Legalizace marihuany v ČR. Necháme se inspirovat Německem?

Marihuana, konopí, tráva, gandža, weed. Někteří si ji spojují s klidným pátečním večerem u hraní videoher, jiní ji vnímají jako nevyhnutelnou cestu k tvrdým drogám a dalším pomáhá od chronické bolesti. My se v tomto článku podíváme na její legální aspekty, vyvrátíme mnohé mýty a představíme současný vývoj vedoucí k legalizaci.

6 minut čtení

Kapitoly článku

Je marihuana droga?

Drogy a zacházení s nimi u nás upravuje zejména zákon o návykových látkách. Ten za návykové látky považuje omamné látky a psychotropní látky přírodního nebo syntetického původu, které mají psychoaktivní účinky a současně jsou uvedeny v seznamu návykových látek. Dále také roztoky s obsahem těchto látek, makoviny, konopí a keř koka s výjimkou látky konopí, které obsahuje nejvýše 1 % látek ze skupiny tetrahydrokanabinolů (THC).

Z definice tedy jasně vyplývá, že se marihuana považuje za drogu a návykovou látku s výjimkou konopí s obsahem THC nepřekračujícím 1 %. Obvykle se proto nevztahuje na pěstování technického konopí, různé konopné masti, tinktury či oleje, které jsou používány za zdravotními účely.

Zákony o marihuaně a současná pravidla

To, co je v oblasti drog zakázané a trestné stanovuje trestní zákoník. Ten jasně zakazuje dovoz, vývoz a prodej marihuany. Trest může v tomto případě dosáhnout až na 18 let odnětí svobody v těch nejzávažnějších případech (například pokud se jedná o velký rozsah prodeje a jeho následkem došlo k těžké újmě na zdraví či smrti).

Tip: Vše o trestu odnětí svobody jsme popsali v našem článku.

Stejně tak je zakázáno používat marihuanu pro vlastní potřebu a přechovávat ji. O trestný čin se ale jedná pouze v případě, že přechováváte “větší než malé množství” .To u marihuany orientačně odpovídá více jak 10 gramům a vyfásnout můžete trest odnětí svobody až na jeden rok, zákaz činnosti nebo propadnutí věci. Pokud přechováváte menší množství, jedná se o pouze přestupek. Zapovězené je tedy jakékoliv množství.

Zakázáno je i pěstování marihuany a i zde platí, že o trestný čin se jedná v případě, že pěstujete větší než malé množství (zhruba tři sazenice konopí). Za to vám hrozí až 6 měsíců odnětí svobody, peněžitý trest nebo propadnutí věci.

Byli jste obviněni v souvislosti s přechováváním či pěstováním marihuany?

U soudu uspějete jen tehdy, když je vaše obhajoba neprůstřelná. Provedeme pečlivou analýzu případu a navrhneme postup obhajoby v rámci trestního řízení, v němž budeme tvrdě vymáhat vaše práva.

Na marihuanu se může vztahovat ještě trestný čin šíření toxikomanie. Toho se dopouští ten, kdo svádí jiného ke zneužívání marihuany nebo ho v tom podporuje anebo kdo zneužívání marihuany jinak podněcuje nebo šíří. Za tento trestný čin vám hrozí odnětí svobody až na tři léta nebo zákaz činnosti.

Podle těchto pravidel pak není výjimkou, že pachatelé dostanou mnohdy mnohem přísnější trest než by dostali třeba za násilný čin. Konkrétním příkladem může být případ Matěje Černého, který za pěstování marihuany dostal 12 let natvrdo.

Celkově jsou zákony ohledně marihuany nastaveny v Česku velmi přísně a výjimečné nejsou ani dlouhé tresty odnětí svobody. Podobně tomu tak bylo a je i v mnoha dalších zemích, současný vývoj však míří směrem zmírňování trestních postihů a legalizace.

Legalizace konopí v Evropě

Současný vývoj ve světě míří k větší otevřenosti vůči marihuaně. S tím se pojí také dekriminalizace, legalizace nebo alespoň částečná legalizace v mnoha státech. Typickým příkladem je Nizozemí. Zde je rekreační užívání marihuany legální už od roku 1976. Vztahuje se ale pouze na marihuanu prodávanou v tzv. coffee shopech, které disponují speciální licencí.

Mezi evropské státy s nejliberálnějším přístupem ke konopí však patří Malta a Lucembursko. Na Maltě je možné legálně nosit až 7 gramů konopí, doma mít až 50 gramů a pěstovat až čtyři rostliny. Legální je také prodej v rámci licencovaných klubů. V Lucembursku je také možné pěstovat až čtyři rostliny a rekreačně užívat marihuanu v soukromí domova.

Nově se mezi státy povolující rekreační užívání marihuany zařadilo také Německo, a to rovnou opravdu zhurta. Od 1. dubna letošního roku zde mohou dospělí lidé pěstovat až tři rostliny konopí a nosit u sebe až 25 gramů sušené marihuany. Prodej bude možný v licencovaných klubech.

Vývoj legalizace marihuany v ČR a budoucnost

Legalizace marihuany v České republice prošla několika významnými milníky a vývoj pokračuje ke stále větší otevřenosti. 1. ledna 2010 bylo dekriminalizováno držení malého množství marihuany pro vlastní potřebu. Trestní zákoník stanovil, že držení 15 gramů sušené marihuany nebo 5 rostlin je pouze přestupek, nikoliv již trestný čin. Informace o přesné gramáži a množství však byla později odstraněna a nyní je definována jako větší než malé množství a posuzuje se tedy případ od případu.

V dubnu roku 2013 došlo k legalizaci užívání marihuany pro léčebné účely. Zákon tak umožňuje lékařům předepisovat konopí pro pacienty s vážnými zdravotními problémy, jako je například roztroušená skleróza, rakovina, AIDS, a některé druhy chronické bolesti.

V roce 2022 došlo k novelizaci zákona upravujícího pěstování konopí pro léčebné účely. Ta rozšířila možnosti pěstování a vývozu konopí do zahraničí. Zlepšily se podmínky pro pěstování technického konopí a celkově došlo k usnadnění procesů týkajících se použití marihuany pro léčebné účely a nakládání s technickým konopím.

Vývoj směrem k legalizaci nadále pokračuje. Začátkem května schválila poslanecká sněmovna zákon o psychomodulačních látkách mezi které se řadí právě i konopí s nízkým obsahem THC. Pokud by vše dopadlo podle plánu, měl by vstoupit v platnost již 1. ledna 2025. Zákon by měl omezit neregulovaný obchod a zneužívání psychomodulačních látek. Ty by měly prodávat licencovaní prodejci.

Pro a proti legalizace konopí

Ať už stojíte na kterékoliv straně barikády, je třeba uznat, že každá strana má své pro a proti. Na jedné straně by mohla legalizace snížit kriminalitu spojenou s černým trhem a drogovou organizovanou činností. Ekonomické výhody jsou rovněž značné. Daňové příjmy z prodeje legálního konopí by našemu rozpočtu určitě neuškodily a navíc by se vytvořila nová pracovní místa v průmyslu pěstování a distribuce konopí.

Na druhé straně jsou tu argumenty proti legalizaci, které zahrnují zdravotní rizika, riziko zneužívání a závislosti, dopad na společnost a etické a morální otázky. Pravidelné užívání konopí s sebou totiž nese negativní dopady na duševní zdraví, včetně zvýšeného rizika úzkosti, deprese a psychóz. Dlouhodobé užívání může také negativně ovlivnit kognitivní funkce, zejména u mladých lidí. Legalizace by přitom mohla vést k nárůstu pravidelných uživatelů marihuany, k růstu závislostí apod.

Dalším důležitým faktorem je dopad na společnost. Zvýšená dostupnost konopí může vést k vyššímu počtu dopravních nehod způsobených řidiči pod vlivem marihuany. Sociální a ekonomické náklady spojené s léčbou závislosti a jejími důsledky pak mohou převážit ekonomické přínosy z daní.

Shrnutí

Legalizace marihuany v České republice je téma, které vyvolává mnoho diskusí a má své zastánce i odpůrce. Současné zákony jsou přísné a kriminalizují pěstování, držení i prodej marihuany. Přestože řada evropských států, již přistoupila k liberalizaci, Česká republika zatím postupuje opatrněji. Nový zákon o psychomodulačních látkách, který by mohl vstoupit v platnost v roce 2025, je však významným krokem směrem k větší otevřenosti vůči rekreačnímu užívání konopí.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Zastupování obviněného v trestním řízení

Byl jste obviněn a bylo proti vám zahájeno trestní stíhání? V sázce je opravdu mnoho a nevyplatí se absolvovat trestní řízení bez porady s advokátem.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jarka BL

Potřebovala jsem podat co nejrychleji trestní oznámení a společnost „Dostupný advokát“ jsem našla náhodou na webových stránkách. Komunikace proběhla v pořádku. Trvalo asi týden a oznámení jsme odeslali. Mohu doporučit, byla jsem spokojená.

Recenze služby

Tomáš Dastych

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Luboš Zeman

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023 a 2024
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024