Přestupky proti občanskému soužití: urážka, zesměšnění, újma na zdraví a další

Pokud se rozhodnete někoho urazit či zesměšnit, můžete za to pěkně zaplatit. Stejně tak v případě, že se rozhodnete třeba svému sousedovi tropit naschvály nebo někoho neprávem obviníte z přestupku. V jakých situacích se dopouštíte přestupku proti občanskému soužití a co vám za to hrozí? To se dozvíte v tomto článku.

6 minut čtení

Kapitoly článku

Co jsou to přestupky proti občanskému soužití

Mohlo by se zdát, že tyto přestupky budou souviset s občanstvím, ale není tomu tak. Přestupky proti občanskému soužití postihují jednání fyzických či právnických osob, které narušuje harmonické a slušné spolužití ve společnosti. Tyto přestupky tak zahrnují různé formy nevhodného, urážlivého nebo škodlivého chování vůči ostatním lidem. Co konkrétně řadíme mezi přestupky proti občanskému soužití upravuje zákon o některých přestupcích.

Druhy a tresty za přestupky proti občanskému soužití

Existuje několik druhů přestupků proti občanskému soužití. Ty se liší svým charakterem, ale i přísností trestů. Pojďme se na ně podívat blíže:

Ublížení na cti

Ublížení na cti se může dopustit fyzická i právnická osoba tak, že někoho zesměšní nebo jiným způsobem hrubě urazí. Jedná se tedy o takové jednání, kterým někdo poškodí pověst nebo důstojnost jiné osoby. Ublížení na cti může mít závažné důsledky pro postiženou osobu, včetně poškození jejího osobního i profesního života.

Za přestupek je možné uložit pokutu do 10 000 korun. Pokud se jedná o opakovaný přestupek, může pokuta činit až 15 000 korun. Dále je možné uložit také omezující opatření. Pokud je přestupek spáchán mezi osobami blízkými, lze zahájit řízení pouze se souhlasem osoby přímo postižené spácháním přestupku. Při projednávání přestupku se správní orgán pokusí obviněného a osobu, jíž bylo ublíženo na cti, usmířit. Dojde-li k usmíření, správní orgán řízení zastaví usnesením, proti kterému se nelze odvolat.

Příklad: Jana a Petr byli kdysi přátelé, ale pohádali se kvůli osobním záležitostem. Petr je naštvaný a rozhodne se Janě veřejně pomstít. Vytvoří fotomontáže, které Janu zesměšňují, a tyto obrázky sdílí na sociálních sítích.

Tip: Jak se bránit zásahu do cti se dozvíte v dalším článku.

Ublížení na zdraví

O přestupek ublížení na zdraví se bude jednat v případě méně vážných zranění s krátkodobým charakterem (obvykle se používá hranice 7 dní), která neztěžují běžné fungování či výkon práce. V případě vážnějších zranění se pak může jednat o trestný čin ublížení na zdraví nebo těžkého ublížení na zdraví.

Rozhoduje se zejména podle charakteru a vážnosti zranění s tím, že velkou roli hraje délka dočasné pracovní neschopnosti. Přihlíží se však i k samotné formě útoku.

Za přestupek může být udělena pokuta do výše 20 000 korun nebo 30 000 korun, pokud se jedná o opakovaný přestupek. Rovněž lze uložit také omezující opatření. Pokud je přestupek spáchán mezi osobami blízkými, lze zahájit řízení pouze se souhlasem osoby přímo postižené spácháním přestupku.

Příklad: Pan Novák se v místním baru dostal do slovní potyčky s panem Dvořákem. V průběhu hádky pan Novák pana Dvořáka uhodil pěstí do obličeje. Následkem úderu měl pan Dvořák naražený nos a menší tržnou ránu na rtu. Zranění byla vyhodnocena jako méně vážná, protože se jednalo o poranění, která se zahojí do 7 dnů a pan Dvořák nebyl omezen ve svých každodenních aktivitách nebo práci.

Byli jste obviněni z přestupku?

Neřešte jej sami, ale vezměte si na pomoc Dostupného advokáta. Pomůžeme vám se správnou argumentací, stejně jako se získáním důkazů. Budeme se snažit docílit toho, že vaše jednání nebude vůbec považováno za přestupek nebo vám zajistíme snížení sankce.

Narušení občanského soužití

Narušení občanského soužití se dopustí ten, kdo:

  • Jinému vyhrožuje újmou na zdraví: Znamená to, že někdo vyhrožuje jinému člověku tím, že mu fyzicky ublíží. Může se ho dopustit pouze fyzická osoba. Příkladem může být paní Horáková, která se pohádá se sousedem, kvůli hlasité hudbě a vyhrožuje mu: “Jestli tu hudbu nevypneš, tak ti rozbiju hubu!”
  • Jiného nepravdivě obviní z přestupku: Znamená to, že někdo lživě obviní jinou osobu, že se dopustila nějakého přestupku, i když tato osoba ve skutečnosti nic neprovedla. Může jej spáchat fyzická i právnická osoba. Například Paní Svobodová nahlásí na obecním úřadě, že paní Novotná pravidelně vyhazuje odpadky mimo kontejnery, i když to není pravda.
  • Se vůči jinému dopustí schválnosti: Znamená to, že někdo záměrně a úmyslně škodí jinému člověku. Může jej spáchat fyzická i právnická osoba. Například se pan Malý rozhodne sousedce házet přes plot odpadky, aby jí znepříjemnil život, protože se s ní pohádal o hranici pozemku.
  • Se vůči jinému dopustí jiného hrubého jednání: Znamená to, že někdo jedná vůči jinému člověku velmi nezdvořile, neslušně nebo urážlivě. Může jej spáchat fyzická i právnická osoba. Příkladem může být paní Novotná, která v tramvaji sprostě nadává mladíkovi, který jí omylem šlápl na nohu. Používá urážlivé a vulgární výrazy, aniž by dala prostor pro omluvu.

Za přestupek může být udělena pokuta do výše 20 000 korun nebo 30 000 korun, pokud se jedná o opakovaný přestupek. Rovněž lze uložit také omezující opatření. Pokud je přestupek spáchán mezi osobami blízkými, lze zahájit řízení pouze se souhlasem osoby přímo postižené spácháním přestupku.

Tip: Jak funguje trestní odpovědnost právnických osob? To se dozvíte v našem článku.

Omezování či znemožňování práv národnostních menšin

Tento přestupek může spáchat fyzická i právnická osoba. Jeho podstata spočívá v tom, že pachatel omezuje nebo znemožňuje příslušníků národnostní menšiny výkon jejich práv.

Národností menšiny mají speciální práva upravená zákonem o právech příslušníků národnostních menšin. Patří sem například právo na sdružování, právo na užívání jazyka národnostní menšiny v úředním styku a před soudy či právo na vzdělávání v jazyce národnostní menšiny.

Za přestupek může být udělena pokuta do výše 20 000 korun nebo 30 000 korun, pokud se jedná o opakovaný přestupek. Rovněž lze uložit také omezující opatření.

Příklad: Národnostní sdružení chtělo uspořádat výroční kulturní akci v místním kulturním centru. Správce centra však odmítl pronájem prostor s odůvodněním, že akce by mohla způsobit problémy, i když nebyly žádné předchozí problémy s tímto sdružením.

Způsobení újmy na základě příslušnosti, nemoci či charakteru člověka

Přestupku se může dopustit fyzická i právnická osoba tak, že způsobí jinému újmu pro jeho příslušnost k národnostní menšině nebo pro jeho etnický původ, pro jeho rasu, barvu pleti, pohlaví, sexuální orientaci, jazyk, víru nebo náboženství, věk, zdravotní postižení, pro jeho politické nebo jiné smýšlení, členství nebo činnost v politických stranách nebo politických hnutích, odborových organizacích nebo jiných sdruženích, pro jeho sociální původ, majetek, rod, zdravotní stav anebo pro jeho rodinný stav.

Újmu můžeme chápat jako negativní dopad osobu. Může se jednat o majetkovou újmu neboli škodu nebo nemajetkovou újmu kam řadíme újmu osobnostních práv nebo osobnosti jako takové.

Tip: Kdy a jak může dojít k újmě? To se dozvíte v dalším článku.

Příklad: Firma odmítne přijmout Romského uchazeče o práci, přestože splňuje všechny kvalifikační požadavky, pouze kvůli jeho etnickému původu.

Jak se bránit proti přestupku proti občanskému soužití?

Správní řízení si často lidé řeší bez pomoci advokáta. Někdy se ale dostanou do úzkých a obracejí se na nás s prosbou o pomoc. Vy si vše potřebné můžete přečíst v našem článku na téma: Jak se bránit proti rozhodnutí ve správním řízení.

Sestavili jsme v něm pro vás výčet častých či typizovaných dotazů, které se rozhodnutí ve správním řízení a možnosti obrany proti nim týkají. Součástí jsou i příklady z advokátní praxe, kdy naše rada pomohla situaci zachránit.

Shrnutí

Přestupky proti občanskému soužití zahrnují různé formy nevhodného, urážlivého nebo škodlivého chování, které narušuje harmonické a slušné soužití ve společnosti. Mezi tyto přestupky patří například ublížení na cti, ublížení na zdraví, vyhrožování újmou na zdraví, nepravdivé obvinění z přestupku, schválnosti a hrubé jednání. Omezování či znemožňování práv národnostních menšin a způsobení újmy na základě osobních charakteristik, jako je národnostní původ, rasa, pohlaví nebo zdravotní stav jsou další dva druhy přestupků. Hrozí za ně pokuty do výše 30 000 korun a omezující opatření pro fyzické osoby.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Zastupování při přestupkovém řízení

Přišla vám pokuta nebo předvolání k řešení přestupku? Sankce za něj mohou být vysoké a nevyplatí se absolvovat řízení bez porady s advokátem. Pečlivá argumentace se vyplatí také tehdy, pokud chcete na cizí přestupek upozornit.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Michal D.

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Luboš Zeman

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023 a 2024
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024