Rozvody by se měly ještě více zjednodušit

Ministerstvo spravedlnosti představilo novelu zákona, která má dále zjednodušit rozvodový proces u soudu. Prvotním cílem podle předkladatelů přitom není učinit z rozvodu snadnou záležitost, ale především odstranit zastaralou legislativu. Co tato novela přinese našim klientům, kteří rozvod zvažují? 

osamělá žena, rozvod
Mgr. Nikola Šedová
26. 8. 2023
3 minuty čtení

Jakým způsobem se lze rozvádět nyní?

Před tím, než popíšeme novelu samotnou, je na místě velmi stručně představit rozdíl mezi dvěma variantami rozvodu.

Rozvod nesporný představuje rychlé a efektivní řešení. Současně ale vyžaduje koordinovaný postup obou manželů a shodu na vypořádání majetku, porozvodové péči o děti a samozřejmě i na samotném faktu, že budou rozvedení. To vše sepsané a podepsané ve společné dohodě.

Oproti tomu rozvod sporný představuje zdlouhavější řešení, k němuž nedocházejí ani tak samotní manželé, ale především soudce v rámci soudního sporu. V rámci něj se mimo jiné zjišťují příčiny rozvratu, tedy například nevěra či jiné soukromé záležitosti.

Zvažujete rozvod?

Provedeme vás rozvodem od vyjednávání s partnerem přes podání žádosti o rozvod až po vynesení rozsudku. Jednáme s patřičným taktem, ale také potřebnou rázností s cílem dosáhnout pro vás, váš majetek a děti toho nejlepšího možného výsledku.

Tip: Rozvodové řízení je proces odehrávající se před soudem, jehož výsledkem je zánik manželství. Slovy zákona ‒ manželství může být rozvedeno jen za situace, kdy je hluboce, trvale a nenapravitelně rozvráceno, a nejde tak očekávat jeho obnovení. Detailně jsme se průběhu rozvodového řízení věnovali v našem článku.

Jaké změny novela přináší?

Na základním principu sporného a nesporného rozvodu se nic nezmění. Nesporný rozvod by byl ale označován jako “smluvený”. V případě nesporného rozvodu by už ale nebyl povinný výslech manželů u soudu a stačila by přítomnost jejich právních zástupců. Ačkoliv na první pohled může někoho překvapit, že by byl člověk rozveden ve své nepřítomnosti, nejde o nic zvláštního. Podmínkou je, že pár veškerou svou vůli ohledně rozvodu a porozvodového uspořádání vyjevil v dohodě, kterou podepsal. Další přítomnost u soudu už je pak v takovém případě zpravidla jen formalitou. Narozdíl od nynějšího stavu by také nebyla vždy nezbytně nutná přítomnost kolizního opatrovníka (úředníka OSPOD), který by byl povoláván soudcem jen v případě, kdy by měl za to, že rodiče nejednají v zájmu svého dítěte.

Nově by také opatrovnické řízení nepředcházelo samotnému rozvodovému, ale sloučilo by se do jednoho, za něž by se také platil jen jeden soudní poplatek.

Součástí novely je i zrušení povinnosti soudu zjišťovat příčiny rozvratu manželů. Tím chce stát omezit svou ingerenci do soukromých životů občanů.

Další návrhy se již přímo nedotýkají rozvodového řízení, ale úzce s ním souvisejí. Zákon požaduje navýšení úroků z prodlení při neplacení výživného, na druhou stranu omezuje trest odnětí svobody v témže případě. Trest by měl nadále dopadat pouze na nejzávažnější situace nehrazení alimentů.

Tip: Vyhráli jste soudní bitvu, máte za sebou rozvod, dítě máte svěřené do péče a v ruce rozsudek stanovící pro vaši ratolest slušné výživné. Jenže výživné na účet nechodí, nebo chodí jen občas a ne ve stanovené výši. Co s tím? To se dočtete v našem článku.

Zákon chce také zdůraznit výchovu dětí jinými prostředky než jsou tělesné tresty. Žádné sankce pro rodiče ovšem v tomto ohledu nezavádí.

Usnadnění rozvodů podle předkladatelů novely může paradoxně zvýšit nikoliv samotnou rozvodovost, ale především počet sňatků, neboť mladí lidé nebudou odrazovaní právní komplikovaností celého svazku. Změny by měly být účinné od počátku roku 2025.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Rozvod manželství

Provedeme vás celým rozvodovým procesem od podání žádosti o rozvod po jeho schválení soudem. Zajistíme nejlepší možný výsledek pro vás, dítě i vaše majetkové poměry. Postupujeme rychle, zkušeně a diskrétně. Zaplatit přitom můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 4.7
hodnoceno: 3 krát

…nebo jej sdílejte

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Theresa Cisler

před 8 měsíců

Po hodně dlouhém boji je dobojováno… Díky kanceláří dostupný advokát, Marek, Lucie a druhá Lucie sdělujeme, že jsou to nejlepší právníci jaké jsme mohli oslovit. Bojovali do roztrhání, jezdili po celé republice… Tomu říkám advokáti!!!!!

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 6 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Michal D.

před 6 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024