Co obnáší rozvod – sporný, nebo nesporný?

Ačkoliv si všichni manželé na počátku slíbí věčnou lásku, může se stát, že se jejich cesty rozdělí a přijde na téma dne rozvod – ten může být tzv. nesporný (= rozvod manželství dohodou), nebo sporný. Co který rozvod obnáší a jak postupovat zjistíte níže.

Manželský pár sundávající si snubní prsten, který se připravuje na to, co obnáší rozvod
5 minut čtení

Kapitoly článku

Jak hovoří statistiky co se rozvodů týče?

statistiky rozvodů
Barevné sloupce: Oranžová - první pololetí, zelená - 3. čtvrtletí, fialová - 4. čtvrtletí

Podle Českého statistického úřadu z dat roku 2023 rozvodovost klesá. Není ale jisté, jak dlouho se tento trend udrží. Polovina rozvodových řízení byla zahájena společným návrhem – níže bylo procento výrazně nižší. Zároveň 59 % manželství muselo společně s rozvodem řešit úpravu poměrů nezletilých dětí. Pojďme se nyní podívat na to, co obnáší rychlejší rozvod dohodou a s čím musíte počítat u rozvodu sporného.

Jak na rozvod manželství dohodou?

V praxi se často setkáváme s tím, že klienti mnohdy ani netuší, jaké podmínky musí splnit pro rychlejší a finančně méně nákladný rozvod dohodou = nesporný.

Zásadní podmínkou dle občanského zákoníku je to, že manželé jsou ve shodě ohledně toho, že manželství je nenapravitelně rozvráceno a chtějí ho co nejrychleji a s co nejmenšími nepříjemnosti ukončit.

Zákon nadále stanovuje tyto podmínky:

  • Jeden z manželů podá návrh na rozvod a druhý se k němu připojí.
  • Ke dni zahájení řízení o rozvod trvalo manželství nejméně 1 rok.
  • Manželé spolu déle než 6 měsíců nežijí.
  • Pakliže mají manželé nezletilé dítě, dohodli se na úpravě poměrů dítěte a soud jejich dohodu schválil.
  • Stejně tak se dohodli na úpravě svých majetkových poměrů, bydlení a případně výživného v době po rozvodu.

Co je potřeba zařídit v rámci nesporného rozvodu

Dohodu o vypořádání společného jmění a práv společného bydlení po rozvodu manželství, která se přiloží k návrhu o nesporný rozvod, stačí manželi potvrdit úředně ověřenými podpisy. Kdežto dohodu manželů ohledně úpravy poměrů k nezletilým dětem před a po rozvodu musí schválit soud. Tento návrh je možné podat k příslušnému soudu spolu s návrhem na nesporný rozvod manželství, primárně se však soud zaobírá právě péčí o dítě.

Tip: Ministerstvo spravedlnosti představilo novelu zákona, která má dále zjednodušit rozvodový proces u soudu. Prvotním cílem podle předkladatelů přitom není učinit z rozvodu snadnou záležitost, ale především odstranit zastaralou legislativu. Co tato novela přinese našim klientům, kteří rozvod zvažují? Tomu jsme se věnovali v samostatném článku.

Poté, co soud dohodu schválí, již nic nebrání tomu, aby bylo návrhu na nesporný rozvod manželství vyhověno a manželství rozvedeno.

Bohužel život nebývá vždy tak jednoduchý. Rozvody mohou být plné emocí, a pokud se manželé neshodnou byť jen na jediné z výše uvedených skutečností, jedná se o táhnoucí se soudní proces, zpravidla rozdělený do tří samostatných řízení, která mají jasně dané pořadí.

Potřebujete rychlou radu ohledně rozvodu?

Řešíte specifickou situaci s protistranou a nejste si jisti, zda se z ní může vyklubat problém? Využijte rychlou radu pomocí služby Řešení na míru. Do 24 hodin můžete mít jasno.

Tip: Rozvodové řízení je proces odehrávající se před soudem, jehož výsledkem je zánik manželství. Slovy zákona ‒ manželství může být rozvedeno jen za situace, kdy je hluboce, trvale a nenapravitelně rozvráceno, a nejde tak očekávat jeho obnovení. Detailům se věnujeme v našem článku.

Co obnáší rozvod sporný?

Stejně jako v případě rozvodu nesporného, je i u rozvodu sporného nutné nejprve rozhodnout, jak bude probíhat péče o dítě. Pokud se manželé nejsou schopni na této otázce dohodnout, následuje zdlouhavý spor o tom, kterému rodiči péče o nezletilé děti připadne a jaké budou vyživovací povinnosti rodiče druhého.

Tip: Přečtěte si, jak je to s dětmi u rozvodu, a zjistěte, co vás čeká.

Jakmile se vyřeší otázka dětí, případně pokud je manželství bezdětné, následuje řízení o rozvod manželství. Samotné rozvodové řízení nebývá již tak rozsáhlé, ale oproti řízení nespornému je v něm nutné zjišťovat příčiny, proč k rozvodu dochází. Takže se prokazuje např. nevěra jednoho z manželů nebo jiné důvody. Ačkoliv to může být velmi choulostivé a nepříjemné téma, je to důležité pro průběh celého rozvodu a vypořádání společného jmění.

Co se týče majetkového vypořádání, tento návrh může podat kterýkoliv z manželů, přičemž se na něm mohou i mimosoudně dohodnout. K vypořádání však musí dojít do 3 let od chvíle, kdy rozvod nabude právní moci. Vypořádání společného jmění jsme se věnovali v samostatném článku.

Je možnost, že by vás soud nerozvedl vůbec?

V dnešní době se nemusíte obávat, že by soud návrhu na rozvod nevyhověl, pokud je soužití manželů hluboce a trvale zasaženo. Něco jiného je to v případě, že by byl rozvod v rozporu se závažnými okolnostmi, kterými jsou především zájem nezletilého dítěte a zájem manžela, který se na rozvratu porušením manželských povinností převážně nepodílel a kterému by byla rozvodem způsobena zvlášť závažná újma.

Zajímavost z praxe: Naši rozvodoví advokáti se setkali i s případem, kdy jeden z manželů krátkou dobu před podáním žádosti o rozvod utrpěl úraz s trvalými následky. Kvůli invaliditě tak byl zcela odkázán na pomoc druhého a z toho důvodu zprvu soud návrhu nevyhověl. Řešením byla dohoda, která navrhovala výživné pro manžela.

Rozvodem to nekončí

Ať už se jedná o rozvod nesporný, či o rozvod sporný, vždy se s rozvodem manželství bude pojit řada dalších otázek, které bude potřeba ještě vzít v úvahu. Bude to příjmení rozvedeného manžela, stanovení výživného nerozvedeného manžela, právo nájemní a právo společného bydlení. Více jsme se jim věnovali ve článku o sporném rozvodu.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Rozvod manželství

Provedeme vás celým rozvodovým procesem od podání žádosti o rozvod po jeho schválení soudem. Zajistíme nejlepší možný výsledek pro vás, dítě i vaše majetkové poměry. Postupujeme rychle, zkušeně a diskrétně. Zaplatit přitom můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 4
hodnoceno: 2 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

Mgr. Lucie Petránková

Lucie rozumí advokátnímu řemeslu jako málokdo. Umí prosadit zájmy svých klientů v soudní síni i mimo ni. Má za sebou již stovky vyhraných sporů. V našem týmu je specialistkou na rodinné a občanské právo. Klienti oceňují její lidský, profesionální a při tom velmi rozhodný přístup.

Vzdělání
  • Postgraduální studium Univerzita Karlova v Praze, Právnická fakulta, obor: medicínské právo,
  • Universita Pantheon d ´Assas Paris II,
  • Právo na Univerzitě Karlově v Praze, Právnická fakulta

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 5 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Michal D.

před 5 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Theresa Cisler

před 7 měsíců

Po hodně dlouhém boji je dobojováno… Díky kanceláří dostupný advokát, Marek, Lucie a druhá Lucie sdělujeme, že jsou to nejlepší právníci jaké jsme mohli oslovit. Bojovali do roztrhání, jezdili po celé republice… Tomu říkám advokáti!!!!!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024