Podvody a bezpečnost na internetu

Internet je světem plným příležitostí, zábavy a informací. Stejně jako reálný svět, je však také plný nebezpečí a nástrah. Může se jednat o různé podvody, kyberšikanu či krádeže citlivých informací. Oběťmi se mohou stát nejen dospělí, ale i děti, které jsou obzvlášť důvěřivé. V tomto článku se zaměříme na nebezpečí, které na nás na internetu číhají, podíváme se na nejčastější druhy podvodů a poradíme vám, jak se na internetu chovat, abyste se těmto nebezpečím vyhnuli.

8 minut čtení

Kapitoly článku

Co vám hrozí na internetu?

Internet je velmi užitečným nástrojem. Bohužel je zde ale i druhá strana mince ve formě různých nebezpečí, které s sebou přináší. Patří sem různé malware a viry, které mohou poškodit váš počítač nebo mobilní zařízení, ukrást citlivé informace apod. Například ransomware je typ malwaru, který zašifruje vaše soubory a následně po vás požaduje výkupné za jejich odemknutí.

Dalším velkým problémem internetu, a to zejména mezi dětmi a mladistvými, je kyberšikana. Ta spočívá v obtěžování, zastrašování nebo vydírání přes internet, sociální sítě apod. Další riziko pak představuje přístup dětí a mladistvých k nevhodnému nebo nelegálnímu obsahu, jako jsou násilné, pornografické nebo nenávistné materiály.

Tip: Šikana neexistuje jen mezi dětmi. Setkat se s ní můžete třeba v práci. Jak se bránit diskriminaci na pracovišti jsme rozebírali v našem článku.

Jedním z největších nebezpečích jsou však internetové podvody. Mezi ně patří například phishing,ve formě podvodných e-mailů nebo webových stránek. Časté je také využití sociálního inženýrství, které spočívá v manipulaci osoby za účelem získat její důvěrné informace nebo z ní vymámit peníze. Krádež identity je pak dalším nebezpečím, kdy někdo zneužije vaše osobní údaje pro spáchání podvodu nebo jiné kriminální činnosti. Pojďme se blíže podívat na ty nejpopulárnější podvody současné doby.

Stali jste se obětí internetového podvodu, kyberšikany nebo krádeže identity?

Váš problém posoudíme a do 24 hodin vypracujeme návrh právních služeb vedoucích k jeho vyřešení. Pokud se pak rozhodnete svěřit jeho řešení do našich rukou, máte vypracování návrhu zdarma.

Nejčastější internetové podvody

Phishing

Phishing je metoda, při které podvodníci posílají podvodné e-maily nebo zprávy, které se tváří jako legitimní komunikace od banky, sociální sítě nebo jiné důvěryhodné instituce. Cílem je získat vaše přihlašovací údaje, čísla kreditních karet nebo jiné citlivé informace. Tyto e-maily často obsahují odkazy na falešné webové stránky, které vypadají jako skutečné stránky dané instituce.

Podvody při nákupu na internetových bazarech

Podvodníci často využívají sociální sítě k inzerování zboží za atraktivní ceny. Po zaplacení však buď nikdy nic neobdržíte, nebo obdržíte něco úplně jiného a méně hodnotného.

Tip: Aktuálně je na internetových bazarech populární podvod s vyzvednutím kurýrem, který má za cíl ukrást vaše údaje k platební kartě. Více se o něm dozvíte v našem článku.

Falešné seznamky

Podvodníci mohou vytvářet profily na legitimních seznamkách za účelem navázat důvěrný vztah s obětí a následně z ní vylákat peníze. K tomu používají různé záminky, jako jsou zdravotní problémy nebo cestovní výdaje. Existují však i seznamovací stránky, které jsou falešné celé. Na reálné osoby zde nenarazíte, veškeré profily totiž spravují moderátoři a jejich jediným cílem je vytáhnout z vás co nejvíc peněz.

Tip: Více o falešných seznamkách si můžete přečíst v našem článku.

Pig butchering

Pig butchering je podvod, při kterém podvodníci navazují s obětí dlouhodobý vztah, často prostřednictvím seznamky nebo sociálních sítí, a postupně ji přesvědčí, aby investovala velké sumy peněz do falešných investičních schémat.

Podvodné e-shopy

Podvodné e-shopy jsou webové stránky, které vypadají jako legitimní obchody, ale po zaplacení objednaného zboží svůj produkt nikdy neobdržíte nebo vám přijdou padělky. Tyto obchody často lákají zákazníky na velmi nízké ceny a speciální nabídky.

Podvodné nabídky pronájmu bytu

Tento podvod funguje tak, že podvodník vystaví lákavě vypadající inzerát o pronájmu bytu. Vyžaduje ale zálohu předem a po jejím zaplacení zmizí. Byt přitom buď vůbec neexistuje, nebo není k dispozici k pronájmu.

Tip: více o podvodech s pronájmem bytu se dozvíte v dalším článku.

Krádež identity

Podvodníci v tomto případě ukradnou vaše osobní údaje, které zneužijí třeba k otevření účtů či získání půjček na vaše jméno. Vaše údaje mohou získat pomocí phishingu, malwaru nebo jinými podvodnými metodami.

Výjimkou není ani krádež internetového účtu jako takového. Podvodník v tomto případě získá přihlašovací údaje k vašemu online účtu (např. k emailové schránce) a poté je zneužije k neoprávněným transakcím nebo krádeži osobních dat. Mohou také měnit hesla, aby vám zabránili v přístupu k účtu.

Falešné loterie a soutěže

Podvod spočívá v tom, že vám přijde oznámení o výhře v loterii nebo soutěži, do které jste se nikdy nepřihlásili (často se přitom jedná o výhru kupónu pro nákup do různých supermarketů). Pro výběr výhry je však potřeba něco zaplatit nebo zadat vaše osobní údaje, které podvodník následně zneužije.

Zásady bezpečnosti na internetu

Z důvodu všemožných nástrah je potřeba na internetu dodržovat určité zásady bezpečnosti:

  • Používejte silná a jedinečná hesla: Vytvářejte hesla, která obsahují kombinaci písmen, čísel a speciálních znaků. Pro každý účet používejte jedinečné heslo.
  • Dvoufaktorová autentizace (2FA): Povolte dvoufázovou autentizaci, kdekoliv je to možné, jako další vrstvu ochrany vašich účtů.
  • Buďte obezřetní při klikání na odkazy a přílohy: Neklikejte na odkazy ani přílohy v e-mailech nebo zprávách od neznámých odesílatelů. Ověřte si autenticitu zpráv, i když vypadají, že jsou od známých kontaktů.
  • Používejte antivirový software a firewall: Nainstalujte a pravidelně aktualizujte antivirový software a používejte firewall pro ochranu před škodlivým softwarem a neoprávněným přístupem.
  • Buďte opatrní při sdílení osobních údajů: Nezveřejňujte příliš mnoho osobních informací na sociálních sítích a jiných veřejných fórech.
  • Používejte bezpečné a důvěryhodné webové stránky: Nakupujte a provádějte finanční transakce pouze na zabezpečených webových stránkách (s HTTPS protokolem).
  • Zálohujte důležitá data: Pravidelně zálohujte svá data na externí zařízení nebo cloudové úložiště, abyste je mohli obnovit v případě ztráty nebo útoku.
  • Vyhýbejte se veřejným Wi-Fi sítím: Používejte veřejné Wi-Fi sítě s opatrností a nepřistupujte na nich k citlivým informacím (např. do online bankovnictví). Zvažte použití VPN (virtuální privátní sítě) pro zvýšení bezpečnosti.
  • Dejte pozor na sociální inženýrství: Buďte skeptičtí vůči neobvyklým žádostem o informace nebo peníze, i když pocházejí od známých kontaktů. Podvodníci totiž často využívají manipulaci a sociální inženýrství k získání citlivých informací.
  • Nastavte si soukromí na sociálních sítích: Upravte nastavení soukromí na sociálních sítích tak, abyste omezili okruh lidí, kteří mohou vidět vaše osobní informace a příspěvky.
  • Vzdělávejte se: Sledujte novinky a informace o nových typech podvodů a bezpečnostních hrozbách, abyste byli připraveni se jim bránit.

Bezpečnost na internetu pro děti

Bezpečnost na internetu se netýká jen vás, ale i vašich dětí. Ty kromě podvodů bývají ohroženy také kyberšikanou, nevhodnými webovými stránkami nebo osobami, které se vydávají za jejich vrstevníky.

Důležité je nastavit soukromí a bezpečnostní opatření. Nastavte soukromí na jejich sociálních sítích na co možná nejužší kruh. Používejte rodičovské kontroly a filtry obsahu, které omezí přístup na nevhodné webové stránky. Naučte děti, jak rozpoznat kyberšikanu a jak na ni reagovat, včetně toho, že by měli okamžitě nahlásit jakékoli šikanování vám nebo jiným důvěryhodným dospělým. Uložte si důkazy o kyberšikaně, jako jsou screenshoty a zprávy, a pokud je to nutné, nahlaste incidenty ve škole nebo na policii.

Tip: Stali jste se obětí či svědkem trestného činu, zvažujete podání trestního oznámení? Poradíme, jak postupovat. Ochráníme vaše práva rychle, efektivně a výhodně.

Důraz na kritické myšlení je rovněž důležitý. Naučte děti, aby byly kritické vůči informacím, které nachází online, a aby vždy ověřovaly zdroje informací. Varujte je před podvody a falešnými informacemi, které se mohou objevit v e-mailech, zprávách nebo na sociálních sítích. Používejte aplikace a platformy, které umožňují monitorování a blokování podezřelých kontaktů a zároveň využijte aplikace i při samotném vzdělávání.

Aplikace pro internetovou bezpečnost

Skvělým způsobem, jak vzdělat děti v oblasti bezpečnosti na internetu jsou různé aplikace. Těch existuje celá řada a fungují obvykle na principu různých kvízů. Kromě toho je dobré vsadit také na aplikace, které vám umožní dohled nad online aktivitami vašeho dítěte. Mezi nejpopulárnější aplikace pro internetovou bezpečnost patří:

  • Google Interland: Google Interland je součástí programu „Be Internet Awesome“. Je to interaktivní hra, která učí děti, jak se bezpečně chovat na internetu prostřednictvím různých zábavných aktivit. Hra se zaměřuje na témata jako ochrana osobních údajů, kritické myšlení, a správné chování online.
  • Kaspersky Safe Kids: Kaspersky Safe Kids nabízí nejen rodičovskou kontrolu, ale obsahuje také vzdělávací moduly pro děti. Tyto moduly pomáhají dětem pochopit, jak se bezpečně pohybovat na internetu a jak se chránit před různými hrozbami.
  • Bark: Bark je aplikace, která monitoruje online aktivitu dětí a zároveň poskytuje vzdělávací materiály o bezpečnosti na internetu. Aplikace nabízí tipy a rady, jak se chovat bezpečně online, a pomáhá rodičům i dětem rozpoznat potenciální hrozby.
  • Buď safe online: Buď safe online je iniciativou společnosti Avast, která se zaměřuje na vzdělávání dětí, rodičů a učitelů v oblasti internetové bezpečnosti. Nabízí interaktivní lekce, kvízy a videa, která dětem vysvětlují, jak bezpečně používat internet, rozpoznávat hrozby a chránit své osobní údaje.

Shrnutí

Internet nabízí mnoho výhod, ale přináší také značná rizika v podobě různých podvodů a bezpečnostních hrozeb. Mezi nejčastější patří phishing, podvody při online nákupech, falešné seznamky, podvodné e-shopy, krádeže identity a falešné loterie.

Pro ochranu před těmito hrozbami je klíčové dodržovat základní zásady internetové bezpečnosti, jako je používání silných a jedinečných hesel, dvoufaktorové autentizace, antivirového softwaru, firewallu a opatrnosti při sdílení osobních údajů a klikání na odkazy.

Bezpečnost na internetu se týká i dětí, které jsou zranitelné vůči kyberšikaně, nevhodnému obsahu a podvodníkům. Rodiče by měli nastavit soukromí a bezpečnostní opatření, používat rodičovské kontroly a vzdělávat děti o bezpečném chování online.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Tomáš Dastych

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023 a 2024
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024