Z advokátní praxe: Když manželé nesdílí peníze

V naší advokátní praxi jsme nedávno narazili na zajímavý, ale ne neobvyklý případ. Obrátila se na nás paní Ivana s tím, že její manžel vydělává statisíce, ale ona tře bídu s nouzí a sama financuje společnou domácnost i péči o jejich dítě. My vám v tomto článku přinášíme podrobný popis její situace a návod na to, jak ji řešit.

5 minut čtení

Kapitoly článku

Případ paní Ivany

Paní Ivana potkala svého budoucího manžela Radka ještě při studiu na vysoké škole. Ona se připravovala na povolání zdravotní sestry, zatímco on studoval ekonomku. Oba v té době neměli ani vindru, ale to Ivaně vůbec nevadilo. Měla by Radka ráda i kdyby chodil tzv. po žebrotě.

Po vysoké se Ivana s Radkem vzali a sestěhovali se do malého pronajatého bytu. Ivana začala pracovat jako zdravotní sestra v nedaleké nemocnici. Radek však nastoupit do práce v úmyslu neměl. Plánoval totiž založit svůj vlastní úspěšný business. To, jak už to tak bývá, nějakou dobu trvalo. Po tuto dobu Ivana Radka finančně podporovala. Celou dobu totiž věřila, že se to Radkovi povede a budou si žít mnohem lépe než teď.

A to se skutečně stalo. Radek za pět let vybudoval velmi úspěšný business, který mu zajišťoval čisté příjmy překračující sto tisíc korun každý měsíc. Ivana z toho však nic neměla. Sama se musela své práce vzdát, protože otěhotněla, ale z Radkových výdělků neviděla ani korunu.

Radek začal pravidelně a sám navštěvovat luxusní restaurace. Každý rok si sám vyjel minimálně na dvě dovolené do pětihvězdičkového hotelu. Začal nosit pouze značkové oblečení a koupil si novou motorku.

Na druhé straně Ivana pečovala o společnou domácnost i dítě. Z rodičovské hradila nákupy potravin i veškerých potřeb pro sebe i pro dítě. Často jí prostředky nevycházely, a tak si musela půjčovat peníze i od své matky. Radek všehovšudy zaplatil jen nájem a doma nehnul ani prstem.

Ivana se s ním tuto situaci snažila řešit rozumně, domluvou. Radek si však trval na tom, že peníze vydělal on, a proto jsou jen jeho a pokud chce Ivana vlastní peníze, tak má začít pracovat. To ale samozřejmě nešlo, protože Ivana musela pečovat o jejich ročního syna. Se zoufalostí hlase se proto obrátila na Dostupného advokáta.

Nacházíte se v podobné situaci jako paní Ivana?

Nebo váš exmanžel neplatí alimenty na vás či děti? Smířlivou cestou i ráznou obhajobou v soudní síni pro vás zajistíme nejvyšší výživné (případně jeho úpravu), abyste vy ani vaše děti neživořili. Stejně tak vám pomůžeme v situaci, kdy nemůžete přehnaně požadované alimenty utáhnout.

Manželé musí sdílet úroveň

Mnohým z nás se jistě nad případem paní Ivany zatínají ruce v pěst. Nespravedlnost z jejího případu přímo sálá a manžela Radka nemůžeme označit jinak než jako lakomce a sobce. Jak ale na celou situací nahlíží právo a má paní Ivana ve své situaci zastání?

Ano má, a to konkrétně v Občanském zákoníku. Ten totiž stanoví vzájemnou vyživovací povinnost mezi manžely v takovém rozsahu, aby měli oba manželé stejnou hmotnou a kulturní úroveň. Tato vyživovací povinnost má přitom ze zákona přednost před jakoukoliv jinou vyživovací povinností, tedy i před klasickými alimenty na děti.

Tip: Přečtěte si, jak na výpočet výživného v roce 2024.

Pokud mají společné finance, není co řešit. Problém však může nastat v případě, že mají finance oddělené. Pokud tedy jeden z manželů vydělává třeba 10x tolik než druhý manžel, musí se podělit tak, aby na tom byli stejně – aby si mohli dovolit ty stejné věci a sdílet stejnou životní úroveň. A to se nevztahuje pouze na pokrytí základních životních potřeb, ale právě třeba i na zmíněné dovolené, drahé restaurace či značkové oblečení. Pokud si je může dovolit Radek, pak by si je měla moci dovolit i Ivana.

A co předmanželská smlouva?

Předmanželská smlouva slouží k úpravě majetkových poměrů po svatbě. Lze v ní například smluvně sjednat právě oddělené jmění. Nikdy ale nemůže porušovat zákon, a proto nemůže zrušit vyživovací povinnost mezi manžely. Paní Ivana by proto měla nárok na stejnou hmotnou a kulturní úroveň jako její manžel i v případě, kdy by před uzavřením manželství nebo i během sepsali předmanželskou (či manželskou) smlouvu.

Jak se může paní Ivana bránit?

Jelikož má paní Ivana ze zákona na manželovi peníze nárok a veškerá rozumná domluva selhala, připravili jsme pro ni výzvu k dodržování vyživovací povinnosti manžela, kterou následně odeslal náš advokát přímo panu Radkovi. Ten konečně začal brát celou záležitost vážně a souhlasil s tím, že se o peníze s Ivanou podělí.

Pokud by se stalo, že by Radek svou povinnost nadále odmítal, a to i po obdržení formální výzvy od advokáta, mohla by se paní Ivana domáhat nároku na výživné u soudu. Zde platí čím dříve, tím lépe. Neboť výživné lze přiznat nejdříve od doby, kdy byl podán návrh k soudu, tedy ode dne kdy byl podán návrh na soud. Nelze je tedy poskytnout zpětně, jako je tomu například u výživného na děti. Soud při rozhodování přihlédne k příjmům jednotlivých manželů, jejich výdajům a k tomu, jak mají nastavenou péči o domácnost a o dítě (děti).

Tip: Více o výživném na manželku či manžela si můžete přečíst v našem článku.

Shrnutí

Paní Ivana se obrátila na Dostupného advokáta s tím, že s ní její manžel, odmítá sdílet finance. Ivana, která se stará o domácnost a dítě, se ocitla ve finanční tísni, zatímco manžel žije luxusní život bez ohledu na ni. Podle Občanského zákoníku mají manželé povinnost sdílet úroveň života. Pokud dojde k nesouladu, jako v případě Ivany, může se domáhat svých práv u soudu.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Výživné (alimenty) pro děti

Zajistíme spravedlivé zvýšení nebo úpravu výživného podle aktuální situace a s ohledem na majetkové poměry vás a dalšího rodiče dítěte. Využijeme svých znalostí a zkušeností k přípravě návrhu, který bude mít nejvyšší šanci na úspěch. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Theresa Cisler

Po hodně dlouhém boji je dobojováno… Díky kanceláří dostupný advokát, Marek, Lucie a druhá Lucie sdělujeme, že jsou to nejlepší právníci jaké jsme mohli oslovit. Bojovali do roztrhání, jezdili po celé republice… Tomu říkám advokáti!!!!!

Recenze služby

Tomáš Dastych

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Luboš Zeman

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023 a 2024
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024