Výzkumy ukázaly, že při hádce a fyzickém napadení ženy mužem na veřejném místě reagovalo okolí spíše, pokud slyšeli, že oběť pachateli vyká a tudíž ho nezná. Domácí hádky se často chápou jako soukromá věc, a to i tehdy, když při ní dojde k hrubému násilí. Přitom je domácí násilí kriminální záležitost a musí být postihováno.

Takový sympatický a šarmantní muž by přece nikoho neuhodil

Skutečnost: Někdy je opak pravdou. Z praxe známe příklad ředitele školy, který svou manželku nutil vstávat a uklízet ve čtyři hodiny ráno, protože rád vstával do uklizeného bytu. Na protesty manželky reagoval bitím, což odnesly kromě ženy mimo jiné i jeho značkové hodinky a později i kůstka v jeho ruce. Jednalo se přitom o společenského muže a vtipálka, o jehož druhé osobnosti nemělo okolí nejmenší tušení.

Asi se jí (mu) to líbí. Jinak by přece pachatele opustila.

Skutečnost: Jak jsme výše uváděli, oběti mají snížené sebevědomí a posunutý práh reality. Bývá jim přitom často vyhrožováno, že vše odnesou děti, že jim budou děti odebrány a už je nikdy neuvidí, nebo že si je pachatel kdekoliv najde a skoncuje s nimi. V kombinaci s tíživou bytovou a finanční situací se může takový stav jevit na první pohled jako neřešitelný, a proto v něm často setrvávají.

Domácí násilí se týká jen žen a vyskytuje se zřídka.

Skutečnost: Domácího násilí se opravdu páchá častěji na ženách, ale neznamená to, že se role někdy neotočí. Ženy pachatelky se pak mohou uchylovat například k psychickému či ekonomickému násilí na mužích.
A nejedná se ani o raritní jev. Naopak dle statistik se s ním setká přibližně každá třetí žena a každý čtrnáctý muž. Setkáváme se rovněž s domácím násilím na seniorech.

Trocha “Itálie” je v každém partnerství

Skutečnost: Ideální soužití asi neexistuje a k hádce (i ostřejší) může dojít v každém partnerství. Je ale nutné rozlišit byť velmi emotivní potyčku dvou rovnocenných partnerů od jednostranného násilí vůči oběti.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Podání trestního oznámení

Ocitli jste se situaci, která vyžaduje podání trestního oznámení? Jsme tu od toho, abychom vám pomohli. Spolehlivě ochráníme vaše práva a celý proces vyřídíme za vás. Vše zvládneme rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 5 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Theresa Cisler

před 7 měsíců

Po hodně dlouhém boji je dobojováno… Díky kanceláří dostupný advokát, Marek, Lucie a druhá Lucie sdělujeme, že jsou to nejlepší právníci jaké jsme mohli oslovit. Bojovali do roztrhání, jezdili po celé republice… Tomu říkám advokáti!!!!!

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 4 měsíce

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Jana Vičanová

před 3 roky

Advokátní služby online – nejprve jsem si myslela, že servis využiju ke zodpovězení jednouchého právního dotazu. Záhy jsem však zjistila, že můžeme cestou telefonu, Skypu a internetu vyřešit naprosto vše. DA mi vytrhl trn z paty – coby matka dvou dětí s prací na plný úvazek jen stěží hledám čas, ušetřila jsem však čas i (zobrazit více) finance za cesty, a to za naprosto profi přístup. Vřele doporučuji!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024