Právní pomoc občanům z Ukrajiny

Již podruhé využíváme a poskytujeme náš systém na bázi e-shopové platformy propojující osobu v tíživé situaci a advokáta, který je ochotný poskytnout konzultaci za snížený honorář. Zájemci nás mohou kontaktovat na stránce služby Řešení na míru.

Mgr. Nikola Šedová
3. 3. 2022
3 minuty čtení

Vpád ruské armády na území Ukrajiny je závažným porušením mezinárodního práva ze strany Ruska, který nelze žádným způsobem tolerovat. Nechceme k této situaci nečinně přihlížet, a protože jsou naší hlavní zbraní zákony a paragrafy, chceme pomoci občanům napadeného státu alespoň s jejich využitím.

Rádi pomůžeme jakékoliv osobě ukrajinské národnosti, která řeší nějaký právní problém, ať už v souvislosti s neplánovaným příchodem do České republiky ( např. v oblasti bydlení, povolení k zaměstnání, pojištění apod.) či v návaznosti na plánování dalších kroků (propojení rodiny apod.).

Obrátili jsme se na naše advokáty, zda jsou ochotni se zapojit. Všichni do jednoho souhlasili a stali se dobrovolníky. Neumíme zabránit válce, ale můžeme alespoň nabídnout svůj volný čas a pomoci těm, kteří před válkou uprchli, za snížený honorář.

Náš systém umožňuje rychle získat zadání od klienta a na dálku poskytnout radu. Kontaktovat je nás možné také telefonicky či osobně.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Níže přidáváme základní informace, které se týkají ukrajinských občanů a jsou platné k 2. březnu 2022:

Pobyt, víza, azyl

Občanům Ukrajiny je v současné době umožněno žádat o specifický druh dlouhodobého víza.
Kterýkoliv občan Ukrajin smí přicestovat na území ČR bezvízově, pouze na základě platného biometrického pasu, na dobu v maximální délce 90 dní. Ukrajinská pohraniční stráž muže v tomto věku přes hranice v této chvíli nepouští v současné době přes hranice muže ve věku 18 – 60 let, vzhledem ke všeobecné mobilizaci.

Nemáte-li biometrický pas, je možné vstoupit na naše území po individuálním posouzení. U dětí je akceptován i rodný list. Nyní se občanům Ukrajiny spíše nedoporučuje vstupovat do zdlouhavého řízení o udělení azylu. Jako efektivnější se jeví požádat o speciální dlouhodobé vízum, které bude vyřízeno na počkání a navíc je možné hned požádat o povolení k zaměstnání a pracovat. Každý cizinec však má právo o azyl požádat.

Je důležité si na dobu bezvízového pobytu sjednat cestovní zdravotní pojištění (lze uzavřít i online).

Povinností každého cizince, který přijíždí do ČR, je se zaregistrovat do 3 dnů na Policii ČR – na oddělení pobytu cizinců odboru cizinecké policie (v případě ubytování v hotelech nebo jiných oficiálních ubytovacích zařízeních tuto povinnost vyřizuje ubytovatel). Pokud jste ubytováni v soukromí, je třeba zajít na Policii osobně. Děti (cizinci) mladší 15 let nemá povinnost ohlášení místa pobytu. Nemusí se tedy registrovat.

Práce, pracovní povolení

V návaznosti na výše uvedené dlouhodobé vízum, které se vyřizuje na pracovištích Ministerstva vnitra (Odbor azylové a migrační politiky) je pak možné najít si práci a na Úřadu práce si vyřídit povolení k zaměstnání.

Zdravotní pojištění

Pro pobyt v České republice je třeba být zdravotně pojištěn. Pokud jste zaměstnán, pak jste pojištěn ze zákona. Pokud zde nemáte zaměstnání, musíte mít zajištěno pojištění vlastní.

Bude-li vám uděleno speciální dlouhodobé vízum, budete automaticky zařazeni do veřejného zdravotního pojištění.
Více informací týkajících se zdravotního pojištění a poskytování zdravotních služeb naleznete na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví.

Telefonický kontakt s Ukrajinou

Čeští telefonní operátoři T-Mobile a Vodafone poskytují bezplatné telefonní spojení s Ukrajinou.

Další informace poskytuje také přímo Ministerstvo vnitra:

  • Telefon: +420 974 801 802
  • Email: ukrajina@mvcr.cz

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 2 krát

…nebo jej sdílejte

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 4 měsíce

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 7 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

před 2 roky

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024