Kdo hradí náklady při rozvodu?

Asi každý tuší, že rozvod s sebou přináší zvýšené náklady všem zúčastněným. Víte však co rozhoduje o tom, kolik vás rozvod bude skutečně stát? A kdo bude muset ty zvýšené náklady zaplatit?

Ruce se přetahují o papírovou bankovku
6 minut čtení

Kapitoly článku

Asi každý tuší, že rozvod s sebou přináší zvýšené náklady všem zúčastněným. Víte však co rozhoduje o tom, kolik vás rozvod bude skutečně stát? A kdo bude muset ty zvýšené náklady zaplatit?

Jak ušetřit na poplatcích se rozvod? Rychle se dohodnout

Pro některé manželské páry to ve víru emocí zní jako sci-fi, ale pokud se vám podaří rozvodové vášně na chvíli zklidnit a třeba za pomocí odborníků se domluvit na péči o děti a majetkovém vypořádání, rozhodně ušetříte. Není to sice romantické, ale pokud jste již před sňatkem mysleli na rozchod a sepsali předmanželskou smlouvu, která jasně stanoví, co komu připadne, můžete počítat s tím, že rozvod bude rychlejší a levnější.

S jakými náklady musíte počítat při rozvodu dohodou?

Soudní poplatek za rozvod manželství ať jde o rozvod nesporný či sporný se shoduje v soudním poplatku 2 000 Kč, který platí ten, kdo podává k soudu návrh na rozvod manželství.

V případě, že byste nechtěli riskovat, že v dokumentech potřebných k rozvodu na něco zapomenete, k ceně za nesporný rozvod přičtete ještě poplatky za rozvodového advokáta.

Tip: Pro usnadnění jsme vám připravili vzor žádosti o rozvod.

Jaká je cena za rozvod, když se nemůžete dohodnout?

V průběhu rozvodového řízení mohou vzniknout další náklady, např. na znalecké posudky, náklady na právní služby, případně třeba cestovné, pokud musíte k soudu dojíždět.

Samotné řízení o rozvodu nemusí být příliš dlouhé a tudíž vás nebude tolik stát. I když se jeden z manželů rozvádět nechce a soud provádí různé dokazování, nebývá takové řízení na roky, ale spíše na měsíce. Pokud jste však spolu měli děti, kterým ještě nebylo 18 let, dříve, než vás soud rozvede, musí v jiném řízení rozhodnout o tom, kdo bude mít děti v péči. Takové soudní řízení se mnohdy mění v dlouhý právní boj.

V případě, že jste se nedomluvili na vypořádání majetku, může po soudu o děti a rozvodu následovat ještě jedno soudní řízení – o majetek (vypořádání společného jmění manželů). I tady se platí soudní poplatek a mohou vznikat vysoké finanční náklady za znalce, posudky a právníky.

Jistota, že se poplatky za rozvodového advokáta nevyšplhají do astronomické výše

Provedeme vás rozvodovým procesem od vyjednávání s partnerem přes podání žádosti o rozvod až po vynesení rozsudku. Vše za fixní ceny. Většinu manželství se nám daří rozvést během druhého stání.

Jaká je přibližně cena rozvodu sporného?

  • Soudní poplatek za návrhu na rozvod manželství je 2000 Kč.
  • Soudní poplatek za vypořádání společného jmění manželů movitých věcí se pohybuje od 1 000 Kč do 20 000 Kč. Poplatky se ale neustále mění a spíše narůstají, takže je nutné s tím počítat.
  • U vypořádání nemovitých věcí je poplatek 5 000 Kč za každou nemovitost.
  • Pokud se nedohodnete a využijete znaleckých posudků, počítejte s náklady v řádech tisíců až desetitisíců. Například u nemovitostí je rozptyl znaleckého posudku cca od 2 500 Kč do 10 000 Kč.
  • S každým dalším rozvodovým stáním pak narůstají i poplatky za advokáty, ať už za sepsání dalších návrhů, konzultace nebo za zastoupení u soudu.

Tip: Pro představu, jak probíhá rozvodové řízení u soudu, jsme sepsali článek z praxe rozvodových právníků.

Kdo bude platit náklady na rozvod?

Protože tato soudní řízení nejsou úplně klasickým sporným řízením, kde jeden vyhraje a druhý prohraje, nelze ani počítat s tím, že na konci vám náklady, které během celého řízení (ve věci nezletilých dětí, rozvodu) náklady soudního řízení “proplatí” protistrana. Jen výjimečně soud v řízení o rozvodu manželství rozhodne o tom, že musí jeden z exmanželů náklady řízení, které vznikly, druhému nahradit. Ve věci péče o nezletilé děti je v současné době řízení od soudního poplatku osvobozeno a stranám se náklady řízení nepřiznávají.

Jak je to se společnými dluhy, když se rozvádíme?

Kromě zvýšených nákladů na soudy musí manželé samozřejmě dál platit běžné náklady na život, kam mnohdy patří i společné dluhy, třeba hypotéka. Tady je potřeba počítat s tím, že pokud jste měli společné jmění manželů a nedošlo k jeho zániku během trvání manželství nebo jste jej nezúžili, trvá takové společné jmění až do rozvodu. I když třeba máte každý svůj bankovní účet, kam vám chodí výplata, a žijete každý v jiném bytě, máte až do rozvodu společné jmění. To znamená, že peníze na vašem bankovním účtu, které jste vydělali během manželství, jsou společné.

Společně jste také povinni splácet hypotéku. A tady mnohdy vzniká problém. Manžel se odstěhuje ze společného domu, na kterém je hypotéka, a pronajme si menší byt. Manželka zůstává ve společném domě s dětmi. Jelikož se soud o děti táhne, rozvod je v nedohlednu, manžel si řekne, že přestane platit hypotéku, když v domě vlastně nebydlí. Hypotéku tak splácí jen manželka ze svého platu. Potíž je v tom, že až do rozvodu jsou peníze na účtu manželky penězi společnými. Těžko pak bude chtít po manželovi nějaké „vyrovnání“, když se hypotéka platila ze společných peněz. Manželé ale mají mít v manželství stejnou hmotnou a kulturní úroveň. Není proto možné, aby vše „táhl“ finančně jen jeden. Pokud se tedy jeden z manželů před rozvodem odmítá podílet na společných nákladech, může druhý z partnerů požadovat výživné (pro sebe i pro děti, o které se stará).

Jsme rozvedeni, ale společnou hypotéku platím jen já

Jakmile se rozvedete, společné jmění manželů zaniká. Od této chvíle jsou peníze, které vyděláte, opět jen ve vašem osobním vlastnictví. Pokud jste se však nedomluvili při rozvodu i na vypořádání společného jmění, pak tu pořád existuje společný majetek a společné dluhy z doby manželství.

Když se na vypořádání nedomluvíte ani později, můžete podat návrh “jít k soudu”, nebo počkat 3 roky – pak se vám (velmi zjednodušeně řečeno) společné jmění promění ve spoluvlastnictví. Do doby, než vše vypořádáte, jste ale povinni platit všechny dluhy společně, tedy napůl. Pokud už jste rozvedeni a hypotéku splácí jen jeden z bývalých manželů ze svého vlastního majetku, pak může po tom druhém požadovat vyrovnání. Totéž platí například ve chvíli, kdy investuje své peníze do společného majetku. Je potřeba si vše pečlivě dokumentovat, schovávat doklady, a pokud exmanžel nevyrovná dobrovolně, obrátit se na soud.

Chcete mít jasno v tom, jak na rozvod a nehledat informace všude možně? Vše důležité jsme sepsali do e-booku, který vás provede rozvodovým procesem, poradí, na co nezapomenout, a nechybí v něm ani praktické náležitosti, jako třeba vzor žádosti o rozvod.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Rozvod manželství

Provedeme vás celým rozvodovým procesem od podání žádosti o rozvod po jeho schválení soudem. Zajistíme nejlepší možný výsledek pro vás, dítě i vaše majetkové poměry. Postupujeme rychle, zkušeně a diskrétně. Zaplatit přitom můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 4.8
hodnoceno: 6 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

Mgr. Lucie Petránková

Lucie rozumí advokátnímu řemeslu jako málokdo. Umí prosadit zájmy svých klientů v soudní síni i mimo ni. Má za sebou již stovky vyhraných sporů. V našem týmu je specialistkou na rodinné a občanské právo. Klienti oceňují její lidský, profesionální a při tom velmi rozhodný přístup.

Vzdělání
  • Postgraduální studium Univerzita Karlova v Praze, Právnická fakulta, obor: medicínské právo,
  • Universita Pantheon d ´Assas Paris II,
  • Právo na Univerzitě Karlově v Praze, Právnická fakulta

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

před 5 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Gabriela Gruntová

před 2 roky

Neuvěřitelná rychlost, komunikace, ochota pomoci vše vyřešit k Vaší spokojenosti. Nemám slov ???? za mě top servis. Ještě jednou moc děkuji ????

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024