Právní pomoc občanům z Ukrajiny

Již podruhé využíváme a poskytujeme náš systém na bázi e-shopové platformy propojující osobu v tíživé situaci a advokáta, který je ochotný poskytnout konzultaci za snížený honorář. Zájemci nás mohou kontaktovat na stránce služby Řešení na míru.

Mgr. Nikola Šedová
3. 3. 2022
3 minuty čtení

Vpád ruské armády na území Ukrajiny je závažným porušením mezinárodního práva ze strany Ruska, který nelze žádným způsobem tolerovat. Nechceme k této situaci nečinně přihlížet, a protože jsou naší hlavní zbraní zákony a paragrafy, chceme pomoci občanům napadeného státu alespoň s jejich využitím.

Rádi pomůžeme jakékoliv osobě ukrajinské národnosti, která řeší nějaký právní problém, ať už v souvislosti s neplánovaným příchodem do České republiky ( např. v oblasti bydlení, povolení k zaměstnání, pojištění apod.) či v návaznosti na plánování dalších kroků (propojení rodiny apod.).

Obrátili jsme se na naše advokáty, zda jsou ochotni se zapojit. Všichni do jednoho souhlasili a stali se dobrovolníky. Neumíme zabránit válce, ale můžeme alespoň nabídnout svůj volný čas a pomoci těm, kteří před válkou uprchli, za snížený honorář.

Náš systém umožňuje rychle získat zadání od klienta a na dálku poskytnout radu. Kontaktovat je nás možné také telefonicky či osobně.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Níže přidáváme základní informace, které se týkají ukrajinských občanů a jsou platné k 2. březnu 2022:

Pobyt, víza, azyl

Občanům Ukrajiny je v současné době umožněno žádat o specifický druh dlouhodobého víza.
Kterýkoliv občan Ukrajin smí přicestovat na území ČR bezvízově, pouze na základě platného biometrického pasu, na dobu v maximální délce 90 dní. Ukrajinská pohraniční stráž muže v tomto věku přes hranice v této chvíli nepouští v současné době přes hranice muže ve věku 18 – 60 let, vzhledem ke všeobecné mobilizaci.

Nemáte-li biometrický pas, je možné vstoupit na naše území po individuálním posouzení. U dětí je akceptován i rodný list. Nyní se občanům Ukrajiny spíše nedoporučuje vstupovat do zdlouhavého řízení o udělení azylu. Jako efektivnější se jeví požádat o speciální dlouhodobé vízum, které bude vyřízeno na počkání a navíc je možné hned požádat o povolení k zaměstnání a pracovat. Každý cizinec však má právo o azyl požádat.

Je důležité si na dobu bezvízového pobytu sjednat cestovní zdravotní pojištění (lze uzavřít i online).

Povinností každého cizince, který přijíždí do ČR, je se zaregistrovat do 3 dnů na Policii ČR – na oddělení pobytu cizinců odboru cizinecké policie (v případě ubytování v hotelech nebo jiných oficiálních ubytovacích zařízeních tuto povinnost vyřizuje ubytovatel). Pokud jste ubytováni v soukromí, je třeba zajít na Policii osobně. Děti (cizinci) mladší 15 let nemá povinnost ohlášení místa pobytu. Nemusí se tedy registrovat.

Práce, pracovní povolení

V návaznosti na výše uvedené dlouhodobé vízum, které se vyřizuje na pracovištích Ministerstva vnitra (Odbor azylové a migrační politiky) je pak možné najít si práci a na Úřadu práce si vyřídit povolení k zaměstnání.

Zdravotní pojištění

Pro pobyt v České republice je třeba být zdravotně pojištěn. Pokud jste zaměstnán, pak jste pojištěn ze zákona. Pokud zde nemáte zaměstnání, musíte mít zajištěno pojištění vlastní.

Bude-li vám uděleno speciální dlouhodobé vízum, budete automaticky zařazeni do veřejného zdravotního pojištění.
Více informací týkajících se zdravotního pojištění a poskytování zdravotních služeb naleznete na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví.

Telefonický kontakt s Ukrajinou

Čeští telefonní operátoři T-Mobile a Vodafone poskytují bezplatné telefonní spojení s Ukrajinou.

Další informace poskytuje také přímo Ministerstvo vnitra:

  • Telefon: +420 974 801 802
  • Email: ukrajina@mvcr.cz

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 2 krát

…nebo jej sdílejte

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Luboš Zeman

před 5 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Michal D.

před 5 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024