Ohrožení pod vlivem návykových, omamných a psychotropních látek

Řada návykových látek je zákonem povolená. Jejich užívání je ale v mnoha situacích zakázáno. Například když plánujete sednout za volant nebo se vydat do zaměstnání. A obzvlášť problematické pak je, když pracujete třeba jako řidič autobusu nebo anesteziolog. V tomto článku se podíváme na to, co všechno patří mezi návykové látky a prozradíme vám, jaké tresty vám hrozí v případě, že pod jejich vlivem někoho nebo něco ohrozíte.

7 minut čtení

Kapitoly článku

Co jsou to návykové látky?

Návykové látky jsou chemické látky, které mohou způsobovat fyzickou nebo psychickou závislost. Jejich užívání často vede k nutkání pokračovat v užívání i navzdory negativním dopadům na zdraví, společenské vztahy nebo každodenní život.

Návykové látky lze rozdělit do několika kategorií podle jejich účinků na psychiku a tělo:

Anxiolytika

Anxiolytika jsou látky, které zmírňují úzkost a napětí. Patří sem například benzodiazepiny, jako jsou diazepam a alprazolam, a barbituráty. Tyto látky jsou často předepisovány pro léčbu úzkostných poruch a nespavosti, avšak jejich dlouhodobé užívání může vést k závislosti, sedaci, zmatenosti a problémům s pamětí.

Euforianty

Euforianty vyvolávají pocit euforie a štěstí. Mezi nejznámější euforianty patří MDMA (extáze) a kokain. Užívání těchto látek může způsobovat intenzivní pocity radosti a energie, ale vede také k vyčerpání, dehydrataci, srdečním a psychickým problémům.

Jste obviněni z trestného činu?

U soudu uspějete jen tehdy, když je vaše obhajoba neprůstřelná. Provedeme pečlivou analýzu případu a navrhneme postup obhajoby v rámci trestního řízení, v němž budeme tvrdě vymáhat vaše práva.

Stimulanty

Stimulanty jsou látky, které zvyšují bdělost, energii a aktivitu. Mezi běžné stimulanty patří pervitin (methamfetamin), amfetaminy, kofein a nikotin. Tyto látky zvyšují srdeční tep a krevní tlak, což může vést k nespavosti, psychózám a dalším závažným zdravotním problémům. Pervitin, známý také jako metamfetamín, je silně návykový a jeho užívání může způsobit vážné poškození mozku a ostatních orgánů.

Depressanty

Depressanty jsou látky, které tlumí centrální nervový systém. Řadí se sem sedativa, což jsou látky, které zklidňují a uvolňují tělo a mysl. Typickým sedativem je alkohol jehož pravidelné poškozuje játra a další orgány a dále také barbituráty a benzodiazepiny, což jsou léky na spaní a k léčbě úzkosti.

Dále sem řadíme hypnotika, což jsou látky používané k navození spánku. Mezi běžná hypnotika patří zolpidem, eszopiklon a benzodiazepiny. Tyto látky mohou být účinné při krátkodobé léčbě nespavosti, avšak jejich dlouhodobé užívání vede k závislosti, toleranci, problémům s pamětí a denní ospalosti.

Poslední skupinu pak představují narkotika. Jedná se o silné analgetické látky, které tlumí bolest a vyvolávají euforii. Heroin, morfin a oxykodon jsou příklady narkotik, které jsou vysoce návykové a mohou způsobit předávkování a respirační depresi.

Hallucinogeny

Hallucinogeny jsou látky, které způsobují změny ve vnímání, myšlení a náladě. Jsou rozděleny do několika podskupin podle specifických účinků a mechanismů působení. Patří sem psychedilika (např. LSD či houby s obsahem psilocinu), které které vyvolávají intenzivní změny ve vnímání, myšlení a emocích. Působí především na serotoninové receptory v mozku a mohou způsobit silné halucinace, změny ve vnímání času a prostoru a hluboké introspektivní zážitky.

Dále se sem řadí dissociativy (např. ketamin), které způsobují pocity oddělení nebo odpojení od vlastního těla a okolí. Tyto látky působí především na glutamátové receptory v mozku a mohou vést k hlubokým změnám ve vnímání a vědomí.

Poslední skupinu pak tvoří delirogeny (např. atropina skopolamin), které způsobují deliria, což jsou stavy zmatenosti, halucinací a ztráty kontaktu s realitou. Tyto látky často působí na cholinergní systém v mozku a mohou způsobit vážné psychické a fyzické problémy.

Efekty jednotlivých druhů návykových látek se značně liší. To, jak jejich působení vypadá v praxi, vám může lépe přiblížit třeba seriál České televize Adikts.

Zákon o návykových látkách

Problematiku návykových látek u nás upravuje Zákon o návykových látkách. Ten definuje návykové látky jako omamné látky a psychotropní látky přírodního nebo syntetického původu, které mají psychoaktivní účinky a současně jsou uvedeny v seznamu návykových látek. Dále také roztoky s obsahem těchto látek, makoviny, konopí a keř koka s výjimkou látky konopí, které obsahuje nejvýše 1 % látek ze skupiny tetrahydrokanabinolů.

Kdy dochází k ohrožení pod vlivem návykové látky?

Ohrožení pod vlivem návykové látky definuje trestní zákoník jako situaci, kdy osoba vykonává své zaměstnání nebo jinou činnost při které je možné ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku (např. řízení motorových vozidel) ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodila vlivem návykové látky.

To znamená, že osoba vůbec nemusí svou činností způsobit újmu na zdraví nebo škodu, ale přesto se dopouští trestného činu. Roli totiž hraje samotný fakt, že tuto činnost vykonává pod vlivem návykové látky.

Například u alkoholu jsou pravidla jasně stanovená, u ostatních návykových látek je však obvykle třeba celou situaci posoudit individuálně. U jednotlivých návykových látek jsou zákonem stanoveny hranice, kdy je na osobu nahlíženo jako pod vlivem, ale ještě je třeba posoudit okolnosti celé situace. Osoba totiž nemusí být ovlivněna návykovou látkou natolik, aby nebyla schopna určité činnosti.

Tip: Spáchali jste něco nelegálního a nejste si jisti, zda máte za své jednání trestní odpovědnost? Kdy máte trestní odpovědnost a co o ní říká trestní zákoník jsme rozebrali v našem článku.

Role toxikologie a psychiatrie

V tomto případě se do procesu zapojují toxikologičtí odborníci a psychiatři. Toxikologie je věda zabývající se účinky chemických látek na živé organismy, včetně lidí. Toxikolog na základě výsledků z odběru krve nebo moči stanoví druh a množství návykové látky přítomné v těle jedince v době, kdy došlo k incidentu, například řízení vozidla pod vlivem.

Po stanovení druhu a množství návykové látky toxikologem je dalším krokem přibrání znalce z oblasti psychiatrie. Tento znalec má za úkol posoudit konkrétní účinky návykové látky na jedince. Psychiatr zkoumá, jak dané množství návykové látky ovlivnilo chování a rozhodování jedince, a do jaké míry mohl být jeho stav ovlivněn zjištěnou koncentrací látky. Důležitým faktorem je také doba, po kterou měla návyková látka účinek, protože účinky látek se s odstupem času mění a jejich vliv může slábnout nebo se projevovat různě v průběhu času.

Kromě chemických analýz a odborných posudků je důležité také posouzení reakcí pachatele na užitou látku a jeho jednání pod jejím vlivem. Důkazy o jeho stavu mohou zahrnovat svědecké výpovědi osob, které byly přítomny, jako jsou policisté nebo lékaři, kteří prováděli klinické vyšetření. Tito svědci totiž dokážou poskytnout cenné informace o chování pachatele, o jeho motorických dovednostech, schopnosti komunikace a celkovém psychickém stavu v době, kdy byl pod vlivem návykové látky.

Tip: Ve světě dochází k uvolňování v oblasti nelegálnosti drog. Jedním z hlavních témat současné doby je legalizace marihuany, se kterou souhlasí i náš národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Více o tom, kam míří vývoj u nás, se dozvíte v našem článku na téma: Legalizace marihuany v ČR.

Trest za ohrožení pod vlivem návykové látky

Na základě odborného vyhodnocení se rozhodne o tom, zda se bude jednat pouze o přestupek, za který se obvykle stanoví peněžitá pokuta nebo např. zákaz řízení (v případě, že jste pod vlivem řídili motorové vozidlo).

Tip: Přišla vám pokuta nebo předvolání k řešení přestupku? Sankce za něj mohou být vysoké a nevyplatí se absolvovat přestupkové řízení bez porady s advokátem. Advokát vám může pomoci se správnou argumentací, stejně jako se získáním důkazů.

V případě, že však dojde k naplnění skutkové podstaty trestného činu, bude se jednat o přísnější tresty. Konkrétně vám může být uložen trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti. Přísnější tresty, konkrétně ve formě trestu odnětí svobody na šest měsíců až tři roky, peněžitý trest nebo zákaz činnosti, pak může být uložen v případě, že:

  • jste pod vlivem způsobil havárii, dopravní nebo jinou nehodu, ublížení na zdraví nebo větší škodu na cizím majetku nebo jiný závažný následek, nebo
  • pokud jste spáchali tento čin při výkonu zaměstnání nebo jiné činnosti, při kterých je vliv návykové látky zvlášť nebezpečný, zejména řídíte-li hromadný dopravní prostředek, nebo
  • v případě, že jste byli za stejný trestný čin odsouzeni v posledních dvou letech nebo pokud jste byli propuštěn z výkonu trestu odnětí svobody, který vám byl uložen za stejný trestný čin.

Tip: Byli jste obviněni a bylo proti vám zahájeno trestní stíhání? V sázce je opravdu mnoho a nevyplatí se absolvovat trestní řízení bez porady s advokátem. Provedeme pečlivou analýzu případu a navrhneme postup obhajoby v rámci trestního řízení, v němž budeme tvrdě vymáhat vaše práva.

Shrnutí

Zákon o návykových látkách reguluje užívání těchto látek. Trestní zákoník pak definuje podmínky, za kterých dochází k ohrožení pod vlivem návykové látky. Klíčovou roli v posuzování těchto případů hrají toxikologové a psychiatři, kteří analyzují přítomnost a účinky návykových látek v těle pachatele. Na základě jejich odborných posudků jsou stanoveny tresty, které mohou zahrnovat peněžité pokuty, zákaz činnosti nebo odnětí svobody, v závislosti na závažnosti činu a opakování přestupku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Zastupování obviněného v trestním řízení

Byl jste obviněn a bylo proti vám zahájeno trestní stíhání? V sázce je opravdu mnoho a nevyplatí se absolvovat trestní řízení bez porady s advokátem.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Luboš Zeman

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023 a 2024
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024