Spolupracující obviněný: jak spolupráce funguje a kdy se vyplatí?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
11. září 2024
6 minut čtení
6 minut čtení
Trestní právo

Institut spolupracujícího obviněného je významným nástrojem v trestním řízení, který umožňuje obviněným zmírnit svůj trest výměnou za spolupráci s orgány činnými v trestním řízení. Za určitých okolností může jít o tzv. “win-win” situaci. Vyšetřovatelům je usnadněno rozkrývání složité trestné činnosti a na druhou stranu obviněný získá výhodnější právní postavení. Kdy a jak se obviněnému vyplatí spolupracovat? Tomu se věnujeme v aktuálním textu.

spolupracující obviněný

Kdo je spolupracující obviněný?

Spolupracující obviněný je osoba, která byla obviněna z trestné činnosti, ale rozhodla se aktivně spolupracovat s orgány činnými v trestním řízení, aby přispěla k objasnění trestného činu nebo k odhalení dalších pachatelů (a také pro sebe získala jisté výhody). Tento institut je určen především pro případy, kdy vyšetřovatelé potřebují získat klíčové informace k rozkrytí složitějších a organizovaných trestných činností, jako je korupce, organizovaný zločin nebo závažné hospodářské delikty. Institut spolupracujícího obviněného lze uplatnit u všech zločinů, jimiž jsou trestné činy, za něž trestní zákon stanoví trest odnětí svobody s horní hranicí trestní sazby od pěti let.

Jak již bylo zmíněno, přístup spolupracujícího obviněného je založen na principu vzájemné výhodnosti. Obviněný poskytne důležité svědectví nebo informace výměnou za možnost mírnějšího trestu či jiných výhod. Pro obviněného je klíčové, aby jeho spolupráce byla pravdivá, relevantní a přínosná pro trestní řízení.

Praktickým příkladem může být situace, kdy obviněný z korupce poskytne vyšetřovatelům informace o dalších zapojených osobách nebo o způsobu, jakým byly peníze předávány. Díky těmto informacím mohou orgány činné v trestním řízení postupovat efektivněji a usvědčit hlavní pachatele.

Byl jste obviněn a bylo proti vám zahájeno trestní stíhání?

V sázce je opravdu mnoho a nevyplatí se absolvovat trestní řízení bez porady s advokátem.

Historie institutu spolupracujícího obviněného

Institut spolupracujícího obviněného má své kořeny v zahraničních právních systémech, kde byl zaveden jako prostředek k efektivnímu boji proti organizovanému zločinu a korupci. První zmínky o podobném přístupu lze najít v anglosaském právu, kde byla zavedena praxe uzavírání dohod mezi státem a obviněnými za účelem získání důkazů proti významnějším pachatelům. Tento přístup se postupně rozšířil do dalších zemí, kde se stal důležitým nástrojem při rozkrývání složitých zločineckých struktur.

V České republice byl institut spolupracujícího obviněného zaveden až v roce 2001 novelou trestního řádu. Změna byla reakcí na rostoucí potřebu efektivněji bojovat s organizovaným zločinem, zejména v případech, kde tradiční vyšetřovací metody nedostačovaly. Zavedení institutu spolupracujícího obviněného umožnilo získat důležité svědecké výpovědi přímo od osob, které se na trestné činnosti podílely.

Postupem času se pravidla pro využití tohoto institutu dále zpřesňovala, aby se zabránilo jeho zneužívání.

Tip na článek

Tip: Jak vypadá dohoda o vině a trestu? V našem článku se podíváme na to, co od ní čekat a kdy je možné ji uzavřít.

Právní postavení obviněného vs. spolupracujícího obviněného

Právní postavení obviněného a spolupracujícího obviněného se liší především v rozsahu práv a výhod, které spolupracující obviněný získává díky své ochotě pomoci orgánům činným v trestním řízení.

Jak je známo, obviněný je osoba, proti níž bylo zahájeno trestní stíhání, protože existuje důvodné podezření, že spáchala trestný čin. Má právo na obhajobu, právo nevypovídat a další procesní práva, která chrání jeho zájmy během trestního řízení.

Spolupracující obviněný je pak speciální kategorií obviněného. Jeho postavení je upraveno v § 178a trestního řádu. Může za něj být označen obviněný, který:

a) oznámí státnímu zástupci skutečnosti, které jsou způsobilé významně přispět k objasnění zločinu spáchaného členy organizované skupiny, ve spojení s organizovanou skupinou nebo ve prospěch organizované zločinecké skupiny a zaváže se podat jak v přípravném řízení, tak i v řízení před soudem úplnou a pravdivou výpověď o těchto skutečnostech,

b) dozná se k činu, pro který je stíhán, přičemž nejsou důvodné pochybnosti o tom, že jeho doznání bylo učiněno svobodně, vážně a určitě, a

c) prohlásí, že souhlasí s tím, aby byl označen jako spolupracující obviněný.

Současně musí státní zástupce přihlédnout mimo jiné k povaze trestného činu uvedenému v doznání obviněného, k osobě obviněného a obecně k okolnostem případu.

Obviněný pak může získat určité výhody, jako je snížení trestu, zmírnění obvinění podmíněnému zastavení trestního stíhání nebo dokonce upuštění od potrestání.

Spolupracující obviněný bývá někdy v rámci mediální zkratky označován jako korunní svědek.To je pojem veřejnosti známý, označuje se jím klíčový svědek, který dopomohl zásadním způsobem k objasnění případu. Nicméně nejedná se o synonyma. Jednak nejde v případě pojmu “korunní svědek” o pojem právní, a především korunní svědek nemusí být nutně v roli obviněého, může být skutečně “pouze” svědek.

Tip na článek

Tip: Chystáte se soudit nebo jste obžalováni v trestním řízení, ale nechce se vám vynakládat peníze za advokáta? Rádi byste požádali o ustanovení advokáta “ex offo”, ale nevíte, v jakých řízení je na něj nárok, a za jakých podmínek? V našem dalším článku se podíváme, kdy tuto možnost český právní řád připouští a zda se vám vyplatí.

Proč se vyplatí být spolupracujícím obviněným?

Institut spolupracujícího obviněného přináší obviněným významné výhody, které mohou výrazně ovlivnit výsledek jejich trestního řízení. Hlavní motivací pro spolupráci je možnost získat mírnější trest nebo se dokonce vyhnout vězení.

Další výhodou je, že spolupracující obviněný často získá ochranu jako svědek, což může zahrnovat i zvláštní opatření na ochranu jeho identity nebo fyzické bezpečnosti. Tím se snižuje riziko odvety ze strany dalších pachatelů, proti kterým obviněný svědčí.

Na druhé straně však spolupráce nese i rizika. Spolupracující obviněný musí poskytnout pravdivé a úplné informace, jinak může přijít o výhody, které mu byly nabídnuty, a dokonce čelit dalším právním postihům. Navíc může být vnímán jako „zrádce“ ze strany svých původních spolupachatelů, což ho může vystavit dalším nebezpečím.

Celkově institut spolupracujícího obviněného představuje pro obviněné šanci na lepší právní výsledek, ale vyžaduje pečlivé zvážení všech výhod a rizik spojených s tímto krokem. Takový krok se vždy vyplatí konzultovat se svým právním obhájcem.

Praktické příklady využití institutu v trestním řízení

Typickými oblastmi využití jsou kauzy spojené s organizovaným zločinem, korupcí, obchodem s drogami nebo závažnými hospodářskými delikty, kde důkazy často leží mimo dosah vyšetřovatelů a je obtížné získat svědky ochotné vypovídat.

Příkladem může být organizovaná skupina, která se zabývá pašováním drog. Pokud se jeden z obviněných rozhodne spolupracovat s policií a poskytne detailní informace o struktuře skupiny, způsobu přepravy drog nebo identitách klíčových členů, může to zásadně přispět k rozbití celé sítě a následnému odsouzení hlavních organizátorů.

Jiným příkladem může být případ korupčního jednání ve veřejné správě, kdy spolupracující obviněný pomůže odhalit složité schéma úplatků mezi podnikateli a úředníky. Díky jeho výpovědi může dojít k prokázání viny dalších pachatelů a k omezení korupčního jednání v dané oblasti.

V rámci naší právní praxe jsme se setkali také s rozsáhlým podvodným schématem založeném na fiktivních fakturách a neoprávněném odpočtu DPH v rámci jisté společnosti. V podvodech figurovalo několik dalších osob, včetně hlavních organizátorů, kteří vše řídili. Struktura podvodu byla ale nejasná a všichni aktéři se snažili vyvinit a svalovat vinu na ostatní. Účetnímu společnosti hrozilo až pět let odnětí svobody a využil nabízenou možnost stát se spolupracujícím obviněným. Tím, že následně identifikoval hlavní organizátory a detailně popsal způsob provádění podvodů, si výrazně zlepšil svou pozici v rámci trestního řízení. Jeho trest byl následně snížen na podmíněný trest odnětí svobody na dva roky s odkladem na čtyři roky.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Zastupování obviněného v trestním řízení

Byl jste obviněn a bylo proti vám zahájeno trestní stíhání? V sázce je opravdu mnoho a nevyplatí se absolvovat trestní řízení bez porady s advokátem.

Chci pomoct

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jakub Jedlinský

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Ronald Vališ

Využil jsem služeb právnické kanceláře Dostupný advokát při řešení správní žaloby. JUDr. Chlebík žalobu vypracoval rychle a dobře, byl se mnou jako můj právní zástupce u krajského soudu a ve sporu s ČSSZ jsme byli úspěšní. Tímto ještě jednou děkuji za seriózní a kvalitní služby, rád se opět na tuto advokátní kancelář znovu obrátím, bude-li třeba. Mohu s důvěrou doporučit.

Recenze služby

Jarka BL

Potřebovala jsem podat co nejrychleji trestní oznámení a společnost „Dostupný advokát“ jsem našla náhodou na webových stránkách. Komunikace proběhla v pořádku. Trvalo asi týden a oznámení jsme odeslali. Mohu doporučit, byla jsem spokojená.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)