Typy vazeb a vazební věznice: Na jak dlouho vás mohou zavřít?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
18. července 2024
10 minut čtení
10 minut čtení
Trestní právo

Vazba vám může být uvalena v případě, že jste obviněni z trestného činu. Lze to však jen z určitých důvodů, třeba pokud existuje obava, že utečete nebo budete pokračovat v trestné činnosti. Celkem přitom ve vazbě můžete skončit až na čtyři roky. V tomto článku se podíváme nejen na důvody a délku kauce, ale také na to, jak se proti ní bránit, jak se dostat co nejdříve ven a jak to chodí ve vazební věznici.

Co je to vazba

Vazba je opatření, které omezuje obviněného na svobodě, a které slouží k zajištění jeho přítomnosti při trestním řízení a k předcházení tomu, aby pokračoval v trestné činnosti nebo ovlivňoval svědky či jinak mařil průběh vyšetřování.

Vazbu je možné nařídit jen v případě, že bylo proti osobě zahájeno trestní stíhání. Rovněž je možné ji uložit jen pokud nelze účelu vazby dosáhnout jiným opatřením, zejména uložením některého z předběžných opatření.

Druhy vazeb

Vazbu je možné uvalit pouze ze zákonem stanovených důvodů, dle toho se pak odlišují tři základní druhy vazby, i když ve skutečnosti je jich ještě více:

Útěková vazba

Nařizuje se v případě, kdy hrozí, že obviněný uprchne nebo se bude skrývat, aby se tak vyhnul trestnímu stíhání nebo trestu. Zejména v případech, kdy nelze hned zjistit jeho totožnost, pokud nemá trvalé bydliště, nebo mu hrozí vysoký trest.

Příklad: Martina je obviněna z krádeže a zpronevěry velkého objemu peněz ve firmě, kde pracuje. Během vyšetřování policie zjistí, že Martina prodala svůj dům a veškerý majetek. Obává se proto, že by mohla chtít uprchnout ze země.

Koluzní vazba

Nařizuje se v případě, kdy hrozí, že bude obviněný působit na dosud nevyslechnuté svědky nebo spoluobviněné nebo jinak mařit objasňování skutečností důležitých pro trestní stíhání.

Příklad: Pavel je obviněn z organizovaného pašování drog. Policie má podezření, že by Pavel mohl kontaktovat další členy organizované skupiny, aby svědčili v jeho prospěch.

Hrozí vám vazba?

Vezměte si na pomoc Dostupného advokáta! Budeme se snažit nahradit vazbu jiným předběžným opatřením. V případě uvalené vazby se vás budeme snažit dostat co nejdříve ven.

Předstižná vazba

Nařizuje se v případě, kdy hrozí, že bude obviněný opakovat trestnou činnost, pro niž je stíhán, dokoná trestný čin, o který se pokusil, nebo vykoná trestný čin, který připravoval nebo kterým hrozil.

Příklad: Michal je obviněn z opakovaných násilných útoků na svou partnerku. Přestože byl několikrát varován a měl soudní zákaz styku, opakovaně toto nařízení porušil a pokračoval v násilném chování. Soud uvalí na Michala vazbu, aby ochránil jeho partnerku a zabránil dalšímu násilí.

Tip na článek

Tip: Přečtěte si také, jak probíhá soudní řízení.

Alternativy vazby

V některých případech je možné nahradit vazbu. Vždy je ale třeba ještě schválení orgánem, který o vazbě rozhoduje. Konkrétně se může jednat o případy, kdy:

  • Důvěryhodná osoba nebo zájmové sdružení občanů se schopností příznivě ovlivňovat chování obviněného, nabídnou převzetí záruky za další chování obviněného a za to, že se obviněný na vyzvání dostaví k soudu, státnímu zástupci nebo policejnímu orgánu a že vždy předem oznámí vzdálení se z místa pobytu.
  • Dá obviněný písemný slib, že povede řádný život, zejména že se nedopustí trestné činnosti, na vyzvání se dostaví k soudu, státnímu zástupci nebo policejnímu orgánu, vždy předem oznámí vzdálení se z místa pobytu a že splní povinnosti a dodrží omezení, která se mu uloží.
  • S ohledem na osobu obviněného a povahu projednávaného případu lze účelu vazby dosáhnout dohledem probačního úředníka nad obviněným.
  • Nebo v případě, že se zároveň rozhodne o uložení některého z předběžných opatření.

Předběžná opatření zahrnují například zákaz styku s určitými osobami, zákaz navštěvovat určitá místa a podobně.

Peněžitá záruka

V případě útěkové a předstižné vazby existuje ještě další možnost, jak se vyhnout zavření do vazební věznice – peněžitá záruka neboli kauce. Ta funguje tak, že obviněný místo vazby složí peněžitou záruku, která má zajišťovat, že se bude v průběhu trestního řízení dostavovat k soudu a nebude opakovat trestnou činnost, jinak o peněžní záruku přijde.

Tip na článek

Tip: Více o použití kauce u soudu si můžete přečíst v našem dalším článku.

Kauce se stanoví pouze na návrh obviněného, případně i jiné osoby, která nabízí složení záruky. Soud k ní tedy nepřistupuje sám o své vůli. Orgán, který o peněžité záruce rozhoduje, nejprve určí, zda je v daném případě přípustná, či ne a pokud ano, pak stanoví její výši.

Zákon stanovuje pouze spodní hranici peněžité záruky, a to deset tisíc korun. Horní hranice stanovena není a mnohdy se pohybuje v řádu statisíců i milionů korun. Výše by měla být stanovena s ohledem na závažnost trestného činu, okolnosti jeho spáchání a rovněž k majetkovým poměrům obviněného.

Propuštění z vězení na kauci určitě znáte z řady amerických filmů, kde se jedná o často používaný prostředek. Rekord za nejvyšší kauci přitom drží dědic a odsouzený vrah Robert Dust. Jeho kauce činila celkem 3 miliardy dolarů.

Kdy není vazba možná

Vzít do vazby nelze obviněného, který je stíhán pro úmyslný trestný čin s trestní sazbou maximálně 2 roky, nebo obviněného z nedbalostního trestného činu s horní hranicí 3 roky. Toto však neplatí v situaci, kdy:

  • obviněný uprchl nebo se skrýval,
  • se obviněný opakovaně nedostavil na předvolání a nepodařilo se jej předvést ani jinak zajistit jeho účast při úkonu trestního řízení,
  • je obviněný neznámé totožnosti a dostupnými prostředky se ji nepodařilo zjistit,
  • obviněný již působil na svědky nebo spoluobviněné nebo jinak mařil objasňování skutečností závažných pro trestní stíhání,
  • obviněný již opakoval trestnou činnost, pro niž je stíhán, nebo v takové trestné činnosti pokračoval, nebo byl za takovou trestnou činnost v posledních třech letech odsouzen nebo potrestán, nebo
  • v případě, kdy je vazba nutná pro ochranu poškozeného, zejména ochrana jeho života, zdraví nebo jiného obdobného zájmu.

Vazba se obvykle nestanoví v případě, že se předpokládá uložení nepodmíněného trestu odnětí svobody.

Tip na článek

Tip: Co je trestný čin a jak trestné činy dělíme? To se dozvíte v našem dalším článku.

Jak se rozhoduje o vazbě

O vzetí obviněného do vazby rozhoduje soud. O vazbě se rozhoduje buď v rámci hlavního líčení nebo zvlášť v rámci vazebního zasedání. Musí se jej účastnit obviněný, a to i na dálku prostřednictvím videokonferenčního zasedání. Může, ale nemusí se jej účastnit také obhájce a státní zástupce. Zasedání je neveřejné.

V rámci vazebního zasedání se vyjádří obviněný, jeho obhájce a státní zástupce. Následně probíhá výslech obviněného, kterému může státní zástupce i obhájce klást otázky. Obviněný zde má možnost vyjádřit se k důvodům vazby i samotnému trestnému činu, ze kterého je obviněn. Na závěr vazebního zasedání předseda senátu a v přípravném řízení soudce udělí slovo k závěrečným návrhům státnímu zástupci, obhájci a obviněnému. Následně je vyhlášeno rozhodnutí o vazbě.

Délka vazby

Vazba může trvat jen nezbytně nutnou dobu. Celková doba trvání vazby v trestním řízení nesmí přesáhnout:

  • jeden rok, je-li vedeno trestní stíhání pro přečin,
  • dva roky, je-li vedeno trestní stíhání pro zločin,
  • tři roky, je-li vedeno trestní stíhání pro zvlášť závažný zločin,
  • čtyři roky, je-li vedeno trestní stíhání pro zvlášť závažný zločin, za který lze podle trestního zákona uložit výjimečný trest.

Platí přitom, že jedna třetina této doby připadá na přípravné řízení a dvě třetiny na řízení před soudem. Platí tedy, že pokud není přípravné řízení nebo řízení před soudem před uplynutím této doby skončeno, musí být nejpozději v poslední den této lhůty obviněný propuštěn z vazby.

Tyto lhůty se netýkají koluzní vazby, která může být uložena maximálně na tři měsíce. Výjimkou je situace, kdy bylo zjištěno, že obviněný již působil na svědky nebo spoluobviněné nebo jinak mařil objasňování skutečností závažných pro trestní stíhání.

Doba trvání vazby se počítá ode dne, kdy došlo k omezení osobní svobody obviněného. To znamená, že pokud byl obviněný zadržen policií 10.7.2024 a vazební zasedání proběhlo 11.7.2024, je začátkem vazby již den zadržení policií, tedy 10.7.

Pro rozhodnutí o vazbě jsou stanoveny velmi krátké lhůty. Po zadržení musí být být do 48 hodin poslán soudu návrh na vzetí do vazby a soudce musí následně rozhodnout v termínu 24 hodin. V opačném případě musíte být propuštěni.

Zároveň také platí, že se doba strávená ve vazbě započítává do celkové délky nepodmíněného trestu odnětí svobody. Pokud tak dostanete 2 roky natvrdo, ale 3 měsíce jste byli ve vazbě, odsedíte si už jen rok a 9 měsíců.

Jak se bránit vazbě?

Proti rozhodnutí o vazbě je možné podat stížnost. Tu může podat, jak samotný obvinění, tak i jeho obhájce. Ve stížnosti je dobré uvést její důvod. Jako důvod je možné uvést např. chybějící důvod pro vazbu nebo možnost zvolení náhradního prostředku (např. dohledu probačního úředníka).

V případě podání stížnosti se vám vyplatí pomoc od zkušeného advokáta. Ten vám pomůže vybrat ten nejvhodnější důvod stížnosti a zastoupí vás u soudu, kde bude argumentovat ve váš prospěch.

Tip na článek

Tip: Přečtěte si, kdy se bránit stížností v rámci trestního řízení.

Jak vypadá pobyt ve vazbě?

Ve vazbě se na vás nahlíží jako na nevinného, jelikož platí presumpce neviny. To s sebou přináší i mírnější režim oproti klasickým věznicím. Vězni však bývají více oddělení, aby se zabránilo kontaktování spolupachatelů a aby došlo k oddělení žen od mužů. Znamená to proto soukromější cely, ale zároveň i menší možnost vycházek (obvykle se jedná o malé oddělené kotce).

Vazba nemá za cíl resocializaci vězňů, a proto zde oproti klasické věznici pravděpodobně nenarazíte na terapie apod. Zároveň jsou vzhledem k nutnosti oddělení vězňů omezené i volnočasové aktivity, jako jsou např. míčové hry, stolní hry nebo promítání filmů.

Co s sebou do vazby?

Narozdíl od klasické věznice, máte ve vazební věznici možnost nosit vlastní oblečení. Je ale nutné toto oblečení minimálně jednou týdně měnit, protože ve věznici nemáte možnost si jej nechat vyprat. Můžete se tak domluvit, aby vám ho vaši blízcí posílali poštou nebo předávali při osobních návštěvách.

Pokud však o vlastní oblečení nestojíte, můžete využít i vězeňského mundúru, u kterého máte zajištěné praní. Zároveň se ale nemusíte bát, že byste pak v mundúru museli nastoupit před soud. Pro tyto případy vám totiž dají vaše vlastní oblečení.

Dále si s sebou vezměte věci, které byste si brali i do klasické věznice:

  • Hotovost na nákup ve vězeňské kantýně.
  • Léky: Pokud užíváte léky, vezměte si je s sebou v originálním obalu spolu s receptem nebo lékařskou zprávou.
  • Seznam kontaktů: telefonní čísla a adresy rodiny, přátel, právníka atd..
  • Základní toaletní potřeby: Ty nesmí obsahovat alkohol a nesmí být v natlakovaných lahvích (např. pěna na holení)
  • Tabák a kávu jako platidlo.
  • FM rádio, sluchátka a náhradní baterie, televizi (bez funkce teletextu a nejlépe na baterii, ne všude jsou totiž v cele zásuvky).
  • Psací potřeby, knihy, časopisy, obálky, poštovní známky, hrací karty atd.
Tip na článek

Tip: Jak funguje trest odnětí svobody? To se dozvíte v dalším článku.

Právo na návštěvy ve vazbě

Jako obvinění máte právo na návštěvu v délce 90 minut jednou za 14 dní. Počet návštěvníků je omezen na 4 osoby. V některých případech vám však může ředitel věznice schválit návštěvu dřív než za 14 dní a více osob na návštěvě. V případě návštěvníka mladšího 18 let je potřeba jeho doprovod dospělou osobu. Návštěvy se uskutečňují v předem určených prostorách za přítomnosti pracovníků vězeňské služby.

Pokud jste v koluzní vazbě, rozhoduje o charakteru návštěv předem soud tak, abyste neměli možnost narušovat vyšetřování.

Všechna tato pravidla se nevztahují na vašeho obhájce. Ten vás může navštěvovat neomezeně. Setkání probíhají bez přítomnosti pracovníků vězeňské služby. Často je možné využít možnosti spojení na dálku prostřednictvím programu Skype.

Zastupování obviněného v trestním řízení

Byl jste obviněn a bylo proti vám zahájeno trestní stíhání? V sázce je opravdu mnoho a nevyplatí se absolvovat trestní řízení bez porady s advokátem.

Jak urychlit propuštění z vazby?

Ve fázi přípravného řízení rozhoduje o vaší vazbě soud, následně se ale tato zodpovědnost přesouvá na státního zástupce. To pro vás znamená větší prostor k vyjednávání. Zkušený obhájce vám tak může zajistit zkrácení vazby třeba tím, že místo ní vyjedná náhradu vazby (např. dohled probačního úředníka nebo písemný slib).

O propuštění tedy rozhoduje státní zástupce. V případě, že vaší žádosti o propuštění nevyhoví, je však povinen ji nejpozději do pěti pracovních dnů od doručení předložit k rozhodnutí soudci. O dalším trvání vazby tak v tomto případě rozhoduje soudce.

Shrnutí

Vazba omezuje obviněného na svobodě k zajištění jeho přítomnosti během trestního stíhání a zabránění dalšímu páchání trestné činnosti nebo ovlivňování svědků. Existují tři druhy vazeb: útěková (riziko útěku), koluzní (riziko ovlivňování svědků) a předstižná (riziko pokračování v trestné činnosti). Vazbu lze nahradit zárukou důvěryhodné osoby, písemným slibem obviněného, dohledem probačního úředníka nebo složením peněžité záruky (kauce).

O vazbě rozhoduje soud na základě vazebního zasedání. Délka vazby závisí na závažnosti činu, maximálně však čtyři roky. Ve vazbě je mírnější režim než ve věznici, s možností nosit vlastní oblečení a omezenými volnočasovými aktivitami. Obvinění mají právo na návštěvy jednou za 14 dní po dobu 90 minut, návštěvy advokáta jsou neomezené. O propuštění z vazby rozhoduje státní zástupce nebo soud.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Zastupování obviněného v trestním řízení

Byl jste obviněn a bylo proti vám zahájeno trestní stíhání? V sázce je opravdu mnoho a nevyplatí se absolvovat trestní řízení bez porady s advokátem.

Předem dané ceny
Při objednání služby přesně víte, co dostanete a kolik vás to bude stát.
On-line i osobně
Vše zvládneme on-line nebo osobně v jedné z našich 4 kanceláří.
Pracujeme rychle
8 z 10 požadavků vyřešíme do 2 pracovních dnů.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Ronald Vališ

Využil jsem služeb právnické kanceláře Dostupný advokát při řešení správní žaloby. JUDr. Chlebík žalobu vypracoval rychle a dobře, byl se mnou jako můj právní zástupce u krajského soudu a ve sporu s ČSSZ jsme byli úspěšní. Tímto ještě jednou děkuji za seriózní a kvalitní služby, rád se opět na tuto advokátní kancelář znovu obrátím, bude-li třeba. Mohu s důvěrou doporučit.

Recenze služby

Michal D.

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)