Organizovaný zločin: o co se jedná a jak se projevuje

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
24. srpna 2024
6 minut čtení
6 minut čtení
Trestní právo

Mafie. To je většinou to první, co každého napadne, když se řekne organizovaný zločin. Jedná se však mnohem širší pojem. Organizovaný zločin totiž sahá do mnoha oblastí a často funguje nad rámec státních hranic. Především se pak pojí s drogami, nelegálními zbraněmi a obchodem s bílým masem. V tomto článku se podíváme na to, jak organizovaný zločin funguje, jakou má strukturu a jaké existují druhy.

Definice organizovaného zločinu

Organizovaný zločin nemá jednotnou definici. Často se pro jeho určení využívají znaky, které se s ním pojí. Na mezinárodní úrovni ale můžeme použít definici Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu. Ten říká, že je organizovaný zločin dlouhodobé zločinecké uskupení, které racionálně pracuje tak, aby profitovalo z nezákonných činností, které jsou často velmi žádané veřejností. Jeho pokračující existence je udržována korupcí veřejných činitelů a používáním zastrašování, hrozeb nebo síly k ochraně nelegálních činností.

Stali jste se obětí či svědkem trestného činu?

Zvažujete podání trestního oznámení? Poradíme, jak postupovat. Ochráníme vaše práva rychle, efektivně a výhodně.

V každém případě má však organizovaný zločin určité základní znaky, které jej odlišují od jiného typu trestné činnosti:

  • Kolektivní zapojení: Organizovaný zločin zahrnuje více jednotlivců, kteří se organizují do skupin nebo sítí s jasně definovanými rolemi a odpovědnostmi.
  • Struktura a hierarchie: Organizovaný zločin funguje podle jasně definované hierarchie a struktury. Existují v něm různé úrovně, od vůdců až po nižší členy, kteří mají specifické role a odpovědnosti.
  • Snaha dosáhnout finančních či jiných benefitů: Organizovaný zločin má za cíl dosáhnout ekonomických nebo politických benefitů pro členy skupiny. Tyto benefity mohou zahrnovat finanční zisky, kontrolu nad určitým trhem (např. drogový trh), politický vliv nebo ochranu před konkurencí a trestním stíháním.
  • Specializace a rozmanitost činností: Skupiny organizovaného zločinu se často specializují na určité druhy trestných činů, jako je obchod s drogami, zbraněmi, obchod s lidmi, praní špinavých peněz, podvody, a další.
  • Trvalost a systematičnost: Organizovaný zločin je vždy trvalou a opakovanou aktivitou. Skupiny systematicky vykonávají své nezákonné aktivity s dlouhodobými strategiemi a plány.
  • Korupce a infiltrace: Organizovaný zločin často využívá korupci a infiltraci do státních a dalších institucí (např. policie či justice) k ochraně svých operací a získání výhodných informací.
  • Mezinárodní dimenze: Mnoho organizovaných skupin překračuje hranice jednotlivých států a působí na mezinárodní úrovni. Tento globální rozměr zahrnuje mezinárodní obchod s drogami, zbraněmi, obchodování s lidmi a další nezákonné aktivity.
  • Násilí a zastrašování: K dosažení svých cílů používají organizované skupiny násilí, zastrašování a vydírání, jak vůči svým konkurentům, tak vůči obětem či svědkům.

Historie organizovaného zločinu

Organizovaný zločin má své kořeny v historii starověkých civilizací, kde se objevily první formy organizované spolupráce za účelem ilegálního obchodu, loupeží a kontroly nad určitými územími. Konkrétními příklady mohou být banditi, kteří přepadávali cestující nebo piráti, kteří plenili pobřeží

V devatenáctém století vzkvétal organizovaný zločin zejména v Anglii a v USA. V této době vznikaly tzv. families nebo gangs, které se angažovaly v různých nezákonných aktivitách. Mezi nejznámější z nich patřily gangy z Birminghamu, jejichž hlavním zájmem byly hazardní hry, loupeže a násilí.

Tip na článek

Tip: Pokud vás téma organizovaného zločinu zajímá, pak by vám neměl ujít úspěšný seriál Gangy z Birminghamu.

Ve stejném století se začaly formovat rovněž organizované skupiny známé jako mafie, které měly svůj původ především v jižní Itálii. Mafie se postupně rozšířila do jiných částí Evropy a do Spojených států amerických, kde získala značný vliv v oblastech jako byl obchod s alkoholem během prohibice, hazardních hrách a prodeji drog.

Po druhé světové válce se organizovaný zločin začal více globalizovat. Začaly vznikat nadnárodní organizované skupiny, které se specializovaly na obchodování s drogami, obchodování s lidmi, zbraněmi a další ilegální činnosti. V současné době pak organizovaný zločin zahrnuje rozmanité aktivity po celém světě a využívá moderní technologie a obchodní metody k maximalizaci svých zisků a minimalizaci rizik.

Druhy organizovaného zločinu

Existuje mnoho druhů organizovaného zločinu, přičemž každý se zaměřuje na různé nezákonné aktivity a mívá specifické charakteristiky a struktury. Mezi hlavní druhy organizovaného zločinu patří:

  • Obchod s drogami: Organizované skupiny se specializují na výrobu, distribuci a prodej nelegálních drog, jako jsou kokain, heroin a metamfetaminy. Tento druh organizovaného zločinu jde obvykle ruku v ruce s mezinárodním obchodem a vysokými zisky.
  • Obchodování s lidmi: Skupiny organizovaného zločinu provozují nezákonné obchody s lidmi, včetně sexuálního vykořisťování, nucené práce či obchodování s orgány.
  • Zbraně a munice: Skupiny se zabývají nezákonným obchodováním se zbraněmi a municí, které jsou často používány k dalšímu páchání trestných činů.
  • Praní špinavých peněz: Organizovaný zločin často využívá různé metody na legalizaci peněz z nezákonných aktivit, aby se jevily jako legální zisky.
Tip na článek

Tip: Věděli jste, že se praní špinavých peněz můžete dopustit i vy, a to zcela nevědomě? Více se dozvíte v našem článku.

  • Kybernetický zločin: S nárůstem důležitosti internetu se organizovaný zločin rozšířil i do kybernetické oblasti. Objevují se útoky na informační systémy, krádeže identity, kyberšpionáže a vydírání.
  • Podvody a finanční manipulace: Tyto skupiny organizovaného zločinu provádějí různé formy podvodů, včetně pojišťovacích podvodů, finančních podvodů a podvodů s kreditními kartami.
  • Hazardní hry a sázení: Tento druh organizovaného zločinu zahrnuje nelegální sázení, včetně fixlování výsledků sportovních zápasů a manipulace s výsledky hazardních her.
  • Extremistické skupiny: Tyto organizace se zaměřují na politické a náboženské cíle, včetně teroristických organizací.

Struktura organizovaného zločinu

Zločinecké organizované skupiny mají obvykle vertikální hierarchickou strukturu. Uveďme si, jak to v praxi může vypadat, na příkladu klasické italsko-americké mafie:

Boss

  • Je jeden a je nejvyšší autoritou v organizaci.
  • Řídí strategické rozhodování a směřování organizace.
  • kontrolu nad všemi operacemi a zisky.
  • Často se snaží minimalizovat svou viditelnost a riziko odhalení.

Underbosses

  • Blízce spolupracují s bossem.
  • Mohou mít na starosti určité geografické oblasti nebo specifické druhy trestné činnosti.
  • Plní pokyny šéfa a zajišťují jejich provádění na nižší úrovni.

Captains

  • Vedou menší skupiny (tzv. crew nebo caporegime).
  • Zodpovídají se za konkrétní operace a provádění trestných činů.
  • Mají pod sebou soldiers a další členy skupiny.

Soldiers

  • Základní členové organizace, kteří přímo vykonávají zadané úkoly (trestné činy).
  • Jsou podřízení kapitánům a plní jejich pokyny.

Associates

  • Osoby, které spolupracují s organizací na neformální bázi.
  • Bývají využíváni k provedení konkrétních úkolů, ale nemají plné členství v organizaci.
  • Patří mezi ně například obchodní partneři, dodavatelé služeb nebo lidé zapojení do nelegálních aktivit na krátkodobé bázi.
Tip na článek

Tip: Přečtěte si, jak se Česká republika potýká s organizovaným zločinem a jak funguje její hlavní orgán Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Shrnutí

Organizovaný zločin je komplexní a globální fenomén, který přesahuje hranice států a zahrnuje různé nelegální aktivity, jako je obchod s drogami, zbraněmi, lidmi, praní špinavých peněz a kybernetický zločin. Základními znaky organizovaného zločinu jsou kolektivní zapojení, hierarchická struktura, ekonomické či politické cíle, specializace v trestné činnosti, trvalost, systematičnost, korupce, infiltrace do institucí a mezinárodní působnost.

Organizovaný zločin se často opírá o násilí a zastrašování, aby dosáhl svých cílů. Historicky má kořeny ve starověkých civilizacích, ale jeho moderní podoba se formovala především v 19. a 20. století, s významnými skupinami jako italská mafie a americké gangy. Struktura organizovaného zločinu je hierarchická, s jasně definovanými rolemi od bossů po vojáky a spolupracovníky.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Podání trestního oznámení

Ocitli jste se situaci, která vyžaduje podání trestního oznámení? Jsme tu od toho, abychom vám pomohli. Spolehlivě ochráníme vaše práva a celý proces vyřídíme za vás. Vše zvládneme rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat.

Chci pomoct

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Luboš Zeman

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář.

Recenze služby

Michal D.

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)