Kupní smlouva na dům – příběh paní Hany

Nedávno jsme řešili docela smutný příběh naší klientky, paní Hany. Paní Hana totiž udělala zásadní chybu, nenechala si kupní smlouvu na nemovitost předem zkontrolovat svým advokátem.

Kupní smlouva na dům - příběh paní Hany
2 minuty čtení

Naše služba kontrola kupní smlouvy na nemovitost obvykle stojí zhruba jedno až dvě promile z kupní ceny nemovitosti, za odvedenou práci Vám osobně odpovídáme a jsme pojištěni proti vlastním chybám.

Celý problém paní Hany se týkal vzlínání vlhkosti ze základů domu. Paní Hana podmínila koupi domu tím, že prodávající vady na své náklady odstraní. Zapomněla ovšem na to nejpodstatnější, neověřila si, zda je tento závazek prodávajícího skutečně ošetřen v kupní smlouvě.

Veškerou dokumentaci ke koupi domu připravovala pro paní Hanu realitní kancelář. Realitní makléř ji ostatně několikrát ústně ujistil, že právní dokumentace obsahuje vše potřebné, a že je pro ni koupě domu „zcela bezpečná“ a že stačí „jen podepsat“. Jenže to tak nebylo, o čemž se paní Hana přesvědčila, když dům po koupi převzala a marně na prodávajícím požadovala, aby splnil to, co slíbil. Tedy na své náklady provedl hydroizolaci místa, kde voda vzlínala.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Paní Hana se obrátila na nás, abychom její nárok vůči prodávajícímu vymohli. Když jsme za paní Hanu sepsali písemnou výzvu, aby prodávající splnil, co slíbil, prodávající jen suše konstatoval, že si na podobnou dohodu nepamatuje. Kupní smlouva navíc obsahovala klauzuli, že paní Hana kupuje dům bez jakýchkoliv vad, a že se o tom na místě přesvědčila. Obrátili jsme se rovněž na realitní kancelář, která ovšem nechtěla přiznat svou chybu a její zástupce jen tvrdošíjně opakoval, že makléř nepochybil a kupní smlouva obsahovala vše potřebné. Žádná písemná dokumentace neexistovala, jen ústní dohody.

Za takové situace jsme paní Haně nemohli doporučit, aby svůj nárok na prodávajícím vymáhala soudní cestou, protože by toto nebyla schopna prokázat, soud by prohrála a navíc by nesla náklady řízení před soudem.

Zbyla tak pouze pachuť, vyšší náklady na pořízení nemovitosti a pro paní Hanu také ponaučení v tom smyslu, že pokud někdo kupuje nemovitosti a investuje své životní náklady, měl by si nechat zkontrolovat smluvní dokumentaci od advokáta, který pracuje pouze pro něj.

Stáhněte si zdarma e-book 5 rad, jak koupit nebo prodat nemovitost bez rizika a projděte hladce procesem prodeje nebo koupě domu, bytu i pozemku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

před 5 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Lukáš Řezníček, Praha 6 – Bubeneč

před 3 roky

Web i odvedenou službu hodnotím rozhodně pozitivně. Dostupný advokát odhalil v mé smlouvě o převodu bytu nenápadné riziko, které by mě stálo hodně peněz.

Recenze služby

Tereza Skříčilová

před 3 roky

Služeb Dostupného advokáta jsem využila dvakrát, a to vždy v souvislosti s nájemní smlouvou. Poprvé z pohledu nájemce – chtěla jsem znát názor právníka na danou smlouvu, zdali není potřeba nějakou formulaci vyjmout/dodat, apod. Podruhé z pohledu pronajímatele – chtěla jsem sestavit nájemní smlouvu na míru. V obou případech byla komunikace velmi příjemná, rychlá, s (zobrazit více) dostatečným prostorem na dotazy a ve výsledku opravdu splňující veškeré mé představy. V neposlední řadě oceňuji, že jsme vše vyřešili bez problémů on-line a nemusela jsem nikam docházet. Nenapadá mě nic, co bych vytkla. V případě dalších právních otázek se na ně určitě opět obrátím.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024