Ochrana osobnosti – Jak se bránit zásahu do cti?

Stali jste se někdy obětí pomluvy? Představme si například situaci, kdy někdo začne opakovaně zveřejňovat na různých sociálních sítích vaši upravenou fotografii, která naznačuje, že něco kradete v obchodě.

ochrana osobnosti, lživé články v časopisech
4 minuty čtení

Kapitoly článku

Co všechno může být zásahem do cti a důstojnosti? Jak se můžete bránit? Co lze po škůdci požadovat? Co všechno za zveřejnění nepravdivých nařčení hrozí?

Občanský zákoník stanoví, že úplně každý má právo na ochranu svého života a zdraví, jakož i svobody, cti, důstojnosti a soukromí. V první části seriálu o ochraně osobnostních práv se podíváme na ochranu cti člověka. Nikdo si totiž nemusí nechat líbit urážky a nevhodné komentáře. Tím méně je nutné trpět zjevně nepravdivé tvrzení uvedené v úvodu, zvláště pokud to poškozuje vaši práci nebo rodinu.

Co je zásahem do cti?

Jak definovat čest, je filozofická otázka, která nemá jasnou definici. Nám však jde o praktickou stránku věci. Dnes se vychází z toho, že člověk se sice může chovat nečestně, ale nikdy se nemůže stát člověkem zcela bezectným, kterého je dovoleno bezdůvodně urážet. O dobrou pověst přijít můžete, ale cti se úplně nezbavíte nikdy.

K zásahu do cti a jejímu porušení dochází např. zveřejněním nepravdivých informací nebo pravdivých, ale hrubě zkreslených skutečností. Dále pak různými fotomontážemi, vulgární kritikou či např. zásahem do presumpce neviny.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Jak se bránit a co požadovat?

Člověk, jehož čest byla dotčena, má právo se domáhat, aby:

  • Bylo upuštěno od daného zásahu — v našem případě se jedná o zveřejňování fotomontáže na sociálních sítích. Lze tedy požadovat, aby její autor danou fotografii nikde dál nezveřejňoval.
  • Byly odstraněny jeho následky — v našem případě tedy odstranit dosud zveřejněné kopie ze všech stránek, kam byly nahrány.
  • Mu bylo navíc dáno přiměřené zadostiučinění — to spočívá většinou ve veřejné omluvě v případě vzniku nemajetkové újmy. V žalobě je potřeba text omluvy požadovat, aby nemohla protistrana formou omluvy ještě více poškodit původně zasažený zájem.

Právo na ochranu osobnosti je sice osobní, nicméně po smrti dotčené osoby je může uplatňovat kterákoli z jí blízkých osob. Osoby veřejného zájmu, účastnící se veřejných debat, však musí strpět větší míru kritiky. To se netýká jen politiků, ale např. i různých „celebrit“.

Kdy vzniká nárok na zadostiučinění v penězích?

Zadostiučinění se poskytuje především ve formě veřejné omluvy (tzv. morální satisfakce). Teprve pokud by pouhá omluva vzhledem k závažnosti zásahu nestačila, může být přiznáno finanční zadostiučinění.

Výše záleží na mnoha faktorech. Čím vyšší částka je požadována, tím více je nutné prokázat tíživé následky na osobě poškozeného, na jeho zdraví, na jeho rodině či třeba na jeho práci a podnikání. Bankéř si například nemůže dovolit být spojován s defraudací. Vychovatel zase s nezávazným sexuálním chováním. Soudy zde postupují velmi různorodě a hodnotí vždy konkrétní dopady na život poškozeného a jeho rodiny v individuálním případě. Je proto dobré je co nejvíce prokázat.

Pomluva

Kromě soukromé žaloby je často vhodné se obrátit i na polici nebo ještě lépe na státní zastupitelství s trestním oznámením.

Platí totiž, že “kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok za pomluvu”.

Pokud to učiní tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí (na internetu) nebo jiným obdobně účinným způsobem, může být potrestán až dvouletým trestem. Kdo jiného lživě obviní z trestného činu, může být navíc souzen i za křivé obvinění a v extrémním případě odsouzen až na 8 let odnětí svobody.

S pojmem újma se v českém právu setkáváme v mnoha různých podobách. Typicky jej zmiňujeme v souvislosti s náhradou škody v občanskoprávních sporech, nicméně výše způsobené škody či míra újmy má svůj význam i v právu trestním, kdy odůvodňuje použití vyšší trestní sazby. V rámci práva životního prostředí pak známe pojem ekologická újma. Co se za těmito pojmy skrývá a jak se jednotlivá výše újmy určuje? Na to jsme se zaměřili v našem článku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 4.8
hodnoceno: 4 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

před 2 roky

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Recenze služby

Michal D.

před 4 měsíce

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 7 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024