Nelegální a legální drogy: jak je upravuje česká legislativa?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
16. června 2024
6 minut čtení
6 minut čtení
Trestní právo

Legálních drog u nás moc nemáme, zato se ale vyskytují v hojném množství. S alkoholem i cigaretami se setkáváme již v útlém věku a obklopují nás ze všech stran. Kromě těchto legálních drog se ale občas objeví novinka, kterou ještě nestihla naše legislativa zaregistrovat. Současným příkladem může být HHC, které si mnozí z nás spojí s případů předávkování dětí. V tomto článku se podíváme na to, jak místní legislativa upravuje legální i nelegální drogy a jaké tresty v souvislosti s nimi hrozí.

Co jsou to drogy

Drogy neboli návykové látky mají nepřeberné množství různých definic. Obecně je můžeme definovat jako návykové látky, které při vstupu do těla ovlivňuje fyziologické nebo psychologické funkce organismu.

Využít můžeme také definici zákona o návykových látkách. Ten za návykové látky považuje omamné látky a psychotropní látky přírodního nebo syntetického původu, které mají psychoaktivní účinky a současně jsou uvedeny v seznamu návykových látek. Dále také roztoky s obsahem těchto látek, makoviny, konopí a keř koka s výjimkou látky konopí, které obsahuje nejvýše 1 % látek ze skupiny tetrahydrokanabinolů.

Zákony upravující drogy

Zákonů a vyhlášek, které nějakým způsobem upravují drogy a zacházení s nimi, existuje celá řada. Hlavní úpravu však zajišťuje zákon o návykových látkách a trestní zákoník.

Zákon o návykových látkách

Tento zákon upravuje širokou škálu aktivit souvisejících s návykovými a pomocnými látkami, které mohou být zneužity k výrobě návykových látek. Specificky definuje:

  • Výrobu: Pravidla a povolení pro výrobu návykových látek.
  • Distribuci: Regulaci distribuce těchto látek, včetně skladování a přepravy.
  • Prodej: Požadavky na licencování a podmínky prodeje návykových látek.
  • Použití: Omezení a podmínky pro legální použití návykových látek, včetně lékařských a vědeckých účelů.

Trestní zákoník

Trestní zákoník specifikuje trestné činy a sankce spojené s drogami, zahrnující:

  • Výrobu a držení: Definování trestných činů spojených s výrobou a držením návykových látek.
  • Distribuci a obchodování: Postihy za nelegální distribuci a obchodování s drogami.
  • Tresty: Rozsah trestů za jednotlivé drogové delikty, od peněžitých pokut až po dlouhodobé odnětí svobody.

Byli jste obviněni a bylo proti vám zahájeno trestní stíhání?

U soudu uspějete jen tehdy, když je vaše obhajoba neprůstřelná. Provedeme pečlivou analýzu případu a navrhneme postup obhajoby v rámci trestního řízení, v němž budeme tvrdě vymáhat vaše práva.

Legální drogy a problematika nových drog

Řada drog je v Česku legální, buď již tradičně (jako třeba alkohol nebo tabákové výrobky) a nebo z praktických důvodů (např. ve formě ředidel nebo léků). Dále pak mezi legální drogy patří i některé nově se objevující látky, jako je například HHC. I přesto, že se jedná o legální drogy, neznamená to, že by je místní legislativa nijak neupravovala.

Všichni víme, že alkohol, tabákové výrobky, ředidla či barvy a laky není možné prodat osobám mladším 18 let a stejně tak víme, že řadu léků bez receptu nedostaneme. Existuje zde ale speciální skupina ve formě nových drog. Ty jsou často legální jen z toho důvodu, že jsou nové a k jejich zakázání ještě nestihlo dojít. Mezi jednu z aktuálně nejdiskutovanějších nových látek patří HHC.

HHC

HHC je zkratka pro hexahydrokanabinol, což je syntetický kanabinoid. Jedná se o chemickou sloučeninu, která se podobá THC (tetrahydrokanabinolu), hlavní psychoaktivní složce konopí. Podobně jako THC, i HHC může ovlivňovat náladu, vnímání a chování. Na českém trhu se poprvé objevila kolem roku 2022. Z marketingového pohledu byla nabízena jakožto legální alternativa klasické marihuany s obsahem THC.

HHC se formálně prodávala jako sběratelský předmět a byla nabízena v mnoha variantách, jako náplň do vapů nebo ve formě gumových medvídků. Získala rychle na popularitě, a to zejména mezi dětmi a mladistvými. HHC totiž bylo snadno dostupné i pro nezletilé. Bylo jej možné koupit v řadě prodejních automatů s konopnými výrobky nebo jednoduše na internetu bez nutnosti dokazovat věk.

Za nedlouho se tak vyrojila řada případů, kdy tito lidé skončili po požití HHC v nemocnici. V případě přecitlivělosti nebo užití velkého množství HHC se totiž u člověka mohou objevit poruchy vědomí, křeče, arytmie a problémy s dýcháním. V nejhorších případech se pak mohou vyskytnout změny psychiky (např. deprese).

Vzhledem k těmto událostem navrhlo Ministerstvo zdravotnictví začátkem roku, aby bylo HHC zařazeno na seznam zakázaných návykových látek. To se tak stalo 6. března a v současnosti je proto HHC zakázáno. Nejspíš ale dojde brzy ke změně. V květnu byl totiž poslaneckou sněmovnou schválen zákon o psychomodulačních látkách, který by měl vejít v účinnost 1. ledna příštího roku. Do těchto látek by mělo být zařazeno HHC a prodej by měl být opět povolen, ale za přísných podmínek, aby se zamezilo prodeji dětem.

Nelegální drogy a související trestné činy

Problematiku nelegálních drog a souvisejících trestů upravuje trestní zákoník celkem v pěti oblastech:

Výroba a nakládání s drogami

Trestní zákoník stanoví, že ten kdo neoprávněně vyrobí, doveze, vyveze, proveze, nabídne, zprostředkuje, prodá nebo jinak jinému opatří nebo pro jiného přechovává omamnou nebo psychotropní látku, přípravek obsahující omamnou nebo psychotropní látku, prekursor nebo jed, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitým trestem.

Přísnější tresty pak pachateli hrozí v případě, že jedná jako člen organizované skupiny, jedná se velký rozsah či velký prospěch, způsobil-li újmu na zdraví či smrt nebo pokud byl čin zaměřený proti dítěti mladšímu 15 let. Celkově může být pachatel potrestán až 18 lety odnětí svobody.

Tip na článek

Tip: Vše o trestu odnětí svobody jsme rozepsali v našem dalším článku.

Přechovávání drog

Trestní zákoník uvádí, že osoba, která neoprávněně přechovává pro vlastní potřebu větší než malé množství (posuzuje se individuálně) omamné látky konopí, konopné pryskyřice nebo psychotropní látky obsahující tetrahydrokanabinol (THC) a jeho varianty, může být potrestána odnětím svobody až na jeden rok, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.

V případě jiných (tvrdších) drog pak hrozí odnětí svobody až na dva roky, zákaz činnosti a propadnutí věci. Dále platí, že výše trestu se stupňuje dle rozsahu trestného činu až na 8 let odnětí svobody.

Pěstování drog

Kdo neoprávněně pěstuje pro vlastní potřebu rostliny konopí v množství větším než malém, může být potrestán odnětím svobody až na šest měsíců, peněžitým trestem nebo propadnutím věci. V případě hub nebo jiných rostlin obsahujících omamnou nebo psychotropní látku pak hrozí odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo propadnutí věci. Až tři roky může pachatel dostat, pokud se jedná o pěstování ve větším rozsahu a až pět let, pokud jde o značný rozsah.

Tip na článek

Tip: Co je to trestný čin a jak trestné činy dělíme? To se dozvíte v našem dalším článku.

Výroba drog a držení předmětu k výrobě drog

Kdo vyrobí, opatří pro sebe nebo pro jiného drogu, nebo přechovává předmět určený k výrobě drog, může být potrestán odnětím svobody až na pět let, peněžitým trestem, zákazem činnosti nebo propadnutím věci. Trest odnětí svobody na 2 roky až 10 let pak může dostat v případě, že jedná jako člen organizované skupiny, spáchal tento čin ve značném rozsahu, jednal ve větším rozsahu vůči dítěti nebo v případě, že získal značný prospěch.

Šíření toxikomanie

Kdo svádí jiného ke zneužívání návykové látky (s výjimkou alkoholu), podporuje ho v tom, podněcuje nebo jinak šíří zneužívání takové látky, může být potrestán odnětím svobody až na tři roky nebo zákazem činnosti. 1 rok až 8 let za mřížemi pak hrozí v případě, že jedná jako člen organizované skupiny, vůči dítěti nebo pokud šíří toxikomanii tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí apod.

Shrnutí

Drogy jsou regulovány zákonem o návykových látkách, který upravuje jejich výrobu, distribuci, prodej a použití. Sankce pak stanoví trestní zákoník. I legální drogy, jako alkohol, tabák a některé nově se objevující látky, podléhají regulacím, aby se minimalizovala rizika jejich zneužití. Co se týče nelegálních drog je u nás trestné přechovávání většího než malého množství pro vlastní potřebu, jejich pěstování, výroba, nakládání s nimi a šíření toxikomanie.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Zastupování obviněného v trestním řízení

Byl jste obviněn a bylo proti vám zahájeno trestní stíhání? V sázce je opravdu mnoho a nevyplatí se absolvovat trestní řízení bez porady s advokátem.

Předem dané ceny
Při objednání služby přesně víte, co dostanete a kolik vás to bude stát.
On-line i osobně
Vše zvládneme on-line nebo osobně v jedné z našich 4 kanceláří.
Pracujeme rychle
8 z 10 požadavků vyřešíme do 2 pracovních dnů.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 1
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Luboš Zeman

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Jakub Jedlinský

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Michal D.

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)