Podepisování pracovní smlouvy

Od zvolené profese vás dělí už jeden krok – podepsání pracovní smlouvy. Nepodceňte to však a smlouvu si pořádně pročtěte, Dostupný advokát vám poradí, na co si dát pozor.

Seznámení s obchodními podmínkami
5 minut čtení

Kapitoly článku

Pracovní smlouva je dokument, dvoustranná smlouva, kterou podepisuje zaměstnavatel a zaměstnanec, aby si sjednali vzájemná práva a povinnosti, které oběma vyhovují a na nichž se při vyjednávání o obsahu smlouvy shodli.

Zákoník práce vyžaduje pracovní smlouvu písemnou, musí být opatřena podpisem zaměstnance a zaměstnavatele, která musí mít povinně pouze tyto náležitosti:

  • druh práce
  • místo jejího výkonu
  • datum nástupu do zaměstnání

Druh práce

Ten by měl být sjednán co nejpodrobněji, aby nevznikly v budoucnu spory o to, jakou práci může zaměstnavatel zaměstnanci přidělit a co už není v jeho „popisu práce“. Zaměstnavatel pak nesmí zaměstnanci přidělit práci, kterou s ním nemá sjednánu v pracovní smlouvě. Z tohoto pravidla však existuje výjimka, kdy zákon stanoví, že zaměstnavatel může (nebo musí) zaměstnance převést na jinou práci, ale pouze z taxativně stanovených důvodů, jsou to zejména zdravotní důvody. Současně platí, že zaměstnanec může odmítnout práci uloženou zaměstnavatelem, pokud neodpovídá druhu práce popsané ve smlouvě.

Místo výkonu práce

Je třeba také věnovat pozornost sjednání místa výkonu práce, to může být sjednáno na konkrétní adresu, ale také velmi široce, například na celý kraj, nebo celou ČR. Je to důležité zejména u zaměstnavatele, který má například více poboček, ten pak může zaměstnance v případě široce sjednaného místa výkonu vlastně libovolně přesouvat. Při podpisu smlouvy byste se tedy měli dotázat, proč je místo výkonu sjednáno tak široce, abyste pak nebyli překvapeni.

Příklad z advokátní praxe:

Hlídač měl sjednáno místo výkonu na konkrétní ulici ve městě. Jenže, kolem budovy se shromažďovali výtržníci a sprejeři, zaměstnavatel mu tedy přikázal, aby obešel budovu dokola každé dvě hodiny. To hlídač odmítl, protože jiné ulice neměl sjednané jako místo výkonu práce. Nakonec však došlo k dohodě a za mírně zvýšenou odměnu hlídač souhlasil se změnou místa výkonu práce, takže zdi historické budovy byly střeženy ze všech stran.

Jestliže by bylo místo výkonu práce vymezeno pro konkrétní druh práce příliš široce (např. celé území České republiky pro dělníka fakticky vykonávajícího práci na jednom pracovišti), bylo by možné zvažovat neplatnost pracovní smlouvy. 

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Tip: Pracovní doba možná není při výběru zaměstnání to první, na co se zaměstnanci zaměří. Hraje však velmi důležitou roli a předem by se každý zaměstnanec měl informovat, jak si zaměstnavatel pracovní dobu představuje. Blíže jsme se tématu věnovali v našem samostatném článku.

Datum nástupu do práce

Datum, kdy zaměstnanec nastupuje do práce, je klíčové, protože právě od tohoto dne začíná platit pracovní smlouva. Existuje několik způsobů, jak den nástupu určit, včetně specifického data nebo na základě jiné objektivní právní události, jako je například týden po ukončení předchozího zaměstnání.

Takovéto právní události musí být dostatečně jasné a nesmí způsobovat nejistotu ohledně toho, kdy pracovní poměr začíná. Od prvního dne práce na zaměstnance přechází povinnost pracovat a na zaměstnavatele povinnost tuto práci přidělit. Dohodnout lze jako den nástupu i den, kdy se obvykle nepracuje, například víkend.

Zkušební doba

Je potřeba věnovat pozornost také sjednání zkušební doby, ta zde existuje proto, aby se zaměstnavatel i zaměstnanec lépe poznali, než se pracovní vztah rozběhne „naplno“. Během této doby můžou oba dát výpověď bez uvedení důvodu. Zkušební doba může trvat maximálně 3 měsíce a u vedoucích pracovníků 6 měsíců. Nikdy však nesmí přesáhnout polovinu sjednané doby trvání pracovního poměru, byl-li sjednán na dobu určitou.

Svolení s vysíláním na pracovní cesty

Pokud nastupujete na pozici, kde je pravděpodobné, že budete cestovat a řešit pracovní záležitosti na různých místech, zpravidla po vás bude zaměstnavatel chtít podepsat svolení s vysíláním na pracovní cesty, jinak by totiž potřeboval vaše svolení s každou konkrétní pracovní cestou. Za pracovní cestu náleží zaměstnanci pochopitelně náhrady, které stanoví zákon, jsou to zejména: stravné, náhrady výdajů za ubytování, náhrada jízdních výdajů, atd.

Pokud máte sjednáno v pracovní smlouvě místo výkonu práce šířeji, než obec, považuje se za počátek cesty tzv. pravidelné pracoviště, to může být buď sjednáno ve smlouvě, nebo je to místo odkud zaměstnanec nejčastěji začíná pracovní cesty.

Konkurenční doložka

Pozor je třeba dát také na konkurenční doložky, ta v podstatě omezuje zaměstnance po skončení pracovního poměru, zaměstnanec nesmí po dobu maximálně 1 roku po skončení pracovního poměru vykonávat výdělečnou činnost, kterou vykonává zaměstnavatel, nebo která by mu konkurovala. Zaměstnavatel však musí zaměstnanci poskytnou peněžité vyrovnání, nejméně ale polovinu průměrného měsíčního výdělku zaměstnance. Konkurenční doložka může obsahovat i přiměřenou smluvní pokutu, zaplacením smluvní pokuty zaměstnancem jeho závazek nevykonávat podobnou činnost zaniká.

Ostatní záležitosti a podrobnosti pracovního vztahu mohou být sjednány v jiné dohodě, či dány vnitřním předpisem zaměstnavatele. Každého zaměstnance asi nejvíce zajímá mzda, ta musí být sjednána nebo určena před začátkem výkonu práce.

Další náležitosti, které mohou a nemusí být součástí pracovní smlouvy

Někteří zaměstnanci by rádi měli ve smlouvě přehledně sepsáno vše, co se jejich práce a pracovní náplně týče. Pro zaměstnavatele takto detailní  úprava ale výhodná není, protože by znamenala při každé dílčí úpravě například benefitů nutnost nové dohody a dvojího podpisu zúčastněných stran. Přesto se v pracovní smlouvě setkáváme například s úpravou:

  • výše mzdy,  
  • pravidelných odměn, bonusů či příplatků
  • pracovní benefity,  
  • úprava pracovní doby,
  • délky dovolené apod.  

Z hlediska zaměstnavatele je bezpochyby výhodnější zakotvit tyto aspekty pracovněprávního vztahu do vnitřního předpisu, který sám a jednostranně změní.   

Tip: Zaměstnavatel vám nabízí dohodu o pracovní činnosti. Jedná se o výhodnou smlouvu především pro něj nebo může přinést výhody i vám? V našem samostatném článku se zaměříme i na možné alternativy a shrneme, jak je to se zdaněním tohoto typu smluv.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

MgA. Tomáš Klein, Zlín

před 3 roky

Nechal jsem si tu několikrát zkontrolovat smlouvu od dodavatele a sepsali mi rovněž smlouvu o dílo. Služby dobré, nemusím nikam za advokátem chodit, vše se vyřídí online, značka ideál.

Recenze služby

Petr Medek

před 3 roky

Největší benefit spatřuji v tom, že nikam nemusíte, vše vyřídíte z domova nebo kanceláře. S Dostupným advokátem spolupracujeme už několik let a vždy jsme byli spokojeni.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024