Opatření vlády k fungování právnických osob

Opět navazujeme na náš článek o všeobecných právních důsledcích aktuálně trvajícího nouzového stavus tím, že tento blog věnujeme opatřením k fungování právnických osob.

Jak stát podporuje zaměstnance v době karantény COVID-19
3 minuty čtení

Vláda na začátku dubna předložila Poslanecké sněmovně návrh zákona o opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru SARS CoV-2. Tento zákon přináší několik důležitých pravidel také pro fungování právnických osob, včetně obchodních společností.

Rozhodování orgánu mimo zasedání

Některé orgány právnických osob, typicky valné hromady některých obchodních společností, mohou dle zákona a zakladatelského právního jednání (např. společenské smlouvy) rozhodovat i mimo zasedání (písemně nebo s využitím technických prostředků ke komunikaci na dálku). Taková možnost ale musí být v rámci právnické osoby vždy schválena a tento způsob jednání danému orgánu umožněn.

Zákon nově umožňuje orgánům rozhodovat i mimo zasedání, přestože taková možnost v rámci konkrétní právnické osoby dříve neexistovala. Pokud se nicméně na takové rozhodování vztahují nějaké podmínky, ať už ze zákona či např. společenské smlouvy, musí být také dodrženy. Pokud žádné podmínky dosud stanoveny nebyly. určí je v případě nejvyššího orgánu právnické osoby statutární orgán, v případě jiného orgánu naopak nejvyšší orgán. Tyto podmínky musí být také členům orgánu oznámeny v dostatečném předstihu před rozhodováním

Prodloužení funkčních období členů volených orgánů

Zákon také prodlužuje funkční obodobí členů tzv. volených orgánů právnických osob, pokud by toto období mělo skončit během současné epidemie. Pokud uplyne funkční období člena voleného orgánu právnické osoby, prodlužuje se jeho funkční období do uplynutí 3 měsíců ode dne následujícího po dni skončení mimořádných opatření při epidemii. Uplyne-li funkční období v době 1 měsíce ode dne následujícího po dni skončení mimořádného opatření při epidemii, platí toto pravidlo stejně.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Pokud však člen voleného orgánu nesouhlasí s prodloužením svého funkčního období, doručí svůj nesouhlas před uplynutím funkčního období právnické osobě. V takovém případě se funkční období člena voleného orgánu neprodlužuje.

Důležité pro právnické osoby je také to, že pokud neklesne počet členů voleného orgánu právnické osoby pod polovinu, může daný orgán jmenovat náhradní členy, a to do příštího zasedání orgánu, který je oprávněný jeho členy zvolit nebo jmenovat. Tato možnost je standardně podmíněna tím, že tento způsob volby výslovně umožňuje zakladatelské právní jednání právnické osoby. Zákon však toto nyní po přechodnou dobu umožňuje i tehdy, nepřipouští-li to jinak zakladatelské právní jednání právnické osoby.

Účetní závěrky

Zákon také uvolňuje povinnost projednání řádné účetní závěrky obchodní společnosti. Podobně jako v případě funkčních obodobí platí, že pokud by lhůta pro projednání účetní závěrky měla uplynout za trvání vládních opatření nebo dříve, než 3 měsíce po jejich ukončení, lhůta se prodlužuje.

Lhůta nově uplyne až 3 měsíce po skončení mimořádných opatření, nejpozději však 31. prosince 2020.

Přechodná opatření

Pokud uplynulo funkční období člena voleného orgánu v době mezi dnem přijetí mimořádných opatření při epidemii a dnem účinnosti zákona, je možné, aby se jeho funkce obnovila. To je však podmíněno tím, že s tím bývalý člen orgánu souhlasí a nebyl-li zároveň v této za něj zvolen, jmenován nebo jinak povolán jiný člen voleného orgánu.

Pro rozhodování orgánů mimo zasedání pak také platí, že pokud již jejich rozhodování podle tohoto zákona bylo zahájeno (v případě rozhodování mimo zasedání v písemné formě) či bylo svoláno (pro případy využívání technických prostředků), v tomto „režimu“ své rozhodování dokončí i po ukončení mimořádných opatření.

Zákon je nyní stále schvalován v Parlamenu ČR a po projednání Senátem jej bude muset znovu projednat Poslanecká sněmovna. Vzhledem k tomu, že dle návrhu má nabýt účinnosti již dnem vyhlášení, je možné tato opatření očekávat v relativně krátké době.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Anna Marková

před 3 roky

Já osobně jsem člověk, který neví o smlouvách a „právnických“ věcech zhola nic. Naštěstí pro mě je tu služba Dostupný advokát! Potřebovala jsem vypracovat darovací a podnájemní smlouvu na družstevní byt. V DA vše vyřídili bezproblémově, rychle a k tomu si za práci řekli rozumnou cenu. Pokud jste neznalec jako já a chcete mít smlouvy (zobrazit více) v pořádku, doporučuji Vám se na Dostupného advokáta obrátit.

Recenze služby

Zdeněk Chalupa

před 8 měsíců

Využil jsem službu k sepsání darovací smlouvy na nemovitost a návrhu na vklad do katastru nemovitostí. Vyhotovení proběhlo rychle a dokumenty byly v pořádku.

Recenze služby

Michal D.

před 5 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024