Když zaměstnavatel dluží výplatu

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
28. srpna 2018
1 minuta čtení
1 minuta čtení
Pracovní právo

Ze zákona a dle pracovní smlouvy máte nárok na mzdu za odvedenou práci, co ale dělat, když vám zaměstnavatel již delší dobu mzdu dluží? Je možné podat okamžitou výpověď? Vše se dočtete v tomto článku.

nešťastná žena s rukama v dlaních u pracovního rozhovoru

15 dní po splatnosti mzdy

Pokud Vám zaměstnavatel dluží mzdu nebo nějakou její část déle než 15 dní po její splatnosti, můžete okamžitě skončit. Neznamená to však, že můžete podat okamžitou výpověď, pokud se zaměstnavatel opozdí pouze o týden.

Nepřihlíží se k datu splatnosti, které máte uvedené v pracovní smlouvě, ale 15 dni po skončení měsíce. Tedy za srpen vám musí výplatu proplatit nejpozději do konce září, pak běží 15 dní, kdy má zaměstnavatel možnost tuto částku vyrovnat. Pokud se tak však do 16. října nestane, můžete okamžitě spolupráci ukončit.

Výpověď je potřeba podat okamžitě písemně. V případě, že takto podáte výpověď, máte nárok na ještě dva průměrné měsíční platy. Jedná se o mzdu, kterou by jste dostali během dvouměsíční výpovědní doby.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Co v případě, že zaměstnavatel mzdu stále neuhradí

V takovém případě je nejideálnější řešení zaměstnavatele ještě jednou písemně vyzvat, aby vám do určitého data peníze zaplatil. Pokud to nesplní máte možnost podat žalobu. Tento soudní spor patří k těm, které nelze prohrát, pokud se splní vše výše popsané podmínky.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Chci pomoct

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby
Recenze z Google

Luboš Kulhánek, Praha

Fantastická zkušenost. Chtěli jsme jen revidovat smlouvu, ale sami přišli s mnoha důležitými podněty. Nadmíru splnili očekávání. Vše online. Dobrá cena. Takto si představuji služby v 21. století!

Recenze služby
Recenze z Google

Petr Medek

Největší benefit spatřuji v tom, že nikam nemusíte, vše vyřídíte z domova nebo kanceláře. S Dostupným advokátem spolupracujeme už několik let a vždy jsme byli spokojeni.

Recenze služby
jednatel HVFree s.r.o.

Štěpán Mičunek, okres Vsetín

Na Dostupného advokáta jsem se obrátil s prosbou o pomoc s neplatičem. Dostupný advokát mi poradil, jak dále postupovat. Náš spor se dostal až před soudy, kde mne Dostupný advokát zastupoval. Soudy jsem vyhrál, služby tohoto webu mohu vřele doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)