Organizovaný zločin v ČR a boj proti němu

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
26. srpna 2024
6 minut čtení
6 minut čtení
Trestní právo

Organizovaný zločin nenajdeme jen ve filmech nebo v zahraničí. Vyskytuje se totiž i u nás. Nalezneme ho v různých podobách, zejména ale v oblasti drog, daňových podvodů a prostituce. Na to, že se jedná o opravdu velký problém, poukazují i speciální instituce, které se zabývají jeho potlačením. V tomto článku se na tyto instituce podíváme blíže a představíme si také podoby organizovaného zločinu u nás.

Definice organizovaného zločinu

Organizovaný zločin nemá jednotnou definici. Policie ČR jej definuje jako druh skupinové trestné činnosti páchané organizovanou zločineckou skupinou nebo zločineckou organizací. Tyto skupiny a organizace mají většinou vícestupňovou vertikální organizační strukturu a je pro ně typické soustavné páchání koordinované závažné trestné činnosti.

V trestním zákoníku pak nalezneme definici organizované zločinecké skupiny. Ta představuje společenství nejméně tří trestně odpovědných osob s vnitřní organizační strukturou, s rozdělením funkcí a dělbou činností, které je zaměřeno na soustavné páchání úmyslné trestné činnosti.

Tip na článek

Tip: Přečtěte si také náš podrobnější článek na téma organizovaného zločinu, jeho historii, druhů a struktury.

Znaky organizovaného zločinu

Organizovaný zločin se vyznačuje kolektivním zapojením, kde se jednotlivci organizují do skupin s jasně definovanými rolemi a odpovědnostmi. Tyto skupiny fungují podle pevně stanovené hierarchie, která určuje strukturu od vůdců až po nižší členy. Hlavním cílem těchto organizací je dosažení ekonomických nebo politických benefitů. Skupiny se často specializují na různé nezákonné aktivity jako je obchodování s drogami, zbraněmi, nebo praní špinavých peněz.

Stali jste se obětí či svědkem trestného činu?

Zvažujete podání trestního oznámení? Poradíme, jak postupovat. Ochráníme vaše práva rychle, efektivně a výhodně.

Trvalost a systematičnost je dalším charakteristickým rysem organizovaného zločinu, přičemž skupiny vykonávají své aktivity podle dlouhodobých strategií. Často využívají korupci a infiltraci do státních institucí k ochraně svých operací. Organizovaný zločin má také mezinárodní dimenzi, kdy překračuje hranice států a angažuje se v globálních trestných činnostech. K dosažení svých cílů používají tyto skupiny násilí, zastrašování a vydírání, aby ovládly své konkurenty a umlčely svědky.

Právní rámec organizovaného zločinu

Úpravu organizovaného zločinu nalezneme zejména v trestním zákoníku. Ten vymezuje pojem pachatele trestného činu spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Je jím osoba, která spáchala úmyslný trestný čin jako člen organizované zločinecké skupiny, nebo ten, kdo takový čin spáchal vědomě se členem organizované zločinecké skupiny anebo v úmyslu organizované zločinecké skupině napomáhat.

U těchto pachatelů platí přísnější tresty. Konkrétně se horní hranice trestní sazby trestu odnětí svobody zvyšuje o jednu třetinu a ukládá se trest v horní polovině trestní sazby s výjimkou mimořádného snížení trestu (např. v případě informátora).

Tip na článek

Tip: Přečtěte si, co je to trestný čin a jak trestné činy dělíme.

Organizovaný zločin v Česku

V Česku zaznamenal organizovaný zločin boom zejména v divokých devadesátkách. Došlo totiž k otevření hranic a z Česka se stala tranzitní země pro přepravu zbraní, drog i lidí. Organizovaný zločin se u nás ale vyskytoval i v době socialismu, a to ve formě směny zahraničních měn či distribuce nedostatkového zboží a zboží dováženého načerno ze západu.

Klasickým příkladem z Tuzemska je Berdychův gang, který působil zhruba v letech 1995 až 2004. Berdychův gang byl rozsáhlou zločineckou organizací, která se zaměřovala na loupeže, únosy, vydírání a dokonce i vraždy.

Co dělalo tento případ vyjímečným, byla skutečnost, že gang spolupracoval s příslušníky Policie ČR. Konkrétně s vysoce postavenými detektivy, kteří měli s organizovaným zločinem bojovat. Ti trestnou činnost kryli a za to pobírali nemalé podíly na zisku.

S případem organizovaného zločinu jsme se setkali i v naší praxi. Jednalo se o zločineckou skupinu zabývající se pěstováním a distribucí marihuany. Policie byla v tomto případě nekompromisní a jako člen organizované skupiny byl odsouzen i zahradník, který pouze zalevál rostliny konopí.

V současnosti se dle Policie ČR nejvíce vyskytuje organizovaný zločin zaměřený na:

  • výrobu, pašování a distribuci drog,
  • daňové podvody, útoky na státní majetek,
  • organizování prostituce a obchod s lidmi,
  • organizování nelegální migrace,
  • padělání měny, zboží a porušování autorských práv,
  • praní špinavých peněz, vydírání, korupce, padělání,
  • mezinárodní obchod se zbraněmi a výbušninami,
  • organizované krádeže automobilů, bankovní podvody a loupeže

Je důležité zmínit, že velká část zločineckých organizovaných skupin působících na našem území nebyla a není českého původu. Většinou se jedná o cizince nebo o nadnárodně působící skupiny. Působí zde například ruské, ukrajinské a vietnamské gangy.

Tip na článek

Tip: Co patří mezi nelegální a legální drogy a jak je upravuje česká legislativa? To se dozvíte v dalším článku.

Boj proti organizovanému zločinu

V čele boje proti organizovanému zločinu stojí Ministerstvo vnitrakoordinuje národní politiku boje proti organizovanému zločinu a zároveň spolupracuje s dalšími státy a mezinárodními organizacemi. Mezi ty patří například Evropská unie nebo OECD. Také pravidelně vydává koncepce boje proti organizovaném zločinu. Jedná se strategický dokument analyzující současnou situaci a navrhující opatření ke zlepšení efektivity boje proti organizovanému zločinu.

Na operativní úrovni pak pracuje zejména Policie ČR a speciální útvary jako je národní centrála proti organizovanému zločinu. Stejně jako Ministerstvo vnitra, i Policie spolupracuje s mezinárodními organizacemi, jako je např. Europol a Interpol. Pojďme se podrobněji podívat na hlavní speciální útvary Policie ČR, které se zabývají organizovaným zločinem a další pomocné organizace:

Národní centrála proti organizovanému zločinu

Celým názvem Národní centrála proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ SKPV) je výkonným pracovištěm kriminální policie. Vznikla v roce 2016 sloučením dvou útvarů s celorepublikovou působností – Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu SKPV a Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality SKPV. Pracuje ve třech sekcích:

  1. Sekce závažné hospodářské trestné činnosti: Tato sekce se specializuje na vyšetřování trestné činnosti spojené s hospodářskými delikty, které mají významný dopad na ekonomiku a obchod. Zahrnuje například falšování peněz, podvody v komerční sféře apod.
  2. Sekce finanční kriminality: Tato sekce se zaměřuje na vyšetřování trestné činnosti spojené s finančními prostředky a především pak s legalizací výnosů z trestné činnosti (praním špinavých peněz). Jejím cílem je odhalovat a zasahovat proti aktivitám, které poškozují legální finanční systém a podkopávají jeho integritu.
  3. Sekce zločineckých struktur: Tato sekce se specializuje na monitorování, infiltraci a rozbití organizovaných zločineckých struktur a gangů. Zabývá se analýzou jejich struktury, činností a vzorců chování, aby mohla účinněji bojovat proti jejich nelegálním aktivitám. Jedná se zejména o cizinecké aktivity v oblasti obchodu s drogami, zbraněmi, lidskými bytostmi a paděláním.

Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála má na starost vyšetřování trestné činnosti spojené s výrobou, distribucí a obchodem s drogami a jedy. Zaměřuje se přitom především na organizovaný zločin, který v této oblasti představuje hlavní problém. Kromě toho se zaměřuje také na osvětu a prevenci.

Shrnutí

Organizovaný zločin je skupinová trestná činnost páchaná organizovanými skupinami s hierarchickou strukturou, které se systematicky věnují závažným zločinům, často s ekonomickými nebo politickými cíli. V ČR se začal intenzivně rozvíjel v 90. letech po otevření hranic.

Právní rámec organizovaného zločinu je upraven v trestním zákoníku, kde jsou pro členy těchto skupin stanoveny přísnější tresty. Boj proti organizovanému zločinu koordinuje Ministerstvo vnitra a na operativní úrovni zasahují specializované útvary Policie ČR, jako je Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Podání trestního oznámení

Ocitli jste se situaci, která vyžaduje podání trestního oznámení? Jsme tu od toho, abychom vám pomohli. Spolehlivě ochráníme vaše práva a celý proces vyřídíme za vás. Vše zvládneme rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat.

Chci pomoct

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ronald Vališ

Využil jsem služeb právnické kanceláře Dostupný advokát při řešení správní žaloby. JUDr. Chlebík žalobu vypracoval rychle a dobře, byl se mnou jako můj právní zástupce u krajského soudu a ve sporu s ČSSZ jsme byli úspěšní. Tímto ještě jednou děkuji za seriózní a kvalitní služby, rád se opět na tuto advokátní kancelář znovu obrátím, bude-li třeba. Mohu s důvěrou doporučit.

Recenze služby

Michal D.

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Jarka BL

Potřebovala jsem podat co nejrychleji trestní oznámení a společnost „Dostupný advokát“ jsem našla náhodou na webových stránkách. Komunikace proběhla v pořádku. Trvalo asi týden a oznámení jsme odeslali. Mohu doporučit, byla jsem spokojená.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)