Trvalý pobyt nemusí být vaším bydlištěm. Jaká pro něj platí pravidla?

V České republice můžete mít jen jedno místo trvalého pobytu. V zásadě se jedná jen o evidenční údaj pro kontakt s úřady a pro potřeby voleb, který nemusí nic vypovídat o tom, kde skutečně žijete. V následujících řádcích se dozvíte, jak je to s hlášením trvalého pobytu v pronajatém bytě nebo dokonce podnájmu.

5 minut čtení

Kapitoly článku

Jaká jsou pravidla trvalého pobytu?

Místo svého trvalého pobytu si můžete zvolit kdekoliv na území České republiky, respektive v jakékoliv nemovitosti, která je určena k bydlení, ubytování nebo dokonce k rekreaci. Zkrátka v objektu, který je označen číslem popisným, evidenčním nebo orientačním.

Pokud například většinu roku trávíte na svojí chatě nebo chalupě, můžete přemýšlet o tom, že si do místa přihlásíte trvalý pobyt. Tedy pokud je chata zkolaudována jako objekt určený k rekreaci.

Jak na přihlášení k trvalému pobytu?

K přihlášení k trvalému pobytu budete na místním úřadě potřebovat váš platný občanský průkaz, nebo jiný doklad, který vám byl vydán jako náhrada občanského průkazu. Dále s sebou musíte mít doklad o užívání nemovitosti.

Pokud jste majitel, stačí výpis z katastru nemovitostí, nebo platnou nájemní smlouvu, pokud jste nájemník, postačí i prokazatelný souhlas vlastníka.

Práva a povinnosti po přihlášení k trvalému pobytu

Po přihlášení k trvalému pobytu v obci pro vás začnou platit veškeré práva, ale i povinnosti, jako je například hrazení poplatků za odpad, můžete uplatnit volební právo v této obci nebo třeba využívat různé rezidenční bonusy, kterými města a obce lákají nové obyvatele.

Změnu trvalého pobytu pak můžete řešit i ze zdánlivě malicherných důvodů, jako je například parkování. Pokud totiž žijete v Praze, ale nemáte zde hlášený trvalý pobyt, nezískáte oprávnění k rezidenčnímu parkování.

Další záležitostí je pak přihlašování dětí do mateřských a základních škol, kvůli čemuž rodiče často řeší změnu “trvalého bydliště”, jak se trvalý pobyt někdy obecně označuje .

Trvalý pobyt v nájmu – vyřízení krok za krokem

Jak to řešit při kombinaci pronájmu bytu a potřebě trvalého pobytu v něm? Není to nic složitého. Protože z trvalého pobytu vám nevyplývá žádný vztah k nemovitosti ani k jejímu vlastníkovi, můžete mít samozřejmě trvalý pobyt i v nájemním bytě. Nemusíte tak nemovitosti vlastnit, a přesto na její adrese můžete mít trvalý pobyt.

Pokud máte platnou nájemní smlouvu, nemusíte mít dokonce ani souhlas od pronajímatele nebo majitele bytu. A to i přesto, pokud byste měli výslovně v nájemní smlouvě uvedeno, že si pronajímatel nebo majitel nemovitosti nepřeje, aby si nájemce v bytě trvalý pobyt přihlásil.

Nehraje to žádnou roli, příslušný úřad vás i tak k trvalému pobytu musí přihlásit a zaregistrovat do evidence obyvatel. Pak již je jen povinností úřadu, aby majiteli nebo pronajímateli nemovitosti tuto skutečnost písemně ohlásil. Trvalý pobyt v nájemním bytě tedy není žádnou zapeklitou záležitostí a z pohledu nájemce jej lze velmi snadno zařídit.

Pomůžeme vám s nájmem nemovitosti

Potřebujete pomoci s nájemní smlouvou či jinými náležitostmi souvisejícími s nájmem bytu? Neváhejte se na nás obrátit. S pronájmem nemovitostí máme dlouholeté zkušenosti. Rádi je využijeme i při řešení vašeho případu.

Jak zrušit trvalý pobyt nájemníkovi?

Může vůbec pronajímatel nájemníkovi trvalý pobyt v pronajatém bytě zrušit? Možné to je. Musí ovšem vznést návrh na zrušení trvalého pobytu a řádně jej odůvodnit.

V zásadě se jedná o tři důvody, které plynou ze zákona:

  • Trvalý pobyt v pronájmu může být zrušen, a tedy může dojít k ukončení nájemní smlouvy z důvodu trvalého pobytu, pokud nemovitost byla odstraněna, zanikla nebo přestala splňovat podmínky k užívání za účelem bydlení.
  • Další možností je, že nájemníkovi skončil nájem, odstěhoval se a nový trvalý pobyt jinde si nevyřídil.
  • A do třetice – pronajímatel může navrhnout zrušení trvalého pobytu nájemníkovi, pokud se zjistí, že byl nahlášen na základě neplatných nebo dokonce padělaných dokladů.

Trvalý pobyt v podnájmu – bez výslovného souhlasu majitele to nepůjde

Trvalý pobyt a podnájem je ovšem záležitost jiná. Pokud jste podnájemník a žijete třeba ve spolubydlení nebo družstevním bytě, tedy za situací, kdy nájemní smlouvu ani mít nemůžete, neobejdete se bez souhlasu majitele, pokud si v bytě budete chtít nahlásit trvalý pobyt.

Pokud vám majitel nemovitosti souhlas dá, budete k vyřízení trvalého pobytu také navíc potřebovat podnájemní smlouvu (vždy také existuje možnost se s majitelem dostavit na úřad, kde ústně souhlas potvrdí).

Tip: Specifika podnájmu jsme si vysvětlili v článku: Kdy je výhodné uzavřít podnájemní smlouvu

Změnu ani zrušení trvalého pobytu hlásit nemusíte

Závěrem je nezbytné zmínit, že pokud trvalý pobyt měníte, starý nemusíte odhlašovat. Přihlášením na úřadě v novém místě automaticky zaniká starý trvalý pobyt. Změnu však nezapomeňte provést u všech vašich dokladů, kde je uvedena adresa trvalého pobytu, v prvé řadě jde o občanský průkaz.

Informujte také pojišťovny, případně správu sociálního zabezpečení, zaměstnavatele, mobilního operátora a další služby. Finanční ani živnostenský úřad informovat nemusíte.

Nájemník si trvalý pobyt vyřídí raz dva

Sečteno a podtrženo, vyřízení trvalého pobytu opravdu není nic složitého a z hlediska právního nastavení je situace nakloněna nájemníkům. Stačí, když mají platnou nájemní smlouvu a trvalý pobyt mohou bez problémů nahlásit na místní ohlašovně, trvalý pobyt a souhlas pronajímatele není nutný. Naproti tomu trvalý pobyt u podnájemníka se řeší poněkud komplikovaněji – tedy vždy se souhlasem majitele.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 7 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jan Kresteš

před 3 roky

Dostupného advokáta mohu jedině doporučit! Nabízel jsem místnost k podnájmu a potřeboval jsem dobře vypracovanou podnájemní smlouvu. Nejdříve jsem si stáhl z nejmenovaných webových stránek vzor podnájemní smlouvy. Vzor podnájemní smlouvy vypadal dobře, mně tam nic nechybělo. Ovšem nejsem právník a vždy se může objevit nějaký důležitý detail, který by tam mohl chybět. Obrátil jsem (zobrazit více) se tedy na Dostupného advokáta, aby mi poradil a pomohl v této věci. Stačil jeden telefonát a reakce byla rychlá. Vše za rozumnou cenu vyřízeno do tří dnů. Neměl jsem s tím tedy práci a podnájemní smlouva od dostupného advokáta byla více detailnější. Pokud tedy potřebujete právní pomoc, právní služby a nemáte tolik peněz, abyste si mohli dovolit platit drahého advokáta, Dostupný advokát je nejlepší volbou pro vás. Vřele doporučuji!

Recenze služby

Zdeněk Svachula

před 2 roky

Naprostá spokojenost. Řešil jsem s Dostupným advokátem konzultace ohledně nákupu nemovitosti.

Recenze služby

Cyd onie

před 3 roky

Při koupi bytu jsme chtěli mít jistotu, že po právní stránce vše proběhne hladce, proto jsme využili služeb této firmy. Rozhodně je mohu doporučit, rychlé zpracování požadavku, vstřícné jednání a cena rozumná.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024