Vyhodnocení pomoci poškozeným pandemií COVID-19

V půlce března jsme v Dostupném advokátovi spustili zvláštní službu zdarma pro všechny, na které dopadla krize vyvolaná pandemií COVID-19. Jednalo se o individuální konzultaci nejpalčivějších problémů. Naplno jsme tak využili náš jedinečný systém na bázi e-shopové platformy propojující osobu v tíživé situaci a advokáta, který je ochotný konzultaci poskytnout bez nároku na honorář. Službu využilo téměř 200 klientů a zapojilo se 7 externích advokátů, kterým tímto velmi děkujeme.

Pomoc poškozeným pandemií nemoci COVID-19
3 minuty čtení

Danou službu jsme operativně připravili v březnu po vyhlášení nouzového stavu v zásadě přes víkend, protože jsme nechtěli jen nečinně přihlížet a roušky šít neumíme. Naším záměrem bylo zejména dodat lidem sílu a povzbuzení. Záchrana životů je samozřejmě prioritou. Již v březnu však začal i boj o obnovení běžného fungování našeho světa, o naše práva a řešení navazujících hospodářských a společenských otřesů. Právní stát je hodnota sama o sobě a i tu jsme chtěli podpořit. Ostatně to se ukazuje i po prvních rozhodnutích soudů, které některé kroky výkonné moci vrací zpět do mantinelů zákonnosti.

Na co se nás lidé ptali?

Nejčastěji šlo o pracovněprávní otázky, podnikatelé se zajímali o podmínky programu ANTIVIRUS a zaměstnanci na svá práva a rizika spojená např. s dohodou o rozvázání pracovního poměru.

Provozovatel kavárny v centru Prahy se pak např. ptal, zda má smysl žalovat stát na náhradu škody. A samozřejmě nebyl sám.

V našem projektu Právní pomoc pro postižené COVID-19 šlo však primárně o překonání prvních otřesů. Svůj účel to dle našeho názoru splnilo, a proto teď přicházíme s navazujícím projektem, který má také pomoci lidem postiženým koronavirovou krizí. Jedná se o řešení na míru nejčastějších potřeb, které vyvstávají, za předem jasně danou cenu a podmínek, tak jak jsme na Dostupný advokát zvyklí.

Za více než měsíc fungování služby jsme poradili téměř 200 klientům a strávili na tom společně s dalšími advokáty, kteří se do našeho projektu zapojili, téměř 100 hodin práce bez honoráře. Proto naší akci považujeme za povedenou a nyní chceme dál pomáhat novou formou.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Padaly nicméně i další otázky na podporu od státu. V tomto ohledu byl frustrující pro nás i klienty určitý chaos v připravovaných opatřeních. To co platilo v pondělí již mohlo být v úterý úplně jinak.

Dále se hodně opakovaly problémy s nájemní smlouvou (např. bytové družstvo řešilo, jak pomoci drobnému obchodníkovi, který si od něj pronajímá prostor pro cukrárnu), nároky vůči cestovním kancelářím, ale i otázky spojené se svobodou pobytu a pohybu (např. konkrétně tzv. pendlerství). V neposlední řadě je potřeba zmínit i otázky z oblasti rodinného práva (např. na střídavou péči či vůbec možnosti vycestovat za manželem cizincem).

V některých případech byla pak rada až dobrodružná, když jsme radili i lidem přímo nemocným a okolnosti byly pro ně velmi frustrující.

Dostupnyadvokat.cz: bezplatné právní poradenství využilo více než 200 lidí postižených pandemií. Většina dotazů se týkala pracovněprávních vztahů

Jak budeme dál pomáhat?

Náš nový projekt pomoci všem postiženým současnou krizí vychází z naší dlouholeté zkušenosti poskytování on-line právních služeb. Chceme v prvé řadě vyslechnout našeho klienta a přesně analyzovat jeho potřebu. Na základě této úvodní konzultace pak připravíme řešení na míru každému případu, který se nám dostane na stůl. Půjde tak nejen o základní orientaci v problému, ale hlavně to, co v této fázi krize potřebují klienti nejvíce: Pevné zastání a dotažení řešení až do konce.

Věříme, že tak právníci mohou v současném světě pomoci k rychlému návratu prosperity, zejména pokud najdou konstruktivní řešení pro problémy svých klientů a pomohou jim proklestit se džunglí nejrůznějších překážek, které bohužel i teď připravuje úřední šiml.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Lukáš Řezníček, Praha 6 – Bubeneč

před 3 roky

Web i odvedenou službu hodnotím rozhodně pozitivně. Dostupný advokát odhalil v mé smlouvě o převodu bytu nenápadné riziko, které by mě stálo hodně peněz.

Recenze služby

MUDr. Pavla Kramolišová, Nový Jičín

před 3 roky

Oceňuji, jak rychle a pro mě jako laika srozumitelně pracujete. Ušetřilo mi to čas, nervy a obavy z neznámého. Už nikdy do bezplatné právní poradny.

Recenze služby

Luboš Ryčl

před 6 měsíců

Super, pomohli mi s koupí bytu na jedničku. Doporučuji

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024