Autorské právo a podnikání

Když podnikáte, setkáte se s autorským právem v nejrůznějších situacích. Autorské dílo může být přímo nějaký váš produkt, výsledek práce pro klienta nebo své autorské dílo přenecháváte zákazníkům k dalšímu používání. Také ale můžete třeba na svém eshopu používat autorská díla někoho jiného a někdy ani nemusíte tušit, že konkrétní fotografie, text či jiný produkt, je chráněn autorským právem, a že k jeho užití musíte mít vždy patřičné oprávnění.

Žena sedící před počítačem zkouší barevné kombinace se vzorníkem

Kapitoly článku

Co vše je autorské dílo

Pojem autorské dílo vymezuje ve svých ustanoveních autorský zákon jako dílo literární, jiné dílo umělecké a dílo vědecké. Důležitými pojmovými znaky autorského díla je, že se jedná o „jedinečný výsledek tvůrčí činnosti“ a že je vyjádřeno v „objektivně vnímatelné podobě„. Za dílo se pak dle zákona považuje i počítačový program, databáze nebo fotografie, které jsou původní v tom smyslu, že jsou autorovým vlastním duševním výtvorem. Není tedy již třeba, aby byly jedinečné, ale postačí, že jsou původním výtvorem.

Dílo, které splňuje zákonné náležitosti, je chráněno autorským zákonem automaticky vždy, a to od chvíle, kdy je vyjádřeno v objektivně vnímatelné podobě. Není tedy nutné autorská díla za účelem jejich ochrany označovat značkou „copyright“, jak se někdy mylně předpokládá, toto označení má v České republice (i ve většině jiných zemí) dnes již jen informativní charakter.

Tip: Chraňte sebe i své klienty a vyhněte se komplikacím, které by mohla přinést chybně sepsaná smlouva o dílo. Postaráme se o to, aby vytvoření a dodání díla proběhlo po právní stránce bez jakýchkoliv nejasností, nepřiměřených rizik a skrytých kliček. Neprůstřelnou smlouvu o dílo vám připravíme už do 3 dnů.

Užití cizího autorského díla

K užití cizího autorského díla může dojít například při tvorbě webových stránek, kde budete jako podnikatel prezentovat své zboží a služby. K takové prezentaci často budete potřebovat fotografie, ať už zachycující konkrétní zboží anebo jen dotvářející celkovou podobu stránek. Zde je pak důležité ohlídat si, aby všechny fotografie byly užity legálně.

Můžete si samozřejmě své zboží nafotit sám, pokud ale budete chtít využít fotografie jiného autora, v zásadě k tomu budete potřebovat mít vždy jeho souhlas. Ten typicky získáte, pokud si od něj fotografie koupíte za cenu, kterou si stanoví. Pokud tedy fotografii pořídíte z fotobanky nebo uzavřete obchod s nějakým profesionálním fotografem, je vše v pořádku. Pokud ale užijete na své webové stránky fotografie, které jste jen tak někde stáhli z internetu, může se stát, že budete nepříjemně překvapeni, až se na vás obrátí jejich autor s žádostí o jejich okamžité odstranění a finanční kompenzaci za jejich neoprávněné užití.

Licenční smlouva

Potřebujete sepsat licenční smlouvu nebo pouze zkontrolovat tu stávající? Od toho tu jsme. Zajistíme pro vás férové nastavení autorských práv, ať už jste poskytovatel nebo nabyvatel licence. Jednáme rychle, za předem dané ceny. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Nutnost souhlasu autora platí i pro všechna další možná užití autorského díla. Může se to týkat například užití autorského díla, resp. jeho částí v reklamě na vaše zboží. Autorský zákon totiž chrání nejen dílo dokončené, ale i jeho jednotlivé vývojové fáze a části, včetně názvu a jmen postav, pokud splňují výše uvedená kritéria charakterizující autorské dílo.

Pokud byste se tedy rozhodli, že vaše zboží nebo služby by se lépe prodávaly, když je spojíte s nějakou známou filmovou postavou, anebo když v reklamním spotu užijete populární melodii, obraťte se taktéž na autory těchto děl. I zde totiž potřebujete jejich svolení k užití díla, nechcete-li do budoucna riskovat nepříjemné problémy.

Licence a licenční smlouva

S autorem díla můžete k účelům jeho používání uzavřít také licenční smlouvu. Tato smlouva může být buď výhradní nebo nevýhradní. Pokud s autorem uzavřete výhradní smlouvu, stáváte se jedinými, kdo může s dílem disponovat a autor nesmí dílo poskytnout už nikomu jinému a nesmí jím disponovat ani on sám.

Tip: Výhradní licenční smlouvu je vždy potřeba sepsat písemně a nejlépe zkušeným advokátem. Zpracujeme pro vás licenční smlouvu na míru nebo zkontrolujeme stávající dokument, a ochráníme tak vaše autorská práva. Postaráme se o férové nastavení a ošetření autorských práv bez jakýchkoliv nejasností a kliček. Zvládneme to online, po celé České republice a běžně už do 3 dnů.

Naopak nevýhradní licence nemusí být uzavřena písemně a autor ji může poskytovat více osobám a zároveň může s dílem sám disponovat.

Co když se to stane vám

Můžete se také ocitnout i na druhé straně barikády, pokud například vámi nafocené zboží začne na svých webových stránkách bezelstně používat konkurence. Anebo vámi originálně zpracovaný koncept nějaké služby začne nabízet jako svůj vlastní někdo jiný.

V takovém případě vám zákon poskytuje možnosti, jak se bránit. Jako autor se můžete domáhat odstranění těchto případů, např. stažením neoprávněně zhotovené rozmnoženiny či napodobeniny díla nebo zařízení, výrobku nebo součástky z obchodování či jiného užití anebo i jejich zničením. Důležité je taktéž to, že máte právo na náhradu škody.

Pokud nelze stanovit skutečně ušlý zisk, můžete se jako autor či držitel licence domáhat náhrady ve výši odměny, která by byla obvyklá za získání takové licence v době neoprávněného nakládání s dílem. Výše bezdůvodného obohacení vzniklého na straně toho, kdo neoprávněně dílo použil, aniž by k tomu od vás získal povolení, pak činí dvojnásobek odměny, která by byla za získání takové licence obvyklá v době neoprávněného nakládání s dílem.

Na základě těchto ustanovení autorského zákona lze tedy určit částku, kterou můžete v souvislosti s neoprávněným užitím vašeho díla po druhé straně požadovat. V případě, že by dotyčná osoba nereagovala na výzvu, aby do budoucna vaše dílo nepoužívala a odmítla uhradit požadovanou částku náhrady, můžete se se svým nárokem obrátit na soud.

Tip: Začínáte podnikat a chcete si chránit svou novou firmu? Nebo jste už zkušený podnikatel a musíte se bránit útokům konkurence? Chraňte si své podnikání, do něhož vkládáte mnoho energie a zaregistrujte si ochrannou známku.

Chraňte své autorské právo

Jak jsme již avizovali, ochrana autorského díla vzniká automaticky s jeho vznikem, přesto bychom vám ale doporučili nechat si dílo zaregistrovat u kolektivního správce autorských práv. Jedná se o právnické osoby s oprávněním od Ministerstva kultury k tomu, aby vykonávali kolektivní správu autorských práv.

Konkrétně se jedná o tyto organizace:

  • OSA – pro autory hudby a textu a hudební nakladatele,
  • OOA-S – pro autory děl výtvarného umění, architektury, fotografy, autory obrazové složky počítačových programů a pro televizní/filmové střihače
  • DILIA – pro autory literárních a hudebně dramatických děl a nakladatele,
  • INTERGRAM – pro výkonné umělce, výrobce audiovizuálních a audio záznamů,
  • GESTOR – pro případy, kdy řešíte opětovný prodej originálu výtvarného díla,
  • OAZA – pro zvukaře.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Licenční smlouva

Potřebujete sepsat licenční smlouvu nebo pouze zkontrolovat tu stávající? Od toho tu jsme. Zajistíme pro vás férové nastavení autorských práv, ať už jste poskytovatel nebo nabyvatel licence. Jednáme rychle, za předem dané ceny. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Klein

před 1 rokem

Využil jsem služby Dostupného advokáta pro revizi a úpravu obch. smluv pro svou společnost a celý proces byl velmi rychlý a výstup byl dle mých představ.

Recenze služby

Filip Rufer, Praha

před 3 roky

Dostupný advokát aktualizoval smluvní podmínky našeho webového portálu studentino.cz, aby byly plně v souladu GDPR. Všechnu komunikaci jsme zvládli online a za rozumnou cenu.

Recenze služby

Zuzana Marková, Praha

před 3 roky

Nechali jsme si pro naši tělocvičnu sepsat obchodní podmínky a jsme za to moc rádi. Jasné vztahy dělají přátele, v businessu to platí desetinásob.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024