Jak na odklad splátek úvěru v souvislosti s pandemií COVID-19

V souvislosti s omezeními kvůli probíhající pandemii nemoci COVID-19 se mnoho lidí může ocitnout ve finanční tísni. Parlament ČR proto přijal zákon, který upravuje postup pro odložení splátek půjček a úvěrů.

Jak na odklad splátek úvěru v souvislosti s pandemií COVID-19
2 minuty čtení

Dle zákona z poloviny dubna tohoto roku mají jak spotřebitelé, tak i podnikatelé možnost odložit některé platby. Zákon se vztahuje nejenom na klasické půjčky a úvěry, ale např. i na tzv. odložené platby, které jsou dnes velmi populární např. u objednávek z e-shopů. Přestože některé finanční instituce odklad splátek řešily ještě před přijetím zákona, nově platí pro všechny žádosti jednotná pravidla.

K odložení splátek je potřeba oznámit poskytovateli půjčky, že chcete využít tzv. ochranné doby pro Vaše platby. Dle zákona není nutno prokazovat, že se Vás současná omezení zvlášť dotkla. Ochranná doba začíná vždy prvního dne měsíce, který následuje po Vašem oznámení a trvá dle Vaší volby buď do 31. července 2020 nebo 31. října 2020.

Během této ochranné doby nemusíte splácet tzv. jistinu Vašeho dluhu – tedy samotnou částku, kterou jste si půjčili a platba jistiny, případně splátek, se Vám odkládá o délku Vámi zvolené ochranné doby. Je ale nutné pamatovat na to, že i za období do července nebo do října musíte náleží poskytovateli půjčky úroky. A zatímco u spotřebitelů je úrok za toto období zákonem zastropován (max. ve výši tzv. repo sazby vyhlašované ČNB a zvýšené o osm procentních bodů), u podnikatelů platí i po toto období sjednaný úrok. U fyzických osob pak také platí, že se odkládá i splatnost samotných úvěrů (za určitých podmínek v zákoně), ale právnické osoby musí úroky platit i během ochranné doby.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Zákon také umožňuje, aby za trvání ochranné doby neměl poskytovatel úvěru možnost žádat některé doprovodné platby – např. poplatek za vedení účtu. To ale opět platí jenom pro fyzické osoby;oprávnické osoby musí tyto poplatky hradit i během ochranné doby.

Pro podání samotného oznámení je důležité si zjistit nejvhodnější způsob přímo u poskytovatele půjčky. Oznámení je samozřejmě možné provést písemně (tak, abyste měli zároveň doklad o doručení), ale zákon poskytovatelům ukládá, aby sami určili alespoň jednu možnost provedení tohoto oznámení skrze komunikaci na dálku. Důležité je nejenom v oznámení přesně určit osobu, které se odklad týká a daný úvěr, ale je potřeba také prohlásit, že má daná osoba v úmyslu využít ochrannou dobu z důvodu negativního ekonomického dopadu pandemie COVID-19 na sebe.

Pokud budou všechny zákonné požadavky splněny, poskytovatel půjčky Vám bez zbytečného odkladu potvrdí, že Vaše oznámení přijal a do 30 dní Vám zašle podrobný přehled o trvání ochranné doby a Vašich povinnostech po jejím skončení. Celý tento proces je ze zákona zadarmo a i kdyby si poskytovatel za odložení splátek účtoval poplatek, bude takové ujednání automaticky neplatné.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Из KZ в CZ ЧЕХИЯ.МИГРАЦИЯ.

před 9 měsíců

Díky za pomoc v řešení problému. Skupina profesionálních advokátů.

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024