Jak fungují soudní poplatky a kdy se od nich můžete osvobodit?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
3. září 2024
6 minut čtení
6 minut čtení
Ostatní právní témata

Za soud musí mnohdy účastníci vydat nemalé částky. Soudní poplatky totiž tvoří neoddělitelnou součást soudního řízení v České republice. Výši a druh těchto poplatků stanovuje zákon, vybrané finance slouží k úhradě nákladů spojených s provozem soudnictví. Existují však případy, kdy se vám soudní poplatky vyhnou. Osvobození od soudních poplatků může mít zásadní vliv na průběh řízení i konečný výsledek sporu. Poradíme vám, v jakých případech nemusíte za soud platit či jaké jsou podmínky a výše soudních poplatků.

Proč platíme soudní poplatky?

Soudní poplatky jsou upraveny především zákonem o soudních poplatcích. Tento zákon stanoví, kdo a kdy musí platit soudní poplatek, v jaké výši a jaké postihy dané osobě hrozí, pokud poplatek neuhradí. Hlavním důvodem, proč za soudní řízení musíme platit, je to, abychom přispěli k pokrytí nákladů spojených s fungováním soudního systému. Částky za soudní řízení však mají zároveň také motivační funkci – pokud někdo chce podat zjevně neopodstatněnou žalobu, poplatky ho od toho mohou odradit.

Každý poplatek má jinou lhůtu k zaplacení. Zatímco některé jsou splatné již při podání žaloby, dovolání nebo návrhu na zahájení řízení, zákon specifikuje i další situace, kde se tato lhůta může lišit. V zákonu o soudních poplatcích zároveň najdete případy, kdy může být účastník řízení od soudních poplatků osvobozen. Pokud si nejste jistí, zda se to týká i vás, obraťte se na naši právní poradnu.

Soudní poplatky se liší podle typu řízení

Každý typ soudního řízení může vyžadovat zaplacení určitého poplatku. Ten se liší v závislosti na druhu a hodnotě sporu.

Nejčastějším druhem je soudní poplatek za podání žaloby. Jeho výše se odvíjí od typu žaloby a výše peněžního plnění, které je předmětem sporu. Například u majetkových sporů se výše poplatku stanoví jako procento z hodnoty žalované částky. Pokud žalobce poplatek neuhradí, soud řízení zastaví, takže daná věc se nebude dále projednávat.

Dalším specifickým případem je soudní poplatek za dovolání. Dovolání je mimořádný opravný prostředek, kterým lze napadnout rozhodnutí odvolacího soudu. Vzhledem k jeho výjimečnému charakteru se s tímto prostředkem pojí i zvláštní soudní poplatek. Pokud ho účastník řízení, který se odvolává, neuhradí, soud řízení o dovolání zastaví. Bez peněz se tak doslova nelze odvolat.

Pokud se rozhodnete vzít svou žalobu zpět, může vám být poplatek za podání žaloby snížený nebo částečně vrácený, jestliže žalobu stáhnete dřív, než soud ve věci samé rozhodne. Pravidla pro vrácení poplatků závisí především na fázi řízení, ve které byla žaloba vzata zpět, upravuje opět zákon o soudních poplatcích.

Nemáte na zaplacení soudu?

Potřebujete podat žalobu, ale nemáte peníze na soud? Nevíte, jak postupovat, abyste měli soud zdarma? Využijte naší právní poradny. Poradíme vám, jak se osvobodit od soudních poplatků. Zařídíme za vás podání žádosti a připravíme veškerou dokumentaci tak, abychom zvýšili šanci, že soud rozhodne ve váš prospěch.

Kolik se běžně platí za soud?

Lidé se často zajímají například o poplatek za návrh na rozvod manželství. Ten činí 2 000 Kč. Tento poplatek platí ten, kdo podává návrh na rozvod k soudu. Pokud budete v rámci rozvodu řešit také vypořádání společného jmění manželů, může se stát, že budete muset zaplatit další poplatky. Může totiž následovat další soudní řízení, které opět vyžaduje úhradu soudních poplatků a potenciálně i náklady na právní služby a znalecké posudky.

Nejběžnější sazby soudních poplatků:

  • Za návrh na zahájení občanského soudního řízení, jehož předmětem je peněžité plnění do 20 000 Kč, se platí poplatek 1 000 Kč.
  • Pokud je předmětem řízení peněžité plnění vyšší než 20 000 Kč do 40 000 000 Kč, činí poplatek 5 % z této částky.
  • U peněžitého plnění vyššího než 40 000 000 Kč se platí 2 000 000 Kč a 1 % z částky přesahující 40 000 000 Kč (částka nad 250 000 000 Kč se nezapočítává).
  • Za návrh na zrušení a vypořádání společného jmění manželů se platí poplatek 2 000 Kč.
  • Návrh na výkon rozhodnutí vyklizením je zpoplatněn částkou 3 000 Kč.

Další příklady soudních poplatků

  • Za jmenování soudním znalcem nebo tlumočníkem včetně zapsání do seznamu se platí 1 000 Kč.
  • Žaloba proti rozhodnutí správního orgánu stojí 3 000 Kč.
  • Kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu vyjde na 5 000 Kč.

Pokud není možné základ poplatku určit, vychází se z částky 20 000 Kč. Základ poplatku se zaokrouhluje na celé stokoruny dolů a samotný poplatek na celé desítky korun nahoru. Tyto poplatky se hradí buď na účet soudu, anebo kolkovými známkami (do výše 5 000 Kč).

Tip na článek

Tip: Povinnost zaplatit soudní poplatek se týká toho, kdo návrh k soudu podává. Pokud se rozhodnete k rozvodu, pokuste se s manželem/manželkou dohodnout, že si tento poplatek rozdělíte a každý zaplatí polovinu.

Osvobození od soudních poplatků: Kdy soud placení odpustí

Osvobození od soudních poplatků je systém, jehož cílem je umožnit přístup k soudní ochraně i těm osobám, které by si soudní řízení jinak nemohly dovolit. Takový člověk může být od poplatků osvobozený buď úplně, nebo alespoň částečně. Vše se odvíjí od finanční situace žadatele a okolností konkrétního případu. V praxi se soud zabýval například otázkou, zda může být soudní poplatek za dovolání prominut v případě, kdy žadatel prokáže, že by jeho uhrazení znamenalo zásadní omezení životních potřeb jeho a jeho rodiny. Soud rozhodl, že v takových případech může být žadateli přiznáno úplné osvobození, jelikož pro něj existují závažné důvody.

Podmínky osvobození stanovuje zákon o soudních poplatcích a také záleží na rozhodnutí daného soudu. Pokud se do tíživé finanční situace dostane právnická osoba, může soud poskytnout osvobození i jí. U fyzických osob se dá obecně říct, že o osvobození od soudních poplatků může požádat každá fyzická osoba, která nedisponuje dostatečnými finančními prostředky na úhradu soudního poplatku. Žádost o osvobození posoudí soud, přičemž zohledňuje celkovou majetkovou situaci žadatele, jako jsou příjmy, výdaje, počet vyživovaných osob a další relevantní okolnosti.

Při podání žádosti o osvobození tak musíte spolu s návrhem na osvobození doložit soudu důkazy o své finanční situaci. K tomu slouží výpisy z účtů, potvrzení o příjmech, doklady o pravidelných platbách a další dokumenty, jež považujete za relevantní, kterými podpoříte své tvrzení, že si platbu za soud nemůžete dovolit.

Rozhodnutí o osvobození je pak výlučně v kompetenci soud Může vaší žádosti vyhovět, zamítnout ji nebo ji schválit jen částečně. V případě zamítnutí máte možnost podat odvolání k vyššímu soudu. Na tomto místě se hodí také podotknout, že osvobození od poplatků se nevztahuje na náklady právního zastoupení, to si každý účastník musí hradit sám.

Co vám hrozí, pokud poplatky neuhradíte?

Jestliže budete rozhodnutí soudu ignorovat a určené poplatky nezaplatíte, vystavujete se riziku především toho, že nedosáhnete vyřešení svého problému. Když neuhradíte coby žalobce soudní poplatek ve stanové lhůtě, soud řízení zastaví, takže vaše žaloba nebude ani projednána. Ztratíte tak možnost domáhat se svých práv soudní cestou, pokud například dojde k promlčení nároku.

Shrnutí

Soudní poplatky představují významný aspekt soudního řízení, který může ovlivnit průběh a výsledek sporu. Pro mnoho lidí mohou být soudní poplatky značnou finanční zátěží, proto v Česku existují možnosti, jak se od soudních poplatků osvobodit. Pokud se nacházíte v situaci, kdy uvažujete o podání žaloby nebo dovolání, nebo jste byli vyzváni k úhradě soudního poplatku, je vhodné se poradit s právníkem. Ten vám pomůže nejen s vypracováním žádosti o osvobození od soudních poplatků, ale i s celkovou strategií vedení sporu. Kvalifikovaný odborník vám poskytne cenné rady a zajistí ochranu vašich práv během soudního řízení. Zároveň se postará o administrativní náležitosti a efektivní uplatnění vašich nároků.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Při objednání služby přesně víte, co dostanete a kolik vás to bude stát.
On-line i osobně
Vše zvládneme on-line nebo osobně v jedné z našich 4 kanceláří.
Pracujeme rychle
8 z 10 požadavků vyřešíme do 2 pracovních dnů.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jakub Jedlinský

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Из KZ в CZ ЧЕХИЯ.МИГРАЦИЯ.

Díky za pomoc v řešení problému. Skupina profesionálních advokátů.

Recenze služby

Adam Špinka

Poplatek za posouzení 390 Kč mi přijde naprosto přívětivý a akceptovatelný pro čas, který prostudováním případu někdo musí trávit. Výsledné resumé též velmi oceňuji, jelikož jsme se shodli, že v tomto případě nebudeme postupovat předžalobní výzvou či dalšími kroky – hodnotím kladně váš přístup posoudit situaci relevantně všem okolnostem, přestože to pro vás neznamenalo zisk Poplatek za posouzení 390 Kč mi přijde naprosto přívětivý a akceptovatelný pro čas, který prostudováním případu někdo musí trávit. Výsledné resumé též velmi oceňuji, jelikož jsme se shodli, že v tomto případě nebudeme postupovat předžalobní výzvou či dalšími kroky – hodnotím kladně váš přístup posoudit situaci relevantně všem okolnostem, přestože to pro vás neznamenalo zisk obchodní příležitosti.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)