Zboží mi vyzvedne kurýr aneb podvody na internetových bazarech

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
20. května 2024
5 minut čtení
5 minut čtení
Ostatní právní témata

Stejně jako všechno ostatní se i obchodování částečně přesunulo do online světa. A to včetně obchodů mezi běžnými lidmi. Pokud tak v dnešní době chcete prodat třeba sekačku, pravděpodobně zamíříte na některé z online tržišť. Toto obchodování ale s sebou nese také rizika. Jaká? To si povíme v tomto článku.

Falešná kurýrní společnost

Pokud jste někdy prodávali na internetovém bazaru (např. Facebook Marketplace, Sbazar či Bazoš), pravděpodobně jste se už s tímto podvodem setkali na vlastní kůži. Celé to probíhá tak, že jakmile zveřejníte předmět k prodeji (například zánovní sedačku), ozve se vám během chvíle vážný zájemce. Ten si chce sedačku koupit, ale bohužel nemá čas si pro ni osobně přijet. Ale nevadí, pošle pro ni kurýra. Kurýrem je přitom vždy známá společnost, například DPD. Vy však tohoto kurýra musíte zaplatit s tím, že vám prodávající dopravu posléze uhradí.

Kupující si po vás vyžádá emailovou adresu pro potřeby kurýrní služby. Vám následně přijde od kurýra email s odkazem na webovou stránku společnosti. Email i webová stránka vypadají na první pohled jako od skutečné společnosti. Pokud se ale podíváte na název emailové adresy, pravděpodobně poznáte, že zde něco nesedí. Stejně tak i samotný text v emailu a na stránce by vás měl zarazit. Naleznete v něm totiž zvláštní slovní spojení a spoustu chyb.

Ukázka komunikace s podvodníkem

Mnoho lidí však nenapadne email ani stránku zpochybňovat, a proto se stává, že ji otevřou. Zde pak vyplní údaje k platební kartě včetně bezpečnostního kódu nebo zadají přístupové údaje do internetového bankovnictví. Tímto získá podvodník přístup do jejich bankovního účtu. Peníze z účtu pak pošle na vlastní účet nebo si dokonce sjedná rychlý úvěr a peníze z něj také okamžitě vybere.

Někdy jsou tyto případy opravdu bizarní. Osobně jsme se setkali třeba s tím, že si chtěl podvodník koupit stůl LACK z IKEA, který prodávající nabízel za 50 korun. Podvodník byl však za kurýra ochotný zaplatit 600 korun.

Další typy podvodů na online bazarech

Kromě falešných kurýrů existuje ještě celá řada dalších typů podvodů, se kterými se můžete na internetových bazarech setkat. Mezi ty nejběžnější patří:

Podvod s přeplácením: Kupující si od vás koupí určitý předmět, za který vám pošle peníze. Pošle vám ale více peněz, než je vámi stanovená kupní cena. Následně vás o tomto svém omylu informuje a požádá vás o vrácení peněz, které zaplatil navíc. Jakmile však v dobré víře peníze pošlete, kupující původní platbu stornuje nebo banka následně zjistí, že se jedná o podvodnou platbu a vy tak o všechny peníze přijdete.

Podvody s nedoručením: Jedná se o jeden z nejběžnějších podvodů. Funguje to tak, že si vyhlédnete předmět, který si chcete koupit. Prodávající po vás, jak je zvykem, žádá platbu předem. Jakmile však peníze odešlete, přestane komunikovat. Vy tak přijdete o předmět i o peníze. Alternativně vám může podvodník poslat prázdný balík nebo balík naplněný bezcenným obsahem, aby vám poskytl sledovací číslo zásilky, což vytváří iluzi legitimní transakce.

Nechali jste se napálit?

Podejte na podvodníka trestní oznámení. Dostupný advokát bude chránit vaše práva. Vyhodnocením vaší situace a následnou přípravou trestního oznámení se bude zabývat advokát s více než 10 lety zkušeností v oblasti trestního práva.

Podvod s padělky: Podvodník v tomto případě nabízí drahou elektroniku nebo značkové předměty s hodnou v řádu několika desítek tisíc. On je však prodává výrazně pod cenou, a proto se může zdát, že se jedná o velmi výhodný obchod. Pokud si však výrobek koupíte, obdržíte od něj laciný padělek. V konečném důsledku tak zaplatíte velký obnos peněz za věc, která nemá prakticky žádnou hodnotu.

Jak se nenapálit

  • Ověřte si kupujícího: Pokud prodáváte na platformě, kde mají lidé vlastní profily se kterými se pojí další funkce (například Facebook Marketplace), pak určitě prozkoumejte profil kupujícího a hledejte varovné signály, jako je nedávné datum založení profilu, falešně vypadající profily přátel a neexistující aktivita.
  • Buďte obezřetní: Klasický obchod na internetu probíhá tak, že kupující pošle peníze na účet a vy následně pošlete zboží na jeho adresu nebo obchod provedete při osobním setkání. Pokud tedy někdo vyrukuje s kurýry a podobně komplikovanými transakcemi, raději od toho dejte ruce pryč.
  • Kontrolujte e-maily i webové stránky: Pokud vám už takto přišel nějaký email s odkazem na webovou stránku, pečlivě je zkontrolujte a porovnejte s oficiální emailovou adresou a stránkami společnosti. Díky tomuto srovnání jasně uvidíte rozdíly mezi podvodem a originálem.
  • Používejte bezpečné platební metody: Pokud rádi nakupujete na internetu, volte bezpečné platební metody jako je např. platební karta s limitem pro online platby nebo PayPal.
  • Trvejte na videohovoru: Pokud si chcete být kupujícím jistější, domluvte si s ním videohovor. Pokud by se totiž jednalo o podvod, pravděpodobně jej odmítne.
  • Vzdělávejte se: Pravidelně se informujte o nových typech online podvodů. Díky tomu je totiž dokážete včas identifikovat a nenapálíte se.
Tip na článek

Tip: Podvodů existuje nepřeberné množství. Jedním z nich je tzv. Pig butchering. Tím jsme se podrobně zabývali v našem článku.

Co když už je pozdě?

Pokud jste někam zadali své informace o bankovním účtu či kartě, je třeba provést tři kroky:

  1. Kontaktujte vaši banku: Okamžitě o úniku vašich údajů informujte vaši banku. Ta dokáže váš účet zamrazit a peníze ochránit. Navíc vás bude čekat také výměna hesel a kreditní karty.
  2. Obraťte se na policii: Oznamte podvod na policii. Poskytněte jim co nejvíce informací, včetně screenshotů veškeré komunikace s podvodníkem a podrobností o transakcích.
  3. Podvodníka nahlaste: Online bazary mají možnost nahlašovat profily. Proto toho využijte a podvodníkův profil nahlaste. Pomůžete tím zejména ostatním prodávajícím.
Tip na článek

Tip: Informovat se o podvodech se vyplatí. Přečtěte si také náš článek na téma: Kompletace propisek aneb jak nehledat práci na doma.

Shrnutí

Je potřeba si si dávat pozor na často se vyskytující podvody, s nimiž se můžete setkat při online prodeji a nákupech. Jedná se zejména o podvody s falešnou kurýrní službou, přeplácením s následnou žádostí o vrácení rozdílu, nedoručením zboží a prodejem padělků.

Kromě toho je třeba dbát na preventivní opatření ve formě opatrnosti při transakcích s neznámými osobami, nutnosti kontrolovat pravost emailů a webových stránek, používání bezpečné platební metody a informování se o nových typech podvodů. V případě, že už k podvodu došlo, je důležité kontaktovat banku, policii a nahlásit podvodného prodejce na platformě, kde k transakci došlo. A pokud si nevíte rady a rádi byste využili pomoci advokáta, jsme tu pro vás.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Podání trestního oznámení

Ocitli jste se situaci, která vyžaduje podání trestního oznámení? Jsme tu od toho, abychom vám pomohli. Spolehlivě ochráníme vaše práva a celý proces vyřídíme za vás. Vše zvládneme rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat.

Předem dané ceny
Při objednání služby přesně víte, co dostanete a kolik vás to bude stát.
On-line i osobně
Vše zvládneme on-line nebo osobně v jedné z našich 4 kanceláří.
Pracujeme rychle
8 z 10 požadavků vyřešíme do 2 pracovních dnů.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Luboš Zeman

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Jakub Jedlinský

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)