Pig butchering – podvod, na který naletí i ti nejchytřejší

Píšete si už pár dní s ženou, kterou jste potkali na seznamce? Nebo vám přišla SMS od špatného čísla a vznikl z toho přátelský vztah na dálku? Začali jste se bavit o investicích a dostali jste radu, jak začít investovat do kryptoměn? Takto zhruba začíná podvod zvaný pig butchering. Pojďme si o něm říct více.

5 minut čtení

Kapitoly článku

Staronový styl podvodu

Zejména anglicky mluvící země trápí v posledních letech podvod zvaný pig butchering neboli porážka prasat. Tento milý název dostal, protože svým průběhem skutečně připomíná porážku prasete. Podvodníci totiž nejdříve svoji oběť zahrnují přátelskými konverzacemi, komplimenty a často i láskou (vykrmování prasete). Jakmile je ale oběť dostatečně důvěřivá (prase dosti vykrmené), přichází na řadu ždímání peněz (porážka prasete).

V hodně směrech je tento podvod podobný těm klasickým. Každému už někdy psal náhodný africký král s prosbou o úschovu peněz. Narozdíl od těchto podvodů je ale pig butchering podstatně propracovanější. A už se pomalu začíná vyskytovat i u nás. Proto je potřeba o tomto problému mluvit. V informovanosti je totiž ta největší síla.

Tip: Podvodů u nás existuje celá řada. Časté jsou například podvodné nabídky práce na doma ve formě kompletace propisek či obálek. Jak to celé funguje si můžete přečíst v našem článku.

Může za to koronavirus

Podvod vznikl na začátku pandemie covidu. Důvody byly dva. Prvním z nich byla karanténa, která nás nutila zůstávat doma. Spousta lidí se proto uchýlila do virtuálního světa a online podvody díky tomuto jen kvetly. Druhým důvodem byl drastický pokles návštěvnosti kasin v kambodžském Sihanoukville, které spravovaly místní gangy. Ty se proto přeorientovaly do online prostředí a z kasin se stala centra pro pig butchering.

Jak pig butchering funguje

Pojďme se nejdříve podívat na to, jak vlastně celá porážka funguje:

  1. První kontakt: Podvodník obvykle osloví svou oběť na sociální síti nebo seznamce, kde není seznamování s cizími lidmi nic neobvyklého. Hodně konverzací začíná také odesláním SMS zprávy na “špatné číslo“. Jedná se o SMS ve stylu „Ahoj, tady je Petr z basketbalu. Mluvím s Janou?“. Oběť možná v dobré víře odpoví, že má Petr špatné číslo, čímž zahájí konverzaci s podvodníkem.
  2. Budování vztahu: V další fázi se podvodník soustředí na vybudování vztahu s obětí. Pomocí sociálních sítí si například zjistí, jaké má zájmy a odkud pochází. Díky tomu získává téma, nad kterým se s ní může sblížit. Často mají tyto vztahy přátelskou povahu, jindy se ale podvodníci snaží vyvolat v obětech lásku. Konečným cílem je však vždy získat jejich důvěru. Tato fáze přitom může trvat i několik týdnů, čímž se zvyšuje věrohodnost podvodníka.
  3. Nenápadná nabídka: Jakmile dojde k vybudování vztahu, přichází čas na samotný podvod. Podvodník se své oběti nenápadně zmíní o tom, že investuje do kryptoměn a náramně se mu to vyplácí. Zároveň jí třeba také nabídne, že pokud by chtěla investovat taky, rád jí s tím poradí. Ale samozřejmě jí nechce nic nutit, kryptoměny přece nejsou pro každého…

Byli jste podvedeni?

Chcete podat žalobu a nejste si jisti, zda vyhrajete? Posoudíme vaše šance na úspěch u soudu a navrhneme takové řešení, které povede k požadovanému výsledku.

  1. Aplikace: Pokud oběť na investování kývne, pošle ji podvodník odkaz na aplikaci. Tato aplikace vypadá velmi reálně, má spousty pozitivních hodnocení a celkově by vás ani nenapadlo, že něco nesedí. Oběť se proto do aplikace přihlásí a začne s investováním. Investicím se daří, a proto investuje čím dál tím víc. Zlom nastává až v momentě, kdy si chce oběť investované peníze vybrat.
  2. Poplatek: Pokud si chce oběť peníze vybrat, musí nejdříve zaplatit nějaký poplatek. Může se jednat např. o úhradu daně nebo určitou licenci. Tento poplatek je přitom velmi vysoký a nedá se zaplatit z investovaných peněz, které oběť do aplikace vložila. Pokud i přesto poplatek zaplatí, stejně se jí investované peníze už nikdy nevrátí. Celou dobu se totiž nejednalo o žádnou investici, ale oběť posílala peníze na účet podvodníka.

S pig butcheringem jsme se setkali už i my v Dostupném advokátovi. Náš klient investoval své peníze. Jakmile se však rozhodl peníze vybrat, musel ještě zaplatit za licenci brokera. Naštěstí policie část peněz včas zadržela díky trestnímu oznámení.

Podvodník za nic nemůže

Ano, čtete správně, podvodník v tomto případě skutečně za nic nemůže. Ti, kteří na chatech pracují jsou totiž dost možná sami obětmi. Často se totiž jedná o osoby, které jsou někde proti jejich vůli drženy a nuceny pracovat až 16 hodin denně. To vše pod pohrůžkou smrti. Není také výjimkou fyzické násilí hraničící s mučením.

Na veřejnost se dostal například případ indického občana Rakeshe, který se přestěhoval do Thajska s příslibem v práce v IT. Po příjezdu ho však čínský gang převezl do Myanmaru, zbavil dokladů a izoloval od světa. Rakesh se pak musel na sociálních sítích vydávat za atraktivní ruskou ženu a lákat z lidí peníze. Takto byl pro ně nucen pracovat 11 měsíců bez nároku na peněžní odměnu.

Pig butchering a obchod s lidmi jdou tedy ruku v ruce. Lidé, kteří za vším stojí, totiž lákají pracovníky ze zemí třetího světa s nabídkou perspektivní práce. Následně jim ale zabaví doklady a nutí je pracovat na tomto podvodu. OSN odhaduje, že takto mohlo skončit několik stovek tisíc lidí. Jedná se tedy o několikaúrovňový zločin s mnoha oběťmi.

Jak se bránit?

Jak už jsme zmínili, v informacích je síla. A pomocí informací se taky můžete bránit proti téměř všem online podvodům, včetně pig butcheringu. Jak na to?

  • Vzdělávejte se: Informujte se o nejnovějších online podvodech a snažte se vzdělávat i své blízké a zejména ty, kteří jsou nejvíce zranitelní (děti, starší osoby apod.).
  • Ověřujte si identity a platformy: Pokud navážete vztah online, vždy si zachovávejte určitou “zdravou“ podezřívavost. Člověka si snažte co nejlépe ověřit a pokud začne mluvit o investicích a kryptoměnách, raději mu dejte sbohem.
  • Poraďte se s důvěryhodnými lidmi: Než provedete jakoukoli investici, proberte to s někým komu věříte. Zeptejte se co si o tom myslí členové vaší rodiny, přátelé nebo váš finanční poradce.

Tip: S financemi se můžete obrátit na Corona Lecta. Řeší běžné i méně obvyklé situace v životě, které souvisí se strategickým finančním plánováním. Proberou s vámi vaše finanční, majetkové i životní cíle a navrhnou promyšlený strategický plán, jak cílů dosáhnout.

  • Nahlaste podezřelé chování: Pokud máte podezření, že se vás někdo pokouší podvést, nahlaste to. Nahlášení je možné přímo na sociální síti či seznamce nebo se můžete obrátit také na polici. A pokud už se škoda stala, neváhejte se bránit právními prostředky. S tím vám v Dostupném advokátovi rádi pomůžeme.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

před 6 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 8 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024