Montované a modulové domy

Montované a modulové domy si získávají stále větší popularitu a není se čemu divit. Jejich výstavba je rychlá, bydlení v nich pohodlné a navíc jsou také energeticky efektivní a ekologické. Jak ale tyto domy upravuje legislativa a proč je často problém jejich financování pomocí hypotéky? To se dozvíte v našem článku.

7 minut čtení

Kapitoly článku

Co jsou to montované a modulové domy

Montované a modulové domy jsou typem domů, které jsou postaveny mimo místo stavby v kontrolovaném továrním prostředí a poté přepraveny na konečné staveniště k montáži. Vzájemně se přitom tyto dva typy téměř neliší. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že modulové domy se vyrábí a převáží jako celé moduly (tedy jako kostka obsahující strop, podlahu a stěny) a rovnou se umisťují vcelku na základy. Montované domy se pak vyrábí na menší konstrukční sekce a spojení těchto součástí probíhá až na místě stavby.

Mezi hlavní vlastnosti montovaných a modulových domů patří:

  • Tovární konstrukce: Prefabrikované domy jsou vyráběny v sekcích nebo modulech v továrně.
  • Přepravitelnost: Prefabrikované komponenty jsou na stavbu dopravovány pomocí nákladních vozů. Modulové domy jsou obvykle umisťovány pomocí jeřábu, zatímco montované domy lze sestavit během několika málo dní pouhou lidskou silou.
  • Rychlost výstavby: Prefabrikované domy jsou ve srovnání s tradičními stavebními metodami mnohem rychleji postavené. Hlavní konstrukce probíhá v továrně, takže stavbu nemůže zpomalit špatné počasí. Konstrukce součástí v továrně přitom trvá od zadání objednávky obvykle několik měsíců a samotné sestavení je často hotové za pár dní. Pokud tak máte objednaný modulový či montovaný dům na klíč, bydlíte již za několik měsíců.
  • Energetická účinnost: Prefabrikované domy obsahují energeticky účinné prvky a materiály, což zajišťuje nízkou spotřebu energie, zejména co se vytápění a chlazení týče.
  • Udržitelnost: Montované a modulové domy bývají navrženy s ohledem na udržitelnost. Řízený výrobní proces snižuje množství odpadu a materiály jsou obvykle ekologické a energeticky účinné.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

V čem se montované a modulové domy liší od klasických domů

Montované či modulové domy se od klasických zděných domů liší především způsobem výstavby a použitými materiály. Toto jsou hlavní rozdíly:

1. Čas

Jak již bylo řečeno, prefabrikované domy se staví především v továrně, přičemž samotná konstrukce na místě stavby (spojení částí dohromady) už zabere jen pár dní. Jedinou klasickou stavební práci představuje položení základové desky, které probíhá obvykle v čase, kdy je dům konstruován v továrně. Od zadání objednávky po hotový modulární či montovaný dům na klíč tak uběhne nejčastěji 3-6 měsíců.

Klasické zděné domy představují poněkud náročnější proces. Hrubá stavba se zastřešením musí být hotová před zimou, aby mohla vymrznout. Práce pak znovu pokračují až se teploty zvýší. Celý dům se staví na místě, což může navíc stavbu značně omezit. Hlavními překážkami je nepříznivé počasí a nedostatek řemeslníků, které celý proces mohou značně prodloužit. Celková délka stavby se tak pohybuje kolem 10 měsíců.

Tip: Stavby domů se nejčastěji řeší na základě smlouvy o dílo. Nechte si smlouvu o dílo zkontrolovat nebo sepsat od našich právníků. Postaráme se o to, aby vytvoření a dodání díla proběhlo po právní stránce bez jakýchkoliv nejasností, nepřiměřených rizik a skrytých kliček.

2. Materiály

U montovaných a modulových domů je hlavním materiálem dřevo. To znamená, že je jejich stavba podstatně ekologicky méně náročná než u klasických domů, protože dřevo je obnovitelný a přírodní materiál. Díky použití dřeva mají prefabrikované domy také tenčí stěny díky čemuž vzniká menší rozdíl mezi zastavěnou a obytnou plochou.

3. Cena

Cenově se od sebe prefabrikované a klasické domy na klíč zas tak neliší. Většinou vyjdou levněji modulové či montované domy, jedná se však jen o minimální rozdíly. Existují ale i situace, kdy mohou levněji vyjít zděné domy. Příkladem může být montovaný srub ze silných kusů dřeva.

Co se týče nákladů na provoz, zde už jsou rozdíly výraznější. Montované a modulové domy jsou totiž díky moderním technologiím vysoce energeticky účinné. Například náklady na vytopení prefabrikovaného domu jsou v průměru o 30 % nižší než u klasických cihlových domů. Na druhé straně zděné domy mají výhodu v tom, že dokážou lépe “nasát“ teplo a udržují tak teplo delší dobu.

Jak montované a modulové domy upravuje legislativa

Legislativa pojem modulových ani montovaných domů nezná, a proto mají stavební úřady v rozhodování relativní volnost. V případě, že má váš prefabrikovaný dům méně než 25 m2 a neplánujete jeho připojení na inženýrské sítě, pak není nutné vyřizovat si stavební povolení (stejně jako tomu je u klasických domů do 25 m2). Budete ale potřebovat územní souhlas.

Pokud má váš dům velikost nad 25 m2, pak bude stavební úřad na tento dům nahlížet buď jako klasickou stavbu nebo jako výrobek plnící funkci stavby. V prvním případě vás čekají povinnosti jako u klasické stavby. Musíte tedy získat stavební povolení nebo ohlášení. Čeká vás tedy předložení všech potřebných informací, údajů a souhlasů.

Tip: Bližší informace k žádosti o stavbu se dočtete v našem starším článku.

V případě toho, že bude modulový nebo montovaný dům považován za výrobek plnící funkci stavby budete také potřebovat stavební povolení nebo ohlášení. Ke stavební úřadu budete navíc muset doložit dokumenty od výrobce, které dokazují, že dům vyhovuje požadavkům na bydlení. Dům tedy musí tedy splňovat požadavky na statiku, tepelnou izolaci a protipožární vlastnosti.

Omezení velikosti

Jak tedy vyplývá, stavby rodinných modulárních či montovaných domů naše legislativa nijak neomezuje. Na problém byste ale narazili v případě, že byste si takto chtěli postavit bytový dům nebo jinou velkou budovu. Výška těchto domů je totiž českou legislativou omezena na 12 metrů, tedy čtyři patra. Lze ale předpokládat, že se s narůstajícími potřebami ekologického stavění a s rozšiřováním dřevostaveb po Evropě, bude časem měnit i toto pravidlo. Mnoho jiných evropských zemí totiž takové omezení nemá. Díky tomu tak například ve Skandinávii či Německu vznikají první výškové budovy ze dřeva.

Montovaný a modulový dům a hypotéka

Tyto typy domů nemají v naším zemi dlouhou tradici a banky je často považují za nespolehlivé (zejména ve smyslu jejich životnosti). Proto se může u některých bank stát, že na montovaný či modulový dům dostanete hypotéku za horších podmínek než u klasické stavby. Další příčinou problémů s hypotékou jsou specifika stavby.

Tip: Při stavbě domu můžete narazit na problémy ve formě nekompletní dodávky nebo neochoty reklamovat vady. Tyto problémy mohou často vést až k soudu. Pokud plánujete podat žalobu, obraťte se na nás. Posoudíme vaše šance na úspěch u soudu a navrhneme takové řešení, které povede k požadovanému výsledku.

Zděné domy se staví postupně a déle. Na začátku tak proběhne odhad ceny domu a vy na základě tohoto odhadu získáte od banky zálohu na stavbu. Jakmile zálohu vyčerpáte, doložíte bance faktury za odvedenou práci nebo odhad aktuálního stavu odborníkem. Následně dostanete další zálohy na další stavební práce. Takto to samozřejmě, jak už víme, u montovaných a modulárních domů nefunguje.

Ještě před samotným zahájením výrobního procesu dochází k odhadu ceny domu. Nejčastější praxí je pak přímé vyplácení peněz zhotoviteli bankou na základě smlouvy o dílo. Ne všechny banky ale tuto možnost nabízí. Obecně budete mít větší šanci, pokud si vyberete některou ze stavebních firem, které jsou součástí Asociace dodavatelů montovaných domů. Ty totiž mají s bankami dohodnuté speciální programy financování.

Pokud máte problém získat na prefabrikovaný dům klasickou hypotéku, existují zde ještě další možnosti:

Předhypoteční úvěr

Předhypoteční úvěr není zajištěný nemovitostí. Jeho platnost je obvykle jeden rok a jakmile vyprší, je potřeba jeho refinancování na klasickou hypotéku zajištěnou nemovitostí. Vy tedy od banky získáte určitý obnos za který necháte postavit prefabrikovaný dům. Po jeho dokončení se pak úvěr překlene v klasickou hypotéku se zástavou tohoto domu.

Tip: Chystáte si pořídit dům nebo pozemek? Zajistíme pro vás kompletní smluvní a právní servis související s koupí nemovitosti. Zvládneme to do 48 hodin, bezchybně a profesionálně.

Zástava jiné nemovitosti

Pokud vlastníte nějakou další nemovitost nebo pokud jste vlastníky pozemku, kde plánujete dům stavět, můžete zastavit i je. Případně můžete se souhlasem zastavit i cizí nemovitost. Jakmile budete mít montovaný nebo modulový dům hotový, můžete převést zástavu na něj.

Montované a modulové domy představují moderní alternativu k tradičním zděným domům. Jejich tovární konstrukce, modulární design a energetická účinnost znamenají rychlejší a ekologičtější výstavbu. Legislativa sice nemá přesné zákony pro tyto typy domů, ale stavební úřady s nimi již umí pracovat, a proto není s jejich výstavbou žádný problém. V případě, že plánujete financování pomocí hypotéky, je třeba počítat s tím, že celý proces bude poněkud komplikovanější než tomu je u klasických zděných domů. Pokud ale chcete energeticky efektivní, ekologický dům, ve kterém můžete co nejdříve bydlet, vyplatí se vám zvolit právě modulový nebo montovaný dům.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 6 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Lukáš Řezníček, Praha 6 – Bubeneč

před 3 roky

Web i odvedenou službu hodnotím rozhodně pozitivně. Dostupný advokát odhalil v mé smlouvě o převodu bytu nenápadné riziko, které by mě stálo hodně peněz.

Recenze služby

MUDr. Pavla Kramolišová, Nový Jičín

před 3 roky

Oceňuji, jak rychle a pro mě jako laika srozumitelně pracujete. Ušetřilo mi to čas, nervy a obavy z neznámého. Už nikdy do bezplatné právní poradny.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024