Jak snížit zálohy pro OSVČ

Jak jistě každá OSVČ ví, musí měsíc co měsíc odvádět zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Co ale dělat v případě, že vaše současné zálohy neodpovídají současným příjmům? Na to naleznete odpověď v tomto článku.

Jak snížit zálohy pro OSVČ

Kapitoly článku

Co musí živnostník platit

Jako osoba samostatně výdělečně činná musíte ze svého zisku platit daně a každý rok odevzdat daňové přiznání. Neplatíte však daň z celé částky, kterou obdržíte na účet, ale pouze z rozdílu mezi vašimi příjmy a výdaji. Daňová sazba z příjmů je pak 15 %.

Pokud jde o výdaje, máte možnost buď uchovávat všechny účtenky a faktury a uplatňovat skutečné náklady, nebo můžete využít možnost výdajového paušálu, který představuje zjednodušení celého daňového procesu. Pro výpočet lze využít různé sazby v závislosti na typu činnosti:

  • 80 % z příjmů je určeno pro řemeslné živnosti, zemědělství a lesnictví;
  • 60 % z příjmů se vztahuje na ostatní typy živností, jako jsou volné, vázané a koncesované;
  • 40 % z příjmů lze uplatnit u činností, pro které nemáte živnostenský list, například příjmy z autorských práv nebo z činností podle zvláštních právních předpisů.

Tip: Daňové přiznání: koho se týká a jaké se uplatní termíny? To se dozvíte v našem dalším článku.

Dále musíte platit také zálohy na zdravotní a sociální pojištění. Pro rok 2024 jsou minimální zálohy na sociální pojištění stanoveny na 3 852 Kč a na zdravotní pojištění činí 2 968 Kč. Změny ve výši záloh na sociální pojištění nastávají až po odevzdání ročního přehledu, což bývá typicky v květnu. V té době si můžete upravit zálohy buď na nově stanovenou minimální výši, nebo na částku, která byla vypočítána na základě vašeho přehledu o příjmech a výdajích z předchozího roku. Pokud již platíte více než je minimální výše, není třeba dělat žádné změny.

Potřebujete pomoci?

Potřebujete pomoc s daněmi či zálohami na sociální a zdravotní pojištění? Jsme tu pro vás. Váš případ posoudíme a do 24 hodin vypracujeme návrh právních služeb vedoucích k jeho vyřešení. Pokud se pak rozhodnete svěřit jeho řešení do našich rukou, máte vypracování návrhu zdarma.

Pro OSVČ provozující vedlejší činnost se minimální záloha na sociální pojištění v roce 2024 zvyšuje na 1 413 Kč, zdravotní pojištění se v tomto případě neplatí. Noví podnikatelé, kteří začínají podnikat, navíc nemusí první rok platit zálohy vůbec žádné.

Důležitou informací je, že je výše těchto záloh závislá na příjmu, kterého jste dosáhli v minulém roce. Život živnostníka může být turbulentní a zisky z minulého období rozhodně nepřináší záruku zisků budoucích. Pojďme si proto nyní v kostce říci, jak reagovat na situaci, kdy vaše zisky dramaticky poklesnou, ale zálohy vám zůstanou vysoké, protože jste v minulém roce hodně vydělávali.

Požádejte o snížení záloh

Změnili jste od Nového roku práci nebo jste přišli o důležitého klienta? Propadl se dramaticky váš příjem, ale povinnost platit odvody na sociálním a zdravotním pojištění tu zůstala? Nezoufejte, má to řešení. Vše ale závisí na vaší aktivitě. Úřady samy nepodniknou nic, protože i nadále předpokládají, že se vaše příjmy nezměnily. Při výpočtu záloh budou navíc vycházet z přehledu za rok 2023, který jim musíte odevzdat letos do 2. dubna v případě fyzického podání nebo do 2. května v případě elektronického podání. V Případě daňových poradců a advokátů pak platí nejpozdější termín 1. července.

Tip: I mistr tesař se někdy utne. Podávate daňové přiznání každoročně a máte celý proces v malíčku, ale stejně můžete opomenout přiznat mimořádný příjem, nebo naopak zapomenete na nějakou daňově odčitatelnou položku, která vám pomůže daň snížit. Přečtěte si, co dělat v případě podání chybného daňového přiznání.

Řešení je jednoduché – požádejte českou správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu o snížení záloh na tyto odvody v důsledku snížení vašich příjmů. Žádost se podává na speciálním formuláři: „Žádost o snížení měsíčního vyměřovacího základu OSVČ“ u České správy sociálního zabezpečení nebo např. „Žádost o snížení zálohy na pojistné pro OSVČ“ u Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Podáním žádosti to pro vás ale nekončí. Je nutné ještě doložit, že vám příjmy skutečně klesly. Rozdíl v příjmech mezi minulým a současným rokem musí být minimálně jedna třetina. Ta se vypočítá jako rozdíl průměrného příjmu v loňském a současném roce, přičemž se jako základ pro výpočet vezmou poslední tři po sobě jdoucí kalendářní měsíce. Pro názorný příklad jsme připravili následující tabulku:

Měsíc 2023 …………… výdělek Měsíc 2024 …………… výdělek
leden 2023 …………… 30 000 Kč leden 2024 …………… 15 000 Kč
únor 2023 …………… 60 000 Kč únor 2024 …………… 30 000 Kč
březen 2023 …………… 60 000 Kč březen 2024 …………… 20 000 Kč
celkem …………… 150 000 celkem …………… 65 000 Kč
Rozdíl příjmů v roce 2024 oproti roku 2023 je 85 000 Kč, což je více než 1/3

Z výše uvedené tabulky plyne, že příjmy za první tři měsíce roku 2024 poklesly o více než ⅓, a proto je možné požádat úřady o snížení záloh. Můžete tak poprvé učinit v průběhu dubna.

Tip: Chcete se osamostatnit v práci a přizpůsobit si pracovní tempo svým potřebám? Plánujete práci v oboru, v níž zaměstnanecký poměr takřka není možný? Poohlížíte se po nějakém přivýdělku? Ve všech těchto případech se vám může hodit živnostenské oprávnění. A v našem manuálu vám přinášíme pět kroků pro snadné založení živnosti.

O kolik lze zálohu snížit?

O snížení zálohy rozhoduje Česká správa sociálního zabezpečení nebo zdravotní pojišťovna podle interní metodiky. Platí, že zálohy nelze snížit pod zákonné minimum (v roce 2024 je minimální záloha pro OSVČ 3 852 Kč u sociálního pojištění a 2 968 Kč u zdravotního pojištění).

Pokud vám bude snížení záloh uznáno, začíná platit od následujícího měsíce. Tato výše záloh pak platí až do dalšího daňového přiznání, kdy vám budou vyměřený nové zálohy z vašich příjmů za rok 2024.

Co s přeplatky nebo nedoplatky?

Dobrá zpráva je, že i když zálohy takříkajíc přeplatíte, úřady vám přeplatek na konci roku při podání přehledu vrátí. Případně můžete využít přeplatek na zálohy pro příští rok. O vrácení je třeba si požádat při podání přehledu pro OSSZ a zdravotní pojišťovnu. Vrácen vám pak musí být maximálně do 30 dnů. Pokud vám vznikl přeplatek na dani a chcete jej vrátit, musíte o vrácení požádat.

Žádost o vrácení přeplatku na dani je možné podat buď skrze aplikaci finančního úřadu, prostřednictvím elektronického podání pro Finanční správu, nebo přes datovou schránku. Další možností je zaslání e-mailu, který poté musíte ověřit fyzickým podpisem na listinném dokumentu. Vrácení přeplatku na váš účet nebo na vaši adresu pak proběhne do třiceti dnů. Zároveň také platí, že se vrací pouze v případě, že je vyšší než 200 korun. Samozřejmě se ale vyplatí nic zbytečně nepřeplácet, zálohu snížit včas a peníze použít na rozvoj podnikání nebo osobní spotřebu.

Pokud vám vznikl nedoplatek na sociálním nebo zdravotním pojištění, musíte jej zaplatit nejpozději do osmi dnů od podání přehledu. Nedoplatek na dani je pak nutné uhradit společně s podáním daňového přiznání. Platbu můžete provést na kterékoliv pokladně finančního úřadu, pomocí složenky, nebo bankovním převodem na účet příslušného finančního úřadu, kam daně z příjmů patří.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Klein

před 2 roky

Využil jsem služby Dostupného advokáta pro revizi a úpravu obch. smluv pro svou společnost a celý proces byl velmi rychlý a výstup byl dle mých představ.

Recenze služby

Petr Medek

před 3 roky

Největší benefit spatřuji v tom, že nikam nemusíte, vše vyřídíte z domova nebo kanceláře. S Dostupným advokátem spolupracujeme už několik let a vždy jsme byli spokojeni.

Recenze služby

Michal Vrátný, Praha

před 4 roky

Děkuji za rychlou a precizní radu. Musím se přiznat, že jsem byl původně k přínosu advokáta skeptický. Nakonec jsem však rád, že jsem do toho šel. Navíc mám jasno v tom, kam se příště ohledně právního poradenství pohodlně obrátit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023 a 2024
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024