Pokémoni a porušování práva

Co je proboha ten Pokémon? Tuto otázku si nepokládají zdaleka jen rodiče teenagerů, ale i podnikatelé a živnostníci vzhlížející k celosvětovému úspěchu mobilní hry. Pozor však na možné právní problémy. Pokémoni neboli „kapesní monstra“ patří japonským tvůrcům a jen ti je můžou komerčně využívat.

Co s profilem na Facebooku, až zemřu?
2 minuty čtení

Již jsme zaznamenali případy, kdy chtěl někdo animované postavičky využít pro svůj business. To se však může bez řádné licence prodražit.

Pokémon GO je mobilní herní aplikace založená na principu rozšířené reality. Prostřednictvím chytrého mobilu propojuje herní prostředí s reálným světem. Ve hře hledáme pokémony v reálném světě, ale vidíme je jen skrze náš mobilní telefon. Aplikaci si stáhlo již sto milionů lidí.

Filutové mezi podnikateli tedy zvažují, jak „hledače“ přivést právě ke svým dveřím. Takový nápad je velmi lákavý, ale může se vymstít.

Jaké ji riziko?

Pokémon patří svým tvůrcům a to nejen název, ale i grafické řešení, prostě autorské dílo jako takové. Vlastník práv (kterým ve skutečnosti není společnost Nintendo, ale společnost Pokémon Company) tak může v prvé řadě požadovat, aby se kdokoliv zneužívání jeho díla či ochranné známky zdržel, aby všechny „falešné“ pokémony okamžitě odstranil a přestal je zneužívat ve svůj prospěch.

Může však požadovat i vydání bezdůvodného obohacení, tedy toho, co na využití Pokémonů někdo vydělal, a náhradu škody, kterou mu neoprávněné užití způsobilo. Kromě toho se pak lze přihlásit i o zadostiučinění, pokud by užitím pokémonů nějak byla snižována jejich hodnota. Zda je v tomto konkrétním případě možné snížit hodnotu takového díla, jako je pokémon, nechť každý posoudí sám.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Nemůže porušovat právo i samotný tvůrce pokémonů?

Ve Spojených státech však řeší i opačný pohled na věc. Neporušuje náhodou právo i Pokémon Company, když své postavičky umisťuje na nejrůznější místa bez souhlasu vlastníků? Může někdo zasáhnout do vašeho vlastnictví i v kyberprostoru? Co když se někdo vloupá na soukromý pozemek, jen aby odchytil vzácného Pokémona viditelného jen ve virtuální realitě skrz obrazovku mobilního telefonu? Může se jednat i o trestný čin. V USA dokonce za vniknutí na pozemek hrozí bezprostřední střelba z legálně držené zbraně. Lov pokémonů tak může být velmi nebezpečnou zábavou.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Petr Medek

před 3 roky

Největší benefit spatřuji v tom, že nikam nemusíte, vše vyřídíte z domova nebo kanceláře. S Dostupným advokátem spolupracujeme už několik let a vždy jsme byli spokojeni.

Recenze služby

Zuzana Marková, Praha

před 3 roky

Nechali jsme si pro naši tělocvičnu sepsat obchodní podmínky a jsme za to moc rádi. Jasné vztahy dělají přátele, v businessu to platí desetinásob.

Recenze služby

Filip Rufer, Praha

před 3 roky

Dostupný advokát aktualizoval smluvní podmínky našeho webového portálu studentino.cz, aby byly plně v souladu GDPR. Všechnu komunikaci jsme zvládli online a za rozumnou cenu.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024