Trestný čin podvodu a jak se bránit

Podvody jsou jedním z nejčastěji páchaných trestných činů. Existuje přitom celá řada podvodů, nové neustále vznikají a ty staré se vyvíjí a přizpůsobují dnešní době. Není proto divu, že o jejich oběti není nikdy nouze. V tomto článku se podíváme na druhy podvodů a na to, jak k podvodům přistupuje naše legislativa. Nakonec vám také poradíme, jak se v případě podvodu bránit.

11 minut čtení

Kapitoly článku

Co je to podvod jako trestný čin

Podvod patří mezi majetkové trestné činy. Trestní zákoník jej definuje jako situaci, kdy osoba obohatí sebe nebo někoho jiného tím, že uvede jinou osobu v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoliv nepatrnou. Škodou nikoliv nepatrnou se rozumí škoda dosahující částky minimálně 10 000 korun.

Co to v praxi znamená?

Co přesně znamená uvedení v omyl, využití něčího omylu a zamlčení podstatné skutečnosti?

  • Uvedení v omyl: Uvedení v omyl znamená, že někdo poskytne jiné osobě falešné nebo zavádějící informace, aby ji přiměl udělat něco, co by jinak neudělala. Příkladem může být prodej padělků (např. napodobenin značkového oblečení) s tím, že přesvědčí oběť o jejich pravosti.
  • Využití něčího omylu: Využití něčího omylu nastává, když někdo ví, že druhá osoba udělala chybu a využije této chyby pro svůj vlastní prospěch. Jedná se např. o situaci, kdy e-shop omylem nabídne luxusní produkt za výrazně nižší cenu kvůli překlepu. Zákazník si této chyby všimne a okamžitě objedná několik kusů produktu a využije tak tohoto omylu pro svůj finanční prospěch. Později e-shop zjistí chybu, ale zákazník už zboží obdržel a odmítá jej vrátit.
  • Zamlčení podstatné skutečnosti: Zamlčení podstatné skutečnosti znamená, že někdo úmyslně neřekne důležitou informaci, kterou by druhá osoba potřebovala vědět pro učinění rozhodnutí. Příkladem může být prodej auta pachatelem, který zamlčí, že je auto havarované a oběť následkem zaplatí více peněz, než je odpovídající hodnota automobilu.

Zvažujete podání trestního oznámení?

Stali jste se obětí podvodu a zvažujete podání trestního oznámení? Poradíme, jak postupovat. Ochráníme vaše práva rychle, efektivně a výhodně.

Nejčastější druhy podvodů

Podvod může mít spoustu podob a neustále se objevují další. V současnosti se, s přesunem našich aktivit do online světa, objevuje celá řada online podvodů. Nejčastěji se setkáte s těmito typy podvodů:

  • Podvodné e-shopy: Na internetu se objeví nový e-shop, který nabízí produkty za velmi nízké ceny. Vy objednáte zboží a zaplatíte předem, ale nikdy jej neobdržíte a obchod po nějaké době zmizí.
  • Phishing: Obdržíte e-mail, který vypadá, že ho poslala např. vaše banka, a který vás žádá o potvrzení vašich přihlašovacích údajů apod. Po kliknutí na odkaz v e-mailu a zadání údajů jsou vaše informace ukradeny a použity k přístupu a vybílení vašeho účtu.
  • Falešné pracovní nabídky: Někdo inzeruje velmi atraktivní pracovní pozici a vybírá od uchazečů registrační poplatek, peníze na školení apod. V reálu z toho však žádná práce není.

Tip: Jednou z populárních falešných pracovních nabídek je kompletace propisek na doma. Více se o ní dozvíte v našem článku.

  • Investiční podvody: Někdo nabízí investici do zázračného fondu, který slibuje vysoké výnosy. Vy do něj vložíte peníze, ale později zjistíte, že žádný fond neexistuje a podvodník zmizel i s vašimi penězi.
  • Podvod s pronájem bytu: Někdo nabízí k pronájmu byt za velmi výhodných podmínek, vybere od vás kauci a první nájemné předem, ale po obdržení peněz přestane komunikovat a vy už své peníze neuvidíte.
  • Falešné faktury: Firma obdrží fakturu od údajného dodavatele za služby nebo zboží, které nikdy neobjednala ani neobdržela. Pokud ji firma zaplatí, platí tak podvodníkovi.
  • Podvody hrající na city: Někdo si v tomto případě např. vytvoří falešný profil na seznamce a naváže s vámi vztah. Po získání důvěry začne žádat o peníze kvůli nastalé nouzové situaci nebo třeba na letenku, aby vás mohl navštívit.

Tip: Na podobném principu fungují také falešné seznamky, kde místo na lidi narazíte na placené moderátory. Více se o nich dozvíte v našem článku.

  • Ponziho schéma: Někdo slibuje vysoké výnosy z investice a zpočátku skutečně zisky vyplácí. Tyto zisky ale nejsou generovány reálnou investicí, nýbrž z vkladů nových investorů. Jakmile přestanou přicházet noví investoři, schéma se zhroutí a vy o veškeré zisky přijdete.
  • Pyramidové schéma: Lidé jsou nalákání do programu, kde musí platit vstupní poplatek a získávají provize za přivedení dalších účastníků. Každý nový účastník musí také platit vstupní poplatek. Zisky jsou generovány pouze přivedením nových lidí, a ne prodejem skutečných produktů nebo služeb. Jakmile se přestane dařit přivádět nové členy, systém se zhroutí.

Zvláštní druhy podvodu

Kromě běžných podvodů definuje trestní zákoník ještě tři specifické druhy podvodů, které také zvlášť upravuje (a to včetně trestních sazeb). Jedná se o:

Pojistný podvod

Trestní zákoník jej definuje jako situaci, kdy někdo uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje nebo zamlčí podstatné údaje v souvislosti s uzavíráním nebo změnou pojistné smlouvy, s likvidací pojistné události, nebo při uplatnění práva na plnění z pojištění nebo jiného obdobného plnění.

Příkladem může být situace, kdy majitel nemovitosti úmyslně způsobí požár ve svém domě a následně nahlásí pojišťovně, že došlo k nešťastné události. Požaduje pojistné plnění za škodu způsobenou požárem, přičemž záměrně zamlčí a zahladí skutečné okolnosti.

Úvěrový podvod

Úvěrového podvodu se dopustí ten, kdo uvede při sjednávání úvěrové smlouvy nebo při čerpání úvěru nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje nebo podstatné údaje zamlčí.

Příkladem může být situace, kdy osoba použije falešnou identitu při sjednávání úvěrové smlouvy, uvede nepravdivé osobní údaje a předloží padělané doklady totožnosti.

Dotační podvod

Dotační podvod spáchá ten, kdo v žádosti o poskytnutí dotace, subvence nebo návratné finanční výpomoci nebo příspěvku uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje nebo podstatné údaje zamlčí.

Příkladem může být firma žádající o dotaci na výzkum a vývoj, která předloží nepravdivé údaje o nikdy neproběhlých výzkumných projektech, aby získala finanční prostředky pro jiné účely.

Tip: Potřebujete právní pomoc v podnikání? Nemáte čas hledat pokaždé znovu právníka pro svou firmu? Domlouvat jeho časové možnosti, dobývat se na něj a řešit s ním fakturaci? Nebo dokonce potřebujete mít advokáta neustále k dispozici? Jsme tu pro vás.

Kdo může spáchat podvod

Trestný čin podvodu může spáchat fyzická i právnická osoba. Fyzická osoba musí být starší 15 let, musí být příčetná (tedy musí mít schopnost rozpoznat protiprávnost svého jednání a ovládat své chování) a musí se jednat o úmyslné zavinění.

U právnických osob je pak třeba splnit ještě podmínku přičitatelnosti. To znamená, že podvod mohou spáchat pouze určité osoby spojené s právnickou osobou (jako jsou statutární orgány, jednatelé, osoby ve vedoucím postavení nebo zaměstnanci jednající na příklad nebo se souhlasem vedoucího).

Tip: Více o trestní odpovědnosti se dozvíte v našem dalším článku.

Úmyslné zavinění a opatrnost poškozeného

Podvod je specifický tím, že k němu nemůže dojít na základě nedbalosti, ale vždy je u něj potřeba prokázat úmysl. Zároveň platí, že v případě podvodu nelze úmysl předpokládat, ale musí se dokázat.

Tento úmysl musí být přítomný již v době jednání a musí směřovat proti chráněnému zájmu. Chráněným zájmem je v tomto kontextu majetek oběti (ať už peněžní nebo věcný). Podvodný úmysl tedy musí směřovat právě proti tomuto chráněnému zájmu, což znamená, že pachatel svým jednáním chce úmyslně poškodit někoho na majetku.

Zároveň zde ale hraje roli i sám poškozený. Ten by totiž měl jednat opatrně a chránit svá práva i zájmy. Pokud tedy poškozený nepodnikne základní kroky k ochraně svých práv, nemusí se z právního hlediska jednat o podvod. Příkladem může být situace, kdy vlastník nemovitosti prodá tuto nemovitost druhé osobě a ujistí ji, že na ni neváznou věcná břemena, i když moc dobře ví, že lže. Pokud si ale kupující neověří tento stav v katastru nemovitostí, pak jej může uznat soud za neopatrného a uznat, že k podvodu nedošlo.

Tip: Chystáte se koupit nemovitost? Zjistíme všechny potřebné informace a zajistíme pro vás kompletní smluvní a právní servis související s koupí nemovitosti. Zvládneme to do 48 hodin, bezchybně a profesionálně.

Trest za spáchání podvodu

Výše trestů se liší na základě výše škody a dalších okolností. V případě, že pachatel spáchal škodu nikoliv nepatrnou, tedy v minimální hodnotě 10 000 kč, může dostat trest odnětí svobody až na dva roky, trest zákazu činnosti nebo propadnutí věci. Pokud se jedná o recidivu z posledních tří let, pak pachatel dostane trest odnětí svobody na 6 měsíců až tři roky. V případě způsobení větší škody, tedy minimálně 100 000 korun, dostane pachatel trest odnětí svobody ve výši jeden rok až pět let.

Trest odnětí svobody na dva roky až osm let se pak uděluje v případě, že pachatel spáchal podvod:

  • jako člen organizované skupiny, nebo
  • jako osoba, která má zvlášť uloženou povinnost hájit zájmy poškozeného, nebo
  • v případě, že podvod spáchal za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu, za živelní pohromy nebo jiné události vážně ohrožující život nebo zdraví lidí, veřejný pořádek nebo majetek, nebo
  • způsobí-li takovým činem značnou škodu (škody v minimální hodnotě milionu korun).

Odnětím svobody na pět až deset let pak bude pachatel potrestán v případě, že způsobil škodu velkého rozsahu (minimálně 10 milionů korun), nebo v případě, že takový čin spáchal v úmyslu umožnit nebo usnadnit spáchání teroristického trestného činu, trestného činu financování terorismu nebo vyhrožování teroristickým trestným činem.

U zvláštních druhů trestných činů (tedy u pojistného, úvěrového a dotačního podvodu) pak stanovuje trestní zákoník specifické trestní sazby.

Jak se bránit proti podvodu

V první řadě je nejdůležitější prevence. Ta spočívá v celkové opatrnosti a informovanosti. Mezi nejdůležitější aspekty pak patří:

  • Ochrana osobních údajů: Chraňte své osobní a finanční údaje. Nikdy nesdílejte čísla účtů, hesla nebo PIN kódy s neznámými osobami. Vytvářejte složitá a unikátní hesla pro různé online účty a pravidelně je měňte.
  • Bezpečnost na internetu: Pravidelně aktualizujte svůj operační systém, antivirový software a další aplikace, které vás chrání před nejnovějšími hrozbami. Používejte pouze zabezpečené Wi-Fi sítě a VPN. Před zadáním citlivých informací se ujistěte, že je webová stránka legitimní a zabezpečená (měla by začínat takto: https://).
  • Phishing a podvodné e-maily: Buďte opatrní při otevírání e-mailů a zpráv od neznámých odesílatelů. Neotvírejte podezřelé odkazy ani přílohy.

Tip: Dávejte pozor na krádež internetových účtů. Své o tom ví náš klient pan Petr, kterému ukradli emailovou schránku. Více se dozvíte v našem článku.

  • Telefonní a osobní podvody: Pokud vás někdo kontaktuje a žádá o citlivé informace, vždy si ověřte jeho totožnost.
  • Neposkytujte zálohy: Buďte opatrní při poskytování záloh za služby nebo produkty, které jste si dostatečně neověřili.
  • Kontrola finančních účtů: Sledujte své bankovní účty, abyste včas odhalili podezřelé transakce. Nastavte si upozornění na aktivity na svých účtech, abyste měli neustálý přehled o změnách.
  • Podvodné nabídky a investice: Buďte obezřetní vůči nabídkám, které se zdají až podezřele výhodné. Před investicí si pak pečlivě ověřte důvěryhodnost a historii projektu nebo firmy.
  • Aktivní vzdělávání Pravidelně si doplňujte znalosti o nejnovějších podvodných technikách a metodách obrany proti nim. Sledujte novinky a články na důvěryhodných webových stránkách, třeba i na blogu Dostupného advokáta.

Obětí podvodu se bohužel můžete stát i v případě, že se snažíte dělat vše správně a informovaně. Jak tedy postupovat v tomto případě?

  • Okamžitě nahlaste podvod vaší bance: Pokud zjistíte podezřelou transakci na svém účtu nebo máte podezření na podvod, ihned kontaktujte svou banku a požádejte o zablokování účtu nebo karty, abyste zabránili dalším neautorizovaným transakcím. Banka vám může také významně pomoci v případě snahy o ověření a identifikaci všech nedávných transakcí.
  • Nahlaste podvod na policii: Nahlaste podvod na policii. Při podání trestního oznámení poskytněte veškeré dostupné důkazy, včetně e-mailů, textových zpráv, bankovních výpisů a jakýchkoli jiných dokumentů, které mohou podvod doložit. V případě trestního oznámení se vám vyplatí také pomoc od zkušeného advokáta. Zkušený advokát vždy přesně analyzuje vaši situaci a na základě toho navrhne další postup. Pokud se do celého procesu pustíte sami, můžete totiž svůj případ špatně vyhodnotit a podat tak chybné trestní oznámení. V některých případech je například lepší žalovat náhradu škody než podat trestní oznámení. Měli byste také znát promlčecí lhůtu svého případu a myslet na to, že jednou podané trestní oznámení není možné stáhnout. S Dostupným advokátem získáte nejen bezchybné posouzení případu, ale také trestní oznámení sestavené na míru, které maximalizuje vaše šance před soudem.

Podání trestního oznámení

Ocitli jste se situaci, která vyžaduje podání trestního oznámení? Jsme tu od toho, abychom vám pomohli. Spolehlivě ochráníme vaše práva a celý proces vyřídíme za vás. Vše zvládneme rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat.

  • Informujte další orgány: Pokud jde o podvod související s nákupem nebo obchodem, můžete také podat stížnost u České obchodní inspekce. A pokud byly zneužity vaše osobní údaje, informujte také Úřad pro ochranu osobních údajů.
  • Zabezpečte vaše účty: Ihned změňte hesla ke všem svým online účtům.
  • Sledujte své účty: Pravidelně kontrolujte své bankovní účty, abyste rychle zjistili případné další podezřelé aktivity.
  • Podejte žalobu: Pokud jste se stali obětí podvodu a vznikla vám škoda, poraďte se s advokátem o možnosti podat proti pachateli žalobu. Myslete na to, že u soudu uspějete jen tehdy, když bude podání žaloby neprůstřelné. Pokud zvolíte služby Dostupného advokáta, provedeme pečlivou analýzu případu a postaráme se o přípravu předžalobní výzvy, žaloby, odvolání nebo rovnou o zastupování u soudu, kde budeme tvrdě vymáhat vaše práva.

Shrnutí

Podvod je majetkový trestný čin, který se vyskytuje v mnoha různých formách, od online podvodů až po složitější pojistné, úvěrové a dotační podvody. Jeho hlavní podstatou je úmyslné uvedení v omyl, využití něčího omylu nebo zamlčení podstatných skutečností, což vede ke vzniku škody. Trestní zákoník stanovuje přísné tresty za podvodné jednání, které se liší podle výše způsobené škody a okolností spáchání činu. Klíčové je, že podvodné jednání musí být úmyslné, a poškozený by měl jednat s náležitou opatrností, aby mohl být podvod právně uznán.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Podání trestního oznámení

Ocitli jste se situaci, která vyžaduje podání trestního oznámení? Jsme tu od toho, abychom vám pomohli. Spolehlivě ochráníme vaše práva a celý proces vyřídíme za vás. Vše zvládneme rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Michal D.

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023 a 2024
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024