Kompletace propisek aneb jak nehledat práci na doma

Kompletace propisek, prodej bonbonů, plnění obálek atp. — určitě už jste se s podobnými nabídkami práce někdy setkali. Vypadá to jako jednoduchá práce z domu, která je navíc dobře placená. Nezní to ale možná až moc dobře? V tomto článku se podíváme na to, co se za podobnými nabídkami práce ukrývá a poradíme vám, jak nenaletět.

7 minut čtení

Kapitoly článku

Nejdřív zaplať, pak prodávej

Pokud hledáte manuální práci na doma, určitě už jste se setkali s nabídkou kompletace propisek, plnění obálek, montáže hraček nebo něčeho podobného. Na takovéto inzeráty můžete narazit na sociálních sítích, portálech s nabídkami práce nebo přímo na stránkách zaměstnavatele.

Inzerát se zdá být na první pohled solidní a jednoznačný. Česká firma hledá zájemce o jednoduchou práci, za kterou mohou pobírat nadprůměrnou mzdu. Práce je přitom jednoduchá – nepotřebujete žádné zkušenosti ani speciální dovednosti. Firma vám pošle materiál a vy v pohodlí domova vykonáte nějakou manuální činnost, např. kompletaci propisek, které pak pošlete hotové zpátky.

Kdyby to takto fungovalo, jednalo by se o skutečně skvělou práci. Bohužel to tak ale v realitě není. Tento druh prací má v dnešní době na starost strojová výroba, která je mnohem rychlejší a levnější. Proto nedává smysl, aby takovou práci dělali lidé a ještě k tomu by jim byla posílána přímo domů. Celý princip těchto nabídek totiž spočívá v něčem úplně jiném.

Než práci dostanete, musíte zaplatit vstupní poplatek, který má sloužit jako taková záloha na materiál. Tento poplatek se přitom pohybuje od několika stovek až po několik tisíc To se sice může zdát celkem fér. Jenže poté, co poplatek zaplatíte, práci stejně nedostanete. Dostanete pouze vstupní balíček, ve kterém najdete materiál a návod. Výrobky tak budete muset nejen zkompletovat, ale také je budete muset sami prodat, a to na vlastní náklady a vlastním úsilím.

Nepodepisujete pracovní smlouvu, nýbrž kupní smlouvu. Při prodávání tudíž fungujete jako podnikatel, k čemuž je potřeba živnostenský list. Nemáte proto žádnou záruku toho, že si skutečně něco vyděláte. S největší pravděpodobností to dopadne tak, že zaplatíte spoustu peněz, ztratíte spoustu času a nic tím nezískáte.

Jednou podobnou nabídkou se zabýval i soud. Jednalo se o Denise Vinčeka vystupujícího pod firmou Truxa Group. Ten nabízel lidem jednoduchou práci z domu. Předem ale požadoval platbu ve výši 660 korun za zaslání podkladů pro práci. Žádná práce se ale nakonec nekonala. Vinček si tak přišel na zhruba 6 milionů korun a podvedl téměř 20 tisíc lidí.

Jak nenaletět

  • Přečtěte si obchodní podmínky: Předtím, než něco zaplatíte, si vyžádejte obchodní podmínky a důkladně si je prostudujte. Z nich už dokážete vyčíst pravou podstatu nabízené práce.
  • Zeptejte se ostatních: Zkuste si najít recenze, případně se můžete i zeptat na konkrétní společnost ostatních lidí. Využít k tomu můžete například facebookové skupiny zaměřené na nabídky práce z domova. Zde pravděpodobně naleznete někoho, kdo má již se společností osobní zkušenost.
  • Nic neplaťte: U práce není běžné cokoliv předem platit, a to platí i u práce na doma. Podezřelé by vám mělo být také to, že nedochází k podpisu žádné smlouvy a že, společnost neustále nabírá nové zaměstnance. Nabídek manuální práce na doma je jako šafránu, a proto buďte u nich buďte obezřetní.

Byli jste podvedeni?

Chcete podat žalobu a nejste si jisti, zda vyhrajete? Posoudíme vaše šance na úspěch u soudu a navrhneme takové řešení, které povede k požadovanému výsledku.

Pyramidová schémata

Dalším podobným typem práce z domu, na který byste si měli dávat pozor, jsou tzv. pyramidová schémata. Pyramidové schéma je speciální obchodní model, který je v mnoha zemích nezákonný, protože ve většině případů vede v k finančním ztrátám. Tento obchodní model spočívá v náboru co nejvíce lidí na určitou práci. Háček je v tom, že k tomu, aby mohli s prací začít, musí nejdříve investovat značnou finanční částku. Hlavním smyslem jejich práce je pak další nábor co nejvíce lidí, kteří dále investují. Tento systém tedy jasně připomíná tvar pyramidy – první člověk stojí nahoře a nabírá ty pod s sebou. Ti pak nabírají další a další a pyramida se dále rozšiřuje.

Účastníkům je slíbena vysoká návratnost jejich investic, ale tyto výnosy jsou obvykle financovány investicemi nově nabraných lidí spíše než zisky generovanými z jakékoli legitimní obchodní činnosti. Jak se schéma rozrůstá, je stále obtížnější rekrutovat nové členy a ti, kteří jsou na dně pyramidy, často ztrácejí své investice.

S podobnými nabídkami se nejčastěji setkáte na sociálních sítích. Zejména facebookové skupiny sdružující ženy na mateřské jimi přímo srší. Často se tak můžete setkat s nabídkami prodeje drogerie, bonbonů, vitamínů nebo různých dietních výrobků. Obvykle jsou tyto inzeráty adresované přímo “maminkám na mateřské“ a obsahují pouze základní informace. Často ale slibují několikatisícové výdělky za pár hodin práce měsíčně.

Tip: Pyramidové schéma je u nás nelegální. Pokud jste se stali jeho obětí, můžete bránit svá práva pomocí trestního oznámení. Pokud zvolíte Dostupného advokáta, bude se vyhodnocením vaší situace a následnou přípravou trestního oznámení zabývat advokát s více než 10 lety zkušeností v oblasti trestního práva.

Jak nenaletět

  • Udělejte si průzkum: Pořádně si ověřte společnost nebo člověka, který práci nabízí. Najděte si různé recenze, diskuze na toto téma a podobně. U většiny případů najdete dostatek informací a osobních zpovědí, které vám pomohou v rozhodování.
  • Dejte pozor na příliš dobré nabídky: Pokud vám někdo slibuje vysoké výdělky za minimální úsilí a s minimálním rizikem, nejspíš to nebude jen tak.
  • Nábor na prvním místě: Pokud je v nabídce práce dáván důraz na nábor dalších členů, s největší pravděpodobností se bude jednat o pyramidové schéma.
  • Nutnost počátečních investic: zbystřete také v případě, že po vás bude na začátek požadována investice. To není u standardních nabídek práce normální a značí to, že se bude pravděpodobně jednat o pyramidové schéma nebo jinou nekalou praktiku, jak z vás dostat peníze.

Tip: Kromě podezřelých nabídek práce si dávejte pozor i na podvodné zásilky. V našem článku se dozvíte, jak takové zásilky fungují, a jak si s podvodníky poradit.

Phishing

Dalším fenoménem, na který je třeba dávat pozor při hledání práce z domu je tzv. phishing. Jedná se o typ kybernetického útoku, při kterém se útočníci snaží získat vaše citlivé údaje, jako jsou uživatelská jména, hesla, čísla kreditních karet a podobně. K tomu právě volí často lákavé nabídky práce z domu.

Tip: Každý z nás má v dnešní době bezpočet internetových účtů. Ať jsou to e-maily, účty v rámci sociálních sítí či herní účty. S jejich rostoucím počtem roste i počet zneužití cizí identity. V našem článku se dozvíte, jak si dát pozor na krádež internetových účtů.

Phishingové útoky jsou běžně prováděny prostřednictvím podvodných e-mailů, zpráv nebo webových stránek, které vypadají na první pohled důvěryhodně. Útočníci se vydávají za legitimní zaměstnavatele nebo pracovní agentury, aby nalákali uchazeče o zaměstnání k poskytnutí osobních údajů, finančních údajů nebo dokonce k platbám za falešné výdaje spojené s prací.

Útočníci navíc často napodobují reálně existující zaměstnavatele či agentury a jejich webové stránky či emaily jsou mnohdy téměř nerozeznatelné od originálu. Není proto divu, že se phishing stává stále větším problémem. K tomu navíc přispívá i vývoj umělé inteligence, která tento typ podvodů ještě více ulehčuje.

Jak nenaletět

  • Pozor na napodobeniny: Phishing, který se snaží napodobit reálně existující zaměstnavatele či pracovní agentury odhalíte jednoduše tak, že zkontrolujete URL adresu webové stránky, případně adresu odesílatele e-mailu. Pokud se neshoduje s reálnými údaji, máte jasno.
  • Všímejte si zvláštností: Pokud se ale jedná o “originální“ společnost, pak je třeba zapojit vašeho vnitřního detektiva. Zdá se vám zvláštní jazyk, který mail či stránka používá? Pravděpodobně se jedná o automatický překlad, který je pro phishing typický. Často je přítomná také urgence a omezenost nabídky. Pokud se vám zdá email či stránka podezřelá, nic neotevírejte a hlavně nikde nic nevyplňujte.

Tip: Phishing je trestným činem. Pokud se jste s ním setkali, neváhejte se obrátit na policii. Dostupný advokát vás zastoupí v trestním řízení. Připravíme vám potřebné dokumenty a nastíníme strategii případného zastupování.Využijete-li naše služby, pak máte vypracování návrhu zdarma. Pustíme se do vyřešení a poplatek uhrazený za tuto službu vám jednoduše vrátíme.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Žaloba a zastupování u soudu

Potřebujete pomoci s podáním žaloby nebo zastoupením u soudu? Ať spor teprve začíná, nebo už je řízení dávno rozjeté, rádi vám se vším pomůžeme. Provedeme důkladnou analýzu, posoudíme vaše reálné šance a navrhneme další postup. To vše do 48 hodin od objednávky služeb.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 8 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Tomáš Hrdlička, Nové Strašecí

před 3 roky

Jít osobně za advokátem mně přišlo dost nepříjemné. S Dostupným advokátem jsem ale všechno vyřídil bez toho, abych se s kýmkoli vůbec musel setkat. Koupil jsem u něj konzultaci, protože mě zaměstnavatel vyslal na dlouhodobou pracovní cestu do dost exotické země, aniž by mi cokoli vysvětlil a já jsem ani nevěděl, na co mám nárok. (zobrazit více) Advokát přes skype příjemný, služba rychlá, můžu jen doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024