Praní špinavých peněz neboli legalizace výnosů z trestné činnosti

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
26. června 2024
8 minut čtení
8 minut čtení
Trestní právo

Většina z nás má alespoň základní povědomí o tom, co znamená praní špinavých peněz. Věděli jste však, že se jej můžete dopustit i vy, a to zcela nevědomě. Přesto za to ale budete potrestáni. V tomto článku vám prozradíme v jakých situacích se můžete dopustit praní špinavých peněz z nedbalosti, co vám za to hrozí a na co si dát pozor.

Co jsou to špinavé peníze

Špinavé peníze jsou finanční prostředky získané nelegálními aktivitami, jako je obchod s drogami, korupce, podvody, pašování, vydírání a další trestné činy. Před jejich použitím je třeba tyto špinavé peníze vyprat. Praní špinavých peněz je proces, při kterém se nelegálně získané peníze přeměňují na zdánlivě legální prostředky, aby se zamaskoval jejich nezákonný původ. Tento proces má celkem tři fáze:

Umístění (namáčení)

První fáze, kdy se nelegálně získané peníze uvedou do finančního systému. To obvykle zahrnuje:

  • Vklady malých částek peněz na různé bankovní účty (tzv. „smurfing“).
  • Nákup drahých věcí jako auta, šperky nebo umělecká díla za hotovost.
  • Použití kasin k výměně hotovosti za žetony, které jsou poté vyměněny zpět.
  • Investice do legálního podniku, který generuje hotovost (např. restaurace, bary), a smíchání nelegálních příjmů s legálními.
Tip na článek

Tip: Co je trestný čin a jak trestné činy dělíme? To se dozvíte v našem článku.

Vrstvení (namydlení)

Druhá fáze spočívá v tom, že se původ peněz zakryje prostřednictvím složitých transakcí, které mají ztížit sledování původu peněz. To může zahrnovat:

  • Převody peněz mezi různými bankovními účty, často v různých zemích.
  • Nákup a prodej finančních instrumentů, jako jsou akcie, dluhopisy nebo kryptoměny.
  • Vytváření složitých firemních struktur s použitím offshore společností, které mají za úkol zakrýt vlastnictví a původ peněz.
  • Využívání služeb fiktivních nebo záměrně nepřehledných firem (tzv. “shell companies”) k maskování skutečného majitele.

Byli jste obviněni z trestného činu?

U soudu uspějete jen tehdy, když je vaše obhajoba neprůstřelná. Provedeme pečlivou analýzu případu a navrhneme postup obhajoby v rámci trestního řízení, v němž budeme tvrdě vymáhat vaše práva.

Integrace (ždímání)

Poslední fáze, kdy se „vyprané“ peníze vrátí do ekonomiky jako zdánlivě legální prostředky. V této fázi mohou být peníze použity prakticky na cokoliv – od investicí do nemovitostí přes nákup luxusního zboží až po financování legálních podniků.

Kdo pere špinavé peníze

Typickým příkladem jsou různé kriminální syndikáty, jako jsou mafie, kartely a gangy. Ti perou peníze získané z prodeje drog, obchodování s lidmi, vydírání a pašování. Nejsou však jediný. Prát peníze může prakticky kdokoliv, třeba zkorumpovaní politici a úředníci, podnikatelé a firmy či teroristické organizace

Zkorumpovaní politici a úředníci perou peníze z přijímání úplatků nebo zneužívání veřejných prostředků. Některé firmy či podnikatelé mohou být zapojeny do praní peněz prostřednictvím fiktivních fakturací, offshore účtů nebo složitých obchodních transakcí.

Právníci, účetní a bankéři mohou být zapojeni do praní peněz, ať už vědomě nebo nevědomě, tím, že pomáhají strukturovat transakce a poskytují rady, jak skrýt původ peněz. Teroristické skupiny pak perou peníze za účelem financování svých aktivit.

Tip na článek

Tip: Stali jste se obětí podvodu? Přečtěte si, jak se bránit proti trestnému činu podvodu.

Nevědomé praní peněz aneb netušící člověk jako bílý kůň

S problematikou praní špinavých peněz se může setkat téměř kdokoliv. Může se totiž na praní špinavých peněz sám podílet, mnohdy i nevědomě. A špatnou zprávou je, že i nedbalostní legalizace výnosů z trestné činnosti je považována za trestnou. Takovéto osobě se říká legalizátor nebo také bílý kůň.

Jaká je role bílého koně?

Legalizátor výnosů z trestné činnosti neboli bílý kůň, je osoba, která se účastní praní špinavých peněz. Není však zapojena do samotné trestné činnosti, z níž pocházejí nelegální výnosy. Tato osoba je často využívána k tomu, aby zakryla skutečný původ nelegálních peněz a umožnila jejich začlenění do legálního finančního systému. Bílý kůň tedy slouží jako zástěrka nebo prostředník, aby skryl skutečné pachatele trestné činnosti a vytvořil dojem, že peníze pocházejí z legálního zdroje. Bílý kůň je nejčastěji využíván k:

  • Otevírání bankovních účtů: Bílí koně mohou otevírat bankovní účty na své jméno, které jsou následně používány k převádění a praní nelegálních peněz. Tyto účty mohou být založeny nejen v domácích bankách, ale i v zahraničí.
  • Převody peněz: Bílý kůň převádí peníze mezi různými účty nebo institucemi, aby zakryl stopu peněz.
  • Fiktivní zaměstnání či podnikání: Bílí koně mohou být zaměstnáni ve fiktivních společnostech nebo mohou zakládat fiktivní podniky, které slouží jako zástěrka pro praní peněz. Tyto společnosti mohou vydávat falešné faktury a účty za neexistující služby nebo produkty.
  • Nákup nemovitostí: Bílí koně mohou být použiti k nákupu nemovitostí, které jsou financovány nelegálními prostředky. Tyto nemovitosti mohou být později prodány nebo použity k dalším finančním transakcím.
  • Držení majetku: Bílí koně bývají zapsáni jako vlastníci majetku (např. vozidel, nemovitostí, luxusních předmětů), který ve skutečnosti patří organizátorům trestné činnosti.
  • Vytváření složitých finančních struktur: Bílí koně bývají využívání k zakládání a správě složitých firemních struktur, které mohou zahrnovat řetězení společností, offshore účty a další mechanismy pro zakrytí vlastnictví a původu peněz. Bílí koně mohou být jmenováni jako statutární orgány nebo vlastníci těchto společností.
  • Použití k anonymním transakcím: Bílí koně mohou být použiti k provádění anonymních transakcí, například v kryptoměnách, u kterých je obtížné sledovat skutečného vlastníka nebo původ peněz.

Metody hledání bílých koní

  • Osobní vazby: Pachatelé často využívají své známé, rodinné příslušníky nebo přátele, kteří jsou ochotni spolupracovat nebo je lze snadno přesvědčit.
  • Finanční nebo sociální zranitelnost: Hledají osoby, které jsou ve finanční tísni, mají dluhy, jsou nezaměstnané nebo jinak zranitelné, a proto je snadné je přesvědčit finančními pobídkami.
Tip na článek

Tip: Jste nezaměstnaní? Přečtěte si, co dokáže nabídnout úřad práce.

  • Nábor přes internet: Pachatelé využívají online inzerce a sociální sítě k náboru lidí pod falešnými záminkami, jako jsou nabídky zaměstnání nebo investiční příležitosti.
  • Manipulace a nátlak: Někdy jsou bílí koně vybráni prostřednictvím manipulace nebo nátlaku, kdy pachatelé využívají jejich slabosti, závislosti nebo obavy.
  • Romantické vztahy: Bílého koně je možné získat také navázáním romantického vztahu s cílem získat jeho důvěru a loajalitu. Často vše probíhá pouze online.
  • Metoda sněhové koule: Tato metoda spočívá v naverbování jednoho bílého koně, který pak rekrutuje další osoby, často ze svého okruhu známých nebo přátel.

Jak vypadá ideální kandidát na bílého koně?

Pachatelé trestné činnosti, kteří hledají bílé koně, obvykle vybírají osoby, které splňují následující kritéria:

  • Finančně zranitelné osoby: Lidé s nízkými příjmy, dluhy, nebo ti, kteří čelí finančním problémům, jsou více náchylní k tomu, aby přijali nabídku získat rychle peníze.
  • Nízká úroveň vzdělání a finanční gramotnosti: Osoby s nízkou úrovní vzdělání, které nerozumí složitým finančním transakcím. Případně lidé s malou nebo žádnou zkušeností v oblasti financí, kteří nejsou schopni identifikovat podezřelé nebo nezákonné činnosti.
  • Lidé s čistým trestním rejstříkem: Osoby bez záznamu v trestním rejstříku, protože je u nich méně pravděpodobné, že budou podezřívány z účasti na nelegálních aktivitách.
  • Sociálně izolovaní lidé: Osoby s malým počtem sociálních kontaktů, u kterých je méně pravděpodobné, že budou konzultovat své činy s přáteli nebo rodinou.

Trest za praní špinavých peněz z nedbalosti

Pokud budete fungovat jako bílý kůň a prát špinavé peníze, může to pro vás znamenat trest odnětí svobody až na jeden rok, zákaz činnosti nebo propadnutí věci. A to i za předpokladu, že jste netušili, že jednáte protiprávně. Jedná se totiž o vaší nedbalost. Vy jste tedy mohli a měli vědět, že se svým jednáním dopouštíte trestného činu.

Přísnější trest, konkrétně odnětí svobody až na tři roky vám hrozí v případě, že se jedná o věc se značnou hodnotou nebo pocházející ze zločinu. Dále také v případě, že svým jednáním pro sebe nebo jiného získáte značný prospěch nebo pokud jste v rámci svého jednání porušili povinnosti vyplývající z vašeho zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce.

Tip na článek

Tip: Byli jste obviněni z praní špinavých peněz? V sázce je opravdu mnoho a nevyplatí se absolvovat trestní řízení bez porady s advokátem. Dostupný advokát bude chránit vaše práva. Vyhodnocením vašeho případu i následnou přípravou obhajoby se bude zabývat advokát s více než 10 lety zkušeností v oblasti trestního práva.

Pět let natvrdo pak můžete dostat pokud jste spáchali tento čin v souvislosti s věcí pocházející ze zvlášť závažného zločinu nebo s hodnotou velkého rozsahu. Případně pokud jste vy pro sebe nebo jiného získali prospěch velkého rozsahu.

Jak se nestát bílým koněm?

  • Neotvírejte účty na žádost jiných osob: Nepřistupujte na žádosti o otevření bankovních účtů, založení společnosti nebo jiné finanční aktivity na vaše jméno pro někoho jiného. Buďte obezřetní při poskytování osobních údajů, které by mohly být zneužity k otevření účtů nebo registraci společností.
  • Důkladně si prověřte nabídky zaměstnání: Pokud vám někdo nabídne práci, která zahrnuje finanční transakce nebo správu peněz, pečlivě si zaměstnavatele prověřte.
  • Informujte se o finančních a právních důsledcích: Buďte si vědomi právních a finančních rizik spojených s podepsáním dokumentů nebo prováděním transakcí pro jiné osoby.
  • Vyhněte se podezřelým transakcím: Pokud vás někdo požádá o provedení transakce, která vám připadá podezřelá, odmítněte a informujte policii.
  • Používejte zdravý rozum a buďte skeptičtí: Pokud něco vypadá neobvykle nebo podezřele, důvěřujte svým instinktům a buďte opatrní.
  • Zvýšení finanční gramotnosti: Zlepšujte své znalosti v oblasti finanční gramotnosti a práva, abyste lépe rozuměli finančním transakcím a byli schopni identifikovat podezřelé aktivity.
  • Konzultujte s odborníky: Pokud máte pochybnosti o legalitě nějaké nabídky nebo transakce, konzultujte situaci s advokátem.

Shrnutí

Praní špinavých peněz představuje závažný problém, který umožňuje zločincům legalizovat výnosy z nelegálních aktivit a zakrývat jejich původ. Proces praní špinavých peněz zahrnuje tři hlavní fáze: umístění, vrstvení a integraci.

Zvláštní pozornost si zaslouží fenomén „bílých koní“ – osob, které se často nevědomky podílejí na praní peněz. Tyto osoby mohou být snadno zneužity k otevírání účtů, převodům peněz a zakládání fiktivních podniků. Abyste se vyhnuli tomu, že se stanete bílými koňmi, je důležité být obezřetní, zvyšovat svou finanční gramotnost a konzultovat podezřelé nabídky s advokátem.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Zastupování obviněného v trestním řízení

Byl jste obviněn a bylo proti vám zahájeno trestní stíhání? V sázce je opravdu mnoho a nevyplatí se absolvovat trestní řízení bez porady s advokátem.

Předem dané ceny
Při objednání služby přesně víte, co dostanete a kolik vás to bude stát.
On-line i osobně
Vše zvládneme on-line nebo osobně v jedné z našich 4 kanceláří.
Pracujeme rychle
8 z 10 požadavků vyřešíme do 2 pracovních dnů.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Luboš Zeman

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Jarka BL

Potřebovala jsem podat co nejrychleji trestní oznámení a společnost „Dostupný advokát“ jsem našla náhodou na webových stránkách. Komunikace proběhla v pořádku. Trvalo asi týden a oznámení jsme odeslali. Mohu doporučit, byla jsem spokojená.

Recenze služby

Michal D.

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)