Dohoda o vině a trestu: kdy ji můžete uzavřít?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
26. července 2024
6 minut čtení
6 minut čtení
Trestní právo

Intenzivně se potící člověk sedí naproti ostře vypadajícímu státnímu zástupci, který ho přesvědčuje k podpisu dohody o vině a trestu. Tuto scénu jsme mohli vidět v kdejakém americké filmu. V reálu ale takto dohoda o vině a trestu nevypadá. V tomto článku se podíváme na to, co od ní čekat a kdy je možné ji uzavřít.

Co je to dohoda o vině a trestu

Dohoda o vině a trestu je jedním z odklonů v trestním řízení, při kterém obviněný souhlasí s přiznáním viny výměnou za mírnější přístup při určování trestu. Jedná se o právní institut známý zejména z amerických filmů. U nás byl zaveden až v roce 2012.

Proč byla dohoda o vině a trestu zavedena?

Dohoda o vině a trestu byla v České republice zavedena jako reakce na potřebu efektivnějšího a rychlejšího řešení trestních případů. Tradiční soudní procesy totiž bývají velmi zdlouhavé a nákladné. Dohoda o vině a trestu umožňuje rychlejší vyřízení trestních věcí, čímž se snižuje zatížení soudů a zrychluje se výkon spravedlnosti.

Kdy je možné sjednat dohodu o vině a trestu

Pokud je to možné, musí být obviněný poučen o možnosti uzavřít dohodu o vině a trestu již v přípravném řízení, tedy před podáním obžaloby. Toto je fáze, kdy probíhá vyšetřování a shromažďování důkazů. Státní zástupce a obviněný (případně jeho obhájce) mohou vyjednat dohodu, která musí být následně schválena soudem.

K jejímu sjednání je ale možné přistoupit i po podání obžaloby a může být sjednána i v průběhu soudního řízení před soudem prvního stupně (včetně hlavního líčení). Logicky tato možnost opadá po vyhlášení rozsudku soudem.

Tip na článek

Tip: Jaké fáze trestního řízení máme a jak probíhají? To se dozvíte v dalším článku.

Kdo může dohodu iniciovat

Dohodu o vině a trestu iniciuje nejčastěji státní zástupce. Pokud se toto řešení jeví jako nejvhodnější, tak se vyloženě jedná o doporučený postup. O dohodu může požádat ale i protistrana představována samotným obviněným nebo jeho obhájcem. Obviněný ale nemá ze zákona právo na uzavření dohody o vině a trestu. To, zda na ní státní zástupce přistoupí záleží pouze na jeho rozhodnutí.

Obviněný nemusí mít v případě sjednávání dohody obhájce (s výjimkou případů nutné obhajoby nebo pokud se jedná o mladistvého). Přesto bychom vám ale důrazně doporučili si v tomto případě obhájce sehnat. Obhájce totiž zajistí, že budou během celého procesu sjednávání dohody respektována vaše práva. Navíc vám pomůže také porozumět vašim právům a tomu, jaké důsledky bude mít přiznání viny a uzavření dohody.

Dostupný advokát bude chránit vaše práva.

Vyhodnotíme váš případ, zastoupíme vás při uzavírání dohody o vině a trestu a případně zajistíme i obhajobu u soudu. Věnovat se vám bude advokát s více než 10 lety zkušeností v oblasti trestního práva.

V jakých případech je to možné

Hlavní podmínkou dohody je, že obviněný musí přiznat vinu za spáchaný trestný čin pro který je stíhán. Může se jednat o přečin nebo zločin, ale ne zločin zvlášť závažný (tedy zločin u kterého dosahuje horní hranice odnětí svobody minimálně 10 let). Dohodu nelze rovněž uzavřít v případě, že je obviněný stíhán jako uprchlý.

Jak to celé probíhá

Státní zástupce a obviněný (případně i jeho obhájce) se sejdou na společném jednání o dohodě. Tohoto jednání se přitom může účastnit i poškozený. Pokud se na dohodě shodnou, předkládá ji státní zástupce soudu.

Dohoda o vině a trestu musí obsahovat:

  • Označení státního zástupce, obviněného a poškozeného: Jméno, příjmení, datum narození, adresa trvalého bydliště obviněného a jméno a příjmení státního zástupce, který dohodu uzavírá.
  • Datum a místo sepsání dohody.
  • Popis skutku, pro který je obviněný stíhán: Detailní popis skutku (trestného činu), jeho okolností, kdy a kde byl spáchán.
  • Označení trestného činu: Právní kvalifikace trestného činu podle trestního zákoníku (např. § 205 krádež).
  • Dohodnutý druh, výměra a způsob výkonu trestu: Specifikace trestu, na kterém se strany dohodly, včetně druhu trestu (např. odnětí svobody, podmíněný trest, peněžitý trest); délky trvání trestu (např. 2 roky odnětí svobody podmíněně na zkušební dobu 3 let) a další případné podmínky (např. nápravná opatření, účast na rehabilitačních programech).
  • Rozsah a způsob náhrady škody nebo nemajetkové újmy nebo vydání bezdůvodného obohacení: Specifikace, zda a jak bude obviněný nahrazovat škodu újmu nebo bezdůvodné obohacení, výše a způsob uhrazení (např. jednorázová platba, splátky).
  • Prohlášení obviněného: Výslovné prohlášení obviněného, že spáchal skutek, pro který je stíhán. Potvrzení, že obviněný rozumí důsledkům svého přiznání a uzavření dohody.
  • Podpisy: Podpis obviněného, obhájce obviněného (pokud je přítomen), státního zástupce a případně také podpis poškozeného (pokud se účastnil jednání a souhlasí s dohodou).

Jakmile je dohoda podepsána, předkládá jí státní zástupce ke schválení soudu.

Jak je to s poškozeným

Pokud má poškozený nárok na náhradu škody, je tuto skutečnost možné zařadit do dohodě o vině a trestu. Další možností je, že o náhradě škody rozhodne přímo soud společně se schvalovacím procesem samotné dohody.

Tip na článek

Tip: Pokud jste v postavení poškozeného v trestním řízení, pak disponujete speciálními procesními právy, které je dobré znát. V takové situaci se vyplatí být zastoupen advokátem. My vám pomůžeme tato práva vymoci.

Dohoda o vině a trestu a soud

Jakmile dojde k podepsání dohody, podá státní zástupce návrh na její schválení k soudu. Ten může dohodu o vině a trestu zamítnout na základě procesních vad (např. pokud je trest nepřiměřený). Dohodu ale sám soud nemůže nijak upravovat. Druhou možností je, že nařídí veřejné zasedání při kterém dojde k rozhodnutí o schválení dohody.

Tohoto zasedání se musí účastnit státní zástupce a obviněný. V praxi to vypadá tak, že státní zástupce přečte sjednanou dohodu o vině a trestu a obviněný se k ní následně může vyjádřit. Zde je důležité zejména to, zda obviněný plně rozumí obsahu dohody a nepodepsal ji pod nátlakem apod. Kromě toho bere soud v potaz samotný trestný čin a navrhovaný trest a rovněž také zájmy poškozeného. Na základě zvážení těchto faktorů soud dohodu usnesením schválí nebo neschválí.

Neschválení dohoda ještě nemusí znamenat konec. Je možné její přepracování nebo nové vyhotovení s novými podmínkami. V případě neschválení je také možné podat proti stížnost proti usnesení.

Jak podat stížnost proti usnesení

Stížnost je třeba podat u orgánu, proti jehož usnesení směřuje, a to do tří dnů od oznámení usnesení, případně jeho doručení. Stížnost můžete podat jak písemně, tak také ústně do protokolu či v elektronické podobě. Odkladný účinek má pouze v situaci, kdy to zákon výslovně stanoví.

Orgán, který rozhodnutí vydal, o stížnosti rozhoduje pouze v případě takzvané autoremedury, tedy za situace, kdy stížnosti zcela vyhoví. Ve všech ostatních případech rozhoduje nadřízený orgán.

Tip na článek

Tip: Kdy je možné bránit se stížností v rámci trestního řízení? To se dozvíte v našem dalším článku.

Shrnutí

Dohoda o vině a trestu je efektivní nástroj, který urychluje trestní řízení a snižuje zatížení soudů. Umožňuje obviněným přiznat vinu obvykle výměnou za mírnější trest, což přináší výhody oběma stranám. Proces uzavírání dohody zahrnuje pečlivé jednání mezi obviněným, státním zástupcem a případně poškozeným, a vyžaduje soudní schválení.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Při objednání služby přesně víte, co dostanete a kolik vás to bude stát.
On-line i osobně
Vše zvládneme on-line nebo osobně v jedné z našich 4 kanceláří.
Pracujeme rychle
8 z 10 požadavků vyřešíme do 2 pracovních dnů.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Luboš Zeman

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Tomáš Dastych

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Ronald Vališ

Využil jsem služeb právnické kanceláře Dostupný advokát při řešení správní žaloby. JUDr. Chlebík žalobu vypracoval rychle a dobře, byl se mnou jako můj právní zástupce u krajského soudu a ve sporu s ČSSZ jsme byli úspěšní. Tímto ještě jednou děkuji za seriózní a kvalitní služby, rád se opět na tuto advokátní kancelář znovu obrátím, bude-li třeba. Mohu s důvěrou doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)